Edilul de Albeni a ţepuit membrii circumscripţiei electorale care l-a validat primar
Componenţii circumscripţiei electorale care l-a validat, în 2012, primar în Albeni pe Dumitru Cornea Victora, aflat la al doilea mandat, nu şi-au primit toţi banii pentru munca depusă în folosul alesului local, deja de doi ani de zile.
Primarul a avut însă grijă să achite munca pe două luni a propriei neveste, care a făcut parte din comisia tehnică care s-a ocupat de alegerile din 2012 din Albeni, pe cele două contabile ale primăriei, şi ele membre în aceeaşi comisie, pe secretarul primăriei dar şi pe preşedentele şi pe locţiitorul circumscripţiei electorale nr. 10 din Albeni.
Membrii circumscripţiei electorale, aleşi prin tragere la sorţi din rândul partidelor politice care au avut candidaţi la alegerile din 2012, nu au primit însă nici acum jumătate din banii care li se cuvin, şi asta din încăpăţânarea nejustificată şi ilegală a edilului local.
Pentru alegerile locale din vara lui 2012 de la Albeni s-a constituit Circumscripţia electorală nr.10 condusă de Ramona Veczel, procuror la Parchetul Târgu-Cărbuneşti, şi Mihaela Şopandă ca şi locţiitor. În acelaşi timp în Primăria Albeni s-a constituit şi comisia tehnică care trebuia să ajute circumscripţia pentru organizarea în condiţii optime a alegerilor locale din comună.
Consoarta Afrodita, favorizată la bani
Din comisia tehnică au făcut parte mai mulţi salariaţi ai Primăriei Albeni dar şi nevasta candidatului la fotoliul de primar, Afrodita Cornea şi ea salariată a instituţiei publice la compartimentul Registru Agricol. Cu o lună înainte de alegerile din iunie 2012, circumscripţia se completează cu cinci membrii de la partidele politice cu candidaţi şi liste complete la acest scrutin. Astfel, devin membrii ai circumscripţiei reprezentanţi ai PDL, PRM, PAS, PNŢCD şi USL. Cei cinci membrii sunt pontanţi, de către preşedinte, conform legii, 30 de zile, dar după finalizarea scrutinului în care primarul PSD este reales, Cornea refuză să respecte documentele semnate de preşedintele circumscripţiei.
Mai exact le dă membrilor circumscripţiei doar jumătate din bani pentru zilele muncite şi amână nejustificat, până în prezent, acordarea banilor pentru restul perioadei. Practic efortul bugetar al primăriei care trebuia să aibă buget pentru alegeri ar fi de doar 6000.
Plăteşte în schimb, de frică, procurorul care a condus circumscripţia dar şi locţiitorul de profesie jurist. Evident că nu se zgârceşte să-i plătească, pentru două luni, pe angajaţii primăriei care au făcut parte din comisia tehnică, printre ei fiind şi consoarta sa.
Motivaţiile lui Cornea, simple aberaţii
Contactat în scris şi verbal de membrii circumscripţiei care îi cereau, conform legii, restul de bani, primarul Cornea s-a tot scuzat folosindu-se de diverse minciuni. Le-a spus oamenilor că are nevoie de o rectificare bugetară, care nu a mai venit, că nu are bani şi că atunci ,,când o veni banii” o să îi dea. Asta în condiţiile în care are de dat câte 1200 de lei pentru fiecare persoană.
Interesant este că nu numai primarul are o gândire opacă în ceea ce priveşte respectarea legii şi subalternii săi din primărie văd la fel ca edilul local. Potrivit solicitanţilor, contabila şefă a primăriei le-a dat peste nas membrilor circumscripţiei întrebându-i dacă a prestat toate cele 30 de zile. Respectiva nu şi-a pus aceeaşi întrebare şi pentru ea care ,,a prestat” două luni de zile în comisia tehnică în timp ce era la muncă, zilnic, în primărie. Colega ei a motivat şi ea că nu sunt bani pentru plata celor cinci întrebându-i, în zeflemea, spun aceştia, de ce vor banii pentru o lună întreagă.
Prefectul Văcaru trebuie să intervină
Supăraţi că nu îşi primesc banii conform legii cei cinci membrii au sesizat problema lor peste tot. S-au dus la partidele politice de unde provin, s-au dus la fosta conducere a circumscripţiei, s-au dus la prefectul de Gorj, Alin Văcaru. Celui din urmă i-au solicitat să rezolve problema şi să-i transmită primarului să respecte legea.
Membrii speră că după aceste sesizări vor primi şi cealaltă jumătate din bani chiar dacă au trecut doi ani iar la uşă bat europarlamentarele. În caz contrar se vor adresa instanţei de judecată solicitând popriri pe contul instituţiei publice.
Situaţia de la Albeni nu este singulară, mai există cel puţin încă trei primari care sfidează legea pe modelul edilului Cornea, care se consideră vătaf peste instituţia publică interpretând legea după bunul său plac.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
01.04.2014. 04:05
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu