Femeile de afaceri Carmen Alioani şi Lucreţia Pîrvulescu, cercetate pentru spălare de bani
Problemele penale ale afaceristei Carmen Alioanei nu se opresc odată cu trimiterea în judecată a acesteia pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, aceasta fiind în continuare cercetată de procurori pentru spălare de bani, alături de prietena sa, Lucreţia Pîrvulescu, soţia lui Telu Pîrvulescu, director general al Direcţiei Generale Management al Domeniilor Reglementate Specific din cadrul Ministerului de Finanţe.
Actul de inculpare prin care afacerista Carmen Alioani a fost trimisă în judecată, la jumătatea lunii septembrie a acestui an, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj pentru evaziune fiscală şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, descrie perfect activitatea infracţională prin care aceasta a prejudiciat statul cu 121.451 de lei.
Relaţiile de afaceri cu firmele spaniole care au făcut lucrări pe DN66, între Rovinari şi Filiaşi i-au adus venituri consistente firmei Sintalex SRL, controlată de Alioani, iar apropierea de aceştia au adus-o pe afaceristă la masa la care se împart şi cele 118 milioane de lei pentru lucrările pe tronsonul Rovinari – Bumbeşti-Jiu.
Alături de Carmen Alioani va ajunge în faţa magistraţilor şi un om de afaceri spaniol Eduard Martin Mato, care a ajutat-o pe aceasta să comită infracţiunile, fiind judecat pentru complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri. Procurorii au instituit sechestru pe două imobile ale afaceristei şi pe unele utilaje ale Sintalex SRL.
Tranzacţii fictive cu firma unui spaniol
Legăturile afaceristei Carmen Alioanei cu firmele spaniole care au câştigat contractele de lucrări pe DN66, Filiaşi – Bumbeşti-Jiu, au început în 2009. Societatea Sintalex SRL, administrată de drept de Eustaţiu Alioanei, soţul femeii de afaceri, însă condusă de fapt de aceasta, a prestat ca subantreprenor pentru FCC Construcction SA Barcelona la tronsonul de drum Filiaşi-Rovinari, executând mai multe lucrări, singură sau împreună cu altă societate, Excavaţii EDJ SRL Braşov, care aparţinea cetăţeanului spaniol Eduard Martin Mato.
Mai exact, relaţiile de afaceri dintre Sintalex şi Excavaţii EDJ au constat în închirierea unor utilaje şi prestări de diverse servicii în perioada 2009-2010, în cadrul contractului pe care firma lui Alioani îl avea încheiat cu FCC Construcction, operaţiunile financiare din acel interval de timp fiind înregistrate corect în contabilitate de către cele două SRL-uri.
La scurt timp însă după ce spaniolii de la FCC au recepţionat lucrările subantreprenorului Sintalex, între firma lui Carmen Alioani şi Excavaţii EDJ au fost făcute nişte tranzacţii fictive cu utilajele care lucraseră pe drumul Filiaşi-Rovinari. Mai precis, societatea deţinută de spaniolul Mato a emis documente fiscale de peste 500.000 de lei prin care atesta faptul că a vândut Sintalex SRL un tractor, o cisternă, un miniutilaj şi două buldoexcavatoare şi chiar a primit pentru acestea o parte din bani, adică peste 90.000 de lei pentru care firma din Braşov a eliberat documentele aferente.
Problema este că Excavaţii EDJ nu a deţinut niciodată acele utilaje şi nici nu a dispus de sumele necesare achiziţionării acestora, lucru recunoscut, ulterior, în faţa procurorilor de Eduard Martin Mato. Cetăţeanul spaniol le-a spus procurorilor că a întocmit documentele financiare la rugămitea fostei sale partenere de afaceri Carmen Alioani care l-a asigurat că n-o să fie probleme deoarece acele utilaje se aflau de ceva vreme în proprietatea firmei acesteia.
Mato ştia că afacerista deţinea utilajele încă din iulie 2009 pentru că tocmai el o anunţase pe afaceristă că spaniolii ce lucrau la acea vreme la drumul Filiaşi-Rovinari intenţionau să plece cu unul dintre buldoexcavatoarele sale. Afacerista a depus atunci plângere la poliţie şi a declarat că utilajele îi fuseseră lăsate, în contul unei datorii de aproape 320.000 de lei de către reprezentanţii unei firme SC FC Road Surfaces, tot a unor cetăţeni spanioli, căreia Sintalex îi ceruse chiar insolvenţa pentru unele creanţe neîncasate de la aceasta, procesul judecându-se şi acum la Tribunalul Bucureşti.
Alioani, trimisă în judecată
Potrivit probatoriului, procurorii au stabilit că scopul înregistrării facturilor şi chitanţelor fictive în evidenţele contabiule ale Sintalex SRL a fost acela de a da o provenienţă aparent legală unor bunuri procurate din alte destinaţii şi de a genera în mod artificial cheltuieli şi TVA deductibile, ce au avut ca efect diminuarea profitului firmei.
Astfel, în data de 18 septembrie, parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj au trimis-o în judecată pe Carmen Alioani pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe partenerul ei de afaceri Eduard Martin Mato, pentru complicitate la evaziune fiscală şi fals în înscrisuri şi firma Sintalex Impex SRL pentru evaziune fiscală, prejudiciul fiind de 121.000 de lei.
În luna mai a acestui an, Parchetul a instituit sechestru asigurator asupra unui teren de 5.000 mp şi a unui apartament din Tg-Jiu, precum şi pe trei utilaje, toate aparţinând societăţii Sintalex SRL. În acest dosar, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj s-a constituit parte civilă cu suma de 176.000 de lei.
Alioani şi Pîrvulescu, suspecte de spălare de bani
Un episod interesant în activitatea infracţională îl constituie legăturile penale dintre Sintalex, firma lui Carmen Alioani şi Varesse SRL, societate soţilor Lucreţia şi Telu Pîrvulescu.
În aprilie 2013, atunci când Alioani a fost reţinută pentru 24 de ore de câtre procurori, în dosarul de evaziune fiscală, au existat speculaţii că în cauză apărea şi numele femeii de afaceri Lucreţia Pîrvulescu, însă de atunci nu s-a mai auzit nimic despre implicarea patroanei de la Varesse în acest caz.
Odată cu trimiterea în judecată a lui Carmen Alioani, procurorii au disjuns cauza în care cele două afaceriste sunt cercetate pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani.
Procurorii au reţinut că în contabilitatea firmelor lui Alioani, în perioada 2010 – 2012, au fost înregistrate mai multe sume de bani încasate de la Varesse SRL, dar şi plătite către aceasta, însă pentru aceste tranzacţii nu existau facturi sau contracte, deşi pe ordinele de plată se făcea trimitere la astfel de documente. În acest caz există indicii că sumele de bani provin din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală sau alte fapte penale, iar prin rularea acestora între cele două firme s-a urmărit acordarea unei tente legale provenienţei acestora.
Atât Alioani cât şi Lucreţia Pârvulescu au calitatea de suspect în acest dosar.
Adrian Iovan
Recomandă acest articol:
07.10.2014. 00:45
Comentarii
Giorgi fomistul si invidiosul, mai bine te uiti la tine propaditule, Telu este un om cu caracter mare.
Bravo Luci,te duci cu Telu de mana la .....
Verificati toate unitatile de stat la care Pirvulescu Dumitru zis Telu a facut parte din CA. O sa vedeti cum s-au desfasurat diverse contracte cu firmele acestuia ( Varesse, FlexiPlast estc.)
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu