Donaţia în puşculiţa partidului, de preferat extrem de generoasă, este una dintre poruncile ce trebuie respectate cu sfiinţenie de fiecare membru, mai ales dacă are aspiraţii înalte sau funcţii de conducere. În fiecare campanie electorală bugetele partidelor cresc considerabil graţie generozităţii celor care-i împărtăşesc doctrina. Cum anul trecut au fost două campanii electorale, una pentru alegerile locale şi cea de-a doua pentru parlamentare, donaţiile şi cotizaţiile au crescut proporţional cu visele fiecăruia. Din păcate, pentru cei interesaţi, nu pentru toată lumea s-a dovedit a fi o investiţie bună.
Postul de viceprimar la Tg-Jiu, plătit după instalarea în funcţie
Pe plan local, dintre toate formaţiunile politice înscrise în cursele electorale de anul trecut USL-ul deţine detaşat primul loc în ceea ce priveşte cuantumul donaţiilor, ceea ce era de aşteptat având în vedere că e vorba de o alianţă aflată „pe val” ce se aştepta la victoria pe care a repurtat-o.
Startul la donaţii s-a dat înainte de alegerile locale când chiar capii PSD, Florin Cârciumaru şi Ion Călinoiu, şi-au arătat mărinimia faţă de alianţa din care face parte partidul în care se regăsesc amândoi şi au depus în conturile acesteia 35.000 de lei, respectiv 40.000 de lei. Atât Cârciumaru cât şi Călinoiu au câştigat funcţiile pe care şi le doreau, în speţă cea de primar al municipiului şi cea de preşedinte al consiliului judeţean, aşa că investiţia a fost una inspirată.
Unul dintre viceprimarii Târgu-Jiului, Aurel Popescu a rămas nepăsător, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale şi nu a dăruit niciun leu, cu toate că în luna iunie a ajuns consilier local postură din care a fost propulsat în funcţia pe care o ocupă în prezent. Abia în luna noiembrie 2012, viceprimarul a donat PSD, 45.000 de lei.
Iulia Vână, celălalt viceprimar al municipiului n-a donat nici ea în timpul campaniei pentru locale, mai ales că pe atunci era doar un membru oarecare fără nciiun fel de funcţie venită graţie apartenenţei la PSD. În luna octombrie, când ea ocupase deja funcţia de viceprimar, a dăruit organizaţiei 15.000 de lei, iar, o lună mai târziu, tatăl său s-a arătat extrem de generos şi a donat 50.000 de lei.
Weber, nr.1 în topul donatorilor cu peste un miliard şi jumătate de lei vechi
Când au venit alegerile parlamentare, miza a impus preţul. Aşa că un fotoliu de deputat a ajuns să „coste” 151.900 de lei, donaţi de omul de afaceri, devenit mai întâi consilier local şi impus apoi, spre surprinderea multora, pe un colegiu de deputat, Mihai Weber.
Următorul, în topul donaţiilor celor care au ajuns parlamentari e tot un deputat: Scarlat Iriza cu 96.300 de lei. Suma nu este mare deloc având în vedere că, în vreme de criză, afacerile acestuia cu case de amanet sunt extrem de profitabile. Doctoriţa ajunsă deputat pe colegiul 4, Camelia Khraibani a donat şi ea USL-ului 37.000 de lei. Senatorul Toni Greblă şi-a consolidat locul pentru încă un mandat cu doar 19.600 de lei, iar deputatul Vasile Popeangă a investit în partid 10.000 de lei. Se impune a fi menţionat, în mod repetat, faptul că acestea sunt sumele declarate oficial, potrivit legii de finanţare a partidelor politice.
Dian Popescu, peste 600 de milioane de lei vechi pentru fotoliul din Senat
Preşedintele PNL a donat şi la partid, dar şi în contul alianţei politice care l-a trimis în Senat – în total 61.700 de lei. La fel a procedat şi singurul perdant al USL la alegerile parlamentare, dr.Gheorghe Iana, care a contribuit la bugetul partidului şi al alianţei politice cu 16.500 de lei.
Vicepreşedintele liberal, Gheorghe Orzan a dăruit partidului, în campania pentru alegerile locale în urma căreia a fost ales consilier judeţean, 15.000 de lei. Contribuţia nu a fost făcută în nume personal, ci prin intermediul firmei sale TDS Orsta Prod SRL.
Postul de vice la consiliul judeţean, doar 10.000 de lei
Dacă e să luăm în calcul ce au dat partidului şi ce funcţii au primit în schimb, unul dintre cei mai câştigaţi politicieni pare a fi Ciprian Florescu ajuns vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj după ce a donat la PSD doar 10.000 de lei, spre deosebire de Nicolae Predescu, spre exemplu care a „cotizat” 20.000 de lei pentru locul de consilier local, sau Dan Vâlceanu, care a donat USL 12.200 de lei şi a fost propulsat în funcţia de director la Servicul de Ambulanţă.
Diaconescu şi Barbu, zero lei – interpusa lui Manţog, peste 400 de milioane vechi
Surprinzător sau nu, pe lista de donatori ai PPDD nu se regăseşte cel care a ajuns senator, Tudor Barbu şi nici deputatul Răzvan Rotaru. Senzaţional!!! Nici Dan Diaconescu. În schimb, administratorul firmei care deţinea televiziunea şi care editează ziarul despre care se spunea că ar fi aparţinut lui Ionel Manţog, a donat PPDD, 42.300 de lei. Niculina Mocioi, venită şi ea din acelaşi trust media în partidul lui Diaconescu, a contribuit financiar cu doar 17.000 de lei în cele două campanii electorale în urma cărora a fost aleasă consilier judeţean şi, mai apoi, deputat. Gheorghe Neaţă, consilierul judeţean al PPDD a dăruit şi el partidului 9.700 de lei, iar preşedintele organizaţiei judeţene, Cătălin Zamfira a băgat în contul formaţiunii politice 31.800 de lei.
Gheorghe Pecingină şi Mihai Prunariu, cei care au demisionat din PPDD după ce au fost aleşi consilier local, respectiv consilier judeţean, au cotizat şi ei în campania electorală pentru alegerile locale cu 10.000 de lei, respectiv 20.000 de lei.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
02.04.2013. 23:18
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu