Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal
Florin Cârciumaru, senator PSD Gorj, a fost audiat în noiembrie la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor Arethiei și a lui Gheorghe Tătărescu, mutate ilegal la Vladimir. Parlamentarul a fost cercetat în dosarul penal nr.155/P/2019 pentru abuz în serviciu și executarea fără autorizație de construire ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor de construcții amplasate în zonele de protecție a monumentelor și zonelor construite protejate. Cei de la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică a PÎCCJ au decis însă, la final de decembrie, că senatorul scapă de cele două acuze pentru că abuzul în serviciu nu este prevăzut de legea penală iar pentru executarea lucrărilor în cauză, urmare a prescripției faptelor. Materialul de urmărire penală s-a disjuns însă față de funcționari ai Consiliului Județean Gorj, Muzeului Județean, Direcției pentru Cultură Gorj, Ministerului Culturii, Curții și Camerei de Conturi Gorj și Comisiei Zonale nr.4 Oltenia.
În baza unui denunț, depus în primăvara lui 2019 la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică întocmesc dosarul penal nr.155/P/2019 privind bustuirile soților Tătărăscu din Târgu-Jiu. Denunțul penal este îndreptat împotriva funcționarilor din Consiliul Județean Gorj, a directorului Muzeului Județean Gorj, a contabilului șef Georgeta Bălăcescu și a Comisiei de achiziții publice a acestei instituții pentru că au expus operele de for public în Parcul Arethia Tătărăscu din Târgu-Jiu, în zona protejată Calea Eroilor, fără să fi obținut în prealabil autorizații de construcție și avizele necesare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu sub nr.1324/P/2019.
Prin ordonanța din 10 aprilie 2019, organele de poliție din cadrul IPJ Gorj-Serviciul de investigare a criminalității economice a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu, construire fără autorizație de construcție, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Parchetul Înaltei Curți îl audiează 14.11.2019 îl audiează în calitate de martor pe Florin Cârciumaru, care declară că în perioada 2000-2016 a deținut calitatea de primar al municipiului iar cu privire la amplasarea în spațiul public a busturilor a menționat că instituția prin serviciul de Urbanism trebuia doar să verifice dacă lucrarea are sau nu autorizație de construcție. Practic, Cârciumaru dă vina pe Muzeul Județean pentru autorizare. ,,Martorul a mai declarat că primăria nu avea nicio atribuție în acest sens deoarece nu era proprietarul lucrărilor,, subliniează procurorul de caz.
Drept urmare, se reține că Florin Cârciumaru nu poate fi acuzat de abuz în serviciu deoarece actele pe care aceasta le-a efectuat în calitate de primar în legătură cu amplasarea busturilor și prejudiciul produs nu există legătură de cauzalitate.
În ce privește acuzația de executare fără autorizație a soclurilor în parcul respectiv se reține că faptele s-au prescris.
Practic, Cârciumaru scapă de acuzații nu și funcționarii incriminați în denunț asta pentru că materialul de urmărire penală se disjunge iar competența de soluționare a dosarului revine Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.
Respectivii funcționari sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, construire fără autorizație de construcție, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Recomandă acest articol:
16.01.2020. 10:58
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu