Staţie de sortare a deşeurilor unică în Oltenia, la Rovinari
Prima staţie de colectare selectivă şi valorificare a deşeurilor din Oltenia a fost inaugurată vineri la Rovinari de către primarul Dorin Filip, alături de autorităţi locale şi judeţene. Centrul are ca scop optimizarea colectării deşeurilor menajere şi asimilate pentru protejarea şi îmbunătăţirea mediului înconjurător.
Alături de iniţiator, Primăria Rovinari, proiectul mai include şi câteva comune partenere din aceeaşi zonă.
Mihai Popescu
mihai.popescu @scandaldegorj.ro
Sistemul de colectare selectivă şi valorificare a deşeurilor cu centru zonal în oraşul Rovinari a costat un milion de euro, 800 de mii de euro fiind contribuţia Uniunii Europene prin programul Phare 2004, celelalte 200 de mii de euro fiind aportul Primăriei Rovinari, pentru că, conform declaraţiilor primarului Filip, autorităţile judeţene au refuzat să finanţeze acest proiect.
Staţia de sortare va transforma, selectiv, deşeurile menajere în baloţi care vor fi comercializaţi către o firmă din Târgu-Jiu. Co-partenere în acest proiect sunt şi comunele Drăguţeşti, Bîlteni, Fărcăşeşti şi Negomir.
Primarul Dorin Filip a declarat despre acest proiect că: ,,Este o investiţie benefică, pentru că oraşul nostru este poluat şi, atât cu sprijinul cetăţenilor, care vor trebui să facă o primă selecţie a deşeurilor, vom reuşi să facem totul profitabil. Noi vom transporta deşeurile de la Rovinari la Târgu-Jiu, la o firmă care ne ia 18 euro pe tonă. Oamenii trebuie să ne sprijine că noi îi ajutăm cu saci şi cu europubele. Aşa ne vom ecologiza singuri oraşul.”
Subprefectul Liviu Andrei, prezent la inaugurare, a împărtăşit părerea primarului declarând că staţia de sortare este o realizare foarte importantă şi nu este singura făcută la Rovinari de către Dorin Filip, aceasta adăugându-se la o lungă listă de investiţii făcute în oraş.
În Gorj există demarate 12 proiecte asemănătoare cu cel finalizat la Rovinari, însă doar aici staţia a fost pusă în funcţiune. Radu Angheloiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, prezent şi el la evenimentul de la Rovinari, a precizat că speră ca şi celelalte staţii de sortare să fie gata până la sfârşitul acestui an pentru că judeţul trebuie să-şi închidă gropile de gunoi existente în prezent.
Investiţia de la Rovinari se va amortiza în timp, conform spuselor primarului Filip, pentru că cetăţenii vor plăti mai mult pentru gunoiul depozitat în europubele pe sortimente.
Pentru început primăria va suporta costurile pentru cetăţenii lipsiţi de posibilităţi financiare, însă, în timp, fiecare contribuabil va trebui să-şi achite singur factura pentru gunoi.
Preconizând reacţia cetăţenilor faţă de costurile care vor trebui achitate pentru colectarea gunoului primarul Filip a ţinut să sublinieze că: ,,Oamenii trebuie să înţeleagă că am intrat în Uniunea Europeană şi ni se cere acum să implementăm astfel de proiecte care nu sunt gratis. Ni se oferă nişte bani la început, dar totul trebuie să meargă ca pe roate, iar localnicii trebuie şi ei să plătească, la rândul lor, pentru unele servicii care sunt puse la dispoziţia lor”.
Pentru ca acest proiect, care are un aport major la ecologizarea zonelor în care este implementat şi la protecţia mediului, să funcţioneze perfect este necesar şi ca cetăţenii să contribuie, în primul rând, printr-un minim de autoeducaţie, în sensul că va trebui să colecteze corect gunoiul, pe sortimente, pentru ca acesta să poată fi procesat prin staţia de sortare.
Recomandă acest articol:
29.03.2009. 23:13
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu