Miliardarii din pădure şi din balastiere, intangibili sau nu
Claudiu Matei
claudiu.matei @ scandaldegorj.ro
Ministrul Mediului a anunţat că trimite Corpul de Control să verifice cum s-au făcut defrişările în Gorj. Răspunsul e simplu: cu drujba. Alte organe înţeleg că verifică deja alte exploatări necontrolate din albia râurilor, adică balastierele şmecherilor. Până acum ăştia şi-au cam făcut plinul aşa că probabil se va găsi un fraier căruia să i se arunce în cârcă tot balastrul exploatat ilegal de pe Gilort şi de prin alte ape.
Dar s-o luăm pe rând: Scandal de Gorj a început de o lună de zile o campanie de devoalare a afacerilor ilegale ale exploatatorilor de lemn din zona de Nord a judeţului. Problema e că documente oficiale nu putem obţine decât cele cu amenajamentele Romsilva, licitaţii şi contracte încheiate cu Direcţia Silvică. La obşti e aproape imposibil de verificat cum şi câtă pădure dau în exploatare. Şefii acestora sunt pe felie cu exploatatorii aşa că au tot interesul ca lucrurile să nu devină publice.
După părerea mea controlul celor de la mediu de aici ar trebui să înceapă. Obştea Pociovaliştea, Obştea Cerbul, Obştea Berceşti-Vlădoi sunt cele care deţin păduri în zona care au avut loc inundaţii şi aici „Regii lemnului” au făcut prăpăd.
La ultima e jale mare: potrivit amenajamentului Romsilva nu se putea băga drujba în păduri mai devreme de 7-8 ani, aşa că din momentul în care instanţele le-au recunoscut dreptul de proprietate au schimbat amenajamentele, cu ocoalele private si cu şpăgi la ITRSV şi au dat sute de hectare în exploatare din primul an, doar aveau nevoie de bani.
Poate acvum va fi elucidată şi complicata poveste a Obştii Banca Gilortul. Secretara Primăriei Novaci ştie cum s-au făcut şmenurile în acte de s-a ajuns ca soluţiile judecătorilor, în ceea ce priveşte patrimoniul (averea) fostei Bănci Gilortul şi dacă obştea cu acelaşi nume este sau nu urmaşa de drept a acesteia, să difere de la o instanţă la alta, iar în final reprezentanţii primăriei să împroprietărească o asociaţie fără scop patrimonial cu mii de hectare de pădure, în contradicţie cu decizia definitivă a Înaltei Curţi. Acolo e caz penal şi în afară de secretară, fostul viceprimar Pantelimon Todea şi funcţionarul de la cadastru pot fi primii audiaţi.
Că tot veni vorba despre Primăria Novaci, instituţia, cu primarul Leuştean în frunte e o cloacă de nesimţiţi. Ia daţi-mă în judecată cucoanelor care nu puteţi oferi nici măcar legătura telefonică la primar ca nu cumva să nu fie deranjat de ziariştii nesimţiţi care vor să-l întrebe dacă inundaţiile i-au stricat concediul şi despre alte şmenuri de acolo. Ca să nu vă mai daţi voi scule în faţa cetăţenilor care vor să-l sune pe primar şi să-l întrebe ce vor ei, că doar de aia îl plătesc, şi să-i nu-i mai flituiţi, luaţi de aici numărul lui Leuştean: 0723.692.829.
Revenind, ar mai fi de verificat cum au pus unii mâna pe muntele Dălbanu şi le-a fost dată o suprafaţă mai mare decât are acesta în scripte (100 de hectare în documente – 150 de hectare retrocedate). Problema e că unul dintre experţi în cauză a fost domnul Negrea, actualul director al APIA, iar interesul era acapararea unei bucăţi din telescaunul de la Rânca şi a unei hălci din Transalpina. Şi în acel munte e jale, proprietarii au vândut lemnul şi exploatatorii au devastat. Afacerile cu balastiere au dat şi ele câţiva miliardari.
Pe lângă Chemica Albeni, care înţeleg că e direct vizată de acest control, mai sunt câteva firme ale unor şmecheri, unii protejaţi politic chiar şi care acţionează şi pe alte râuri din judeţ. Îi băgăm pe toţi în paginile de investigaţii, după finalul serialului cu miliardarii din pădure.
Recomandă acest articol:
05.08.2014. 02:09
Comentarii
Interesant ar fi sa se verifice si activitatea balastierei domnului SARCINA de pe raul SOHODOL,care sub pretextul amenajarii cursului de apa a distrus tot ce s-a putut distruge pe acest rau.Desi au venit inclusiv cei de la mediu,nu s-a schimbat nimic,ci doar o perioada se lucra noaptea.Si apoi sa nu uitam ca SARCINA e un patriot si un ecologist care protejeaza po*******tia si mediul!De fapt raul SOHODOL e una din putinele afaceri cinstite,incurajate de autoritatile judetului ,pentru ca pe drumurile GORJULUI alaturi de masinile cu piatra de rau trec tot mai des masini pline cu lemne.Un judet de succes pentru un om de succes:SARCINA.Si totusi nu il poate vindeca nimeni de ggoana dupa succes?
se vede foarte clar la informatia data mai sus ca dosarul se apropie de perimare sunt interese foarte mari.
Este de urmarit ce se va intampla in continuare dar am dubi dupa cum decurg amanarile in dosar.
acest Tomescu a lucrat la IFET pana prin 2000. pe atunci se fura masiv din paduri.m omul nu poate trai decat prin inselaciuni si hotii.
Referitor la informatiile publicate de AN 05.08.2014. 20:52 se vede foarte clar ca DNA Pitesti s-a facut treaba foarte bine "FELICITARI institutia cu cele mai mari performante si credibilitate in Romania la ora actuala.
Dar se mai vede si altceva ca judecatori de la Tribunalul Valcea care judeca dosarul il amana prin termene care se dau luna de luna, probabil pana la perimarea lui mai este putin .???????? Este de urmarit acest dosar cum se va termina si cand se va termina
Aici sunt probabil multe interese la nivel mare deoarece se afla in joc soarta primarului,presedintele obstei,secretarul primariei,seful ocolului silvic si alte persoane importante care au legatura cu acestia.
Sper ca justitia sa-si faca treaba si sa elimine aceste gunoaie din societate si copii nostri sa traiasca mai bine.
Politia economica sa verifice masa lemnoasa din depozitele exploatatorilor dar si cantitatea de agregate din depozite
Hotii din Ronania,ne fura pe toate partile si nimeni nu se atinge de ei. cum sa mai putem vea incredere in justitie? in Romania,legea o fac hotii.
DOSAR NR 5362/90/2011 TRIBUNAL VALCEA
TERMEN 17.09.2014
Hoţii Muntelui Mereuţu, trimişi în judecată
Primarul localităţii vâlcene Voineasa, Gheorghe Dobrin, şi Ion Tomescu, preşedintele Obştii Pociovaliştea, Gorj, au fost trimişi în judecată de DNA Piteşti pentru fapte de corupţie. Ion Tomescu, preşedinte al Obştii Pociovaliştea, este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, ambele în formă continuată. De asemenea, Gheorghe Dobrin, primar al comunei Voineasa şi preşedinte al Comisiei locale de fond funciar Voineasa, este acuzat de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Au mai ajuns în faţa judecătorilor: Georgeta Creţan, secretar al comunei Voineasa şi secretar al Comisiei locale de fond funciar Voineasa, respectiv Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa şi membru al Comisiei locale de fond funciar Voineasa, în perioada iunie 2004 – decembrie 2005. Ambii vor fi judecaţi pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.
Au retrocedat un munte
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, în perioada septembrie 2004 - iunie 2005, cei patru inculpaţi au acţionat, în baza unei înţelegeri iniţiale, astfel încât o suprafaţă de 504,9 ha teren forestier din Muntele Mereuţu, aflată în proprietatea statului, să ajungă în mod nelegal în posesia Obştii Pociovaliştea. Pentru a duce la îndeplinire planul, preşedintele Obştii Pociovaliştea a prezentat la Comisia locală de fond funciar Voineasa 44 de cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în numele unor persoane fizice. Cunoscând că actele sunt falsificate şi împreună cu ceilalţi trei inculpaţi, Creţan, Deaconeasa şi Dobrin, a întocmit o anexă în mai multe variante (conţinând nume de persoane care ar fi avut drepturi în obşte), act care atesta, în mod nereal, drepturi de proprietate în Muntele Mereuţu, în numele şi pentru Obştea Pociovaliştea. Toate acestea au fost făcute pentru a induce în eroare Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vâlcea, astfel încât suprafaţa de teren forestier de 504,9 ha să fie trecută în patrimoniul Obştii Pociovaliştea. Cei patru cunoşteau însă că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, respectiv Obştea nu a funcţionat anterior anului 1948 şi nu avea drepturi asupra terenurilor respective. În cursul anului 2005, Obştea Pociovaliştea a şi fost pusă în posesie.
Prejudiciu de 4,8 milioane de lei
Conform rechizitoriului, caracterul nelegal al punerii în posesie a Obştii Pociovaliştea în Muntele Mereuţu a fost constatat şi de o instanţă de judecată civilă. Prejudiciul creat statului prin deposedarea de suprafaţa forestieră amintită se ridică la 4.819.400 de lei, din care4.361.939 de lei valoarea de circulaţie a terenului şi 457.461 de lei - valoarea materialului lemnos exploatat. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparţinând celor patru persoane trimise în judecată. Potrivit aceluiaşi document, Direcţia Silvică Vâlcea s-a constituit parte civilă pentru recuperarea prejudiciului, iar Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a fost introdusă, de asemenea, în dosar ca parte civilă. Cauza a fost înaintată spre judecare Tribunalului Vâlcea.
Gorjean implicat in "Mafia Padurilor"! Prejudiciu de peste 1 milion de euro
Procurorii anticoruptie au finalizat o ancheta in care statul este pagubit cu sume mari de bani prin retrocedarea abuziva a unui munte, dar muntele respectiv nu este Dumitra, cum poate ati fi tentati sa credeti, ci unul situat un pic mai la dreapta pe harta, in judetul Valcea. Un gorjean care conduce o obste "fantoma" din zona Novaciului este considerat creierul afacerii ilegale, el fiind acum trimis in judecata alaturi de alte persoane.
Ion Tomescu este presedinte al Obstii Pociovaliste, o obste care in Valcea este vazuta ca una fantoma, intrucat a fost infiintata la Judecatoria Novaci prin complicitatea unor angajati ai sistemului judiciar, presa din judetul vecin fiind plina de relatari pe aceasta tema. Obstea a intrat in atentia jurnalistilor valceni dupa ce seful acesteia a revendicat paduri intregi in zona Voineasa - Obarsia Lotrului, pe vreo cateva sute de hectare reusind sa obtina si acte de proprietate. Terenurile retrocedate au fost revendicate insa de adevaratii mostenitori, originari si ei de prin Gorj, la diferite institutii ale statului fiind depuse sesizari pentru a fi facute controale. Asa au ajuns hartiile stranse de-a lungul timpului la Pitesti, la Directia Nationala Anticoruptie.
Patru inculpati
Cum a reusit Tomescu sa devina stapan de munti in Valcea- Simplu, spun procurorii anticoruptie. Acestia sustin ca primarul din Voineasa, Gheorghe Dobrin, dar si secretarul de aici, Georgeta Cretan, impreuna cu Gheorghe Deaconeasa, fost sef al Ocolului Silvic, nu sunt deloc straini de retrocedarea respectiva.
"Inculpatul Tomescu Ion, presedinte al Obstii Pociovalistea, a prezentat la comisia locala de fond funciar Voineasa, un numar de 44 cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, in numele unor persoane fizice, cunoscand ca sunt falsificate si, impreuna cu ceilalti trei inculpati, Cretan Georgeta, Deaconeasa Gheorghe si Dobrin Gheorghe, a intocmit o anexa in mai multe variante (continand nume de persoane care ar fi avut drepturi in obste) act care atesta, in mod nereal, drepturi de proprietate in muntele Mereutu, in numele si pentru Obstea Pociovalistea. Toate acestea au fost facute pentru a induce in eroare Comisia Judeteana de Fond Funciar Valcea, astfel incat suprafata de teren forestier de 504,9 ha sa fie trecuta in patrimoniul Obstei Pociovalistea, desi cei patru inculpati cunosteau ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, respectiv Obstea nu a functionat anterior anului 1948 si nu avea drepturi asupra terenurilor respective.
In aceste conditii frauduloase, in cursul anului 2005, Obstea Pociovalistea a fost pusa in posesie", spun procurorii DNA in rechizitoriul din acest dosar.
Sechestru pe avere
In ultima luna anchetatorii au solicitat oficial referinte despre averile detinute de cei trimisi acum in judecata, procurorii DNA punand sub sechestru bunurile mobile si imobile detinute de cei patru. Prejudiciul estimat de magistratii pitesteni este de peste 4,8 milioane lei, din care aproape o jumatate de milion de lei o reprezinta lemnul exploatat, restul fiind valoarea de circulatie a terenului in sine. "In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatilor Tomescu Ion, Dorin Gheorghe, Cretan Georgeta si Deaconeasa Gheorghe pana la concurenta sumei de 4.819.400 lei, reprezentand cuantumul prejudiciului creat ca urmare a savarsirii infractiunii de inselaciune si respectiv complicitate la infractiunea de inselaciune. Directia Silvica Valcea s-a constituit parte civila in prezenta cauza pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin fapta inculpatilor, iar Directia Generala a Finantelor Publice Gorj a fost introdusa in cauza, ca partea civila", se arata intr-un comunicat al DNA.
Cand a fost domnul Negrea expert? Functionarii publici care desfasoara alte activitati remunerate sau nu sunt incompatibili. Cred ca aceasta informatie este falsa sau domnul Negrea e incompatibil.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu