Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență
Urmare a investiției demarate în toamna acestui an, mai exact a reabilitării tuturor clădirilor din jurul bisericii mari a Mănăstirii Tismana, s-au făcut descoperiri arheologice importante. Monede de aur, oseminte umane și chiar tunele subterane care făceau legătura dintre interiorul mănăstirii, fostă cetate fortificată, cu exteriorul, au fost depistate de lucrătorii firmei, chiar la debutul săpăturilor inițiate la lăcașul de cult. Acestea sunt supervizate de doi arheologi în timp ce lucrătorii iau distanță de vestigii. Reprezentanții autorităților și cei ai lăcașului de cult vorbesc lăudabil de firma constructoare ieșeană, deși aceasta este în insolvență, lucru inexplicabil urmare a nenumăratelor contracte cu statul parafate în ultimii ani.
O amplă investiție pe CNI se află în desfășurare la Mănăstirea Tismana! Mai exact, din toamna acestui an, aici se reabilitează toate construcțiile din jurul bisericii centrale, trăgându-se și noi utilități. Investiția este de peste 20 de milioane de lei, iar executantul este firma IASICON SA, din Iași, cu ceva probleme în ultimii ani, asta deși societatea a încasat contracte de 200 de milioane de euro, în ultimii 11 ani.
Proiectul este aprobat, a fost deja emisă autorizația de construcție, iar firmă din Iași a început lucrarea.
Doi arheologi supervizează investiția, analizând fiecare cupă cu pământ scoasă de excavator din incinta lăcașului de cult. O spune chiar edilul orașului Tismana, Marian Slivilescu, astfel: ,,Au fost descoperite monede de aur, oseminte, urme de unelte, tunele subterane care făceau legătura între incinta mănăstirii și exterior, pentru că mănăstirea a fost fortificație. Doi arheologi supraveghează fiecare cupă de pământ scoasă la lumină de excavator. Angajații firmei sunt permanent în zonă, fiind cazați la mănăstire”.
Constructorul, în insolvență
Iasicon SA, constructorul care lucrează la lăcașul din Gorj este în insolvență de pe 12 iulie 2018 cu datorii mult mai mari decât suma acestui contract, dar CNI, deși știa de dificultățile firmei ieșene, a semnat fără ezitare. Potrivit documentaţiei de atribuire, lucrările de la Mănăstirea Tismana, monument istoric, presupun reabilitarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, a paraclisului „Sf. Ilie”, a clopotniţei, stareţiei, a chiliilor şi a incintei cu turnuri de colţ, toate aflate în componenţa ansamblului mănăstiresc. Valoarea totală a contractului este de 20.279.379,52 lei, fără TVA.
În intervalul 2007 - 2018 firma ieşeană a beneficiat de 146 de lucrări publice, de la instituţii precum Consiliul Judeţean Vaslui (20 milioane de euro pentru trei staţii de epurare), Consiliul Judeţean Iaşi (17 milioane euro pentru centrul de management al deşeurilor), Ministerul Culturii (22,5 milioane de euro pentru reabilitarea Palaturlui Culturii), Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Iaşi (13,3 milioane de euro), Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (8 milioane de euro), Poşta Română, BNR, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, numeroase comune din Iaşi etc. O socoteală fugară arată că firma ieșeană a primit de la stat în ultimii 11 ani aproape 200 de milioane de euro.
În ciuda acestui tsunami de fonduri publice IASICON s-a prăbușit economic în ultimii 3 ani. Bomba a explodat în iunie 2018 când creditorul Orion Auto Invest SRL cerea insolvenţa debitorului Iasicon SA din cauza datoriilor acumulate în derularea unui contract de 247 milioane de lei, adjudecat de Iasicon în 2012, pentru realizarea centrului de management integrat al deşeurilor din Iaşi. Iasicon SA a depus două cereri de revizuire împotriva sentinţei Tribunalului Iaşi de intrare în insolvenţă, dar le-a pierdut pe amândouă, iar pe 12 iulie Curtea de Apel Iaşi confirma colapsul firmei.
Recomandă acest articol:
22.01.2020. 10:29
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu