Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!
Noul director general al Transloc SA, Mihai Paraschiv, a transformat societatea de transport public local în firma de casă a primarului Marcel Romanescu, un loc în care aplaudacilor edilului și rudelor acestora li se oferă câte o sinecură.
Așa se face că, la scurt timp, după instalarea în funcție a lui ”Miai”, amicul primarului și-a tras consilier personal tot din cercul de obedienți ai lui Romanescu, mai exact, pe fostul consilier local PMP, Ion Săvoiu. Recent, la societatea de transport public, a cărei activitate este susținută vârtos cu bani din bugetul public al orașului, a aterizat și consoarta liberalului Bogdan Horhoianu, consilierul personal al primarului, venită pe ușa din dos la Transloc, fără concurs, fiind transferată dintr-o farmacie din oraș.
Unde-i lege, e tocmeală!
Consilierul local liberal Mihai Paraschiv, un apropiat al primarului municipiului Tg-Jiu, Marcel Romanescu, a fost numit, în data de 5 decembrie a.c., în funcția de director general al Transloc SA, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație al societății de transport public local al cărei capital social este deținut, în totalitate, de Consiliul Local Tg-Jiu.
Chiar a doua zi după numirea în funcție, Paraschiv a declarat, public, că deține o informare de la Agenția Națională de Integritate în care se menționează că nu este incompatibil.
”Încă sunt în faza de analiză a acestei situații, este puțin atipică, vreau să văd dacă legislația îmi permite să-mi continui mandatul de consilier. Din informarea pe care am primit-o de la ANI, nu există nicio incompatibilitate între cele două poziții, dar mai am nevoie de încă o confirmare a acestui lucru”, a afirmat Paraschiv la un post local de radio.
Potrivit art.88, pct.1, lit.d din Legea nr.161/2003, actualizată, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, ” Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului județean respectiv sau la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”.
În acest caz, prevederile legale sunt clare: ”Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”.
Mai exact, Mihai Paraschiv trebuia să demisioneze din funcția de consilier local până cel târziu la data de 21 decembrie și să înregistreze solicitarea la secretarul Consiliului Local Tg-Jiu.
Legea menționată anterior reglementează și situația în care alesul local nu renunță la această calitate în termenul de 15 zile: ” În situația în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunță la una dintre cele două funcții incompatibile în termenul prevăzut la alin. (3), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile”. Numai că, prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, lipsește din peisaj și în acest caz, preocupat să primească colindătorii și să-și prezinte bilanțul, dar mai ales să nu-i deranjeze pe liberali cu o astfel de intervenție, de teamă să nu fie schimbat din funcție.
Bâlbâiala perpetuă...
... din Primăria și Consiliul Local Tg-Jiu, când vine vorba de aplicarea legii, se răsfrânge și la societățile aflate sub autoritatea acestora. Așa se face că, pe 23 decembrie, adică după aproape trei săptămâni de la hotărârea prin care Consiliul de Administrație l-a numit în funcție pe Mihai Paraschiv, administratorii și-au dat seama că nu au menționat durata mandatului acestuia și au emis o nouă hotărâre.
Astfel, în ultima hotărâre a CA este specificată durata de 4 ani a mandatului directorului general și a fost eliminată prevederea unui articol din Ordonanța Guvernului privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice prin care i-a fost delegată conducerea societății lui Mihai Paraschiv.
Ignoranța administratorilor i-ar putea folosi atât lui Paraschiv, care se poate raporta la hotărârea din 23 decembrie ca dată la care a fost numit în funcție, iar termenul pentru renunțarea la mandatul de consilier este 7 ianuarie a.c., dar și prefectului Rujan care poate invoca același lucru, că doar unde-i lege, e tocmeală!
Mai e însă un aspect: pe 12 decembrie, primarul Marcel Romanescu a postat pe profilul său de pe Facebook ca a semnat, la Craiova, finanțarea pentru modernizarea transportului în comun din Tg-Jiu, alături de ”noul director al societății Transloc, Mihai Paraschiv”, deci, acesta semnase contractul și numărătoarea celor 15 zile începuse.
Mai râmâne în discuție doar așa zisa informare de la ANI care-i poate folosi lui Paraschiv, adică o breșă de scăpare din starea de incompatibilitate, raportată la o aberație legislativă, menționată în ”Ghidul privind incompatibilitățile și conflictele de interese” - un consilier local este incompatibil dacă îndeplinește funcția de director la o societate a Consiliului Județean (?!) și invers, adică un consilier județean este incompatibil dacă e numit director la o firmă a Consiliului Local.
Reglementarea de-a dreptul absurdă îl poate face pe Paraschiv compatibil pentru funcția pe care o ocupă însă, din punct de vedere moral, ar trebui să demisioneze din Consiliul Local Tg-Jiu.1
Moralitate?!
În primele zile ale acestui an, adică după o lună de la momentul numirii în funcția de director general al Transloc SA, Paraschiv, la ordinul primarului Romanescu, a deschis larg ușa societății pentru aplaudacii edilului.
Primul angajat, ex-consilierul local PMP Ion Săvoiu, căruia i s-a oferit postul de consilier personal al directorului general. De altfel, atât Romanescu, cât și Paraschiv, îi erau datori lui Săvoiu, primul pentru obediența acestuia, din ultimii doi ani și jumătate, din Consiliul Local Tg-Jiu, iar al doilea pentru că Săvoiu a atacat în instanță hotărârea AGA prin care fusese anulată selecția conducerii Transloc și planul edilului de a-l instala director pe ”Miai” se tot amâna.
O a doua sinecură la Transloc i-a fost oferită, zilele trecute, soției lui Bogdan Horhoianu, consilierul personal al primarului Romanescu, .
Astfel, Elena Georgiana Horhoianu, a fost încadrată, direct, economist la Transloc, fără ca măcar să se fi mimat un concurs pentru ocuparea postului, deși societatea este finanțată consistent din bugetul public al Municipiului Tg-Jiu și face parte din categoria intreprinderilor publice, așa cum prevede OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă.
Recomandă acest articol:
16.01.2020. 11:08
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu