Meteor versus Obreja (Partea I)
Două cartiere mari şi tari de rromi are municipiul Târgu Jiu: Meteor, cu un număr de aproximativ 2.000 de locuitori şi Obreja, cu circa 8.000 de persoane.
Care sunt mai de valoare, “fără număr, fără număr”, care au mai multe şi mai frumoase pirande, care au mai multe merţane şi jipane, mai multe castele cu turnuri şi turnuleţe, mai mulţi bani şi sunt mai şukari, rămâne să “votaţi” în cele ce urmează.
În prima parte începem cu cartierul Meteor şi îi dăm cuvântul lui “Ministru”: “Mă numesc Mihai Ion, sunt preşedintele Uniunii Rromilor Creştini din România şi sunt reprezentant al cartierului Meteor în faţa autorităţilor locale din Târgu Jiu. Lumea mă cunoaşte sub denumirea de ”Ministru”. Meteorul este o comunitate de rromi căldărari meseriaşi şi ne mândrim cu acest lucru pentru că tradiţiile noastre se manifestă de foarte mult timp”.
Despre egalitatea de şanse între băieţi şi fete, corifeul rrom ne dă următoarea explicaţie bazată pe învăţămintele strămoşilor: ”La noi, când se naşte un bebeluş în familie, pasul următor este creştinarea la botez. Toate lucrurile la noi se fac într-un climat de înţelegere, e mare bucurie când se naşte un băiat, e mai puţină bucurie când se naşte o fată pentru că atunci când se naşte un băiat se aşteaptă de la el că va deveni o ”căpetenie”, un om mare, superior. În schimb, naşterea unei fete implică zestre, cheltuială mare, şi e femeie până la urma urmei… Aşa suntem noi”!
Lăutarii, plătiţi cu 30.000 de euro la nunţile în Meteor
Un alt eveniment important în viaţa oricărei comunităţi este căsătoria, fie că este vorba de cartierul Meteor sau Obreja. Referitor la această situaţie, starostele a declarat că ”nunţile se practică într-o anvergură foarte mare la rromii mai înstăriţi pentru că în cartierul nostru, ca şi în societate, sunt ţigani mai bogaţi şi alţii mai săraci.
Nunţile şi alegerile acestea de încuscriri se fac raportat la clasa socială a fiecăruia dintre rromi, în felul acesta se acomodează unii cu alţii, se uită la avere şi îşi fac planuri. Cumetriile acestea sunt mai degrabă o relaţie de apropiere a averilor şi se poartă această modă de a-ţi da fata după un ţigan mai înstărit, mai bogat, ca să o ducă mai bine.
La noi în Meteor, mai nou, numărul de băieţi e mai mic decât cel al fetelor şi apare aici implicarea părinţilor de fete în alegerea băiatului şi concurenţa de zestre, adicătelea îi dau la fata mea 100 de galbeni mari, îi dau maşină, îi dau avere, ca să îi fie bine şi să aibă dă toate.
Petrecerea de nuntă e limitată în funcţie de bugetul fiecăruia şi cea mai mare cheltuială se face cu lăutăria. Aici se cheltuieşte cel mai mult, în special la noi faţă de Obreja, să fie lăutarii de cea mai bună calitate, cum e Florin Salam, Nicolae Guţă, Adrian Minune. Tarifele practicate de aceştia pleacă de la 10.000 de euro în sus şi, de aici încolo, se dă ”fără număr”.
Cel mai mare profit pentru lăutari sunt banii pentru dedicaţii, că acolo sunt ambiţii şi orgolii mari, în ambele cartiere există această atitudine de cine dă mai mulţi bani la dedicaţii. Milionul de lei vechi este minimum şi de aici se pleacă în sus la 50 de euro sau 100 de euro o dedicaţie. La nunţile îmbelşugate, valoarea banilor daţi pe dedicaţii depăşeşte de două sau trei ori valoarea totală a onorariului cerut de lăutari. Punctul slab al ţiganilor e că dau foarte mulţi bani la dedicaţii şi vrea care mai de care să iasă mai în faţă.
Noi nu chemăm doar lăutari ţigani la nunţile noastre, ci şi români sau cei care cântă muzică de club, pe Aurel Tămaş şi mulţi alţii din Banat, că nouă ne place muzica de acolo. La noi nu se cântă pe CD, noi nu admitem asta, totul natural. Lăutarul dacă vine la noi, să muncească”!
Cine e stăpânu’/ Cine e jupânu’
Un alt aspect avut în vedere este ”smardoiala”, neînţelegerile între clanuri din pricina ”caşcavalului”. Aici intervine staborul ţigănesc cu rolul său de pseudo-instanţă de judecată. ”Stingerea stărilor conflictuale se face în cartierul nostru prin intermediul judecăţii făcute de comunitate. La nivelul celor două cartiere este staborul de rromi. Sunt 2 staboruri, unul în Meteor şi altul în Obreja, dar noi colaborăm, pentru că atunci când apar probleme din celălalt cartier trebuie să fim solidari pentru a rezolva aceste situaţii şi staborele se menţin şi eu sunt solicitat în ambele comunităţi.
Staborul e format dintr-o organizaţie de rromi-judecători, care sunt recunoscuţi, în primul rând, de comunitatea noastră; deci noi avem o autoritate asupra comunităţii pe care o exercităm prin intermediul acestui stabor.
Un judecător de stabor trebuie să fie un om pacifist. Totul se bazează pe demnitate şi onoare, în momentul în care un judecător are probleme de caracter, practic se autoexclude din acest grup. Comunitatea este cea care îi menţine pe judecătorii staborului. Totul este onorific, noi nu luăm bani pentru astfel de activităţi.
Cea mai uşoară judecată a staborului este atunci când se cere rezolvarea problemelor economice, atunci când apar unele stări conflictuale, când au participat mai mulţi ţigani la o licitaţie, la o afacere împreună. Aici e cel mai uşor de soluţionat pentru că actele vorbesc de la sine. Cea mai grea stare conflictuală a fost când a fost o judecată cu Dan Goeru, Bârcină, şi cu Ferdi, care este un ţigan important de la noi din comunitate, unde noi am participat la stingerea acestei stări conflictuale şi nu s-a ajuns la lucruri grave. Pentru noi a fost foarte greu pentru că a trebuit să unim staborul din Obreja cu cel din Meteor şi s-a făcut pace, una de compromis”, a spus Ministru.
Firmele rromilor, ”trântite” la pământ
Referitor la ”spiritul antreprenorial” purtătorul de cuvânt al rromilor din Meteor a declarat că ”după Revoluţie, atât la noi cât şi în Obreja s-au înfiinţat societăţi comerciale de reciclare a materialelor feroase şi neferoase, de vânzare de haine vechi şi încălţăminte second-hand, s-au implicat foarte mult pe comerţul cu ridicata şi en-detail. De la Revoluţie aceste lucruri au mers vreo 12 ani câtă vreme politicul a fost de partea populaţiei, a fost lăsată economia să meargă sub egida unor legi, cum să le spun eu, mai ”mângâietoare”, mai ”blânde”.
A fost o dezvoltare de vreo 12-14 ani, perioadă în care s-au ridicat vilele pe care le cunoaşteţi din cartierul Meteor, dar tot atunci a înflorit şi cartierul Obreja. Nu vorbim aici despre modernizarea care a venit din partea autorităţilor locale, ci doar de banii pe care ţiganii i-au băgat în casele şi în palatele ridicate.
Această economie a fost ”trântită” la pământ când s-a venit cu ştrangularea activităţilor comerciale prin unele directive legislative foarte proaste care au subminat economia privată şi s-a ajuns la falimentare, insolvabilitate şi dizolvare a firmelor noastre”.
De la bordeie la palate cu turnuri şi turnuleţe
Cum au apărut palatele? ”Fiecare rrom, înainte de Revoluţie, a trăit în bordeie, cocioabe sau corturi. În momentul în care au fost liberi să aibă o intrare pe linie legală, comercială, ei au muncit. Efectiv, au muncit! În momentul în care au muncit şi au câştigat bani, au făcut o casă pentru că familiile au fost numeroase. Din exces de zel au făcut case impunătoare, palatele pe care le ştiţi. Aici, până la urmă, a fost o chestiune de mândrie: dacă unul a făcut o casă cu două nivele, altul a căutat să facă una cu 3 nivele, altul cu patru nivele şi cu turnuri şi turnuleţe şi de aici toată această concurenţă. Eu cred că nu au făcut rău, dar şi astăzi avem o problemă cu terenurile pe care am construit casele şi palatele că nu avem titluri de proprietate şi autorităţile nu ne dau şi nouă aceste acte” a mai precizat Mihai Ion.
Despre personalităţile din Meteor, Ministru ne-a mărturisit că ”avem aici, în cartier, un băiat de nota 10 pe care îl cheamă Mihai Mişu, îmi place de sinceritatea lui. Un alt băiat care îmi place este consilierul domnului deputat Vasile Popeangă, care este un om integru şi de acţiune, Radu Istrate. O altă persoană este Boncioacă, un băiat realist şi cu suflet mare şi stă de vorbă cu toată lumea, este un om al dialogului”.
”Ne place să trăim bine”
Care sunt plăcerile vieţii în Meteor? Nimic mai simplu: ”Nouă ne plac maşinile, în special Merţanele, Bemweurile şi Audiurile. Ne place să trăim bine, să avem case mari şi s-avem de toate! Păi, ce e mai frumos decât să îţi cânte o manea, să bei ceva de lux, o băutură fină şi să faci la proţap un purcel sau un viţel?!” a precizat încântat şi cu simţurile aţâţate personajul mai sus menţionat.
Călinoiu şi Cârciumaru chiar ne sărută, am vrea şi Ponta să fie tot aşa
Şi cum nicio discuţie nu are farmec fără politică, aici e toată frumuseţea opţiunilor de vot în Meteor. ”Eu, după Revoluţie, am făcut parte din FSN şi am fost purtătorul de cuvânt al rromilor cărora li s-a luat abuziv de către stat săbiile de aur. Eu am fost cu garda veche a PSD-ului şi ni s-a dat eliberarea aurului care ne-a fost luat abuziv, pentru noi a fost un mare semn de prietenie din partea PSD acest gest pentru că am privit cu inima bună la acei oameni care au fost de partea noastră la acel moment.
Actualmente, pentru mine şi comunitatea noastră, îi consider pe Cârciumaru, Călinoiu şi Ponta prietenii mei şi oamenii de bază care fac ceva pentru Gorj. Domnul Călinoiu şi domnul Ponta au de învăţat în continuare de la Cârciumaru, pentru că de noi el este văzut gospodarul municipiului, al judeţului şi al partidului pe care îl conduce. Cel mai deschis la dialog este domnul Călinoiu. Pe Ponta l-am dori să fie la fel ca domnul Cârciumaru şi Călinoiu pentru că întind o mână rromilor şi nu privesc la culoare, înfăţişare şi haine şi chiar ne sărută, pentru că ţiganii sunt foarte uşor de ”biruit” prin relaţiile de prietenie. Am o stimă deosebită pentru aceşti edili ai Gorjului şi ai PSD. Noi colaborăm foarte mult cu Nelu Pavel, reprezentantul rromilor din Obreja, şi le spunem tuturor membrilor comunităţii noastre să privească spre PSD că e partid social”, a concluzionat Ion Mihai.
Iulia Vână să ne facă la toţi ce ne trebuie!!!
O altă personalitate a Meteorului este Mihai Mişu, cel amintit mai sus de Ministru, care a făcut slalom printre ”ţiitoare” şi titluri de proprietatea: ”Familia mea e o familie bună, corectă, ”toţi suntem grămadă”.
Eu acum nu mai am gagici, că am îmbătrânit, mai înainte mai era câte una, aşa, de îmi ungea sufletul, dar acum e ”pornirea” mai grea, am terminat-o cu gagicile pentru că nu mai sunt bani. Păi, de unde bani? Chiar aşa?!
Noi avem pesediştii noştri de la Revoluţie, cu ei am crescut, cu ei suntem şi cu ei vom fi!!!
Mie îmi place de Iulia Vână, viceprimarul din Târgu Jiu şi vreau de la ea să ne facă la toţi ce ne trebuie!!! Nu râdeţi, mă, că vroiam să zic de drumuri şi canalizări şi să ne dea acte de proprietate. Noi dacă vrem să facem un credit la bancă, nu ne dă banii că ne cere actul de spaţiu şi noi nu avem. Noi, din Meteor, ne pregătim de alegeri, eu cu toată echipa mea sunt pă ei la alegeri. Avem mulţi soldaţi în subordine. Eu dacă o iau prin toată ţigănia asta, toţi se iau după mine şi fac cum le zic eu.
Toată ţigănia asta a noastră, a rromilor, vrea acte de proprietate, asta e marea durere a noastră!
Mâncăm, bem şi fugim că nu avem bani să dăm darul
Şi cum am consultat opiniile ”de la vlădică la opincă”, ne-am pricopsit cu un ţigan mai supărat pe viaţă care vorbea cu entuziasm despre cum e cu sindrofiile şi ajutorul social. ”O să petrecem când or să vină nunţile şi botezurile pentru că la noi sunt cele mai bogate. Mâncăm, bem ascultăm muzică şi fugim că nu avem bani să dăm darul. Mie mi-au tăiat ajutorul social că un nepot al meu are o maşină, că mi-au zis că sunt pricopsit şi, uite, mă plouă în casă, măăă… !!!”
Mihai Leonard Filip
Recomandă acest articol:
13.05.2014. 03:24
Comentarii
SUNT UN ROMAN PARLIT METALIST SI SA SE STIE ROMANESTE SUNT UN PORUMBEL GAY EU NU SUNT CIOARA SA FIE CLAR SUNT UN PORUMBEL GAY SI DECAT SA STAU SA BUTONEZ AIUREA SI SA DAU IN MAMAIA CU PARU IN PICIORU EI DE LEMN SA AI IAU PENSIA SA PLATESC INTERNETUL CARE MA DAU VOIEVODUL PIJDI MAI BINE MA DUC LA FURAT SI MA ETICHETEZ CIOROI SA AM BANI FARA NUMAR FARA NUMAR SI SA IMI IAU O FATA DE 13 14 ANI FRUMOASA FOC BLONDINA PLINA DE AUR NU SA DAU IN MAMAIA SI SA AI IAU PENSIA AAAAAAA HOOOOOOP STATI CA NU SUNT TIGAN SUNT ROMAN PORUMBEL GAY AAA DA ACU MA DOC SO IAU LA SERIE PE MAMAIA FAAAAAAAAAAAAA UNDEI PENSIAAAAAAAAA
SUNT UN ROMAN PARLIT METALIST SI SA SE STIE ROMANESTE SUNT UN PORUMBEL GAY EU NU SUNT CIOARA SA FIE CLAR SUNT UN PORUMBEL GAY SI DECAT SA STAU SA BUTONEZ AIUREA SI SA DAU IN MAMAIA CU PARU IN PICIORU EI DE LEMN SA AI IAU PENSIA SA PLATESC INTERNETUL CARE MA DAU VOIEVODUL PIJDI MAI BINE MA DUC LA FURAT SI MA ETICHETEZ CIOROI SA AM BANI FARA NUMAR FARA NUMAR SI SA IMI IAU O FATA DE 13 14 ANI FRUMOASA FOC BLONDINA PLINA DE AUR NU SA DAU IN MAMAIA SI SA AI IAU PENSIA AAAAAAA HOOOOOOP STATI CA NU SUNT TIGAN SUNT ROMAN PORUMBEL GAY AAA DA ACU MA DOC SO IAU LA SERIE PE MAMAIA FAAAAAAAAAAAAA UNDEI PENSIAAAAAAAAA
Sa ca dau la mui...d ciori o ard cu palate cu turnulete si ei nu platesc un ban la stat au toti datori de miliarde la taxe si inpozite si un pensionar amarat isi trage de la gura sa fie la zi cu impozitele si taxele institutile statului nu isi fac datoria sa le puna sechestru pe palate sa le scoata la licitatie pentru asi recupera taxele de la ciorii
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu