Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 109 - 10 - 15 iunie 2006
Banci si institutii publice pe lista AVAS Sute de agenti economici gorjeni, cabinete medicale si de avocatura, institutii publice si bancare, etc., se regasesc pe lista debitorilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) din cauza neplatii, ani de-a randul, a obligatiilor fata de Fondul National Unic al Asigurarilor sociale de Sanatate. Datoriile dateaza din perioada 1998-2003, iar casele judetene de sanatate si-au pierdut orice speranta cu privire la recuperarea lor, asa ca AVAS a fost abilitata prin lege sa faca acest lucru. Pana in prezent frica de executare silita n-a prea dat ghes debitorilor, cu toate ca au fost avertizati, in urma cu mai bine de doi ani, sa-si respecte indatoririle fata de fondul asigurarilor de sanatate. Situatia e ridicola si denota rea-vointa din partea celor implicati, pentru ca este vorba, in majoritatea cazurilor, de sume destul de mici, dar care cumulate duc la o valoare de 80.000.000 RON.
Bancile gorjene datoare la stat
Agentia de Protectia Mediului (APM) Gorj a ajuns pe lista AVAS pentru o datorie de 1.124,98 RON. Prin neplata acestei sume APM, institutie cu responsabilitati de control, da un exemplu negativ in fata celor care, prin atitudine, ar trebui sa impuna respect.
Banca Comerciala Romana, filiala Motru, are o datorie de doar 185.54 lei noi, pe care, de o lunga perioada de timp, nu s-a obosit sa o plateasca, lasand astfel de inteles clientilor sai, ca pot sa-i urmeze exemplul in obiceiul de a fi rau-platnici.
Tot la Motru si tot o unitate care te taxa drastic daca aveai chiar si o zi de intarziere la plata unui credit, Bankcoop Banca GCP S.A., a ignorat plata a 63 de milioane de lei vechi catre bugetul asigurarilor de sanatate, motiv pentru care conturile i-au fost blocate. La Targu-Jiu, Credit Bank-ul e indatorat cu 10,509.59 RON. Aceste doua banci sunt deja falimentare asa ca AVAS isi va recupera datoriile abia dupa vanzarea activelor acestora.
Primaria Targu-Jiu figureaza in evidentele AVAS cu mai multe servicii subordonate, doua dintre ele ocupandu-se chiar de protectia sociala. Serviciul Public de Protectie Sociala Targu-Jiu risca sa fie executat silit pentru o suma de 521.12 RON, iar Cantina de Ajutor Social n-a fost in stare sa plateasca la fondul asigurarilor sociale 736.64 lei noi. Pana si Casa de Ajutor Reciproc din cadrul primariei datoreaza 133.00 RON, iar Directia de Gospodarie Comunala depaseste toate serviciile amintite inscriindu-se pe lista AVAS cu 2, 979.35 ron.
Exemplul dat de municipalitate este urmat si la Novaci, unde serviciul public face „cinste” orasului cu o datorie de 2,570.42, cel de la Bumbesti-Jiu cu 2,575.72 lei noi, iar cel de la Targu-Carbunesti conduce in top detasat cu peste 57 de milioane de lei vechi si conturile blocate din acest motiv.
Oricum, la toate primariile din judet este deja o moda sa nu se cotizeze la fondul asigurarilor de sanatate, lista celor care evita acest lucru fiind extrem de lunga. La fel ca si cea a farmaciilor care alaturi de zeci de cabinete medicale individuale nu scapa de stigmatul de debitor. Dr. Creola Enoiu, fost director al Spitalului Judetean Gorj, n-a creat datoriile numai la unitatea pe care a condus-o cu foarte putina pricepere, ci chiar laboratorului particular pe care-l conduce sotul sau, motiv pentru care a ajuns la mana AVAS.
Decanul Baroului Gorj pe lista rusinii
Insa nu doar domeniul medical naste datornici, lista continuand cu cabinetele unor oameni care se ocupa cu apararea dreptatii. Astfel, cabinetul particular al lui stefan Motataianu, chiar decanul Baroului de Avocati Gorj, face tagma de ras inscriidu-se pe lista AVAS. Insa, se poate resemna cu gandul ca pe aceeasi lista, daca nu se afla decat vreo doi-trei colegi de ai sai, macar se regasesc cativa notari publici, care cu toate ca incaseaza sume enorme pentru orice act pe care-l fac, nu sunt in stare sa plateasca cateva sute de mii de lei la fondul asigurarilor de sanatate.
Nici unitatile miniere nu stau mai bine la capitolul achitarea obligatiilor fata de stat. Desi produc si toaca lunar zeci de miliarde de lei E.M. Rosia si E.M. Dragotesti n-au reusit sa-si achite, nici dupa somatia AVAS, cei 122.46 respectiv 530.05 lei noi pe care-i datoreaza.
Casa de Cultura a Sindicatelor Targu-Jiu a ramas si ea insensibila la somatiile reprezentantilor statului ajungand in faza in care conturile sale bancare au fost blocate pentru 7683.88 RON.
In timp ce directorul sau Andrei Maioreanu este ocupat cu vanarea imoralilor din PSD, Unitatea de Valorificare a Activelor face onoare tabelului cu datornici ai AVAS. UVA a ajuns in aceasta situatie pentru neplata a 16, 368.66 lei noi.
Urmand exemplu celor de la Capitala, cluburile de fotbal gorjene au strans si ele debite la bugetul asigurarilor sociale. Fotbal Club Gilortul Targu-Carbunesti nu-si mai poate folosi conturile bancare din cauza unei datorii de peste 96 de milioane de lei vechi, iar Asociatia Sportiva a Lignitului Farcasesti Rosia figureaza cu 3,603.58 ron.
Unitatile scolare ingroasa randul debitorilor cu un numar destul de mare si pentru sume extrem de mici, dar totusi care constituie o datorie ce ar fi trebuit achitata macar dupa ce AVAS a trimis somatii. Insa, scoli cu renume ca, de exemplu, Colegiul National „Tudor Vladimirescu”, prefera sa se afle pe lista rusinii, decat sa plateasca 472.71 lei noi cat datoreaza.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a preluat de la CNAS 65.693 de debitori, iar in prezent a procedat la o ultima avertizare a datornicilor, urmatorul pas fiind executarea silita, daca numarul celor care isi achita obligatiile nu va creste nici macar in ultimul ceas.
Procurori ademeniti cu o ciorba de burta
Faptul ca patronasul de mici restaurante Victoras a reusit, nu prin metode foarte ortodoxe, sa puna mana pe cantina de la subsolul Directiei de Finante Gorj, nu mai este de ceva timp o stire, la fel ca si obiceiul celor care lucreaza in Palatul Justitiei de a lua masa la bodegile acestuia postate prin apropiere.
Numai ca de cand s-a facut patron si la subsolul finantelor, ciorba lui de burta tinde sa pericliteze activitatea Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj si asta nu in timpul pauzei de masa.
. Joi, in jurul orei 14.00, cea mai ingrijita masa din local avea pe ea un ditamai „rezervat”. Nu dupa mult timp si-au facut aparitia si VIP-urile pe care patronul le astepta cu nerabdare – procurorii Ion Diaconescu si Gheorghe Focsan, adjunctul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj. Imediat a inceput si ospatul, chiar Victoras fiind infometat pentru ca nu si-a permis sa manance inainte de a-i sosi invitatii. Ospataritele, puse in tema din timp, au inceput sa se invarta ca sparnelul, dupa ce pana atunci de abia se miscau prin cantina.
Faptul ca procurorii mananca nu-i o problema, fiind poate singurul semn ca sunt si ei oameni, numai ca nu ar trebui sa o faca intr-un restaurant alaturi de patronul acestuia si, evident, moca. In plus, la ora la care ei se delectau cu bunatati demne de asemenea personaje ar fi trebuit sa fie in cu totul alta parte, adica la serviciu, asa cum ii sta bine unui angajat platit din banii statului. Cat de corect s-ar desfasura o ancheta daca s-ar pune vreodata problema ca Victoras sa fie anchetat de catre Parchetul Judetean, este lesne de inteles, atata timp cat patronul hraneste procurorii si chiar pe adjunctul institutiei, preventiv.
Turnator la SIPA - director la Dobrita
Concursul organizat de catre Directia de Sanatate Publica Gorj la inceputul lunii mai pentru ocuparea postului de director al Sanatoriului TBC Dobrita l-a adus in judet pe Radu Cristian Tudose, medic generalist de profesie si fost director al Directiei Medicale din Ministerul Justitiei, pe timpul Rodicai Stanoiu, gratie relatiei de prietenie pe care o avea cu familia Adrian Nastase. Intre timp s-a reorientat politic, insa a fost trecut pe linie moarta de actualul ministru al justitiei, Monica Macovei, dar a fost scos din somaj de ministru sanatatii Eugen Nicolaescu, care l-a ajutat sa devina tartor la Sanatoriu Dobrita, desi prestatia sa la concurs a fost, initial, una lamentabila.
Un director de nota 2, promovat cu 7.80
Dr. Radu Cristian Tudose a fost plasat in Gorj de catre Eugen Nicolaescu, colegul sau din PNL, care s-a gandit ca-l va ajuta astfel, cu cele 50 de milioane de lei salariu cat primeste pe luna, sa-si rezolve problemele financiare grave pe care le are in plan personal. Dupa o activitate asidua la Bucuresti, mai ales ca informator al Serviciului Intern de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei, Tudose a venit la Dobrita sa puna pe butuci ceea ce a mai ramas nedistrus la sanatoriu TBC. Daca cineva isi facea sperante ca un doctor de Capitala va excela in managementul sanatoriului, trecutul lui Tudose distruge aproape orice sansa. Numele sau apare intr-un dosar aflat la DNA, alaturi de cel al lui serban Branisteanu, fost ministru al sanatatii, intr-o afacere legata de achizitionarea de aparate medicale pentru spitalele din sistemul penitenciar, multe dintre acestea negasindu-si utilitatea pentru ca nu exista specialisti care sa lucreze cu ele. Afacerea s-a derulat in perioada in care dr. Tudose era director al Directiei Medicale din Ministerul Justitiei, asa ca nu este strain de prejudiciul de 3 milioane de euro creat institutiei.
Dupa ce directia a fost desfiintata si transformata in serviciu de catre actualul ministru de Justitie, Monica Macovei, pentru Radu Tudose nu s-a mai gasit loc, asa ca a devenit somer. Sustinut puternic de partid si de catre ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu, medicul a venit in Gorj pentru a aspira la functia de director al Sanatoriului Dobrita. La prima incercare cunostintele lui Tudose au fost notate cu 2, iar concursul s-a reprogramat din cauza faptului ca nici ceilalti candidati n-au reusit mare lucru. Mircea Patru, contracandidatul sau la cel de-al doilea concurs declara la acea vreme ca examenul este unul cu dedicatie, nefacandu-si iluzii ca va castiga postul. Lucru care s-a si intamplat, Tudose reusind sa invete intr-o luna de zile cat altii intr-un an, asa ca a fost notat cu 7.80. Declarat oficial castigator al concursului pe data de 10 mai, Radu Cristian Tudose a reusit sa provoace debandada in Sanatoriu Dobrita la doar o luna de zile de la numire.
Tudose vrea sa se capatuiasca la Dobrita
Desi n-a intrat niciodata in saloanele sanatoriului, Tudose a hotarat sa reduca numarul de paturi cu 70. Directia de Sanatate Publica s-a opus partial reducand numarul paturilor doar cu 50.
Directorul nu a renuntat asa usor la „programul sau managerial” si doreste desfiintarea unei intregi sectii a spitalului.
Planurile sale de viitor dau de gandit cu privire la bunele sale intentii. Tudose vrea sa externalizeze laboratorul de analize medicale si serviciul de radiologie, asta insemnand privatizarea si cumpararea acestora de catre cei ce vor sa investeasca. Numai ca, surse oficiale din cadrul sanatoriului, sustin ca directorul are deja ceva stabilit ceea ce urmeaza sa se intample daca ii va reusi externalizarea. Laboratorul de analize si serviciu de radiologie va ajunge pe mana unor prieteni de-ai sai din Bucuresti, bineinteles neexcluzandu-se nici el din afacere pentru a-si putea spori veniturile.
Demonstrand o slabiciune pentru tot ceea ce inseamna bani, Tudose a stabilit regula ca toti oamenii de afaceri care sponsorizeaza Sanatoriu Dobrita sa treaca prin biroul sau pentru a le aproba sponsorizarile, cand, de fapt, astfel de gesturi trebuie sa fie primite cu bratele deschise, si fara ca sponsorii sa treaca printr-o procedura prea complicata.
Alaturi de el a luat oameni cu intentii la fel de dubioase ca ale sale si pusi pe capatuiala. Director medical a fost numita doctorita Mihaela Cojocaru al carui sot furnizeaza prin firma pe care o detine o mare parte din medicamentele folosite de catre Sanatoriu Dobrita. Astfel, ea poate recomanda cumpararea unor medicamente scumpe sau in cantitati exagerate, in acest fel contul familiei sa creasca vertiginos pe spatele unui sanatoriu care de abia asigura hrana zilnica a bolnavilor.
Despre incompatibilitatea acesteia si masurile hegemonice pe care directorul Radu Cristian Tudose inca nu s-a auzit pana la Directia de Sanatate Publica si chiar daca s-ar auzi este greu de presupus ca directorul Aristica Morosanu va potoli un om venit pe post direct cu pile de la ministrul sanatatii.
Contactat telefonic pentru asi exprima un punct de vedere referitor la cele prezentate mai sus, Tudose a refuzat categoric, pretextand ca nu poate sa-si exprime parerea prin telefon.
Grebla presteaza in folosul afaceristului tarca
Fostul prefect al judetului, actual director general al Asociatiei Patronale Miniere „Patromin”, Toni Mihail Grebla, partener de nadejde al bisnitarilor controversati din Gorj, este coautor al uneia dintre cele mai profitabile afaceri sezoniere.
Dupa intens mediatizatul concubinaj cu tripleta celebra Mocanu-Stanga-Barcina, directorul Patromin „s-a combinat” si cu afaceristul tarca.
Mai exact, Grebla i-a facilitat patronului SC Amanda SRL ca, pe perioada sezonului estival, salariatii din administratia companiilor care cotizeaza la Patromin sa serveasca masa, in cazul in care merg pe litoral, la restaurantele afaceristului gorjean.
Asociatia Patronala Miniera „Patromin” incaseaza in acest an peste doua miliarde de lei vechi numai de la unitatile din sistemul energetic gorjean. Astfel, SNLO va cotiza peste 1,2 miliarde de lei, CE Turceni aproximativ 645 de milioane de lei vechi, iar CE Rovinari 340 de milioane de lei.
Procurorul Ponta l-a lasat liber pe mafiotul turc Keser
Un fost politist a dezvaluit intr-o scrisoare adresata redactiei publicatiei Gazeta de Bucuresti ca afacerile ilegale ale turcului Fatih Keser au fost protejate de catre lideri ai Partidului Social-Democrat (PSD), de catre politisti, SRI, SIE, UM 0962 si magistrati. Conform sursei, principala activitate a afaceristului era comertul cu fier vechi si traficul ilegal de persoane. Potrivit sursei, de la fiecare persoana care dorea sa ajunga in Occident turcul percepea taxe intre 3.000 si 5.000 de dolari. In aceasta afacere turcul ii cumparase pe sefii Politiei de Frontiera.
Sub aceasta umbrela protectoare, afaceristul turc a scos din tara, prin firma „Kelembec”, peste 38 de milioane de dolari. O mare parte din aceasta suma era constituita din returnarile ilegale de TVA si a ajuns si prin conturile unor lideri politici ai PSD, mai sustine in scrisoare ofiterul. Bineinteles, protectia nu a ramas nerasplatita, Keser achitand comisioane grase cam cat poate incapea intr-o geanta tip diplomat.
Ponta implicat
La un moment dat, chiar s-a declansat o ancheta impotriva turcului care, potrivit fostului politist, ar fi fost „aranjata” de procurorul de atunci, Victor Ponta. Desi probele puteau determina arestarea afaceristului, actualul presedinte al tinerilor PSD-isti l-ar fi lasat liber. „Cand Keser era cercetat penal, de dosarul acestuia s-a ocupat procurorul Victor Ponta, fost sef al Corpului de Control al Guvernului si al premierului Nastase, care, in loc sa-l aresteze pe Keser, a dispus cercetarea sa in libertate, dandu-i acestuia posibilitatea sa-si continue afacerile si apoi sa plece din tara”, arata fostul politist.
Astfel, Keser a continuat activitatea infractionala si a mentinut legaturile cu prietenii de la putere si din serviciile secrete pana s-a facut nevazut. „(…) Bani ce intrau in buzunarul lui Keser, bineinteles, din acestia li se dadeau si celor implicati in acest trafic, adica, celor de la Politia de Frontiera, condusi de colonelul Cornea – actualmente la UM 0962 Constanta, colonelului mafiot Mitrus, tinut in functie de fostul sef al Politiei de Frontiera, chestorul Aurel Neagu, de ofiteri SRI si MI si, nu in ultimul rand, de oameni politici din fosta putere.”
Afacerea Nitramonia
O alta afacere ilegala relatata de catre fostul ofiter a fost cumpararea uzinei „Nitramonia Fagaras”, bineinteles, stiind faptul ca acolo se afla mari cantitati de produse chimice care pot fi folosite in producerea armelor chimice. In plus, Nitramonia era vecina cu o fabrica de armament. Achizitia fabricii sus-mentionate s-a facut cu doar 800.000 de dolari, cu toate ca era evaluata la 21 de milioane de dolari, conform evaluarii celor de la APAPS. In aceasta tranzactie, mai sustine fostul politist, pentru a nu organiza o licitatie, Keser ar fi platit celor implicati in tranzactie comisioane in valoare de doua milioane de dolari. Tranzactia ar fi avut loc intr-unul dintre birourile lui Keser, din Strada Dragalina, la 50 metri de intrarea in Parlament. Sursa mai sustine ca banii ar fi fost dati in genti diplomat de culoare neagra.
Un fapt demn de remarcat este ca „(…) in timpul tranzactiei, Fatih Keser era dat in urmarire generala, dar el se plimba nestingherit prin tara si-si continua afacerile ilegale. In timp ce turcul dadea spagi in stanga si-n dreapta, doi inspectori din orasul Ovidiu, judetul Constanta, care au indeplinit ordinele sefilor de la Bucuresti si au semnat returnarea ilegala de TVA, au fost condamnati la ani grei de inchisoare.” Fostul politist remarca cu mahnire: „Deci romanii sunt inchisi, iar turcul, care a scos din tara 38 de milioane de dolari, este liber.”
Keser ameninta cu moartea
La un moment dat, aceste aspecte i-au fost aduse la cunostinta fostului presedinte Ion Iliescu. La discutii, conform sursei, au asistat, pe langa doi consilieri prezidentiali – Simona Miculescu si Octavian stireanu si alti cativa apropiati ai presedintelui Iliescu – si un om de-al lui Keser, care dupa ce a aflat sursa sesizarii l-a informat pe turc.
La aflarea vestii, mai arata politistul in scrisoare, Keser l-ar fi amenintat cu moartea pe cel care l-a informat pe Iliescu, zicandu-i telefonic: „(…) m-ai turnat la presedinte? Dau un milion de dolari la SRI, la Politie, Procuratura, unde trebuie, si te lichidez!” (cel care a facut informarea catre presedinte era ofiter de informatii – n.n.).
Marea inselaciune
„si ca toata lumea sa inteleaga cum proceda turcul Keser sa faca rost de atatia bani, acesta lua fier vechi, il urca in vapoare, dar in acte scria ca s-au incarcat utilaje de foraj marin (care aveau o valoare mult mai mare – n.n.). Apoi, arunca incarcatura (fierul vechi) in apa la cateva mile marine distanta si se intorcea cu actele de export gata facute si incasa TVA-ul.”
O alta relatare a ofiterului este legata de faptul ca Fatih Keser a dat sume importante de bani unor judecatori care instrumentau dosarele, in care era judecat, pentru a da termene mari in scopul ca faptele pentru care era in instanta sa se prescrie si sa fie achitat. si asta, in timp ce mii de romani zac in puscarii pentru infractiuni de cateva mii de lei, iar turcul Keser se plimba liber cu complicitatea unor inalti demnitari, ofiteri SIE, SRI si MI.
Pana cand nu-si va schimba locuinta cu celula puscariei,
„Tatal coruptilor din Gorj” continua sa traga tepe
Patronul SC ARC Targu-Carbunesti, Clement Mocanu, continua sa socheze opinia publica din Vrancea anuntand autoritatile locale ca nu va mai aduce nici un muncitor la Botarlau, desi lucrarile nu sunt finalizate la casele sinistratilor. Dupa ce si-a vazut sacii in caruta incasand de la Guvern contravaloarea contractului, Clement Mocanu face ce stie mai bine: isi bate joc si trage tepe in stanga si in dreapta. Ultimele sale victime sunt trei femei amarate care au muncit moca la cantina in speranta ca vor fi rasplatite, conform intelegerii cu Mocanu, cu cate 300.000 de lei pe zi si cate o casa.
Clement Mocanu, tatal coruptilor din Gorj - dupa cum il catalogheaza presa vranceana care i-a semnalat mereu neregulile facute in derularea contractului de reconstructie a caselor sinistratilor de la Botarlau – trebuie sa returneze Consiliului Local Vulturu o cantitate insemnata de materiale de constructii care nu s-au folosit la lucrarile pentru care Arc Targu-Carbunesti a fost contractata.
Consiliul asteapta ca Mocanu sa inapoieze 48 metri cubi de cherestea rasinoasa, 71 metri cubi de rigle rasinoase, opt metri cubi de grinzi, doua tone de ciment, sapte tone de otel beton, 0,3 tone de tabla si 88 de ferestre. Primaria a ramas sa se descurce cu omul de afaceri gorjean, dupa ce cei care au impus incheierea contractului cu Arc Targu-Carbunesti s-au dezis de statutul de promotori ai acestei afaceri. Daca initial Clement Mocanu a beneficiat de sustinerea ministrului delegat Laszlo Borbely, a prefectului de Vrancea Ion Oprea care il cataloga drept „constructor serios” si a subprefectului Mircea Dragos, acum cand lucrurile scartaie in toate privintele, reprezentantii Guvernului spun ca n-au nici un fel de implicatii, singurii vinovati in derularea defectuoasa a contractului fiind Consiliul Local Vulturu si ARC Targu-Carbunesti, asa ca ei trebuie sa raspunda de modul in care sunt construite casele.
Dupa ce ca cele care s-au facut au fost construite in bataie de joc, nici pana in prezent n-au fost finalizate toate cele care erau specificate in contract. Cu toate astea, Mocanu si-a incasat banii, 18 miliarde de lei vechi, si a cerut si garantia de buna executie, un miliard de lei, in conditiile in care casele construite de ARC Carbunesti arata ca dupa cutremur. In astfel de conditii, Mocanu a anuntat autoritatile ca nu va mai aduce muncitori la Botarlau, ce interes ar mai avea atata timp cat a fost platit integral atat pentru ceea ce a executat foarte prost, cat si pentru ceea ce n-a executat deloc. Oricum, este putin probabil ca s-ar mai inhama prea multi sa munceasca pentru Clement Mocanu, tinand cont ca scandalurile care au avut loc intre el si salahorii angajati, iscate de neplata salariilor, au fost intens mediatizate.
Pana si femeile care au pregatit masa pentru muncitori n-au scapat de prostul obicei al lui Mocanu de a trage teapa la toti cei cu care intra in contact.
Stratina Stan, din Vadu Rosca, a muncit aproape trei luni de zile la cantina de pe santierul Botarlau. Mocanu i-a promis cate 300.000 de lei vechi pentru fiecare zi de munca. Bani pe care nu i-a vazut niciodata. In aceeasi situatie se afla si alte doua femei Marita Stanciu si Constanta Radu, care alaturi de Stratina au crezut promisiunile lui Mocanu cum ca, pe langa cele 300.000 pe zi, vor primi si cate o casa predata la cheie.
Neavand cu nimic mai mult decat ceilalti sinistrati, femeile s-au bucurat si si-au indeplinit cu sarguinta munca pentru care au fost tocmite, numai ca Mocanu le-a trecut in categoria celor la care le-a promis marea cu sarea si nu le-a mai dat nimic. Stratina Stan, spune ca are de recuperat de la afaceristul gorjean aproape 90 de milioane de lei, iar celelalte femei se afla si ele in aceeasi situatie. In privinta caselor promise ca vor fi predate la cheie situatia nu e deloc roz, ele fiind in acelasi stadiu ca si celelalte locuinte facute de Mocanu, neavand tencuieli interioare, dusumele sau clante la usi: „E o bataie de joc ce s-a facut cu aceste case. Am muncit trei luni de zile la cantina, pentru muncitorii lui Mocanu si el ne-a promis ca ne face case si ne da si cate 300 de mii pe zi. Nu am primit pana acum nici un ban de la el si nici casele nu le-a facut. Trei femei am fost care am munci la el si nu am vazut nici macar o mie de lei pentru o lumanare. E un nemernic si un escroc pentru ca noi ne-am inteles cu el si nu s-a tinut de promisiune. Din pensia mea de un milion de lei, cum mai pot eu sa platesc lucrarile pentru a termina casa pe interior?” spune Stratina Stan.
Iana definitiv la Garda Financiara
Traian Iana si-a incheiat interimatul in fruntea Garzii Financiare Gorj. Iana a fost definitivat pe post dupa ce la inceputul acestei luni a castigat concursul organizat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici pentru functia de comisar sef sectia Garda Financiara Gorj.
Traian Iana este comisar al Garzii Financiare inca de la infiintarea acesteia in 1991. dupa 13 ani cat a activat la Gorj, acesta a indeplinit timp de un an si jumatate, functia de comisar sef adjunct al Comisariatului Regional Dolj al Garzii Financiare, in perioada iunie 2004-noiembrie 2005.
El a absolvit Facultatea de stiinte Economice din Craiova, ulterior obtinand si titlul de doctor in economie la aceeasi institutie de invatamant, in prezent fiind lector universitar doctor la Universitatea „Constantin Brancusi” din Targu-Jiu.
Foamea din justitie (tableta)
Increderea in justitie si in general in oamenii care au vreun cuvant de spus in stabilirea dreptatii este destul de mica, conform sondajelor care umplu deseori spatiu de emisie la posturile tv. Asta in conditiile in care omul de rand nu stie totul despre vulnerabilitatea celor pe mana carora e posibil sa ajunga la un moment dat. Au salarii de zeci de milioane de lei si se discuta mereu ca acestea ar trebui sa creasca pentru ca justitiarii sa nu mai intinda mana dupa spaga. Problema este insa inteleasa gresit, dupa parerea mea. Buba la magistrati si politisti nu este retributia mica a acestora, ci rapacitatea lor, care vine din obisnuinta cu favoruri. Pentru a-si rezolva o problema, sau, preventiv, pentru a preintampina aparitia uneia, romanul este obisnuit sa dea mici, sau mari atentii, in functie de gravitatea situatiei. La nivel mediu, adica, de exemplu al patronasilor de bodegi, treaba se rezolva simplu cu cate o masa ori de cate ori are nevoie cel dispus sa faca concesii pentru o ciorba si o friptura. si sunt destul de multi, se poate vedea asta in zecile de dosare rezolvate total aiurea ba de politisti, ba de procurori. si e trist sa te trezesti trimis in judecata, fara vina, intr-un dosar doar pentru ca cel care te ancheteaza e gurmand sau face economii acasa pentru a-si cumpara inca o masina de lux si pentr a-si mai pune un etaj la vila de la munte. Unii dintre ei sunt mai prevazatori si au macar bunul simt sa nu se afiseze cu diverse persoane care sunt, sau au toate sansele sa devina, clienti la institutiile la care acestia lucreaza. Asa ca mai bine trimit nevasta, menajera, sau dupa caz amanta, sa faca aprovizionarea cu cele trebuincioase. La sfarsit de luna patronul e pe punctul de a face apoplexie cand vede ce paguba i-a produs nemancatul, dar injura in barba si continua sa-l indemne pe potentat sa se serveasca din bunurile sale ca nu se stie cand ajunge la mana sa, sau il tine minte si ii e vesnic dator pentru binele facut in dosarul care i-ar fi pus capul daca n-ar fi existat un inger pazitor care a facut dreptul sau academia de politie.
Cu toate astea, in fata opiniei publice justitiarii sunt prezentati ca niste oameni care fac dreptate in tara, sub niste presiuni fantastice facute, in general, de mass-media si pe un salariu care nu-i indestuleaza intr-atat incat sa nu se mai preteze la a lua mita. O justificare aberanta, care tine loc de scuza doar intr-o tara ca Romania in care nu conteaza cata dreptate ai, ci pe cine cunosti si cat de important este. Cu siguranta aceasta parere ar trebui reconsiderata si cei care vor sa se joace de-a impartitul dreptate ar trebui sa urmeze mai multe cursuri de etica, poate pana la urma s-ar prinde ceva de ei si nu s-ar mai vinde pe o ciorba de burta si o apa plata, in prezenta unor persoane destul de dubioase.
• Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
10.06.2006. 15:10
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu