Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 98 - 10 - 16 martie 2006
Turnatorul de serviciu
• Trei dintre frumuseţile autohtone au luat de câteva săptămâni drumul Turciei luate de minţi de “celebrul” exploatator de minore Daniel Holingher, administrator al firmei Body Scream Style, firmă specializată în comerţul cu amănuntul prin standuri şi pieţe. Scopul declarat al acestei călătorii nu este, aşa cum s-ar crede, vinderea la tarabă a celor trei graţii, ci participarea lor la un concurs de frumuseţe. Cel puţin asta au aflat de la mentorul lor în ale frumuseţii. Numai că până acum nu s-a mai auzit despre un concurs care să ţină aproape o lună de zile. De altfel, Holingher se poate întoarce şi fără fete pentru că poliţia nu-l întreabă nimic, nici despre minorele care dansează prin cluburile de noapte în numele agenţiei sale de impresariat artistic, nici despre bani de care le jupoaie, sau despre contractele ilegale pe care acesta le încheie cu tinerele, iniţial pentru prezentări de modă. • Pata de culoare a echipei de fotbal Pandurii Tg-Jiu, Armel Dysney, învaţă zilele astea secretele unui bun conducător auto, dându-şi toată silinţa să înveţe să şofeze la o şcoală de profil din municipiu. Dacă gesturile se învaţă prin repetare, mai greu va fi cu limba română care va răsări în propoziţii din chestionarul de examen. Dilema va fi rezolvată la momentul potrivit: ori i se măreşte spaţiu alocat completării chestionarului pentru a-l buchisii, ori i se permite susţinerea examenului în doi, adică şi unul care să-i traducă pe limba lui ce scrie în hârtii.
SRI a pus timpanul pe noi
Şeful SRI Gorj, Ion Făget, a dispus continuarea supravegherii dr. Dumitru Liţă şi după Revoluţia din ’89. Această ştire şoc a făcut înconjurul ţării după ce săptămânalul nostru a publicat un material despre dosarul întocmit de Securitate pe numele medicului amintit. Cuprins de panică şi cedând la insistenţe lui Făget, dr. Liţă ne-a implorat să ştergem numele şefului SRI din materialul care urma să apară: “pentru a nu-mi crea mie probleme”. Am acceptat pentru a nu face să sufere un om şi aşa hăitut de foşti şi actuali securişti, aşa că, în articol am amintit doar că locţiitorul şefului SRI Gorj din acea vreme – 1992 - a dispus ca Liţă să rămână în supraveghere. După apariţia materialului, informaţiile au intrat în atenţia celorlalţi ziarişti, iar Dumitru Liţă a fost convins să accepte ca identitatea vinovatului să fie făcută publică. Imediat Liţă a devenit un caz şi firul a fost despicat în patru: de ce a fost urmărit, unde, când şi de ce a intervenit ca numele lui Făget să nu fie amintit în materialul publicat de noi. Doctorul a explicat, inclusiv într-o emisiune televizată, toată povestea. După ce redactorii noştri i-au luat un punct de vedere pentru a definitiva materialul, a fost contactat telefonic de şeful SRI Gorj care i-a cerut o întrevedere. Aceasta a avut loc, iar medicul a cerut explicaţii despre modul foarte rapid în care a aflat despre faptul că redactorii noştri fuseseră la el şi că urma că publicăm un articol despre dosarul său de la Securitate. Făget a fost acuzat de Liţă că încă îl mai supraveghează, moment în care răspunsul acestuia a venit prompt: “Nu pe dvs., ci pe jurnalişti”. Această afirmaţie a fost făcută în emisiunea amintită şi susţinută şi după aceea, însă a fost trecută cu vederea de ziarişti care, ori le convine să fie oricând urmăriţi de SRI, ori n-au sesizat importanţa acestui aspect. S-au grăbit însă să-l ridice în slăvi pe deputatul PNL, Marian Paveliu, care a profitat de moment şi a cerut public ca Ion Făget să fie trecut în rezervă. Cazul Liţă a fost mană cerească pentru Paveliu, deoarece deputatul n-a ieşit niciodată în evidenţă, făcând doar propuneri legislative în domeniul sănătăţii, domeniu în care are interese personale. Deci, la o eventuală demitere a lui Ion Făget ar trebui luat în calcul şi faptul că serviciul condus de el supraveghează ilegal şi ziariştii şi cu siguranţă nu suntem singurii, poate doar singurii pe care-i deranjează… • Adrian Iovan Instanţele gorjene răvâşite de testul psihologic O treime dintre judecătorii care au candidat pentru ocuparea unor funcţii de conducere în justiţia gorjeană au picat testul psihologic. Vicepreşedintele Tribunalului Gorj, Şerban Şarapatin, unul dintre magistraţii picaţi de computer va contesta rezultatul. Judecătoria Novaci a rămas fără preşedinte, în urma acestui concurs, ambii magistraţi candidaţi au fost declaraţi “respinşi” la testarea psihologică.
Vicepreşedintele Tribunalului stă prost la psihologic
O situaţie extrem de delicată s-a creat la vârful instanţelor gorjene după publicarea rezultatelor la examenul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor la tribunale şi judecătorii, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. Patru judecători din 12 au picat testul psihologic lăsând Tribunalul Gorj fără vicepreşedinte şi Judecătoria Novaci fără preşedinte. Magistratul Şerban Şarapatin, vicepreşedintele Tribunalului Gorj a concurat alături de alţi doi colegi pentru funcţia pe care acesta o ocupă de patru ani, însă a fost declarat “respins”. În cursa pentru postul de vicepreşedinte, devenit vacant începând cu 1 martie, au mai rămas Florin Encescu şi Remus Ionescu, judecător în cadrul Tribunalului Gorj, respectiv fost preşedinte al Judecătoriei Tg-Cărbuneşti. Examenul picat de Şerban Şarapatin a constat în evaluarea capacităţii de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, precum şi verificarea rezistenţei la stress şi a fost compus din câteva sute de întrebări, rezultatul fiind decis de către calculator. Magistratul a contestat în cursul zilei de vineri decizia la care a ajuns computerul. Florin Encescu a ocupat în urmă cu câţiva ani funcţia de preşedinte al Judecătoriei Tg-Jiu, revenind ulterior ca judecător în cadrul Tribunalului Gorj. Pentru a rămâne cât mai puţini în cursa pentru vicepreşedinţie, Encescu a adresat un memoriu Consiliului Superior al Magistraturii în care cerea să fie analizată calitatea judecătorului Remus Ionescu de a ocupa funcţia de vicepreşedinte al tribunalului. Encescu consideră că fostul preşedintele al Judecătoriei Tg-Cărbuneşti nu putea participa la acest concurs, deoarece nu funcţionează efectiv în cadrul Tribunalului Gorj, aşa cum prevede Legea privind statutul magistraţilor.
Judecătoria Novaci – fără preşedinte
Ambii candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Judecătoriei Novaci au picat testul psihologic. Judecătoarele Angela Staicu, fostul preşedinte al instanţei novăcene şi Elena Dafinescu au concurat pentru postul devenit vacant la data de 22 februarie, dar au fost declarate “respinse”, după prima probă, eliminatorie de altfel, testarea psihologică. Preşedintele Tribunalului Gorj, Gheorghe Miruţă, a declarat că situaţia de la Novaci este una delicată, având în vedere că ambii candidaţi au fost respinşi:” Unul dintre judecătorii de la Novaci a refuzat să preia preşedinţia Judecătoriei până la organizarea unui alt concurs şi a trebuit să convoc Adunarea Generală a Judecătorilor, magistraţii propunându-l pe judecătorul Bondoc pentru acest post. O să solicit CSM pentru delegarea acestuia în funcţia de preşedinte şi rezolvăm temporar situaţia”, a precizat Gheorghe Miruţă.
Judecătoria Cărbuneşti – fără codaşi
Pentru postul de vicepreşedinte al Judecătoriei Tg-Jiu au concurat patru magistraţi. Judecătoarea Dorina Ivănişi este singura care a picat examenul psihologic, în cursă rămânând Alin Nicolescu, Petrişor Lupulescu şi Carmen Stănculete. Cei trei vor trebui să susţină în săptămânile ce urmează proiectul referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere şi testarea scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane. Până la jumătatea lunii trecute vicepreşedinte al Judecătoriei Tg-Jiu a fost magistratul Pantelimon Duţescu. Trei magistraţi concurează pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Tg-Cărbuneşti. Remus Ionescu, fostul preşedinte, şi judecătorii Constantin Dascălu şi Carmen Merişescu au trecut cu bine proba eliminatorie, urmând ca departajarea să o facă media notelor pe care le vor obţine la celelalte două examene. Vicepreşedintele Judecătoriei Tg-Cărbuneşti, C-tin Dascălu a preluat, până la finalizarea examenelor, funcţia de preşedinte. Alţi patru judecători susţin în această perioadă concurs la CMS pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Gorj şi preşedinte al Secţiei Comerciale şi Contencios Administrativ (SCCA). Pentru postul deţinut de judecătorul Ion Duguleanu, până la începutul acestei luni, candidează magistraţii Florin Encescu şi Gheorghe Gârcu, iar Marilena Vlăducu şi Antoaneta Tâlvescu au optat pentru funcţia de şef al SCCA din cadrul tribunalului. Singurul candidat pentru funcţia de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, Gheorghe Focşan, a fost declarat “admis” la testarea psihologică, urmând ca până la sfârşitul acestei luni să afle rezultatul final al examenului.
Judecătoarei Sofia Ţămbălaru i-a fost respinsă candidatura
Departamentul Resurse Umane din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, în data de 21 februarie, candidatura judecătoarei Sofia Ţămbălaru pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Novaci pentru că în 2004 nu a desfăşurat activitate de judecată, fiind judecător amovibil. Comisia de organizare a concursului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor a considerat că nu este îndeplinită condiţia de a fi avut calificativul “foarte bine” la ultima evaluare. Judecătoarea Sofia Ţămbălaru a contestat hotărârea comisiei şi a cerut repunerea în termen de formulare a contestaţiei, deoarece nu a luat la cunoştinţă soluţia de respingere a candidaturi sale fiind în concediu fără plată. Secţia pentru Judecători a CSM a hotărât respingerea contestaţiei formulate de Ţămbălaru, considerând-o ca tardivă, întrucât trecuseră deja şapte zile de la comunicarea comisiei de organizare privind respingerea candidaturii. Sofia Ţămbălaru a intrat recent în atenţia procurorilor fiind cercetată într-un dosar penal, aceasta având mai puţin de un an de când a fost renumită în funcţia de judecător prin decret prezidenţial • Claudiu Matei Caralicea: Cîrciumaru a devenit primar prin fraudă
Gheorghe Caralicea Mărculescu a apărut din nou pe scena politică gorjeană graţie refuzului dat de Marin Condescu şi Toni Mihail Greblă la propunerea lui Gigi Becali de a prelua conducerea PNG Gorj. Cunoscut în ultimul timp doar ca cercetat penal în cazul Colegiului din cadrul Universităţii “Constantin Brâncuşi”, Caralicea, revenit în atenţia presei prin prisma funcţiei politice, vorbeşte de revoluţionari pe care nimeni altcineva nu i-a văzut în decembrie ’89 în Piaţa Prefecturii, realizări mari pe timpul cât era primar al Tg-Jiului şi conspiraţii împotriva sa puse la cale de către PSD, dar mai ales de către Adrian Năstase.
Reporter: Aţi fost primul primar post-decembrist al Tg-Jiului, care a fost cea mai mare realizare din perioada aceea?
Gheorghe Caralicea Mărculescu: Peste 1000 de apartamente şi troleibuzul în Tg-Jiu.
Rep.: Sunteţi unul din capii revoluţionarilor gorjeni! Enumeraţi câteva persoane publice active care au fost în Piaţa Prefecturii în decembrie ’89.
G.C.M.: Toni Mihail Greblă, Scarlat Iriza, C-tin Stângă şi alţii.
Rep.: Este adevărat că Toni Greblă a venit în balconul Prefecturii din cârciumă?
G.C.M.: Eu eram în jurul orei 11.10 chiar în faţa Prefecturii cu doi sau trei prieteni şi când primul secretar şi şeful Securităţii a ieşit în faţă l-am luat cu ho. Noi eram vreo cinci-şase. Într-un sfert de oră s-a umplut piaţa. Din câte îmi aduc aminte dl. Greblă a apărut după ora 2.00.
Rep.: Aveţi nişte probleme cu legea şi aţi afirmat că în spatele acestora se află Adrian Năstase. Care sunt implicaţiile lui şi ce interese ar avea?
G.C.M.: În aprilie 2001 la Snagov conducerea centrală a PSD al cărui preşedinte era Năstase a “negociat” aranjarea unora din judeţe, cei care erau ostili partidului. La mine a venit un deputat, nu pot să-i spun numele pentru că e un bun prieten, şi mi-a spus exact ce s-a discutat. Printre cei vizaţi eram eu, dl. Manta, pentru că eram opozanţii dumnealor. Au avut grijă după aceea să transmită serviciilor interesate să ne urmărească pas cu pas şi bineînţeles au început sesizările după care normal a urmat şi cercetarea. 99% au trecut, nu am ce să-mi reproşez, prezumţia de nevinovăţie a funcţionat şi la mine şi va funcţiona până la final. Eu până la vârsta de 49 de ani n-am fost anchetat de nimeni, n-am fost nici măcar martor într-un proces. Stau în acelaşi apartament pe care l-am cumpărat în 1982. Eu care am repartizat peste 1500 de locuinţe în municipiul Tg-Jiu. N-am spaţiu comercial, n-am beneficiat de absolut nimic…Sunt conferenţiar universitar la Universitatea “Constantin Brâncuşi” şi acolo am “beneficiat” de serviciile Guvernului Năstase fiind reclamat în permanenţă în momentul în care depuneam un dosar pentru a promova profesional. Pur şi simplu am fost scos de pe listă abuziv, după ce trecusem de toate comisiile de specialitate.
Eu le mulţumesc, Dumnezeu le va da şi lor pe măsură!
Rep.: De-a lungul vremii aţi fost prieten cu Mischie. Aceeaşi prietenie vă leagă şi în prezent?
G.C.M.: Eu prieten cu Mischie n-am fost niciodată. Am fost colegi de partid până în 1995, doar atât colegi de partid. Eu ştiu că pe Mischie l-am ţinut la respect. Ceea ce a făcut Mischie după 1996 se vede. Până în 1996 nu i se prea poate imputa nimic în Gorj că am avut grijă să-i dau peste degete. N-am nici o duşmănie cu el, îi doresc ce mi-a dorit el mie…
Rep.: Consideraţi că problemele penale ale acestuia au acelaşi iniţiator ca şi în cazul dvs.?
G.C.M.: Nu ştiu. Într-un fel da, dar el are şi nişte fapte pentru care trebuie să răspundă, fapte pe care eu le-am sesizat în calitate de consilier judeţean: fondurile speciale pentru drumuri, casa Gănescu…
Rep.: Aţi trecut în 16 ani prin FSN, PDSR, PUR şi acum PNG. Unde v-aţi regăsit cel mai bine?
G.C.M.: Eu sunt printre membrii fondatori în Gorj şi la FSN şi la PDSR, iar după aceea plecarea mea la Partidul Umanist a fost tot în ideea că va exista o nouă clasă mijlocie. Am luat plasă!
Rep.: De ce aţi acceptat să fiţi rezerva lui Greblă şi Condescu ştiut fiind faptul că aceştia au refuzat propunerea lui Becali de a prelua conducerea PNG Gorj?
G.C.M.: Eu ştiu că de multe ori rezervele sunt mai bune decât titularii. Eu am tot respectul pentru cei doi, dacă dânşii doreau conducerea nu era nici un fel de problemă.
Rep.: Ce calitate mai aveţi în S.C. Fântâna lui Coşbuc SRL?
G.C.M.: N-am nici o calitate, decât de prietenie cu patronul de acolo, atât. Niciodată n-am fost asociat. O perioadă de timp cât n-am făcut politică am reprezentat firma în diverse acţiuni şi activităţi. Acum n-am nici o calitate. Dacă dânsul, patronul, consideră că pot fi util, nici un fel de problemă, că şi mie îmi trebuie bani, dar bani legal, îmi iau şi eu câştig de la o firmă…
Rep.: Prietenul dvs. a făcut embargo pe Clisura Dunării în perioada în care dvs. eraţi prefect?
G.C.M.: Nu ştiu aşa ceva. Nu ştiu şi nu cred. Atunci relaţia mea de prietenie era destul de firavă, eu doar îl cunoşteam. Eu am avut relaţii mai puternice cu dumnealui după 1997, când nu mai aveam nici o demnitate publică.
Rep.: Aţi mai fost vreodată cercetat penal?
G.C.M.: E posibil! Pentru abuz în serviciu am fost reclamat de către dl. Dan Ilie Morega în 1994. Am mai fost cercetat când m-a reclamat un secretar. A fi cercetat penal nu este nici o nenorocire şi chiar urmărit penal. Doar dacă există o hotărâre definitivă şi irevocabilă. În Gorj, eu am mai spus-o, nu mai trebuie poliţişti pentru că oricare al doilea gorjean e poliţistul celuilalt. Să nu vă faceţi probleme că veţi scăpa şi dvs.
Rep.: Este adevărat că în anii ‘86-’87, când eraţi profesor de matematică la Sadu aţi fost cercetat de poliţie pentru că primeaţi benzină, şpagă de la elevi?
G.C.M.: Benzină? Păi nu avem maşină…E o glumă bună, sincer vă spun, e o glumă bună. Aveam o situaţie bună. Fiind profesor de matematică făceam meditaţii, soţia avea un salariu bun, aveam un singur copil, ne-am cumpărat apartament în 1981 în Tg-Jiu, socrii mei au fost 17 ani directori comerciali la Uzina Mecanică Sadu. Deci, noi toţi băgam pe vremea aia peste 20.000 de lei, chiar 25.000 în casă. De furat şi de primit şpagă de la bieţii copii ăia nu-mi aduc aminte de aşa ceva.
Rep.: Îl veţi detrona pe Cârciumaru în 2008?
G.C.M.: Eu sper! În general nu-mi asum - deşi am văzut şi prin presă că supralicitez - nu, nici în 2004 n-am supralicitat, dar din păcate n-am luat în calcul frauda din alegeri care s-a întâmplat în municipiul Tg-Jiu. Au fost în procesele verbale modificări colosale pe care le-am sesizat foarte târziu. Îmi pare rău că, colegii de la PNL-PD, care au văzut mai devreme decât mine, n-au sesizat organele în drept. Au fost diferenţe şi de 150 de voturi, la primar, la o singură secţie, faţă de celelalte voturi valabil exprimate. Nu se poate aşa ceva! Cred că primarului îi e destul cu cele două mandate, că progrese în municipiu n-am prea văzut în afară de o mică cosmetizare, exact ca baba aia care se piaptănă în frunte…
• A consemnat Anca Frumuşelu
Primarul Iloiu cercetat pentru modernizarea Primăriei Turburea
Corpul de Control al Prefectului a descoperit, la finele lunii trecute, la Primăria Turburea unele aspecte care sunt cercetate de poliţie de aproximativ un an de zile însă, rezultatele se lasă aşteptate. Teodor Iloiu, primarul comunei Turburea nu este singurul care are o “idilă” cu o societate comercială din municipiu. După ce a încasat nejustificat 1,8 miliarde de lei vechi de la Primăria Plopşoru pentru reparaţii şi igienizări la obiectivele ce aparţin domeniului public privat al comunei şi pentru balastarea unor drumuri, SC Temgrup SRL s-a mutat în bătătura primarului de la Urdari unde a încasat în acelaşi mod, ilicit, 82 de milioane de lei vechi pentru modernizarea sediului primăriei. Aceeaşi Temgrup SRL a încheiat, în august 2003, un contract cu Primăria Turburea pentru extinderea sediului acesteia. Valoarea contractului a fost la acea dată de aproximativ 3,3 miliarde de lei vechi. Acele lucrări fac obiectul unui dosar penal înregistrat anul trecut la IJP Gorj. Primarul Iloiu nu ia în calcul aceste aspecte şi la finele lunii ianuarie a încheiat un alt contract cu altă societate comercială, pentru continuarea lucrărilor. SC Gatmat Prod SRL Tg-Jiu, care aparţine omului de afaceri Gheorghe Sucitu, urmează să încaseze peste un miliard de lei vechi în urma afacerii cu Primăria Turburea. Corpul de Control al Prefectului a înaintat documentaţia, privind controlul la Primăria Turburea, Camerei de Conturi Gorj şi a sesizat aspectele constatate la Şcoala Generală Poiana şi cele care se referă la lucrări de reparaţii drumuri comunale. În decembrie 2004, Primăria Turburea a încheiat un contract cu SC Ail SRL Orşova pentru montarea unei centrale termice şi instalaţii termice interioare la Şcoala Poiana. Valoarea lucrărilor, aşa cum a fost înscrisă în contract a fost de …”376 miliarde de lei vechi”. Timpul de execuţie a fost de 14 zile şi în 28 decembrie 2004, la o zi după Crăciun, Primăria Turburea a plătit în contul AIL SRL 381 de milioane de lei. Probabil contabilul instituţiei a realizat mai târziu că valoarea contractului a fost 376 de milioane de lei – nu 376 miliarde cum eronat trecuseră în contract – dar tot a plătit cu aproximativ cinci milioane de lei mai mult. • Daniel Dumitriu
Victimele escrocului Botea se plâng poliţiei
După ce a primit de două ori NUP din partea procurorilor gorjeni,Ion Emil Botea, escrocul care a înşelat 17 persoane cu trei miliarde de lei vechi promiţându-le locuinţe moderne în cartierul rezidenţial “Sohodol” se află de ceva vreme în vizorul poliţiei.Serviciului Cercetări Penele din cadrul IPJ Gorj are în lucru dosarul în care Ion Botea este cercetat pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Acest lucru a fost posibil după ce procurorul Adrian Baican a propus începerea urmăririi penale în cazul Botea şi a trimis dosarul la poliţie pentru completarea cercetărilor. “Scandal de Gorj” a prezentat în exclusivitate, în urmă cu câteva săptămâni, megaescrocheria “Sohodol – vile de lux”, adică faptul că fostul preşedinte al Băncii Populare Române, Emil Botea, a vândut 17 parcele care nu-i aparţineau unor persoane din Târgu-Jiu, fiind la un pas de a pune stăpânire pe aproape două hectare de teren în nordul municipiului. Şi SRI a intrat recent pe fir pentru a-şi completa datele privind seria de escrocherii ale lui Botea, care a demarat cu falimentarea BPR. Poliţiştii gorjeni trebuie să identifice acum toate persoanele care i-au plătit lui Botea diverse sume de bani pentru a stabili valoarea reală a prejudiciului. Până în prezent doar cinci dintre acestea au depus plângere împotriva ţeparului Botea însă poliţiştii se aşteaptă ca în următoarele zile să completeze integral lista de păgubiţi ai escrocului. • Mihai Popescu
Cu justiţia la psiholog (tableta)
Cunosc, din păcate, un personaj care-mi urla în ureche, în urmă cu ceva vreme, că el este pregătit psihologic pentru meseria pe care o practică. În esenţă personajul e un jeg în uniformă, cu grad de colonel, ce-i drept, care împute Penitenciarul Tg-Jiu, la propriu şi la figurat. Îmi puneam întrebarea în acele secunde, când jegul personificat îmi ţipa în timpan, ce-o fi însemnând cu adevărat să fii pregătit psihologic? Aud că în cazul posturilor de conducere în justiţie un astfel de test cuprinde vreo 500 de întrebări din toate domeniile. Un segment dintre acestea vizează personalitatea, altul testează capacitatea de a face faţă psihic unei anumite situaţii şi – ceea ce mi se pare stupid – un test matematic extrem de complex. După ştiinţa mea, în situaţii care ţin de acest domeniu, experţii sunt cei care stabilesc matematic valoarea unui prejudiciu, după calcule mai mult sau mai puţin complexe şi nu judecătorul, procurorul sau preşedintele instanţei. În fine, se pare că tocmai acest test matematic i-a împiedicat pe cei patru magistraţi gorjeni să treacă proba eliminatorie, că dacă e să luăm strict termenul “psihologic” cei patru ar trebui excluşi din magistratură. Conform DEX, “psihic” este tocmai forma specifică de reflectare a realităţii, iar “logic” înseamnă “gândire justă”; “raţionament corect, consecvent şi temeinic”, ori dacă tocmai aceste elemente îi lipsesc unui judecător, care zilnic trebuie să se apropie de adevăr în câteva zeci de dosare este extrem de grav. Mergând cu “logica” mai departe ce ar trebui să se întâmple acum, să fie revizuite toate sentinţele date de cei patru judecători în ultimii ani sau în acest domeniu să se impună o testare psihologică de acest fel cel puţin anual, dacă nu există încă? E drept că multă lume confundă psihologul cu psihiatrul şi ar fi cazul ca în tot mai multe domenii să existe un consult periodic şi pe la “mansardă”. Unii chiar suferă şi e păcat să pape salariu când iarba verde de la Sanatoriu Turceni sau Spitalul nr. 9 îi aşteaptă. • Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
10.03.2006. 14:46
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu