Dorin Filip: „Sunt primar în acest oraş pentru toată lumea”
Primarul oraşului Rovinari, Dorin Filip, a fost mereu în centrul atenţiei opiniei publice de când, în 2004, a devenit edilul urbei. Despre el sau scris şi bune şi rele, însă, spre deosebire de mulţi omologi de-ai săi din judeţ, în ceea ce-l priveşte există dovezi palpabile ale obiectivelor atinse în cei aproape patru ani care s-au scurs de la alegerea sa. Primarul nu-şi arogă toate meritele în privinţa realizărilor făcute spunând că proiectele n-ar fi devenit realitate fără sprijinul consilierilor locali. Ales de către Asociaţia Oraşelor din România „Primarul anului 2007”, Dorin Filip este unul dintre puţini primari din Gorj care a atins o latură sensibilă a celor care au mers la urne şi l-au votat sperând că îşi schimbă norocul odată cu schimbarea primarului. De la investirea sa în funcţie, primarul a renunţat să-şi încaseze salariu pe care îl împarte în fiecare lună celor fără posibilităţi materiale. Tot cei cu venituri minime beneficiază şi de scutire de la plata impozitelor locale.
Conştient de faptul că un cetăţean poate avea probleme şi în afara orelor de audienţă la primar, Filip îşi primeşte concetăţenii ori de câte ori au nevoie, uşa biroului fiind mereu deschisă pentru cei care au nevoie de ajutorul său.
Mihai Popescu
mihai.popescu@scandaldegorj.ro
Schimbările care au avut loc în oraşul Rovinari în ultimii patru ani sunt evidente, unul dintre proiectele dragi primarului şi rovinărenilor fiind ştrandul dat în folosinţă anul trecut: „Se ridică la standarde europene, fiind unicul din ţară dotat cu un sistem de filtrare de cea mai bună calitate”, spune Dorin Filip. Primarul consideră că cel mai greu proiect pe care l-a pus în practică este stadionul care a dat bătăi de cap de la început şi până la inaugurarea lui: „Am reuşit să facem singurul stadion din bani publici. În România nu s-a mai construit de ani buni un stadion din bani publici. E foarte modern, cu nocturnă. A fost foarte greu de realizat de la teren, proiect şi până la finalizarea lui”.
Centrul urbei e înfrumuseţat de două fântâni arteziene, una dintre ele fiind deosebită prin spectrul coloristic pe care îl oferă, iar întregul oraş beneficiază de iluminat public refăcut şi modernizat în totalitate.
Trecând peste partea estetică a Rovinariului, este demn de remarcat faptul că toate şcolile şi grădiniţele din oraş au fost modernizate, iar infrastructura străzilor a fost refăcută în totalitate. În privinţa lipsei de locuinţe pentru cei care n-au posibilitatea să-şi achiziţioneze din fonduri proprii, cu care se confruntă orice oraş din ţară, primarul Filip a demarat un proiect care aduce speranţe multor cetăţeni. Până în prezent au fost date în folosinţă două blocuri ANL, însă primarul s-a gândit să lărgească cadrul celor care au acces la astfel de locuinţe. Cum legea permite doar tinerilor până în 35 de ani să beneficieze de locuinţe ANL, Dorin Filip a hotărât să construiască trei blocuri ale căror apartamente vor fi date în folosinţă şi persoanelor care depăşesc vârsta limită impusă de legea ANL.
Aceste blocuri fac parte din planurile de viitor ale primarului pentru următorul mandat, ultimul, după cum declară Dorin Filip. Pe lângă spaţiile locative amintite, Filip vrea să construiască la Rovinari o staţie de sortare gunoi, un proiect ce costă 1,2 milioane de euro, o parte din bani venind din fonduri europene. Pe lângă staţie vor fi cumpărate europubele şi două maşini noi de gunoi.
Cu ajutorul Companiei Naţionale de Investiţii, care va contribui financiar, Consiliul Local Rovinari, a cărei cotă de finanţare este de 630 de mii de euro, va demara schimbarea canalizării oraşului şi a staţiei de epurare.
În colaborare cu o firmă italiană, primăria intenţionează să construiască un incenerator de gunoi, care să transforme resturile menajere în energie electrică şi termică. Contribuţia Consiliului Local Rovinari este de 5%, restul până la 300 de milioane de euro fiind obţinut din fonduri europene. În prezent au fost deja încheiate parteneriale cu localităţile limitrofe Rovinariului pentru colectarea gunoiului menajer.
Dorin Filip apreciază că toate aceste proiecte vor fi materializate în următorii patru ani, după care nu va mai candida pentru un nou mandat de primar, motivaţia fiind că: „Sunt total nemulţumit de legislaţie, care nu permite administraţiei locale să-şi gestioneze resursele financiare aşa cum vrea. Şi mă refer aici la stimularea personalului în funcţie de performanţele profesionale. Nu poţi plăti un tânăr care este un bun profesionist care a studiat, s-a specializat şi munceşte mai mult decât prevăd grilele de salarizare. Mai mult decât atât, nu mai am voie să cumpăr nici mobilier pentru şcoli pentru că s-a schimbat legislaţia. Ţin mobilier vechi de câteva zeci de ani în şcoli frumoase, modernizate la standarde europene”.
Cu toate aceste nemulţumiri, Dorin Filip rămâne în Rovinari, pentru încă patru ani, „ primar pentru toată lumea”.
Recomandă acest articol:
12.04.2008. 12:23
Comentarii
mai esti tare in ......bascula ,cine semneaza facturile la firmele ce le aveai.,mama, tata sau @#$%&!a
pa suces ca inca mai sunt fraieri
dar despre cat si-a luat in proprietate de cand e primar nu e mentionat niciunde? cate masini? spatii comericiale? apartamente? firma de salubritate?
sa traiesti nea dorule si mult si bine esti cel mai bun primar din judetu gorj
sa iti dea dumnezeu sanatate nea dorule si nu-ti fie teama de nici un rival pentru ca lumea din orasul rovinari a vazut clar cine se zbate pentru noi toti ,DORU FILIP.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu