Soţul viceprimăriţei Vînă aleargă singur în cursa pentru şefia CJAS. Iulia se întreţine la sală
Daniel Bondoc, actualul preşedinte – director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Gorj, se declara optimist, în urmă cu câteva zile, în presa locală, în privinţa rezultatului concursului la care a participat pentru a-şi asigura în continuare şefia instituţiei. Era culmea să aibă emoţii şi să-i fie teamă că va ieşi pe locul al doilea atâta timp cât nu a avut un contracandidat pentru funcţia supremă la CJAS.
Debordând de optimism, Bondoc a reuşit să acumuleze 85 de puncte din 100 posibile la proba scrisă, aşa că următoarea probă, interviul, nu putea fi decât una formală, poziţia de preşedinte-director general fiind astfel consolidată pentru soţul viceprimarului municipiului Tg-Jiu, Iulia Vînă.
Un post, moştenire de familie
Şi iată cum în urma acestui concurs, pe care Daniel Bondoc îl va trece cu brio, familia Vînă va controla CJAS Gorj încă patru ani de acum înainte. Astfel, numărul de ani în care un membru al familiei acestuia a avut putere decizională în organismele de conducere ale instituţiei, creşte la 17.
Dominaţia Vînă în CJAS a început în 1999 când la conducerea instituţiei a fost promovată Speranţa Vînă, membră cu greutate a PSD. Mama actualului viceprimar şi soacra actualului director a condus timp de şapte ani instituţia pe care mai apoi a lăsat-o moştenire ginerelui său acest lucru fiind posibil datorită susţinerii partidului pe care l-a slujit cu fidelitate timp de atâţia ani. Postul a fost ocupat de către Bondoc, pentru prima dată, în anul 2009 dar nu s-a putut bucura de el decât un an de zile pentru că, spre ghinionul lui, PSD-ul a ieşit de la putere.
În vara anului trecut, Daniel Bondoc s-a reîntors în fotoliu de preşedinte al CJAS iar acum se întrece doar cu sine, în cadrul unui concurs, pentru ocuparea funcţiei care deja a devenit tradiţie de familie. Cum proba scrisă a fost deja trecută fără emoţii având în vedere punctajul mare obţinut, se poate considera că postul e ca şi ocupat până în anul 2017. Iulia Vînă, soţia viceprimar a lui Daniel Bondoc a fost şi ea, o perioadă de trei ani, remunerată de către Casa Asigurărilor de Sănătate, între 2005 şi 2008 când a îndeplinit funcţia de membru în Consiliul de Administraţie concomitent cu cea de consilier judeţean din partea, bineînţeles, a PSD.
Vînă şi PSD, o legătură eternă
Din fidelitate şi pentru a-şi arăta recunoştinţa faţă de partidul care are grijă de familie, soţii Bondoc-Vînă au vărsat în contul PSD sume destul de generoase în campania din 2008. Actualul viceprimar a contribuit cu 8.330 de lei în timp ce preşedintele CJAS şi-a adus aportul cu 10.000 de lei.
Donaţiile nu au ajutat-o însă pe Iulia Vînă să mai obţină rapid un post într-o instituţie de stat până anul trecut când a fost numită viceprimar după ce Matei Nădrag şi-a dat demisia şi s-a renunţat la numirea altui liberal în urma unui scandal iscat de mass media în jurul problemelor penale ale persoanei desemnate pentru a ocupa acea funcţie.
În tot acest timp, Iulia a fost doar business woman, fiind deţinătoarea unor părţi sociale la vreo trei firme dintre care doar una a avut un profit major. SC Kalmia SRL, unde ea era acţionat cu 95% a reuşit performanţa să nu înregistreze pierderi ceea ce nu se poate spune despre o altă societate, SC Stefalex SRL, unde viceprimarul era acţionar unic, care n-a reuşit să se redreseze ani de zile. O altă firmă unde Iulia Vînă deţinea 50% din acţiuni, SC Acapo Impex SRL, a intrat în lichidare în anul 2010.
Deşi acum este preşedintele CSAJ, Daniel Bondoc a avut şi momente modeste în carieră.
De exemplu în perioada în care era doar un consilier de clientelă la Distrigaz îndeplinind în acelaşi timp funcţia de administrator la două societăţi ce aparţineau socrilor săi, SC Melody SRL şi Diana Med SRL. Amândouă firmele au furnizat, la un moment dat, servicii Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor.
Bondoc s-a ocupat şi de o altă firmă a familiei, SC Serena Plant, a cărui administrare a preluat-o de la soacra sa Speranţa Vînă pornind optimist şi imediat construirea unor spaţii de cazare în regim de pensiune în nordul municipiului Târg-Jiu pe un teren pe care soţia sa l-a achiziţionat în trecut. Afacerea nu s-a dovedit una profitabilă câştigurile obţinute fiind destul de mici.
Ocuparea postului de preşedinte al CJAS îl va feri pe Daniel Bondoc de alte afaceri păguboase, cel puţin pentru următorii patru ani, care îi sunt deja asiguraţi de către concursul pe care aproape l-a câştigat.
Viceprimăriţa face fitness
În timp ce apele sunt liniştite în ceea ce-l priveşte pe soţul său, Iulia Vînă, prima femeie viceprimar a Târgu-Jiului de după Revoluţie, are grijă să aibă o ţinută şi o siluetă impecabile, motiv pentru care merge regulat la sală. Asta înseamnă că programul său şi postul de care-l ocupă nu este atât de solicitant şi epuizant pe cât s-ar crede. Sau poate că în Primăria Târgu-Jiu femeile cu funcţii de mare responsabilitate şi constituţie delicată sunt protejate de colegii lor bărbaţi.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
29.01.2013. 06:20
Comentarii
In 1999 soacra Speranta Vana a ,, cucerit ' functia cu sprijinul PNT CD Gorj unde era membru in biroul permanent judetean . Dupa pierderea alegerilor de catre Conventia Democrata madam Vana a devenit PDSR ista de ,,,,frunte .Normal ca daca sotul ei a fost seful garajului partidului pana in 1989 ,,,,, Dupa 1989 sotul Vana nu sa mai multumit cu functia de sef al garajului partidului ci la ,,,,cumparat cu totul . Cand a devenit patron , abia atunci , dl Vana a demonstrat cat de bun manager este , a falimentat firma respectiva .
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu