Laborator de somnologie la Dobriţa
Silviu Pasoiu
Laboratorul de somnologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu, din Runcu-Gorj, unic de acest fel în judeţ, desfăşoară activităţi de înregistrare poligraficăpentru diagnosticarea sindromului de apnee în somn, segment de patologie respiratorie care afectează 2-4% din populaţia adultă. Recent, în prezenţa preşedintelui Societăţii Române de Pneumologie, prof.dr. Florin Mihăltan, s-a dat startul oficial unei activităţi de cercetare care urmăreşte determinarea prevalenţei acestui sindrom în rândul populaţiei din Gorj. Se urmăreşte astfel alinierea Gorjului la judeţele unde se desfăşoară analize de acest fel şi determinarea persoanelor a căror calitate a vieţii este diminuată de prezenţa unor tulburări ale somnului.
Pentru o viaţă sănătoasă este necesar un somn sănătos. Aţipiţi la televizor imediat ce vă aşezaţi în fotoliu sau când aşteptaţi să intraţi la medic? Vă vine somn când sunteţi la volan sau mai grav, deja aţi adormit? Sforăiţi foarte puternic? Partenerul sau partenera a observat că vi se opreşte respiraţia în timpul somnului? Dacă răspundeţi afirmativ la cel puţin o întrebare puteţi suferi de o tulburare a respiraţiei în timpul somnului numită apnee. Consultaţi un medic pneumolog care vă poate pune diagnosticul şi care vă va oferi tratamentul corespunzător.
Apneea în somn reprezintă o scădere sau oprire a respiraţiei în timpul somnului care determină o diminuare a cantităţii de oxigen inspirate şi o slabă oxigenare a creierului, manifestată prin treziri repetate, somnul devenind astfel neodihnitor.
Bolnavii suspectaţi că prezintă acest sindrom au somnolenţa diurnă foarte accentuată, tulburări de atenţie şi concentrare, tulburări de memorie, tulburări de dinamică sexuală, cât şi o rată foarte crescută a accidentelor de circulaţie. Pe termen lung, desaturaţiile repetate ( scăderea concentraţiei de oxigen din sânge) dăunează grav organelor vitale.
Apneea în somn netratată duce la complicaţii ca tensiune arterială, afecţiuni cardiace sau atac cerebral şi chiar moarte subită. Există o strânsă asociere între sindromul de apnee în somn şi patologia cardiovasculară. Studii recente au arătat că există o asociere certă între severitatea sindromului de apnee în somn şi hipertensiunea arterială.
Există de asemenea asocieri între acest sindrom şi insuficienţa coronariană (angină pectorală, infarct de miocard), miocardul fiind expus la un aport insuficient de oxigen în cursul nopţii. Prezenţa bolii la pacienţii cu insuficienţă cardiacă poate conduce la agravarea afecţiunii. S-a observat de asemenea, riscul bolii la accidentele vasculare cerebrale, peste 60% dintre pacienţi asociind acest sindrom.
Toţi bolnavii asiguraţi pot beneficia de aparatura modernă din cadrul laboratorului în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, bolnavul trebuind să doarmă o noapte în acest laborator. Laboratorul este situat în cadrul compartimentului de explorări funcţionale al spitalului şi poate găzdui maxim un bolnav pe noapte, de aceea funcţionează pe bază de programări la tel – 0253.278.691 interior 135. Analiza este oferită gratuit de către spital şi face parte din serviciile medicale facultative ale Spitalului PNF T. Vladimirescu.
Recomandă acest articol:
01.07.2008. 00:00
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu