Fugaru, executat silit de ANAF
Secretarul general adjunct al PD-L Gorj, Ion Fugaru, este la un pas de falimentul personal după ce prin firmele familiei bate vântul insolvenţei, iar el trebuie să trebuie să plătească daune morale de 600 de milioane de lei vechi preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Ca şi când nu e de ajuns, problemele financiare pe care se pare că le are fostul viceprimar de la Târgu-Cărbuneşti i-au adus pe cap şi recuperatorii statului, AFP-ul scoţând la mezat bunurile societăţii pe care acesta o conduce.
Hotelul de la Cărbuneşti a scăpat de executare
După ce a fost demis, la sfârşitul anului 2010, cu mare tam-tam din funcţia de viceprimar al oraşului Târgu-Cărbuneşti şi şi-a refăcut forţele în secţia de neurologie a Spitalului Judeţean Târgu-Jiu, Ion Fugaru s-a reîntors la afacerile de familie care au început să meargă din ce în ce mai prost, înscriindu-se pe o pantă descendentă care aproape sigur va duce spre insolvenţă.
După ce în decembrie anul trecut a fost schimbat din funcţia de viceprimar la dorinţa majorităţii consilierilor din Consiliul Local Târgu-Cărbuneşti, Fugaru s-a reîntors ca administrator al SC Fifamia Impex SRL, societate pe care o deţinea înainte de a ocupa o funcţie importantă în administraţia publică, dar pe care o pasase spre administrare fiului său în perioada în care a prestat ca secund al primarului din Târgu-Cărbuneşti.
Firma amintită are ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate şi administrează şi în prezent hotelul Gilortul, preluat în urmă cu câţiva ani de la afaceristul Dan Bârcină, care îl deţinea prin interpuşi. Cum hotelul n-a putut fi resuscitat încât să devină profitabil, iar celelalte afaceri derulate pe societate n-au mai satisfăcut nici ele nevoile financiare ale fostului viceprimar, Fifamia Impex SRL a ajuns în situaţia în care AFP Târgu-Cărbuneşti a pus sechestru pe o parte din bunurile acesteia.
Astfel, ANAF a scos la vânzare, pentru data de 2 august, un autoturism SMART, evaluat la 7.000 de lei şi alte opt maşini şi utilaje cu preţuri între 1.200 şi 8.800 de lei.
Fostul viceprimar a avut la dispoziţie 15 zile pentru a contesta decizia ANAF însă n-a recurs la instanţa de judecată din cauză că neachitarea sumelor datorate puteau atrage, în perioada imediat următoare, declararea deschiderii procedurilor de insolvenţă pentru societatea sa, riscând astfel şi pierderea hotelului de la Tg-Cărbuneşti.
Firmele familiei, în pierdere
Datoriile pe care firma le are către stat nu sunt colosale - 30.000 de lei – însă, se pare că sunt imposibil de plătit atâta timp cât s-a ajuns în această situaţie. Cea mai bine i-a mers societăţii în 2008, când Fugaru era viceprimar, având o cifră de afaceri de peste un milion de lei şi un profit de 90.000 de lei. Conform ultimelor date publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, la finele lui 2009, firma înregistra un profit de doar 4.000 de lei. De-a lungul ultimilor ani ghinionul s-a ţinut scai de Fifamia şi implicit de administratoul acesteia Ion Fugaru, primind nenumărate amenzi ba de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, ba de la Garda de Mediu şi, în plus, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Gorj i-a trecut şi el pragul în 2007.
De vizita aceluiaşi serviciu a avut parte şi soţia lui Fugaru care deţine în prezent SC Drăghici Impex SRL, societate la care fostul viceprimar a îndeplinit funcţia de director până în momentul în care a intrat în administraţia publică. În 2009, Serviciul de Investigare a Fraudelor i-a întocmit soţiei viceprimarului dosar pentru evaziune fiscală după ce cu un an mai devreme Inspectoratul Teritorial de Muncă amendase firma pentru muncă la negru, iar instanţa de judecată se confruntase cu un caz în care aceeaşi societate construise un imobil fără să mai plătească contravaloarea materialelor care se ridica la 23.000 de lei.
În 2011, SC Drăghici Impex SRL s-a adâncit şi mai mult în probleme financiare fiind obligată, în urmă cu două luni, să închidă două puncte de lucru: o brutărie şi o staţie de sortare aflate la Bărbăteşti. De altfel, la finele lui 2009, firma a înregistrat o pierdere de peste 77.000 de lei şi a acumulat datorii către furnizori şi bugetul de stat de aproape 762.000 de lei.
Confruntându-se cu mari probleme în afacerile personale, Ion Fugaru vede comploturi la adresa sa peste tot şi nu ezită să facă rost şi de alte belele ori de câte ori i se iveşte ocazia. În prezent el se află în proces cu Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj după ce a afirmat că acesta a plătit persoane importante din PRM pentru a-l detrona din funcţia de preşedinte al acestui partid. Deşi decizia nu este deocamdată definitivă magistraţii l-au condamnat pe Fugaru la plata a 60.000 de lei, reprezentând daune morale către Călinoiu.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
08.08.2011. 11:25
Comentarii
Bravo.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu