Cameleonul
Adrian Iovan
adrian.iovan@scandaldegorj.ro
Ani de zile dosarele strămutaţilor de lux din Gorj au ţinut primele pagini ale ziarelor însă încet, încet răsunetele scandalurilor iscate se sting cu ajutorul justiţiei, iar vip-urile dezrădăcinate rămân cu o moştenire grea: vile de zeci de mii de lei construite din banii statului.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj şi-a trecut anul acesta în declaraţia de avere vila pe care SNLO i-a construit-o după ce, beneficiind de informaţii confidenţiale, a cumpărat două gospodării amărâte în satul Ştiucani, comuna Slivileşti, exact în locul în care tăvălugul mineritului a trecut ulterior. Plimbat pe la Parchet în „marea piesă de teatru” a strămutaţilor de lux, Călinoiu a ieşit curat şi se bucură acum, în văzul lumii, de o proprietate construită în mare parte de către stat. Pe lângă vila construită de SNLO, Călinoiu mai are în posesie şi aproape 3000 mp deţinuţi în Târgu-Jiu şi obţinuţi în baza Legii 18/1991, deşi el este originar din judeţul Vâlcea.
Cocioabele
de la Ştiucani
şi firma minune
În aprilie 2003, urmând exemplul mai multor potentaţi locali, Ion Călinoiu a investit în imobiliare cumpărând două bojdeuci sărăcăcioase în satul Ştiucani cu suma de 86 de milioane de lei vechi. Investiţia nu a fost făcută la întâmplare, ci după ce Călinoiu primise din interiorul SNLO informaţia confidenţială că gospodăriile din zona unde devenise proprietar urmează a fi strămutate din cauza lucrărilor miniere. După cumpărare, Călinoiu a trecut la negocieri cu societatea lignitului, pe atunci CNLO, urmând ca aceasta să-i ridice o casă cu o suprafaţă construită identică cu cea pe care o avusese în cele două gospodării: 176 mp, deşi valoarea noii construcţii depăşeşte de câteva zeci de ori suma pe care preşedintele Consiliului Judeţean a dat-o pentru cumpărarea bojdeucilor. Preţul negociat pe mp. a fost de 430 de euro, iar în noiembrie 2003 s-a semnat contractul de execuţie. Cum îi stă bine unui cap de judeţ vila a fost construită în Cartierul Primăverii, alături de alte căsoaie ale strămutaţilor de lux, care au devenit proprietari în acelaşi mod ca şi Călinoiu.
Ceea ce a urmat sfidează ridicolul şi în orice societate normală ar fi atras sancţiuni. La patru zile de la semnarea contractului firma constructoare, SC Rovimcon SA Rovinari, a emis prima factură către CNLO pentru plata primelor lucrări la casă. Ţinând cont de faptul că la mijloc a fost un week-end, în doar o zi, Rovimcon a dat gata terasamentul şi fundaţia casei. Peste alte patru zile s-a executat împrejmuirea proprietăţii, alte terasamente şi fundaţii şi suprastructura, iar Rovimcon a mai emis o factură. Valoarea celor două facturi a depăşit 1,2 miliarde de lei vechi, bani pe care firma constructoare i-a încasat în doar opt zile. Conform dosarului de lucrări era evident că Rovimcon începuse construcţia cu mult înainte de a se semna contractul între Călinoiu şi CNLO, efectuarea tuturor acestor lucrări într-un timp atât de scurt fiind de domeniul fantasticului.
Deţinător de
NUP şi vilă
În final CNLO a plătit pentru vila lui Călinoiu aproape 3 miliarde de lei vechi pentru cei 176 mp construiţi, proprietarul urmând să plătească din propriul buzunar diferenţa până la peste 4 miliarde de lei vechi, având în vedere că nu s-a mulţumit cu o suprafaţă construită similară cu cea de la Ştiucani, ci a vrut să-şi facă o mândreţe de vilă. Partea plătită din banii statului s-a finalizat repede, construcţia şchiopătând când a rămas în sarcina lui Călinoiu să o termine, dar până la urmă lucrările au fost definitivate.
După ce publicaţia noastră a adus în atenţia opiniei publice dosarul de strămutat de lux al lui Ion Călinoiu, organele în drept s-au autosesizat şi au început o anchetă care s-a terminat, bineînţeles, lamentabil din cauza aceloraşi organe. Deşi iniţial IJP Gorj a trimis dosarul lui Călinoiu, alături de alţi strămutaţi de lux, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj cu propunerea de începere a urmăririi penale, Emil Moţa, pe atunci prim procuror, a disjuns cauza lui Călinoiu şi a dispus retrimiterea dosarului la poliţie pentru completarea cercetărilor. Aşa cum era de aşteptat acesta s-a reîntors la Parchet cu propunerea de neîncepere a urmării penale, iar Moţa a dat mult doritul NUP, pe motiv că preşedintele consiliului judeţean s-a folosit de banii statului exact pentru suprafaţa care fusese construită la Ştiucani.
Pe vremea lui Moţa, Călinoiu a mai primit un NUP într-un dosar în care implicarea sa în afaceri ilicite era evidentă. Deşi a făcut parte din comisiile de licitaţie care au atribuit în mod oneros lucrări de balastare şi pietruire a drumurilor judeţului societăţii lui Relu Ştefănoiu, cei traşi la răspundere au fost pe atunci omul de afaceri şi Nicolae Mischie, preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj.
Scăpat de toate păcatele penale, Ion Călinoiu se bucură în tihnă de vila sa din Cartierul Primăverii, dar şi de 2760 mp. de teren în municipiul Târgu-Jiu, teren pe care l-a obţinut în baza Legii 18/1991, în anul 1996, când era director în cadrul Direcţiei Agricole Gorj. Cu toate că de loc este din comuna Goruneşti, judeţul Vâlcea, Călinoiu a avut, se pare, dreptul la retrocedare în judeţul Gorj. Probabil acest lucru are o explicaţie logică la fel cum are nevinovăţia sa în dosarul drumurilor şi al strămutării…
Recomandă acest articol:
06.02.2008. 07:30
Comentarii
Pt. redactie.
Daca doriti un subiect de actualitate mergeti la Primaria Berlesti unde zilele trecute viceprimarul a avut un important meci de box cu fratele sau.
Ringul a fost instalat in incinta primariei unde vicele are si sediul clubului sportiv.
Suntem interesati de ilegalitatile facute la Novaci. Asteptam sa ne contactati la numarul de telefon:0723779723.
De-ar fi doar Dl. Calinoiu ar fi bine ...!
De ce nu investigati magariile facute de primarul PSD-ist de la NOVACI, Dl. Chiriac ???
S-ar putea sa descoperiti cum au furat de la adevaratii proprietari cateva mii de hectare de paduri in muntii Ranca, Setea, Mereutu, etc.
Gasca ar fi urmatoarea: Farlan-Ghe, consilier, presedinte la fantomatica OBSTEA BANCA POPULARA GILORTUL, pe care au inventat-o impreuna cu Todea Pantelimon - viceporimar, Tomescu Ion - consilier si presedinte la Obstea fantoma Pociovalistea, actualmente cercetat penal, Primarul chiriac, care s-a antepronuntat si semnat ca "primarul" liste de punere in posesie a multor persoane decedate.........
Daca chiar sunteti corecti si vreti sa publicati adevaruri despre magarii, raspundeti pe acest forum si eu va promit ca va mai dau informatii, sustinute chiar cu documente OFICIALE, care arata ca sunt niste infractori.
Sanatate multa si bafta in lupta cu mafia,
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu