Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”
Revocarea lui Sorin Boza din funcția de președinte al Directoratului CE Oltenia de către Consiliul de Supraveghere compus din oamenii PNL și înlocuirea acestuia cu Daniel Burlan a generat reacții extrem de contondente în spațiul public local, în contextul în care noul șef al companiei energetice a fost, ani de zile, exponentul grupului de interese Condescu-Manțog.
De această dată, resortul propulsării lui Burlan se numește Dan Vîlceanu, liderul liberal care, în urmă cu câțiva ani, chiar îl propusese pe actualul șef al CEO să facă parte din comisia de specialişti ai partidului, ce urma să elaboreze o strategie pentru salvarea companiei energetice.
Cât de specialist e Burlan o dovedesc cifrele: 85,6 milioane de lei pierderi a avut SNLO, compania minieră condusă de acesta, la momentul integrării în CEO și datorii la furnizori de peste 100 de milioane de lei; în 2009 și 2010, cât timp s-a aflat la conducerea SNLO, aceasta a înregistrat pierderi care totalizau 134 de milioane de lei.
Dincolo de cifrele seci din situațiile financiare ale fostei companii miniere, Burlan a rămas în memoria minerilor cu promisiunile fantasmagorice din perioada în care a candidat, din partea PDL, la Primăria Motru și a promis construirea unei termocentrale în orașul minier și o alta la Sărdănești.
Paradoxul este că supraveghetorii CEO n-au știut când l-au instalat în funcție pe Burlan că acesta este cercetat penal, pentru delapidare, în dosarul ”Masa caldă”, în care compania energetică s-a constituit parte civilă pentru suma de 2,6 milioane de lei.
Daniel Burlan a fost desemnat, pentru două luni, președinte al Directoratului CEO de către Consiliul de Supraveghere al companiei, format din șapte membri, din care cinci susținut de PNL.
De altfel, în octombrie 2015, PNL Gorj şi-a propus să facă o comisie din specialişti ai partidului, care să elaboreze o strategie pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia. Liberalii stabiliseră ca din comisie, să facă parte șase persoane, iar printre specialiştii enumerați de Dan Vîlceanu, la acea vreme, se număra și Daniel Burlan, propulsat acum la conducerea CEO.
Dosarul Edenred – Condescu
Marin Condescu, fost lider de sindicat şi ex-preşedinte al clubului de fotbal Pandurii Târgu Jiu, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2018, de Curtea de Apel Craiova, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Condescu a fost reţinut, în toamna anului 2013 şi, ulterior, trimis în judecată pentru că a falsificat trei contracte de cesiune de creanţe cu firma Edenred, cea care asigura tichete de masă pentru mineri.
În acest dosar, Daniel Burlan a fost pus sub urmărire penală pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, însă, ulterior, a scăpat de acuzaţii, întrucât anchetatorii au considerat că în calitate de director al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) a semnat actele de cesiune, fără să fi ştiut că documentele ar fi putut să fie falsificate.
Inculpat, în dosarul ”Masa Caldă”
În septembrie 2014, ex-directorul fostei SNLO, Daniel Burlan, a fost reținut, sub acuzația de delapidare, într-un dosar penal, alături de patronul unei firme care asigura masa caldă pentru minerii din zona Motru, prejudiciul estimat de anchetatori fiind de aproximativ 2,6 milioane lei.
Conform anchetatorilor, din ianuarie 2009 și până în aprilie 2013, la exploatările miniere din subordinea fostei EMC Motru au fost decontate în plus circa 300.000 de porții de mâncare. Cei doi au dispus folosirea de fonduri ale SNLO destinate personalului propriu pentru achitarea meselor servite de fotbalistii de la "Minerul Motru", iar plata meselor sportivilor nu s-a facut în baza vreunui contract, ci a înțelegerilor directe aceștia.
Trebuie aminit că în dosar sunt vizaţi 21 de actuali şi foşti şefi din minerit, care au fost trimiși în judecată, iar dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Dolj, în iunie 2016, prejudiciul rezultat din decontări ilegale de mese fiind de peste o jumătate de million de euro. Dosarul a fost returnat, însă, în octombrie 2017, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu pentru refacerea anchetei, Daniel Burlan având calitatea de inculpat.
Manager de ”succes”
În ianuarie 2015, Burlan a declarat presei locale că la integrarea în CEO, fosta SNLO, compania minieră la cârma căreia s-a aflat, în două rânduri, timp de aproape 4 ani și jumătate, era pe profit. În realitate, 85,6 milioane de lei pierderi a avut SNLO, la 31 mai 2012, în momentul constituirii CEO și cu datorii la furnizori de peste 100 de milioane de lei. La acel moment, CEO a remis presei un comunicat în care a ținut să facă unele clarificări cu privire la ”profiturile” declarate de Burlan. ” Despre profiturile obținute de dl. Burlan la SNLO, facem precizarea că, în perioada 2004 – 2012, această societate a beneficiat de ștergerea datoriilor, prin scutiri la plata pentru obligații la bugetul statului, în valoare de 325.838.946 de lei, iar anii 2009 si 2010 au fost încheiați cu o pierdere de cca 134.000.000 de lei, conform contului de profit și pierdere semnat de Burlan Daniel”, se arăta în comunicatul companiei.
Termocentralele fantomă, promisiuni electorale marca Burlan
Aflat tot timpul în siajul grupului de interese Marin Condescu & Ionel Manțog, Daniel Burlan a fost împins să candideze la Primăria Motru, în iunie 2008. La acea vreme Manțog conducea PDL și avea sprijinul total al sindicatelor conduse de Condescu.
Într-o declarație de presă Burlan mințea electoratul cu privire la edificarea unei termocentrale la Motru, de către firma Riviera Group, a cetățeanului portughez Emidio Mendez, aflat în spatele lui Condescu.
”Am transmis Primăriei Motru solicitarea celor de la Riviera Group, prin care doreau un parteneriat Consiliul local – Riviera, pentru construirea termocentralei. Momentan ei sunt într-o vacanţă şi au promis că în luna septembrie vor reveni în România. Am avut o vizită în Motru împreună cu preşedintele acelui grup, în luna iunie, ne-am întânit cu viceprimarul din Motru, cu care am stat de vorbă. Am luat primele contacte, am trimis informări către primărie prin care Riviera doreşte să dezvolte această termocentrală în Motru. Am primit de la primărie acordul lor şi aşteptăm luna septembrie când vor veni cei de la Riviera pentru a dezvolta în alţi parametrii acest proiect”, susținea, la acea vreme Burlan.
Minciunile lui Burlan nu s-au oprit doar la termocentrala invizibilă de la Motru, ci au escaladat în momentul în care a anunțat construirea altor două centrale pe cărbune în Gorj, iar în cazul celei din zona Plopșoru – Sărdănești susținea chiar că a văzut proiectul.
”Există interese, pe lângă acel grup Riviera, mai există şi RWE din Germania care mai doreşte să construiască o termocentrală, Energy Holding vrea să construiască o termocentrală la Sărdăneşti. S-a făcut un studiu de fezabilitate, l-am văzut şi eu, probabil acel proiect a fost oprit datorită acestei crize economice mondiale”, afirma Burlan.
Recomandă acest articol:
29.01.2020. 13:38
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu