Poliţiştii gorjeni nu vor să dea la pedale
Bicicletele intrate în dotarea posturilor de poliţie din Gorj, în anul 2005, au rămas o amintire prăfuită, printr-un loc întunecat al încăperilor poliţieneşti. Însuşi chestorul Liviu Popa îşi manifesta regretul faţă de faptul că dotarea poliţiştilor cu biciclete a fost luată în derâdere, precizând că această idee ar fi putut fi foarte bine implementată. De fapt, pe de-o parte, oamenii legii susţin că râde lumea de ei şi le scade prestanţa dacă merg cu bicicleta, iar pe de altă parte, conducerea IPJ Gorj consideră că cele două roţi permit contactul direct cu cetăţenii şi contribuie la normalizarea relaţiei dintre autoritatea de ordine publică şi cetăţeni.
Poliţiştii pe bicicletă sunt o normalitate în alte ţări civilizate, aceştia patrulând şi apoi chemând întăriri, dacă situaţia o impune. La noi, la Gorj, poliţistul nu merge pe bicicletă, deoarece „râd şi curcile”, după cum zspunea unul dintre ei. Ai noştri poliţişti circulă cu Dacia Logan, un mijloc de transport ce, la nevoie, poate fi tras la umbră şi poate fi folosit ca dormitor pe patru roţi. Bicicleta are dezavantajul că este incomodă, nu poţi pune hoţului cătuşele de ghidon şi nu poţi alerga cu ea după infractorii care conduc un BMW.
Părerile sunt astfel împărţite şi tocmai de aceea la posturile de poliţie din Gorj afli că există biciclete, dar că nu sunt folosite, fie pentru că există în dotare maşină, fie pentru că sunt dezmembrate. Varianta oficială este aceea că prin specificul activităţii lor, poliţiştii trebuie să se afle permanent în mijlocul cetăţenilor, să se deplaseze la şcoli, la primării, biserici, la locuinţele oamenilor, atât pentru a sta de vorbă cu ei, pentru a le afla problemele şi pentru a-i ajuta să le rezolve, cât şi pentru a desfăşura activităţi investigative. Vrăjeală ieftină….
„Maşina personală e baza”
Mai-marii poliţiei de la centru sunt însă rupţi de realitatea din teren, uitând, aşacum spunea un poliţist, că în Gorj comunele se întind pe zeci de kilometri şi nu sunt nişte alei pietonale din ţări occidentale. Chiar dacă în lume, bicicleta a fost utilizată pentru patrulele rurale, încă din anii 1900, la posturile de poliţie din Gorj au ajuns în anul 2005, adică un secol mai târziu. Cu toate acestea, oamenii legii apelează în continuare la maşinile personale, pe care le consideră mult mai utile decât vehiculul pe două roţi. Cât despre expunerea unor puncte de vedere, poliţiştii gorjeni sunt atât de speriaţi de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, încât îşi pun lacăt nu doar la gură, ci şi la postul de poliţie, păstrând tăcerea pentru a nu fi băgaţi în cercetare prealabilă.
În schimb, conducerea IPJ Gorj susţine că de la jumătatea lunii viitoare, vor exista controale în teritoriu, pentru a se constata dacă poliţiştii folosesc bicicleta din dotare, prin comune. Teoretic, poliţiştii trebuie să-şi facă simţită prezenţa printre oameni şi nu să alerge după hoţii cu maşină. Poliţiştii sar însă ca arşi, spunând că se fac de râs, deşi nu de fiecare dată când ies cu maşina prind şi câte un hoţ. Concluzionând, părerile sunt pro şi contra, rămânând de văzut dacă bicicletele vor fi în continuare obiecte de muzeu sau vor deveni utile în munca de prevenire.
Raul Pănoiu
Recomandă acest articol:
26.03.2012. 23:16
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu