Vila afaceristului Dan Floarea şi-a găsit cumpărător secret
Bunurile executate ale afaceristului Dan Floarea, trimis în judecată în acelaşi dosar în care inculpaţi apar liberalul-şef Dian Popescu şi primarul de la Peştişani, Florin Pavel, au început să se înstrăineze rând pe rând.
Ultimul bun scos la vânzare care şi-a fi găsit, recent, cumpărător este vila din buricul târgului deţinută de fostul om de afaceri, casă care s-a licitat, iniţial, pentru preţul colosal de 12 miliarde de lei vechi. Vila s-a vândut de curând, la un preţ mult mai mic, dar numele proprietarului este la secret, vecinii casei spunând doar că au văzut lumină la una dintre ferestrele construcţiei o dată cu vestea că imobilul a fost, în final, vândut. Interesant este că noul cumpărător, care pare că i-a întins o mână de ajutor afaceristului şi-a anunţat intenţia de a vinde iar casa ce tocmai a achiziţionat-o.
Vila de 130 de mp de pe strada Griviţei, compusă din 11 camere şi patru băi, ar fi ajuns în posesia lui Dan Floarea, spun vecinii imobilului, după ce spaţiul ocupat de birourile de la Petrom a fost revendicat de avocatul Călescu. Cel din urmă, devenit proprietar, i-ar fi vândut casa lui Floarea, la momentul respectiv afaceristul, care în ultimii ani ajunsese să bată la uşile cămătarilor, fiind atunci ,,pe val” din punct de vedere financiar. Casa compusă din parter, etaj şi mansardă este modernizată de noul proprietar care realizează o garsonieră şi un apartament de două camere, separat, în mansarda imobilului. Construcţia suferă modernizări consistente în anul 2008, asta incluzând cele 4 camere de la parter, dar şi cele 4 de la etaj. De asemenea, de acelaşi ,,tratament” beneficiază holurile şi băile imobilului. În 2010, casa este însă scoasă la vânzare, după debutul crizei, dar, culmea este că abia acum după 4 ani îşi găseşte cumpărător.
Iarba umple curtea, proprietarul umblă prin beci
Faptul că imobilul nu mai este la vânzare a devenit realitate abia când anunţul firmei imobiliare privind vânzarea casei a dispărut de pe gardul proprietăţii. ,,Ştiu că s-a vândut casa, recent, am văzut lumină la beci. Curtea este neîngrijită şi pentru că, probabil, cumpărătorul nu a avut timp să se instaleze aici”, a declarat una dintre vecinele vilei de pe strada Griviţa. Şi vecinul casei de vizavi explică faptul că locuinţa şi-a găsit cumpărător. ,,Casa este a lui Floarea, a fost scoasă la vânzare şi din câte ştiu s-a cumpărat de puţin timp. Nu ştim cine este cumpărătorul proprietăţii, dar am auzit de problemele financiare pe care le-a avut omul de afaceri. Casa a fost sediu de birouri, apoi a avocatului Călescu şi de câţiva ani a lui Dan Floarea”, a spus şi acest vecin.
350.000 de euro cerut de agenţia imobiliară
Reprezentanţii agenţiei imobiliare care publicase, în 2010, anunţul de vânzare a proprietăţii susţin că vila a fost a lui Dan Floarea, dar a fost scoasă la mezat în 2010 urmare a problemelor financiare avute de proprietar. Casa a fost recent cumpărată, dar nu prin intermediul agenţiei în cauză, dar noul proprietar vrea, în mod ciudat, să o înstrăineze la scurt timp după cumpărare. ,,Am fost sunaţi de actualul proprietar care ne cerea un preţ estimativ pentru fosta proprietate a lui Dan Floarea, deoarece vrea să o vândă la rândul său”, declară unul dintre agenţii imobiliari în cauză. Acesta nu ştia însă cine este proprietarul de drept acum al imobilului.
Cert este însă că vila atrage atenţia, fiind impunătoare şi bine plasată în zona centrală a municipiului şi cu siguranţă nu va rămâne fără cumpărători.
Consiliul Local Motru, executat silit
Suma obţinută din vânzarea proprietăţii lui Floarea ar fi trebuit să ajungă la executor, cu atât mai mult cu cât marile debite ale firmei Tech Safety sunt cunoscute. De altfel, lichidatorul judiciar face eforturi susţinute să recupereze banii societăţii comerciale falimentare a lui Dan Floarea, bani pe care afaceristul nu a putut în ruptul capului să-i mai recupereze în perioada sa de declin financiar.
De altfel, la finalul lunii martie, lichidatorul a cerut executarea Consiliului Local Motru pentru recuperarea banilor lui Floarea, fiind vorba de redobândirea a peste 2 miliarde de lei vechi. Executarea s-a făcut, mai precis, pentru suma de 203.802,39 de lei, asta după ce Tribunalul Gorj printr-o sentinţă din luna februarie 2014 i-a dat dreptate lichidatorului şi i-a dat mână liberă să obţină banii datoraţi firmei lui Floarea de la autorităţile locale din Motru.
Primarul Pavel i-a băgat banii în cont partenerului de dosar
Nu numai Consiliul Local Motru a fost obligat, prin executare, să-şi achite datoriile către Floarea, ci şi Consiliul Local Peştişani a avut aceeaşi soartă. 28 de miliarde şi jumătate şi 30 de milioane de lei vechi cheltuieli de judecată sunt banii pe care, eşalonat, trebuie să-i achite instituţia din Peştişani, lichidatorului firmei care i-a schimbat soarta primarului localităţii. Dosarul penal privind campusul din Peştişani, lucrare încă nefinalizată, este pe rolul Înaltei Curţi în timp ce Consiliul Local Peştişani plăteşte, obligat, firmei lui Floarea oalele sparte. 8 miliarde au fost plătiţi în ianuarie de viceprimarul localităţii lichidatorului judiciar, încă 15 miliarde fiind viraţi firmei în aprilie chiar de primarul inculpat Pavel, asta sub ghilotina excutării silite. S-au recuperat astfel aproape 24 de miliarde de lei din banii datoraţi de autorităţile din Peştişani firmei lui Floarea, aproape 440 de milioane de lei vechi revenind doar executorului judecătoresc.
Direcţia Apelor Oradea a virat 3 miliarde de lei
Direcţia Apelor Crişuri Oradea a fost, de asemenea, executată pentru un debit de peste 3 miliarde de lei vechi, datoria către Dan Floarea. În aprilie 2013, Judecătoria Oradea dă, prima oară, câştig de cauză lichidatorului, procesul ajungând până la Curtea de Apel Oradea instanţă care a avantajat în mod legal tot firma de lichidare Consulting Company din Târgu-Jiu. În luna mai, debitoarea din Oradea a cerut o eşalonare a datoriei, plătind, iniţial, un miliard din sumă, ca pe 15 iunie să achite tot atât. Abia pe 15 iulie, Direcţia Apelor Crişuri Oradea se va scăpa de între debitul datorat firmei gorjene.
Încă 7 firme din Gorj sau din afara judeţului au avut aceeaşi soartă, pentru recuperarea banilor ce i-au fost blocaţi de administratori, din diverse motive, lui Floarea, fapt care a dus, de altfel, la decesul său financiar şi l-a împins spre faliment.
MIHAI CĂLINESCU
Recomandă acest articol:
10.06.2014. 04:43
Comentarii
av calescu este cel mai mare lingau si pupator de ......
cei care il cunosc stiu despre ce vorbesc, cum o fi ajuns un fost condamnat avocat numai fostuldecan rosca stie .
asta este romania ce sa i faci
sanatatea lui tata! ps. pardon si a lui taica su,si flori i om duce,dar si alea rupte din parc!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu