Cum au reuşit romii din Gorj să-i cucerească pe norvegienii care îi discriminau
Au plecat cu miile în Norvegia ca să aibă parte de o viaţă mai bună şi cei mai mulţi îşi câştigă existenţa din cerşit, la Oslo.
Dorm pe unde apucă, adesea în pădure sau sub poduri, mănâncă pe săturate, doar marţi şi joi, când organizaţia «Evanghelist Centre» le oferă hrană gratis şi se simt discriminaţi de norvegieni, pe motiv că îi tratează ca pe infractori.
Crucea Roşie le oferă şi 100 de locuri de cazare, însă prin tragere la sorţi, iar cei care extrag bila roşie sunt nevoiţi să doarmă sub cerul liber. Este vorba despre ţiganii din Gorj, Buzău, Bacău şi Sibiu, care riscă să fie trimişi forţat în România, întrucât de la 1 ianuarie 2015 va fi interzis cerşitul.
Mihai Negrea, omul de legătură dintre ţigani şi asociaţiile umanitare din Oslo este un tânăr din Târgu-Cărbuneşti, care a găsit deja o metodă prin care cei aproximativ 1500 de romi din Gorj ar putea să rămână pe plaiurile norvegiene. „Gatenytt” se numeşte noua organizaţie, care le-ar putea fi de mare ajutor.
A fost publicată deja prima revistă. Pentru câteva ore, zilele trecute, ţiganii au renunţat la cerşit şi s-au ocupat de promovarea ei, reuşind să-i cucerească pe norvegienii care au cumpărat publicaţia ca pâinea caldă. Îmbrăcaţi în stilul caracteristic, pirandele însoţite de lăutari, au primit aprobare de la primăria din capitala Norvegiei să mărşăluiască, acţiunea având loc în centrul oraşului. „Împreună cu patru norvegieni şi doi rromi am reuşit să publicăm revista Gatenytt, care nu este doar despre viaţa romilor din România, ci şi despre viaţa familiilor lor de acasă. Este o organizaţie care pune accent pe ajutorarea romilor”, declară Mihai Negrea, pentru Scandal de Gorj. Acesta mai spune că, prin intermediul acestei organizaţii, romii vor avea sprijin în orice situaţie.
Îşi fac locuinţe la Oslo
„Încercăm să le oferim o şansă în Norvegia, pentru că ştim că în România nu au niciuna. Atunci când vor ajunge la medic sau la Poliţie vor avea translator. Unii se ocupă cu vânzarea de reviste, alţii trăiesc din cerşit. Pot obţine din cerşit până la 200 de lei pe zi. Există «Armata Salvării», unde poţi face duş şi ti se oferă şi haine. Mai este «Evanghelist Centre», unde se dă mâncare gratis marţea şi joia. Însă de la 1 ianuarie 2015 se interzice cerşitul şi din acest motiv vrem să le facem contracte de muncă la revista noastră, să rămână aici şi după acest termen. Vrem să cumpărăm pământ aici, să le facem locuinţe, la ieşire din Oslo. Primul număr s-a vândut spectaculos. Am dat deja 2800 de reviste. Le-am distribuit romilor cu 25 de coroane, iar ei le-au vândut cu 100. Se opreau norvegienii şi dansau cu noi. În ton de muzică s-a făcut vânzarea”, a mai spus Mihai Negrea.
Au dat cerşitul pe vopsit şi grădinărit
Romii din Gorj le-au demonstrat norvegienilor că pot fi şi apreciaţi. În revistă este afişat şi un număr de telefon la care străinii pot apela la serviciile lor în toate domeniile. „Ne sună norvegienii, pentru că avem reclamă în revistă. Am avut solicitare pentru curăţenie în grădină şi o casă de vopsit. Au fost mândrii de ceea ce au făcut romii”, a încheiat Mihai Negrea, singurul român între miile de romi. Aceştia şi-au dus cu ei şi instrumentele, iar norvegienii au fost atât de încântaţi de lăutari, încât i-au chemat şi la o nuntă. Partea proastă este că, dincolo de aceste aprecieri, toţi trăiesc cu teamă că pot fi trimişi oricând acasă. Mulţi dintre ei ei, pentru că nu cunosc limba, ajung în arest, de exemplu întrucât sunt prinşi în parc şi nu înţeleg mesajul care le interzice să revină în zonă timp de 24 de ore.
O.Vulpe
Recomandă acest articol:
08.07.2014. 01:02
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu