Anchetă a DIICOT la Protecția Copilului: Copiii și bătrânii cu afecțiuni psihice, DROGAȚI cu medicamente psihotrope, pentru a se calma!
Procurorii Biroului Teritorial Gorj al DIICOT au început urmărirea penală și efectuează cercetări, după ce au fost sesizați că mai multor copii şi bătrâni aflați în trei centre ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj le-a fost administrată, medicație care conţinea substanţe psihotrope, fără reţete medicale și fără a fi recomandată de medicul specialișt care-i avea sub monitorizare.
Reprezentanții structurii centrale a DIICOT au precizat că, în cauză se efectuează urmărirea penală ”in rem”, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.
Situație fără precedent în trei centre ale DGASPC Gorj: mai mulți bătrâni și copii cu dizabilități, au fost ”tratați”, cu medicamente care conțineau substanțe psihotrope, fără să fie recomandate de un medic specialist. Acest lucru s-a întâmplat pe parcursul anului 2016, iar unele surse susțin că, personalul medical le administra beneficiarilor cu afecțiuni psihice o astfel de medicație pentru a-i calma.
Pe 14 februarie 2017, fostul director al DGASPC Gorj, Dumitru Cotrună, a sesizat IPJ Gorj, în urma unei acțiuni de verificare a auditului intern al instituției cu privire la respectarea procedurii de administrare a medicamentelor la beneficiari și viza aspecte din anul anterior. Cauza a ajuns, în final, la structura județeană a DIICOT Gorj întrucât existau suspiciuni că la Complexul de Îngrijire și Asistență Dobrița, Complexul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulți Bîlteni și Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Tg-Jiu, servicii sociale aflate sub autoritatea DGASPC Gorj, bătrânii și copiii instituționalizați, diagnosticaţi cu afecţiuni cronice au primit tratament fără prescripţii medicale, eliberate de medici de familie sau de medici specialişti.
În cursul anului trecut, ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate au solicitat mai multe documente de la DGASPC Gorj privind tratamentul bătrânilor și copiilor instituționalizați în cele trei centre ale instituției, iar luni, 25 februarie, reprezentanții DIICOT au precizat că la structura juțeană se află înregistrată o cauză penală în care se efectuează urmărirea penală ”in rem” pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.
Deocamdată, cercetările se efectuează pe faptă, însă dacă se va dovedi vinovăția unor persoane în administrarea de medicamente psihotrope beneficiarilor instituționalizați în centrele DGASPC, Legea privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri, prevede că oferirea drogurilor de risc, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.
Trebuie precizat faptul că, persoanele aflate în centrele sociale beneficiază de medicamente gratuite, în baza prescripţiilor medicale, eliberate de medicul de familie sau de medicii specialişti.
Petre Cojocaru
Recomandă acest articol:
26.02.2019. 03:43
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu