APM şi Direcţia Silvică Gorj au facilitat şi tolerat exploatările ilegale din pădurile judeţului
Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministerului Mediului la ocoalele silvice din zonele în care au avut loc inundaţii au scos la iveală cârdăşia dintre şefii unor instituţii publice şi afaceriştii care activează în domeniul exploatărilor forestiere. La Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, instituţie condusă din 2012 de Nicolae Giorgi, au fost descoperite nereguli grave în activitatea de autorizare la exploatările forestiere a 16 societăţi comerciale, unele dintre acestea deţinute de afacerişti extrem de controversaţi. Analizând fiecare instituţie în parte, acţiunile sau inacţiunile acestora, care par că se mulează perfect pe interesele unor oameni de afaceri, pot duce la concluzia că s-a lucrat organizat, sau poate chiar ca un grup infracţional.
Giorgi îi autoriza pe afacerişti după ce aceştia tăiau pădurea
Dacă nu există nici o legătură între şeful de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj şi exploatatorii forestieri cum se face că aceştia şi-au desfăşurat activitatea atâţia ani şi au scos miliarde din tăierile de păduri fără să deţină autorizaţie de mediu?
Mai mult, raportul Corpului de Control al Ministerului Mediului relevă că APM Gorj a eliberat autorizaţii de mediu în anul 2014 pentru exploatări de masă lemnoasă efectuată cu un an înainte, adică după ce şmecherii au tăiat pădurile au venit la Giorgi, sau la instituţia condusă de doctorul în mediu, şi au intrat în legalitate. Cum a explicat directorul acest aspect superiorilor de la Bucureşti nu se ştie însă atâta timp cât e menţinut în continuare în funcţie există presupunerea rezonabilă că şefii săi pe linie politică au avut şi ei oarece interese în domeniul controlat de Giorgi.
La asemenea concluzii, de autorizare post-factum, de obicei, se autosesizează organele de cercetare penală.
Cârstoc: „Exploatările, în mod raţional”. Raport Mediu: „Nereguli în exploatarea a 16.000 mc masă lemnoasă”
Problema se mută din bătătura APM Gorj în cea a Direcţiei Silvice Tg-Jiu, de acolo de unde, săptămâna trecută, şeful pădurarilor declara ingenuu că nu au existat defrişări în pădurile din judeţ. Controlul de la Bucureşti a trecut şi Ovidiu Cârstoc a rămas şi el pe funcţie, acest lucru dovedind practic că, constatările inspectorilor de mediu sunt doar maculatură.
Totuşi, concluziile prezentate public sunt doar cele rezultate în urma primei etape de control, în această săptămână urmând să aibă loc verificări în teren, iar situaţia, din informaţiile noastre, este catastrofală şi depăşeşte limitele penale.
În ograda lui Cârstoc, inspectorii Ministerului Mediului au descoperit exploatări forestiere pentru amenajamente silvice care nu au fost aprobate şi pentru care nu s-a finalizat procedura de emitere a avizului de mediu, documentaţiile fiind depuse la autoritatea de mediu competentă. Această neregulă a fost constatată la Ocolul Silvic Novaci pentru suprafaţa de pădure aflată în proprietatea Obştei Analogul Boieresc de la Posada.
Corpul de Control a mai constatat că s-au desfăşurat activităţi de exploatare forestieră de către societăţi comerciale care nu deţin autorizaţie de mediu pentru această activitate. Este vorba despre 10 firme de pe raza Ocolului Silvic Polovragi şi alte 4 societăţi pe raza Ocolului Silvic Novaci cu o cantitate totală de peste 16.000 metri cubi.
În acest context, afirmaţiile lui Ovidiu Cârstoc cum că „exploatările forestiere s-au făcut în mod raţional” se dovedesc de-a dreptul mincinoase şi demonstrează cât de bine cunoaşte şeful Direcţiei Silvice Gorj situaţia din teren, sau dacă o cunoaşte, prin astfel de declaraţii vrea să ascundă unele nereguli.
Reţinut pentru mită, lipici la exploatările din Gorj
Între cele 16 firme menţionate de către inspectorii Ministerului Mediului se remarcă Nov Extra Company SRL, înfiptă bine în exploatările ale căror amenajamente le stabileşte Ocolul Silvic Novaci. Societatea lui Despina Timofte a exploatat 6.257 metri cubi de lemn în perioada controlată, fapt care a făcut ca afacerile acesteia să urmeze un trend ascendent în ultimii ani. În 2013, firma a avut o cifră de afaceri de peste 900.000 de lei şi un profit de 276.000 de lei, fiind cel mai mare exploatator din portofoliul OS Novaci.
Cea mai mare cantitate de lemn a fost exploatată, 3.040 mc, în baza amenajamentelor efectuate de OS Polovragi, a făcut firma Alredia SRL din Aiud. Societatea aparţine omului de afaceri Beniamin Docea, unul dintre cei mai mari exploatatori din zona centrală a ţării, având mai multe firme care activează în domeniul forestier şi de prelucrare a lemnului. Alredia SRL a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 86 de milioane de lei (aproape două milioane de euro) şi un profit ce depăşeşte puţin peste un milion de lei.
De subliniat că pe lista Ocolului Silvic Buila (privat) se regăsesc două societăţi care au exploatat şi pe amenajamentele efectuate de OS Novaci – Dotilin Trans SRL şi Cireşul SRL.
Prima aparţine afaceristului Dodoi de la Hirişeşti – Novaci, cu afaceri în domeniul forestier cifrate la aproximativ 400.000 de lei, dar cu pierderi considerabile în ultimii trei ani.
Cea de-a doua, respectiv Cireşul SRL din Stăneşti – Vâlcea îl are ca asociat pe controversatul om de afaceri Dan Dumitru Droaşcă, reţinut în urmă cu exact un an de zile în momentul în care încerca să-i ofere 25.000 de lei mită unui membru în consiliul de administraţie al unei obşti pentru ca firma sa să fie favorizată la licitaţiile organizate de acesta. De asemenea, afaceristul s-a autodenţunţat într-un alt caz de corupţie, devoalând o presupusă mită pe care i-a oferit-o unui poliţist de la serviciul permise din judeţul vecin. De-a lungul timpului, de numele său şi al firmei sale s-au legat mai multe scandaluri privind exploatări forestiere ilegale. Ultima dintre acestea vizează defrişarea a 80 de hectare de pădure în judeţul Vâlcea, operaţiunea fiind stopată, în final, de inspectorii ITRSV.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
19.08.2014. 07:00
Comentarii
o sa le vina randul .
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu