EXCLUSIV! DOVADA neputinței lui Weber! Cupă și-a pus amicul președinte al Consiliului de Supraveghere al CEO! Știrbu are misiunea de a schimba Directoratul!
S-au pus în mișcare mecanismele ALDE, la cel mai înalt nivel, pentru ca joi, 1 august a.c., noul Consiliu de Supraveghere să revoce întreg Directoratul Complexului Energetic Oltenia (CEO).
Marioneta: Gheorghe Știrbu, un afacerist bucureștean, în vârstă de 53 de ani, ce pare venit din neant în CS-ul companiei energetice, numai că, la o privire mai atentă a traseului său profesional se poate constata că, vreme de câțiva ani, acesta i-a fost șef, la Energoconstrucția SA și la o subsidiară a acesteia în Emiratele Arabe, deputatului Ion Cupă, șeful ALDE Dolj și vicepreședinte la nivel național al partidului care conduce Ministerul Energiei. Așadar, omul lui Cupă, a fost impus și ca președinte al forului de conducere al companiei energetice, exact în ziua în care Marius Dumitrașcu, cel care-și anunțase intenția de a prelua conducerea CS al CEO a demisionat din poziția de supraveghetor, alimentând, în acest fel speculațiile că între Cupă și Ion Iordache a intervenit o ruptură, iar acesta vrea să se retragă de la conducerea ALDE Gorj.
Gheorghe Știrbu, businessmanul de Capitală...
... a vrut să facă impresie la CEO, așa că a venit cu trolerul la sediul companiei, de parcă abia aterizase și nu a avut timp să despacheteze. Știrbu a sosit primul, vineri dimineața, la prima ședință a CS și după ce și-a proțăpit geamantanul în sala din sticlă de la parterul CEO a ieșit în fața sediului să ia ultimele indicații, la telefon, de la cei care l-au uns supraveghetor. Peste doar câteva ore, la scurt timp după ce secretarul de stat în Ministerul Energiei, Marius Dumitrașcu, a demisionat din funcția de membru al CS, deși își anunțase intenția de a candida pentru postul de conducere al acestui for, Știrbu a fost ales președinte.
Din 2013, Gheorghe Știrbu își conduce propria firmă, Terra Solution Services SRL, o societate cu nouă salariați, potrivit datelor publicate de ANAF, cu activități de inginerie și consultanță tehnică în afaceri, care a avut, în anul precedent, 851.000 de lei cifra de afaceri și un profit de 180.000 de lei.
În perioada 2013-2014, Știrbu a avut primul contact cu producătorii de energie, activând în CS al Hidroelectrica și a trecut și pe la CEO, tot ca supraveghetor, doar pentru o lună, în 2015.
Știrbu avea 90.000 de lei în conturi, potrivit declarației de avere de anul trecut, și a împrumutat o firmă radiată (?!), Terra Food SRL cu suma de 163.000 de lei. Trebuie spus că businesmanul a fost plătit cu salariu minim pe economie la firma sa, în 2017, deși ocupă postul de manager, astfel, a câștigat, din drepturi salariale, doar 12.800 de lei.
Legătura cu Cupă – EnergoEmirates Ltd.
Cum a intrat Știrbu în CS-ul CEO și cum și-a consolidat poziția, fiind ales președinte al organismului de conducere al companiei energetice? Acestea au fost întrebările pe care și le-au pus politicienii locali, sindicaliștii din minerit și energie sau salariații CEO.
Vreme de doi ani, la începutul anilor ’90, Gheorghe Știrbu a fost șef de șantier, la Iași, al societății Energoconstrucția SA. Între 1992 și 1995, Știrbu a fost avansat director de zonă al Energo Emirates Ltd., o sucursală a Energoconstrucția din Emiratele Arabe Unite care a construit mai multe clădiri pentru Guvernul de la Abu Dhabi.
În 1994, Ion Cupă a ajuns și el în Energoconstrucția SA, ca economist, iar un an mai târziu, a fost director economic al Energo Emirates Ltd., pe perioada cât societatea a construit două clădiri comerciale în municipiul Al Ain.
Practic, legătura dintre Știrbu și Cupă s-a sudat în acea perioadă în care au făcut parte din boardul Energo Emirates Ltd., iar traseul profesional al celor doi în Energocontrucția a durat până în 2000.
Astfel, după perioada petrecută în EUA, Știrbu a revenit în țară ca director adjunct al Sucursalei comerciale și industrial din București a societății, iar Cupă era șef serviciu contabilitate. Din 1999 până în 2001, Știrbu a îndeplinit funcția de director commercial și l-a menținut pe Cupă în poziția de șef serviciu, până în anul 2000 când acesta a părăsit compania.
Misiunea lui Știrbu…
…este clară și vine pe linia Cupă - ALDE – Ministerul Energiei: schimbarea Directoratului CEO.
Deja, Consiliul de Supraveghere a fost convocat pentru joi, 1 august a.c., iar pe ordinea de zi se regăsește revocarea mandatelor celor cinci membrii ai Directoratului.
Supraveghetorii vor pune în analiză Raportul Corpului de Contrul al ministrului Energiei, deși documentul este contestat în instanță. Demersul pare mai degrabă o sfidare la adresa partenerilor de alianță de la PSD și în mod special a deputatului Mihai Weber, președintele organizației județene a social-democraților care a reușit, după discuții cu premierul Viorica Dăncilă, să o convingă să-i fie redate atribuțiunile privind producătorii de energie pe bază de cărbune secretarului de stat Doru Vișan, după ce ministrul Energiei, Anton Anton, i le luase și-l însărcinase pe secretarul de stat ALDE, Marius Dumitrașcu cu acestea. Mai mult, Weber a obținut promisiunea că secretarii de stat Doru Vișan și Andrei Maioreanu vor face parte din CS al CEO, așa că cei din Ministerul Energiei vor să se miște repede și să-I dea o lecție liderului social-democrat, prin revocarea Directoratului companiei energetice.
Problema este că demisia lui Marius Dumitrașcu poate duce la revocarea întregului Consiliu de Supraveghere, în condițiile în care acesta a declarat, public că poziția de secretar de stat cu cea de supraveghetor este incompatibilă, pentru că nu avea aprobarea Guvernului, potrivit Art.84. alin.3, din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.
Trebuie precizat că mandatul lui Dumitrașcu în CS a fost validat de Oficiul Registrului Comerțului, pe baza unui document notarial în care declara exact contrariul, mai exact că nu este incompatibil, iar Consiliul de Supraveghere a fost validat ”la pachet”.
Mai mult, poate fi pusă în discuție chiar hotărârea acționarilor CEO din 1 iulie a.c., prin care a fost votată o persoană incompatibilă, așa cum este descrisă de Art. 84, alin.1, lit.f din Legea mai sus enunțată, să facă parte din CS al companiei. În acest caz, numai o decizie a instanței de judecată poate lămuri lucrurile, iar organele judiciare se pot sesiza cu privire la eventualele abuzuri exercitate pentru a prelua controlul unei societăți de interes național cum este CE Oltenia. Dacă nu din presă, pe baza rapoartelor SRI înaintate beneficiarilor legali!
Recomandă acest articol:
30.07.2019. 08:00
Comentarii
Dovada clara ca membrii Consiliului de Supraveghere sunt selectati de o firma independenta conform L 111/2016 care aproba OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa.Trebuie sa ne bucuram ca nu sunt numiti de partide.Rezultatul este situatia in care a ajuns CEO.
Hoțul de Cupa
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu