Primarul Guşiţă, urmărit penal pentru abuz în serviciu
Gorun: Primarul a luat şpagă cinci hectare de pădure
Guşiţă: Pădurea e moştenire
Primarul comunei Jupâneşti, Petre Guşiţă, este urmărit penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti după ce a fost reclamat de către un cetăţean că şi-a însuşit pădurea pe care trebuia să-i elibereze titlu de proprietate acestuia.
Guşiţă apare într-un tabel, ca moştenitor, însă documentul este considerat dubios de către procurori. Primarul mai este bănuit de către procurori că a fabricat şi unele documente pentru a-l favoriza pe unul dintre moştenitori.
Primarul a favorizat, din interes, un moştenitor
Adrian Gorun, în vârstă de aproape 80 de ani, se judecă de mai bine de zece ani cu Primăria Jupîneşti, pentru a intra în posesia unor terenuri care-i revin soţiei sale, în urma moştenirii. După sute de drumuri pe la instanţele de judecată şi primirea unor sentinţe contradictorii, octogenarul l-a reclamat la Parchet pe primarul comunei, Petre Guşiţă, că a comunicat instanţelor documente false. Gorun spune că primarul a avut un interes şi l-a defavorizat faţă de ceilalţi moştenitori, situaţie constatată şi de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. În urmă cu câteva luni, prim-procurorul Gheorghe Focşan a infirmat o soluţie de încetarea urmăririi penale în cazul primarului de la Jupâneşti, restituind cauza Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti pentru reluarea urmăririi lui Petre Guşiţă.
În ordonanţa de admitere a plângerii se constată că primarul Guşiţă a trimis documente separate către Prefectura Gorj, privind aceeaşi moştenitori, pentru a lăsa impresia că sunt cereri distincte. Mai mult, pentru ca unul din moştenitori să poată contesta în instanţă o hotărâre a Comisiei Judeţene de Fond Funciar, Guşiţă a întocmit o documentaţie prin care făcea dovada că i-a comunicat acestuia hotărârea la un alt termen decât cel real.
Astfel, în baza acelei comunicări, moştenitorul a fost repus în termen şi a avut câştig de cauză la Judecătoria Tg-Cărbuneşti, fiindu-i reconstituit dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 9 ha de pădure. Comisia locală de la Jupâneşti, al cărui preşedinte este primarul Guşiţă nu s-a prezentat la proces şi nu a recurs la căi de atac împotriva deciziei, deşi ştia că moştenitorul intrat în posesia acelei păduri nu mai avea dreptul la moştenire.
De altfel, în cazul lui Adrian Gorun, primarul a procedat exact invers, adică nu i-a comunicat o hotărâre defavorabilă a comisiei judeţene pentru a o putea contesta în termenul de 30 de zile.
Documente false la Comisia Judeţeană
Mai multe documente care au stat la baza emiterii unor hotărâri ale Comisiei Judeţene de Fond Funciar sunt considerate de către procurori cel puţin dubioase.
Unele anexe cuprind mai multe persoane decât cele menţionate în dosare şi nu poartă nici o ştampilă sau vreo menţiune oficială. Este vorba de două hotărâri ale comisiei judeţene ale căror anexe cuprind 470 de persoane, faţă de 137 aşa cum a fost menţionat iniţial. Există unele dubii şi în ceeace priveşte un tabel nominal cu persoanele cărora li se reconstituie dreptul de proprietate, pe care apare şi primarul Petre Guşiţă.
„Aceste dubii coroborate cu faptul că aceste hotărâri nu au fost comunicate, duc la concluzia că este posibil să fi avut un alt conţinut şi să se fi consemnat neadevărat că au fost afişate, tocmai pentru a nu fi contestate”, se arată în ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.
Cinci hectare de pădure, şpagă pentru primar?
Adrian Gorun spune că primarul Guşiţă a făcut tot posibilul ca el să nu-şi poată recupera pădurea deoarece o parte din aceasta a ajuns, ilegal, tocmai în proprietatea sa. Mai exact, în tabelul asupra autenticităţii căruia procurorii au oarece dubii, la poziţia 3, apare socrul primarului, căruia i s-au reconstituit 5 ha de pădure, moştenitorii acestuia fiind Petre Guşiţă şi soţia acestuia. „Nu se putea ca pădurea să fi fost a socrului său pentru că trebuia revendicată pe legea din 1991 sau pe cea din 2000. Pădurea e primită şpagă de la cei pe care i-a favorizat în cazul meu”, afirmă Gorun.
De altfel, aceste afirmaţii au fost făcute de octogenar şi la ultimul protest, cel din urmă cu două săptămâni, în faţa Judecătoriei Tg-Cărbuneşti.
Primarul Guşiţă a declarat că pădurea este primită legal ca moştenire din partea socrului şi nu a produs acte false pentru a favoriza pe cineva.
„Am avut mai multe întrevederi cu procurorii, aşa că sunt obişnuit, dar vă spun că nu sunt ilegalităţi comise în cazul domnului Gorun”, a declarat primarul.
Adrian Gorun aşteaptă un verdict în cazul său după vacanţa judecătorească şi spune că în cazul în care nici de acestă dată procuririi nu vor constata ilegalităţile grosolane ale primarului, dar mai ales că acesta a luat 5 ha de pădure şpagă, se va adresa instanţelor europene.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
18.07.2011. 19:33
Comentarii
Acest primar face f mare abuz de functia pe care o detine ,ar fi timpul sa primeasca niste bobarnace pt comportamentul mizer de care da dovada , chiaa acum 2 zile am fost la dansul in birou unde mi s-au adresat cuvinte jignitoare greu de reprodus,rusine primariei Jupanesti !
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu