Ce i-a făcut afaceristul Habitu rivalului Floarea, după sentință
Hotărârea anunțată de instanța supremă pentru ”Lotul Peștișani” nu i-a lăsat indiferenți pe cei care se așteptau la închisoare cu executare, pentru cel puțin doi dintre inculpați.
În timp ce denunțătorul din dosar, Silvestru Tivig, s-a declarat surprins de hotărârea judecătorilor în cazul primarului Florin Pavel, un alt martor, afaceristul Doru Șerban zis Habitu, cel care declarase că se așteaptă la o pedeapsă aspră pentru rivalul său, Dan Floarea, nu a făcut niciun comentariu legat de decizia judecătorilor.
Imediat după verdict, acesta l-a făcut însă praf pe Floarea pe rețelele de socializare, postând și o fotografie cu acesta, ca să arate lumii despre cine este vorba, cu o descriere pentru care ar putea fi dat în judecată. ”Uitați ce moacă de nevinovat are, nu știa nimic de jafurile făcute în țară. Escrocul de Floarea vedeți ce legături avea cu ce oameni din Guvern, de aceea nu era arestat, dar acum i-a venit rândul șarlatanului să se ducă la pușcărie ”, acesta este mesajul postat de Habitu, cu trimitere la un articol legat de dosarul de corupție în care este judecat fostul său prieten.
Floarea, trei ani de închisoare cu suspendare
După cinci amânări, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României s-au pronunțat în dosarul supranumit ”Lotul Peștișani”. Cercetările au vizat modul în care Primăria Peştişani a început lucrările de modernizare a unei baze şcolare cu firma lui Dan Floarea, precum şi realizarea unui stadion de către firma fraților Popescu. Anchetatorii susţin că autorităţile locale ar fi achitat sume importante pentru lucrări neefectuate. Afaceristul Dan Floarea a primit trei ani de închisoare, cu suspendare, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Instanța a confiscat de la inculpat și o sumă importantă de bani. ”Confiscă de la inculpatul Floarea Radu-Dan suma de 1.113.962,89 de lei. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de șase ani. Pe durata termenului de încercare se va supune următoarelor măsuri: să se prezinte trimestrial la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Gorj, conform programului stabilit de acesta; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă”, au decis judecătorii.
Pavel, închisoare cu suspendare și amendă penală
Inculpat în același dosar este și primarul comunei Peștișani, Florin Pavel. Edilul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată, fiind obligat să plătească şi 30.000 lei amendă penală. Acesta declara înainte de sentință că se așteaptă la achitare, însă după decizia din Capitală nu a mai răspuns la telefon.
Hotărârea instanței l-a uimit pe denunțătorul său, Silvestru Tivig. ”Nu mi se pare normal să fie cu suspendare. Hotărârea instanței nu poate fi contestată decât de părțile implicate în dosar, dar probabil astea au fost probele.
La prejudiciul de aproape 16 miliarde privind campusul de la Peștișani, mi se pare o pedeapsă mică, care este aplicată de obicei găinarilor, hoților de găini, de butelii, o asemenea pedeapsă. Probabil, procurorii vor ataca decizia. Și la domnul Floarea mi se pare foarte puțin, pentru că e totuși un prejudiciu de 16 miliarde, sunt bani care s-au plătit pentru lucrări neefectuate în realitate, făcute doar pe hârtii, din pix.
Ca o părere personală, mi se par pedepse infime față de gravitatea situației, față de dezastrul care s-a produs la campus, practic este vorba de Liceul Industrial Constantin Brâncuși, din Peștișani, care era un ansamblu de clădiri și de mijloace fixe, obiecte de inventar care pur și simplu s-au aruncat pe geam, mobilierul, componente, tone de fier provenit din conducte vechi. Reconstrucția era în realitate redemolare. S-au vândut la fierul vechi de peste stradă, fără documente. E un dezastru și ar fi păcat ca măcar paguba să nu fie recuperată”, a declarat Silvestru Tivig, cel care a anunțat procurorii că fostul său prieten, edilul Pavel, i-ar fi mărturisit că ar fi primit şapte mii de lei de la Dian Popescu, în campania din 2008, faptă pentru care instanța i-a achitat pe Dian Popescu și Florin Pavel.
Senatorul Dian Popescu, după condamnare: ”Sunt bucuros”
Senatorul Dian Popescu, inculpat în același dosar, a primit o pedeapsă de cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, la fel ca și fratele său, termenul de încercare fiind de 2 ani şi 5 luni.
Hotărârea nu este definitivă, însă l-ar putea costa suspendarea din partid. ”Nu comentez decizia instanței nici acum, dar sunt foarte bucuros că am fost achitat pentru dare de mită, pentru fals și uz de fals.
A rămas doar simpla complicitate la abuz în serviciu, pe care o vom demonta la completul de 5. Va urma calea de atac, a rămas un singur capăt de acuzare pe care îl vom demonta, încercăm, la Ccompletul de 5”, a declarat Dian Popescu.
Nevinovat a fost declarat doar fostul secretar general adjunct în Ministerul Economiei, Dumitru Pârvulescu, care a fost achitat de judecători, pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată, privind cesiunea de creanţă. Dirigintele de șantier Nicolae Isar a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.
O. Vulpe
Recomandă acest articol:
01.12.2014. 23:51
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu