Copiii instituţionalizaţi, neglijaţi şi abuzaţi în centrele din Târgu Jiu - Investigatii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Investigatii · Copiii instituţionalizaţi, neglijaţi şi abuzaţi în centrele din Târgu Jiu

Copiii instituţionalizaţi, neglijaţi şi abuzaţi în centrele din Târgu Jiu

Instituţiile cu nume răsunătoare, create de stat pentru ajutarea copiilor cu probleme de comportament sau sociale, ascund în spatele uşilor închise dramele celor care ar trebui sprijiniţi şi impasibilitatea împinsă spre nesimţire a responsabililor cu educarea şi protejarea acestor copii. De la neglijarea educării celor cu cerinţe speciale, până la abuzarea celor care ajung în centrele pentru protejarea minorilor abuzaţi nu este decât un pas făcut fără scrupule în centrele de profil din Târgu-Jiu.

Mihai Popescu
mihai.popescu @scandaldegorj.ro

Educaţie în pantaloni scurţi
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu-Jiu e o instituţie, aflată în subordinea Inspectoratul Şcolar Gorj, care se ocupă de educaţia copiilor cu cerinţe educative speciale având ca şi personal o armată de oameni specializaţi în diferite domenii a căror singură menire este să-i ajute pe cei cu care soarta a fost crudă încă de când s-au născut. Centrul este o şcoală deschisă care oferă o gamă variată de servicii educaţionale, atât pentru elevi cât şi pentru familiile lor şi are la dispoziţie resurse materiale excelente pentru îndeplinirea scopului propus. În spatele unei denumiri pompoase şi a unor astfel de date postate de reprezentanţii centrului pe internet, se află însă o situaţie reală care nu coincide deloc cu datele oficiale.
Centrul este condus de patru ani de un profesor de sport, Nicu Baiu, care încă nu s-a acomodat cu statutul său, motiv pentru care vine la serviciu în pantaloni scurţi şi uneori nu ajunge în biroul său de boss, ci ţine locul paznicului de la poartă plecat să-i facă niscaiva treburi pe acasă. Relaxarea directorului se răsfrânge şi asupra subordonaţilor care, cu aşa şef, îşi permit să lase slabe frâiele educaţionale şi să mai omită din orele de curs. Activităţile extraşcolare nu sunt însă neglijate niciodată şi, uneori, iau locul orelor de curs pentru că dosarul actualului director trebuie îmbogăţit spre impresionarea celor care, poate, la toamnă îl vor mai numi încă o dată în funcţie, iar cadrele didactice au nevoie de salarii de merit.
Copiii sunt extenuaţi ore îndelungate cu repetiţii de jocuri populare, scenete sau dansuri artistice în timp ce majoritatea ajung să termine 12 clase fără să ştie să citească.
Lipsa unei educaţii şi consilieri propice unor copii cu probleme cum sunt cei din centru se răsfrânge asupra puţinelor ore de curs la care aceştia participă. De câte ori îi irită ceva protestează prin a se dezbrăca şi a asista astfel la ore. Cu toate că educaţia copiilor lasă de dorit şi că, atunci când se fac, orele se desfăşoară deseori cu greutate, majoritatea profesorilor iau salarii de merit şi îşi obţin fără dificultate gradele pentru că inspectorul şcolar care se ocupă de centru este extrem de permisiv, nefiind nimeni, se pare, dispus să le acorde copiilor o şansă atâta timp cât însăşi viaţa nu le-a acordat-o.

„Doar nu o să se facă toţi miniştrii turismului”
În timp ce copiii se descurcă cum pot, personalul centrului trăieşte pe picior mare având salarii de invidiat, chiar dacă nu prestează mare lucru pentru a merita o astfel de remuneraţie. De la salarii de merit până la sporuri pentru te miri ce, sau pensii pentru handicap, toate sunt cunoscute majorităţii personalului de aici. Didona Zgondea, contabila şefă a centrului încasează lunar patru mii de lei, plus o pensie de handicap gradul II, iar bibliotecara se bucură de un salariu bunicel, 3000 de lei, prestând ba în bibliotecă, ba în biroul de contabilitate, unde îndeplineşte funcţii administrative, după cum afirmă directorul Nicu Baiu. Fişele existente la bibliotecă demonstrează că în instituţie se citeşte în draci, cu toate că Baiu recunoaşte că: „sunt unii care nu ştiu să citească, asta-i capacitatea lor, doar nu o să se facă toţi miniştri turismului”. Activitatea scriptică bogată de la bibliotecă nu concide însă cu realitatea, spun surse din centru, ea fiind menită doar să demonstreze cât de capabilă este bibliotecara şi cât de mult îşi merită multitudinea de sporuri pe care le primeşte, inclusiv cele de calculator şi mucegai.
Cum toată lumea e mulţumită de locul său de muncă nu mai contează ceea ce se întâmplă cu copiii şi câtă educaţie primesc că doar, după cum spune Baiu, nimeni nu se aşteaptă la performanţe intelectuale din partea lor.
Dacă mai deştepţi de atât nu pot deveni, mai ales că nimeni nu depune eforturi, în schimb se pot înmulţi cum s-a întâmplat în luna mai când o elevă din clasa VIII-a, Alina, a devenit mamă. Fericitul tată, Liviu, este şi el elev al centrului.
Contactat telefonic pentru a-şi exprima un punct de vedere, Nicu Baiu s-a dovedit a fi la fel de relaxat ca de obicei, chiar dacă de data asta avea motiv pentru că se afla în concediu. A confirmat povestea celor doi tineri deveniţi părinţi, dar s-a scos delicat din situaţie spunând că fata n-a rămas gravidă în timpul şcolii, ci în timpul vacanţei de vară de anul trecut, atunci când cei doi nu mai erau în responsabilitatea sa. Alina s-a prezentat la şcoală însărcinată şi a fost acceptată până când a terminat anul şcolar, acum alegând să nu se mai întoarcă la centru, ci să rămână, alături de bebeluşul său, în grija familiei.
Împăcat cu ceea ce se întâmplă în Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu-Jiu, directorul Nicu Baiu a avut un singur comentariu de făcut, pe un ton ameninţător de altfel - să fim atenţi ceea ce scriem – lăsând să se înţeleagă că o să suportăm consecinţele dacă tulburăm liniştea din imperiul său.

Tinere maltratate în Centrul de Primire a Copilului Abuzat
O altă instituţie cu nume pompos şi activitate ce lasă de dorit este Centrul de Primire a Copilului Abuzat, Neglijat, Exploatat din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Şi aici soarta copiilor care tranzitează centrul nu interesează pe nimeni. Mai mult decât atât, deşi numele spune că aici îşi găsesc adăpost tinerii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, ei sunt maltrataţi chiar de către cei care ar trebui să le ofere protecţie.
Luxiţa Ungureanu, şefa centrului, este un adevărat zbir al locului, terorizând prin atitudine atât copiii, cât şi personalul ce nu-i intră în graţii. Dacă adulţii fac faţă, mai greu sau mai uşor afronturilor şefei, unii asistaţi au fugit din instituţie şi au vrut să-şi pună capăt zilelor.
Două minore, N. B. şi M. O, au părăsit centrul de furiş într-o noapte fiind prinse de către poliţie în satul Izvoare, lângă Turceni, şi aduse înapoi. Motivul fugii lor îl constituie abuzurile sexuale la care erau supuse în centru de unii dintre angajaţi, dar şi de cei care ajungeau, din cauza unei paze ineficiente, la ele. Reîntoarse de unde plecaseră ele au ajuns pe mâna Luxiţei Ungureanu care le-a aplicat o mică corecţie fizică, însoţită de jigniri şi le-a ameninţat că le transferă la Buziaşi, unde există un centru de reeducare.
De frica a ceea ce i se putea întâmpla, N. B. a încercat să se sinucidă legându-şi o curea de gât şi înarmându-se cu câteva cioburi cu care să-şi taie venele. A fost descoperită la timp şi dusă la secţia de psihiatrie, deşi fata nu avea probleme psihice, lucrurile putându-se rezolva cu o consiliere psihologică din partea specialistului din cadrul centrului. Spre binele ei, după ce a stat câteva zile la psihiatrie, a fost transferată la Galaţi, ajungând, într-un final, la părinţii ei în Republica Moldova.
Cea de-a doua fată, M.O. a scăpat şi ea, chiar dacă nu în felul pe care şi-l dorea, de instituţia din Târgu-Jiu şi, implicit, de Luxiţa Ungureanu. A ajuns într-un centru de la Buzău, deşi, bunica aflată la Turceni, ar fi dorit să o ia acasă, aici vrând şi nepoata să ajungă. Dorinţele celor două nu au valorat însă nimic, primând cea a directoarei Ungureanu.
Fetele care ajung în centrul condus de către Luxiţa Ungureanu riscă mereu să cadă victima unor abuzuri grave chiar din partea celor care sunt plătiţi să le asigure liniştea şi siguranţa. Un supraveghetor de noapte, tatăl unui angajat apropiat lui Constantin Preoteasa, directorul DGASPC, este deja recidivist în ceea ce priveşte abuzurile sexuale la care le supune pe fetele care ajung sub paza sa. În urmă cu doi ani s-a declanşat primul scandal în care a fost implicat bărbatul trecut şi de-a doua tinereţe. Deşi au existat mai multe plângeri la adresa sa pentru că se folosea sexual de fetele din centru, povestea a fost trecută sub tăcere. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în urmă nu cu mult timp când acelaşi supraveghetor a fost surprins în dormitorul uneia dintre fetele care au fugit ulterior din centru, practicând perversiuni sexuale cu una dintre acestea. Ca şi acum doi ani nu s-a luat nicio măsură împotriva bărbatului, povestea terminându-se odată cu transferarea fetelor de la Târgu-Jiu.


Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  31.07.2009. 08:26

Comentarii

stefii
11.09.2010. 09:53

buna ziua am fost elev la acest centru pot sa va spun ca este cea mai urata perioada din viata mea. sunt anumiti profesori in scoala accea care isi fac dreptatea cu furtunurile de cauciu sau benzile de la masinile de spalat, in special membri familiei bouleanu dar nu numai. toata lumea nu face nimic spre binele eleviilor din scoala aia. sunt lasati in voia sorti, iar cantina scolii este sacul fara fund al bucatarilor. va urez o zii buna

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: