Afaceriştii Purec şi Mucenic, 170.000 de euro, anual, din concesiuni la Peştişani şi Tismana
Ionel Purec este nababul incontestabil al comunei Peştişani, potenţa sa financiară avându-şi bazele şi în multitudinea de contracte încheiate de multă vreme cu Direcţia Silvică Gorj, în doar doi ani de zile conlucrarea celor doi născând nu mai puţin de 48 de contracte de exploatare pentru masă lemnoasă, colaborarea atât de fructuoasă, mai ales pentru omul de afaceri, continuând şi în prezent.
Banii lui Purec nu vin însă doar din exploatarea lemnului, ci şi din exploatarea bunăvoinţei, interesate ar spune unii, a preşedintelui Obştei Peştişani, consilierul local Ion Poenaru, care l-a ajutat pe acesta să pună mâna pe câteva afaceri excelente din care doar din una scoate 50.000 de euro pe an fără niciun fel de cheltuială. Şi va tot încasa suma asta vreo 50 de ani de acum încolo.
Purec, în graţiile Direcţiei Silvice
SC Şupelniţa SRL Peştişani aparţine omului de afaceri Ionel Purec, fiind înfiinţată în anul 1997, iar de atunci tot produce bani pentru patronul său. În anul 2010 a ajuns, la capacitatea de a exploata 40.000 mc de lemn, devenind o forţă şi mai mare odată cu trecerea timpului şi, mai ales, cu creşterea numărului de contracte încheiate cu Direcţia Silvică Gorj. Situaţia acestora centralizată, de exemplu, din 2010 până în 2012, arată clar că Şupelniţa SRL ori era o firmă ireproşabilă, ori era singura interesată, altfel nu se explică de ce are încheiate în aceeaşi zi cu direcţia chiar şi nouă contracte.
Trecând peste relaţia ce te poate pune pe gânduri dintre firma lui Purec şi instituţia de stat, merită amintit faptul că patrimoniul Şupelniţa, chiar şi cel de acum doi ani, impresionează prin dimensiuni, fiind vorba nu numai de maşinile de mare tonaj atât de necesare în domeniul de activitate în care activează, ci şi de mai multe imobile şi terenuri de mii de metri pătraţi. De la brutărie până la clădiri de construcţii şi instalaţii, ateliere dar şi terenuri de până la 23.000 de mp, toate fac parte din averea SC Şupelniţa, ceea ce face din Ionel Purec un latifundiar demn de invidiat de către afaceriştii din branşă.
Cum exploatatorii forestieri s-au înmulţit în ultima perioadă iar firma sa a cam luat deja caimacul în domeniu, Purec şi-a extins aria de interese şi a ajuns să câştige, anual, zeci de mii de euro, dintr-o afacere care nu-l costă nici combustibil, nici piese de schimb, sau salarii la angajaţi. Afacerea minune se numeşte concesiunea gratuită a islazului comunei lui Brâncuşi pe o perioadă de 49 de ani, ceea ce înseamnă că afaceristul a asigurat viitorul inclusiv generaţiilor următoare din familia sa.
Consilierul Poenaru sensibil la mărăcinii de pe izlaz
În septembrie 2012, pe ordinea de zi a Consiliului Local Peştişani şi-a făcut apariţia, fără a fi fost iniţial pe listă, proiectul de hotărâre privind darea în folosinţă gratuită a izlazului comunal Boroşteni către Asociaţia Crescătorilor de Animale „Peştişani 2012”, asociaţie care este controlată de oamenii de afaceri Ionel Purec şi Valentin Mucenic. Propunerea a venit, nu se putea altfel, din partea consilierului local Ion Poenaru, preşedintele Obştei Peştişani, cel care colaborase armonios, din interese pecuniare, spun gurile rele, şi în alte cazuri cu cei doi.
Motivaţia consilierului pentru mărinimia cu care-i cadorisea pe Purec şi Muncenic a fost că terenul respectiv va ajunge să fie năpădit de buruieni şi se va degrada văzând cu ochii, pentru că nu are utilitate, mai ales că primăria nu va mai putea încasa subvenţii de la APIA pentru cele peste 100 de hectare existente aici. O minciună spusă cu neruşinare de către consilierul local pentru că subvenţiile pentru astfel de suprafeţe n-au fost suspendate niciodată de către stat, iar Primăria Peştişani ar fi putut încasa, anual, 50.000 de euro, pentru izlazul făcut cadou lui Purec şi Mucenic.
Pe nimeni n-a interesat legalitatea acestei afaceri aşa că proiectul de hotărâre, vârât sub nas consilierilor spre votare de către Poenaru chiar în timpul şedinţei de consiliu, nu era însoţit de un raport al compartimentului de specialitate din cadrul primăriei, raport ce trebuia elaborat în termen de 30 de zile de la înregistrarea proiectului. Ori proiectul n-a fost nici înregistrat şi nici prezentat la începutul şedinţei.
Tot ceea ce stă la baza concesiunii pentru o jumătate de secol a izlazului Broşteni este întocmit rudimentar şi denotă o grabă suspectă în a finaliza cât mai repede această afacere.
Singura cetitudine din această poveste a fost discursul emoţionant al consilierului Poenaru atins la suflet de perspectiva de coşmar a izlazului comunal ce ar fi rămas în părăsire, plin de mărăcini, dacă n-ar fi ajuns pe mâna afaceriştilor oportunişti de la asociţia crescătorilor de animale.
50.000 de euro, făcuţi cadou afaceriştilor Purec şi Mucenic
Proiectul de hotărâre prezentat în timpul şedinţei nu are dată de începere a concesiunii, nu se precizează niciunde suprafaţa izlazului şi nu are număr de înregistrare, ci doar o înşiruire a consilierilor iniţiatori ai proiectului printre care, evident, Ion Poenaru. Expunerea de motive la proiect este una penibilă având ca fundament o teorie ridicolă despre încurajarea asociaţiilor de producători şi se face referire la solicitarea cetăţenilor care doresc concesiunea fără însă a se preciza niciunde câţi dintre aceştia au avut o astfel de doleanţă. Nici nu mai trebuie amintit că nu are număr de înregistrare.
Hotărârea în sine este la fel de departe de legalitate susţinându-se că la baza ei stă raportul compartimentului de specialitate, care de fapt nici n-a fost întocmit. Nici măcar în hotărâre nu s-a precizat suprafaţa dată în concesiune asociaţiei crescătorilor de animale, ci s-a avut grijă să se amintească că aceasta se obligă să desfăşoare pe izlaz activităţi de utilitate publică şi de binefacere pentru comunitate.
Asta pentru a da cât de cât un iz de legalitate afacerii pentru că dacă cei care au luat în concesiune izlazul nu s-ar fi obligat să dea ceva comunităţii, gratuit, în schimbul zecilor de hectare primite moca, nu s-ar fi putut face concesiunea. Şi de atunci, printr-o încălcare flagrantă a legii, asociaţia celor doi afacerişti încasează în fiecare an subvenţii de la APIA în sumă de aproximativ 50.000 de euro.
Până acum cei doi au primit deja 100.000 de euro, adică peste 4 miliarde de lei vechi. O anchetă a organelor de cercetare ar face lumină în acest caz pentu că există informaţii, şi documentele concesiunii sunt relevante, că lucrurile sunt cu mult mai grave decât la Tismana unde poliţia a luat la purecat o afacere similară.
La Tismana, oile afaceriştilor s-au volatilizat
Afacerile pe bani din subvenţii le-au intrat în sânge lui Ionel Purec şi Valentin Mucenic, aşa că au pus mâna pe o adevărată comoară şi la Tismana. Valu Mucenic a participat singur la o licitaţie şi a ieşit pe primul loc aşa că a concesionat, de data asta pe bani, 240 de hectare de teren pentru care a oferit 300 de lei pe an, pe hectar, ceea ce înseamnă 72.000 de lei. O nimica toată pe lângă valoarea subvenţiilor pe care le primeşte de la APIA, împreună cu partenerul său, în sumă de aproximativ 120.000 de euro anual.
Primăria Tismana a organizat o licitaţie pentru concesionarea celor 240 de hectare, una nu prea legală, dat fiind faptul că, în urmă cu două săptămâni, poliţia a ridicat din instituţie documente referitoare la modul în care s-a declarat câştigătorul – valentin mucenic.
Şi Asociaţia „Agro Vânăta” la care, se pare, atât Mucenic cât şi Purec au interese, a fost verificată şi de către inspectorii de teren ai APIA care au decoperit că din cele 1.600 de oi pe care aceasta le-a declarat 700 nu au fost de găsit, iar alte 200 aveau crotalii de rezervă, ceea ce înseamă că cineva, dornic de mai mulţi bani, a exagerat numărul animalelor pentru a putea mări suma încasată de la stat. La sesizarea APIA, poliţia a întocmit dosar penal. S-ar părea că Valu deţine un cleşte special pentru înlocuit crotali, adus special din Italia, iar medicul veterinar din zonă nu este străin de acest lucru.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
29.07.2014. 04:46
Comentarii
Valu si Slivilescu au concediul asigurat impreuna in Dubai , pardon , in Duba MAI .
Toti banii publici ai orasului Tismana intra in buzunarele largi ale mafiotului Valu Mucenic si ale primarului Slivilescu . In curand vor fi bagati la beci fiindca au praduit zeci de miliarde de la APIA.
Inginerule esti varza . Ti-e ciuda ca tu esti la falimente iar Purec este milionar in euro ?Purec e cel mai tare . Nea Ionel si Vali Mucenic va baga pe toti in buzunar .
Purec fura lemn la greu si nu da acte la persoane fizice mai bine il vinde la firme sa nu plateasca tva
valu s a laudat ca a bagat multi bani in campania lui slivilescu,de aceia a trebuit sa scoata fara numar,dar astia au distrus tara asta este dureros cum un sarlatan ca valu a putut corupe un om ca slivilescu,dar banii s ochii dracului
nimeni nu ia atitudine la ce se intimpla ....aceeasi patroni chiar daca si au mai schimbat firmele
Valu a pus stăpânire și pe tismana slivilescu doarme cu vise și lasă gașca sa suga tot RUSINEEE
Taranul asta este patron ? Poate patron de stana de capre ca in rest are fata de prost .
Sa creada Mucenic ,valu, ca ii va mai merge mult ,pe tovaraSII Slivilescu si Drumen ca vind toata Tismana la mafioti lor?? va iesi din nou Dl Buzianu primar si lucrurile se vor schimba asa dragilor Slivilescu si Drumen un moment si veti avea Bratelute si coliere,veti merge la PUSCARIE neati mintit ca loati Apa dl Sorin Moldoveanu nu ati loato bem rime si nisip si resturi d animale moarte rusine ,ati promis ca creati locuri de munca ??? nu ati facut???? ati promis ca loati Salubrizarea dl Tacutu??
nu ati facut poi
Ei si ceilalți afaceristi din Gorj si Valcea sunt autorii dezastrelor naturale ...Ei au tatiat si taie cu acordul celor de la București pădurile Olteniei.
Escroci com. PESTISANI.LA PUSCARIE CU HOTI
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu