Bârcină, în faliment
Omul de afaceri Dan Bârcină pierde o mare parte din avere datorită obiceiului, deja împământenit în mediu de afaceri românesc, de a nu-şi plăti datoriile. Două dintre firmele sale au ajuns pe mâna Direcţiei de Finanţe Gorj şi a unui lichidator judiciar care au scos deja la vânzare zeci de hectare de teren şi bunuri mobile şi imobile.
Adrian Iovan
adrian.iovan @ scandaldegorj.com
În urmă cu câţiva ani Dan Bârcină a cumpărat de la CFR Marfa SA filiala gorjeană a Companiei Staţii de Spălare Vagoane Marfă de UZ General (CFR SSVM). Deşi obiectul principal de activitate al firmei era spălarea şi dezinfectarea vagoanelor de marfă, Dan Bârcină s-a folosit de firmă în afaceri cu iz penal, specifice modului său de lucru. CFR SSVM a fost cumpărată prin intermediul unei alte firme a lui Bârcină, SC Yogaro SRL Bucureşti, iar la rândul său fosta companie a CRF a cumpărat, printr-o firmă fantomă, Combad Company, mai multe terenuri şi a derulat afaceri inclusiv cu Ministerul Transporturilor.
CFR SSVM a deţinut zeci de hectare de teren şi în Gorj, în comuna Bălăneşti, majoritatea acestora fiind acoperite cu vegetaţie forestieră, unul singur fiind în intravilan. După ce a scăpat de mai multe dosare penale, fiind inclusiv în vizorul Oficiului Spălării Banilor, Bârcină pierde acum sume impresionate prin scoaterea la licitaţie a celor 44 de hectare de teren pe care le deţine la Bălăneşti, de către Direcţia Finanţelor Publice, pentru recuperarea unor datorii la stat de peste 48 de miliarde de lei vechi.
ACMM Târgu-Jiu, antrepriză de construcţii montaj minier, a fost cumpărată cu ceva ani în urmă de către un miner disponibilizat, Nicolae Cărbunaru, şofer la General Trust, una dintre multele firme ale lui Dan Bârcină. Speculaţiile cum că adevăratul cumpărător ar fi de fapt Bârcină s-au conformat încă de la cumpărare, banii necesari achiziţionării fiind viraţi de către General Trust. De-a lungul timpului s-au făcut tranzacţii financiare prin intermediul ACMM de ordinul zecilor de miliarde, fosta antrepriză fiind folosită ca intermediar între General Trust şi o altă societate a lui Bârcină, Aviaţia Utilitară Băneasa. Practic ACMM cumpăra piese care nu-i erau utile de la General Trust, la preţuri exorbitante, pe care le vindea apoi la Aviaţia Utilitară la preţuri şi mai mari. Cu cât era mai mare valoarea cu atât creştea TVA-ul care la finalul anului se returna investitorilor. În tot acest timp la ACMM se făceau disponibilizări şi se vindeau utilajele, iar până la urmă s-a ajuns la faliment.
La momentul respectiv poliţia şi Parchetul au început cercetări pentru deducere ilegală de TVA, fiind stabilit un prejudiciu de 10 miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2003, însă despre acest dosar nu s-a mai auzit nimic, ca de altfel despre multe altele care îl aveau ca subiect pe Dan Bârcină.
Acum o firmă de lichidări judiciare din Tg-Jiu scoate la licitaţie tot ceea ce nu a prădat Dan Goeru, aşa cum îi spun apropiaţii. Dacă în cazul terenurilor scoase la vânzare de către finanţe pierderile suferite de Dan Bârcină sunt apreciabile, în cazul ACMM el se poate considera norocos că a scăpat doar cu atât, având în vedere că a câştigat înzecit folosindu-se de antrepriză pentru a-şi face jocurile murdare.
Recomandă acest articol:
20.04.2008. 18:26
Comentarii
lasa tata ca nu mai sunt ce au fost! imi doresc sa ii vad pe ciorile astea cum merg cu olcitu ***** in gura sa i ***!! toti sunt niste tarani, pana in maduva oaselor !!
sper sa continue acest articol si cu aspecte pozitive...de genul: omul de afaceri DB a fost arestat pentru ilegalitatile comise si are de executat 30 ani de inchisoare...iar analfabetii lui de copii, care se cred stapanii soselelor sa puna mana sa munceasca, nu sa alerge toata ziua performantele lor masini, prin umilul nostru oras in care foarte multi oameni cinstiti se gandesc la ce o sa puna pe masa copiilor lor in urmatoarea zi.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu