Soţia deputatului Cupă şi fiica ex-senatorului Ruşeţ, în topul sponsorilor PDL.
Postul de consilier judeţean l-a costat pe Vâlceanu un miliard de lei vechi
Anul electoral 2012 a fost fatidic pentru bugetul pedelistilor gorjeni care, încă încrezători în steaua lor norocoasă, au investit sume considerabile în campanii menite să le asigure un loc în administraţia locală sau în Parlamentul României. Pentru că trebuie să constituie mereu un exemplu bun de urmat, capii partidului sau cei care s-au pricopsit cu o funcţie bănoasă de pe urma acestuia, au fost extrem de generoşi şi nu s-au zgârcit deloc când a fost vorba de cotizaţii şi donaţii.
Firma la care este acţionar Ruşeţ, sponsor pentru PDL
Sumele pe care fiecare în parte le-a donat în contul PDL, anul trecut, au fost făcute publice recent şi au scos la iveală faptul că, deşi căzută în dizgraţie la nivel naţional, formaţiunea politică n-a dus lipsă de fonduri în cele două campanii electorale care până la urmă s-au dovedit a fi un dezastru pentru cei care s-au înscris în cursă. Ion Ruşeţ, pe atunci şef al organizaţiei judeţene a PDL, şi reprezentant al poporului în Senat, şi-a dorit, la începutul lunii mai 2012, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi a păşit în campanie cu o donaţie făcută partidului în valoare de 15.000 de lei. Gestul său n-a fost însă unul de bun augur pentru că funcţia mult visată a revenit, previzibil de altfel, pesedistului Ion Călinoiu.
Florentin Gheorghescu, director la acea vreme al Carierei Roşiuţa şi aspirant la postul de primar al oraşului Motru, a ajutat partidul cu 7.500 de lei, bani aruncaţi în van având în vedere că a ieşit abia pe locul trei fapt ce, probabil, i-a spulberat speranţele că ar putea fi vreodată conducător de urbe.
Ion Dobriţoiu, inginer în cadrul EMC Motru este unul dintre puţinii pedelişti care poate considera că nu a risipit cei 10.000 de lei cu care a cotizat la partid în campania pentru alegerile locale. El s-a ales cu un loc onorabil de consilier judeţean.
Mircea Aruncăteanu, un nume care nu spune nimic din punct de vedere politic şi nici nu se regăseşte în rândul oamenilor de afaceri cotizanţi de serviciu la diferite organizaţii politice, a băgat în contul PDL 12.500 de lei. Gestul său ar putea avea la bază o simplă simpatie politică sau poate o legătură de rudenie cu unul dintre candidaţi.
Prim-vicepreşedintele partidului, Dan Vîlceanu, a depus şi el în vistieria portocalie suma de 10.000 de lei, în campania din mai-iunie, atunci când a candidat pentru un post de consilier judeţean.
Unul dintre sponsorii partidului este firma Ureserv SA Mătăsari, societate prestatoare în minerit şi clientă fideală a contractelor cu fostele complexuri energetice şi SNLO, a donat formaţiunii politice 15.000 de lei. La această societate, unul dintre cei aproape o sută de acţionari este chiar Ion Ruşeţ, care deţine 30 de acţiuni, ceea ce reprezintă 0,3 % din capitalul social al acesteia. Firma îl are ca acţionar majoritar, pe omul de afaceri Marin Crângureanu.
Vîlceanu, cel mai generos candidat al PDL
La alegerile parlamentare din toamnă a fost din nou un moment propice pentru o nouă infuzie de donaţii, atât din partea candidaţilor, cât şi din partea celor care s-au simţit, într-un fel sau altul, obligaţi. Un anume Constantin Modrea - personaj ce ar putea avea legătură cu Dumitru Modrea, şeful de campanie al portocaliilor - a dăruit partidului suma de 10.000 de lei. O sumă similară a fost donată şi de către Gheorghe Copaci, fost director comercial al CE Turceni.
Ion Cupă, în prezent deputat dar şi preşedinte al PDL Gorj, n-a investit oficial în campania electorală lăsând această plăcere soţiei sale care a donat 49.480 de lei. O investiţie inspirată având în vedere că Ion Cupă este singurul pedelist gorjean care se răsfaţă acum într-un fotoliu de parlamentar.
Dan Vîlceanu a crezut probabil că şansele sale să devină parlamentar sunt proporţionale cu sumele pe care le bagă în conturile PDL-ului, aşa că, doar în campania pentru parlamentare, a făcut donaţii în valoare totală de 82.840 de lei, plasându-se, din păcate doar la acest capitol, pe primul loc în topul donatorilor. Vîlceanu a pierdut detaşat în faţa candidatului USL alegându-se doar cu o pagubă totală de pe urma campaniilor electorale de anul trecut de 105.000 de lei şi cu un loc de consilier judeţean drept consolare.
Un alt candidat perdant al PDL este Robert Zgăbaia dar suma pe care a dăruit-o acesta partidului este cu mult mai mică, 10.000 de lei.
Severus Militaru, candidatul ce a sperat până în ultima clipă la o minune care-i să aducă încă un mandat de parlamentar, a donat, în ultimele zile de campanie 43.900 de lei. Donaţia generoasă nu l-a ajutat însă să-şi îndeplinească visul de a mai sta patru ani în Parlamentul României.
Afaceristul Nicolae Daviţoiu, evaluându-şi probabil just şansele de a prinde un loc în Parlament, nu a exagerat cu generozitatea când a venit vorba de donaţii, aşa că n-a băgat în contul PDL decât 19.000 de lei. Ar fi fost greu să-şi facă speranţe atâta timp cât contracandidaţii săi au fost Victor Ponta şi Dan Diaconescu.
Senatorul Ion Ruşeţ nu s-a entuziasmat nici el foarte tare şi n-a donat nimic, oficial, în timpul campaniei pentru parlamentare. În schimb a făcut-o fiica sa, monalisa Bogdan, care a dăruit PDL, 12.000 de lei.
În ceea ce priveşte cotizaţiile legea prevede să fie făcute publice doar cele care depăşesc valoarea a 10 salarii minime brute şi astfel am putut afla că şi la acest capitol Dan Vîlceanu a fost pe primul loc cu suma de 12.230 de lei. El a fost urmat de Gheorghe Copaci cu 9.666, la acea vreme consilier local şi preşedinte PDL Dragoteşti şi Robert Zgăbaia cu 8.000 de lei. Severus Militaru pe atunci deputat şi vicepreşedinte PDL a contribuit şi el cu 11.000 de lei.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
02.04.2013. 00:30
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu