REGII LEMNULUI. Valu Mucenic şi partenerul său Ion Purec, miliarde din afaceri oferite cadou de Consiliul Local şi Obştea Peştişani
Valentin Tudor Mucenic este unul dintre cei mai prolifici exploatatori forestieri din zona Tismana-Peştişani, pădurile de aici având de suferit încă zeci de ani de acum încolo după ce setea de bani a afaceristului a fost greu potolită de tăierile ilegale pe care le-a practicat.
Nu l-a liniştit decât o condamnare cu închisoarea, chiar dacă cu suspendare, aşa că, în ultimii ani, s-a reorientat spre altfel de afaceri cu Obştea Peştişani de unde îşi umple conturile şi în prezent, eludând legea aşa cum a fost obişnuit încă de la început.
Despăgubiri 20.000 de lei pentru pagube de 200.000 de lei
A fost o vreme, nu foarte demult, când numele lui Valu Mucenic şi al firmei sale Valforest SRL, făceau legea în pădurile din Tismana, unde de la şeful de ocol silvic şi până la ultimul pădurar, toată lumea lucra pentru el cu toate că-şi încasau salariu şi de la stat. Slugărnicia mergea atât de departe încât Ion Tăerel, şeful de ocol, însoţea în trafic maşinile cu lemne ale patronului iar pădurarii ajutau angajaţii lui Mucenic să ascundă dovezile tăierilor ilegale din pădurile Tismanei. La un moment dat, în groapa de gunoi a oraşului, albia răului din zonă şi un depozit de lemne al afaceristului s-au găsit foarte multe rădăcini ale arborilor smulşi din pământ pentru a nu se descoperi că au căzut victimă lăcomiei afaceristului, secondat de către oamenii puşi să-i păzească de astfel de indivizi.
Dovezi foto ale jafului şi detalii despre distrugerile pe care Valforest le făcea în zonă au apărut în Scandal de Gorj la momentul respectiv. A avut loc o anchetă oficială şi s-a deschis un dosar penal ce a ajuns pe rolul instanţei. Prejudiciul din această afacere, cu siguranţă nu unică, a fost stabilit la 200.000 de lei pentru că s-au găsit urme ale a 100 de arbori cu diametre între 50 şi 140 de centimetri, în special stejari.
Ulterior din dosar şi mărturiile angajaţilor lui Vau Mucenic s-a putut afla cum se desfăşurau lucrurile la „locul de muncă”. O echipă de aproximativ 20 de muncitori tăiau tot ceea ce doreau iar apoi acopereau resturile cu pământ sau scoteau cu ajutorul unui TAF, rădăcinile şi le aruncau acolo unde au fost găsite de către organele de cercetare.
Pe mâna oamenilor legii au ajuns 23 de persoane şi, supriză, Ion Tăerel s-a regăsit pe lista martorilor, nu a inculpaţilor, poate şi pentru că era finul familiei Bejat din care făcea parte la momentul respectiv un inspector guvernamental, un judecător şi un notar public.
Din cele 23 de persoane Valu Mucenic a fost condamnat cu suspendare la 3 ani de închisoare şi plata către Direcţia Silvică, în bătaie de joc, a sumei de 20.300 de lei despăgubiri pentru fondul de regenerare. Doi pădurari şi un angajat al Valforest, la fel au fost şi ei condamnaţi la ani de închisoare cu suspendare. Tăerel a fost mutat la Ocolul Silvic Târgu-Jiu, a primit un salariu mai mic timp de trei luni de zile, iar, când s-au liniştit apele, s-a reîntors la Tismana, tot pe funcţia de şef ocol silvic, pe care se află şi în prezent.
50.000 de euro dintr-un teren primit cadou de la primărie
Chiar dacă consecinţele n-au fost pe măsura faptelor, afacerile lui Valu Mucenic în pădurile din Tismana n-au mai fost nicicând la fel, aşa că şi-a găsit alinare, împreună cu alt afacerist, Ionel Purec, în bătătura Obştei Peştişani unde a fost primit cu braţele deschise de către preşedintele Ion Poenaru care le-a pus la dispoziţie, prin multe contracte, pădurile pe care le avea în administrare şi nu numai.
Cei doi afacerişti au înfiinţat împreună o firmă, SC Pestivalpur Construct SRL şi se ocupă şi cu lucrări de drumuri, podeţe, renovări stâni deşi cam tot ceea ce fac este o mare bătaie de joc, fotografiile făcute la faţa locului fiind extrem de relevante. De aici şi cifra de afaceri de anul trecut de aproape 360.000 de lei, la care firma a înregistrat un profit de peste 220.000 de lei.
De vreo doi ani, Purec şi Mucenic s-au lansat şi în afaceri cu animale, aşa că au înfiinţat Asociaţia Crescătorilor de Animale „Peştişani 2012” căruia Consiliul Local Peştişani, din care cu onor face parte şi preşedintele de obşte Ion Poenaru (PSD), i-a atribuit, cu titlu gratuit, pe 49 de ani, islazul de la Boroşteni.
Aşa s-au trezit foştii exploatatori forestieri stăpâni pe o afacere ce aduce bani cu duiumul şi necesită şi mai puţină muncă.
În urma primirii celor 142 de hectare de teren moca de la consiliul local, Valu şi Purec încasează de la APIA, anual, subvenţii consistente şi cu siguranţă recunoştinţa faţă de consilierul local Poenaru este pe măsură.
Hotărârea de consiliu local prin care cei doi au devenit stăpâni pe islazul comunal a fost atacată în instanţă şi desfiinţată, numai că în etapa de recurs, din senin, un intervenient în proces şi-a retras acţiunea, aşa că afaceriştii continuă să ia de la APIA aproximativ 50.000 de euro pe an pentru terenul respectiv şi vor lua mult timp de acum încolo. Aşa că era normal ca afacerile să înflorească. S-a ridicat fără autorizaţii şi fără scoaterea terenului din circuitul agricol, pe sute de metri pătraţi, un saivan la care se ajunge pe un drum balastat despre care gurile rele spun că s-a construit fără ca pe proprietari să-i coste nimic deoarece utilajele Obştei Peştişani au adus materialul necesar din râul Bistriţa. Acum se pregăteşte construirea unei ferme de porci.
Purec şi Mucenic, imuni la lege
Valentin Tudor Mucenic încă mai deţine SC Valforest SRL, iar Ionel Fuiorea Purec are şi el SC Şupelniţa SRL. Ca orice afacerist cu dare de mână, rigorile legii nu prea se aplică în cazul lor nici măcar atunci când e vorba despre amenzi aplicate de către Garda de Mediu de care, Valforest, de exemplu nu duce lipsă. Majoritatea sancţiunilor date de instituţia respectivă au fost anulate de către instanţă, chiar dacă a fost vorba de sute de milioane de lei vechi. Lui Valu Mucenic i-au fost anulate până şi procesele verbale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă întocmite pentru că a descoperit că societatea practică munca la negru. Anul trecut, Valforest a avut o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei şi un profit de 95.400 de lei.
La fel de norocos este şi Ion Purec care a scăpat, în 2012, de probleme penale după ce Parchetul l-a scos de sub urmărire după ce Garda Financiară îl sesizase deaorece afaceristul comisese infracţiuni economice.
Nici firma lui Purec n-a dus-o rău în 2013, Şupelniţa SRL înregistrând afaceri de peste 2,2 milioane de lei şi un profit de numai 29.000 de lei.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
21.07.2014. 16:47
Comentarii
Povesti de adormit copii . De toate miliardele lui Mucenic si Purec sa ales praful . amandoi au firmele in faliment , angajatii au salariile neluate cu lunile , ce mai, sa ales praful de toti banii lor furati din padurile Gorjului . Miliardari de carton .Dintre toti doar nea Ion Poenaru e smecher , e cel mai tare din comuna , felicitari nea Ioane , restul sunt parliti .
Sfanta Spaga este atotstapanitoare la Pestisani . Ar trebui sa vina vreo 10 dube sa adune toti hotii care au distrus comuna .
obstea pestisani adunatura de hoti poe a ajuns magnat local...garincea e camatar ,ovidiu turtoi sofer(10 mil sal) cu audi si casa in lucru..da e consilier local si mana dreapta a lui poe,nana purec si valu cei mai mari hoti...
hotii
milioane de permise de conducere pe spaga
milioane de spagi zilnic in strada
corupti si incompetenti din MAI SRI SPP SIE DIA Parchet DICOT DNA Jandarmeria SMURD si 112 servici perverse si incompetente ne fura banii.
Dezmat in trafic in doar 4 minute 20 de infractiuni
Romanii au politie a circulatiei sau a dezmatului?
http://www.youtube.com/watch?v=xV5B3URxPt4&index=18&list=RDRUMoIR1xFCU
...........
sau baga pe youtube.......
O zi in trafic ep 27
si cu ce greseste ,,afaceristul,, ca cei in masura sa hotarasca ...lipsesc!? Nu i singurul,in tara exista numai ,,mucenici,, ptr ca ,,organul,, lipseste cu desavirsire!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu