Tun imobiliar la Rovinari
Peste 40 de familii din Rovinari solicită primăriei o locuinţă, după ce vor trebui să renunţe la cele în care stau, pentru că UACC-ul din localitate şi-a vândut imobilele pentru a scăpa de o datorie către Direcţia Finanţelor Publice Gorj (DFP) şi a evita falimentul. Astfel 10 blocuri şi un hotel au fost cumpărate de către SC Luzan Com SRL Târgu Jiu pentru doar 47,1 miliarde de lei vechi, exact suma datorată de UACC la finanţe. Deşi promitea să fie o afacere extrem de bună, mai ales pentru cumpărător, situaţia s-a complicat ajungându-se în momentul de faţă ca tranzacţia să facă obiectul unui dosar la DNA, chiriaşii să nu poată deveni propretari din cauza preţului mare al locuinţelor, iar patronii de la Luzan să regrete că s-au implicat în această daraveră.
Neli Matei
neli.matei@scandaldegorj.ro
Echilibrul financiar al UACC Rovinari s-a pierdut odată cu scăderea forţei de muncă din minerit, ajungându-se până la urmă în prag de faliment. Pentru datoriile de 47 de miliarde de lei vechi pe care unitatea le înregistra la bugetul de stat, Direcţia de Finanţe a scos la licitaţie 10 blocuri şi un hotel, la o valoare estimată de 162 de miliarde de lei vechi. Voit sau nu lucrurile nu au mers aşa cum trebuia şi licitaţia s-a repetat de mai multe ori până când valoarea imobilelor a ajuns la 47 de miliarde de lei vechi, moment în care au fost cumpărate de către SC Luzan Com SRL Târgu-Jiu. După cumpărare, societatea le-a impus chiriaşilor din blocurile abia achiziţionate să se gândească să-şi cumpere locuinţele, stabilind un preţ între 180 şi 450 de milioane de lei vechi, preţ cu mult prea mare pentru posibilităţile materiale ale majorităţii locatarilor.
Proprietari pe un sfert din oraşul Rovinari, acţionarii de la Luzan s-au trezit acum că, deşi estimau ca 60-70% din locatari să-şi poată permite să cumpere o garsonieră sau un apartament, până acum doar 12 locuinţe şi-au găsit cumpărător, nouă dintre acestea fiind cumpărate de persoane care nu au fost chiriaşe în spaţiile respective. Familiile care vor rămâne pe dinafară au dat deja buluc la primărie cerând autorităţilor locale să le asigure o locuinţă pentru că nu-şi pot permite o altă variantă. Pe lângă faptul că a creat o problemă socială în oraş, Luzan mai trebuie să înfrunte şi un dosar întocmit recent la DNA, în urma unei plângeri făcute de către acţionarii UACC care se consideră prejudiciaţi în urma cumpărării pe nimic a imobilelor. Practic ei nu am beneficiat de niciun ban din suma plătită de către Luzan, având în vedere că valoarea la cumpărare a imobilelor a fost fix cât datoria UACC, Direcţiei Finanţelor Publice.
Ilie Ilinca, unul dintre asociaţii Luzan, spune că dacă ar putea da timpul înapoi nu ar mai face afacerea. Având în vedere repercusiunile pe care le-a avut această tranzacţie asupra viitorului a zeci de familii, ar fi fost mai bine dacă Luzan ar fi luat în calcul această posibilitate înainte de a face pasul decisiv.
Recomandă acest articol:
29.03.2008. 12:51
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu