Prima pagină ·
Ancheta · Bomba baronului portocaliu, Daviţoiu, ilegală
Recomandă acest articol:
Bomba baronului portocaliu, Daviţoiu, ilegală
În urmă cu două săptămâni, Gorj Domino semnala autorităţilor locale pericolul la care sunt expuşi copiii, care vin la locul de joacă amenajat în Parcul Central din Tg-Jiu, şi turiştii, care contemplă operele lui Constantin Brâncuşi, prin amplasarea unui recipient cu GPL care deserveşte restaurantul lui Nicolae Daviţoiu.
Baronul PDL a încercat să-şi acopere ilegalitatea plantând arbuşti ornamentali în jurul recipientului amplasat în imediata vecinătate a Aleii Scaunelor şi a locului de joacă pentru copii.
Cu toate că nu deţine nici un aviz sau vreo autorizare pentru „bomba” din Parc, nici una dintre autorităţile cu atribuţii în domeniu nu a îndrăznit să-l deranjeze pe şeful PDL Tg-Jiu în tot acest timp.
Statutul de potentat local căpătat de Nicolae Daviţoiu când era doar afacerist şi consilier în Consiliul Local Tg-Jiu i-a conferit acestuia dreptul şi autorizările necesare pentru a-şi plasa una dintre afaceri direct în buricul târgului, lângă operele lui Constantin Brâncuşi. Odată cu ascensiunea sa politică care l-a imunizat în faţa legilor, poziţia socială a lui Daviţoiu s-a schimbat şi ea, vicepreşedintele organizaţiei judeţene a partidului aflat la putere a intrat de acum în rândul baronilor locali.
Liderul democrat liberalilor târgujieni nu e cu nimic diferit de portretul tipic al baronului portocaliu: nu are maşină de zeci de mii de euro, în schimb are vreo cinci terenuri, trei în Tg-Jiu şi două la Arcani, vreo două case şi trei apartamente, toate în oraş, aproape 330.000 de lei în conturi, bijuterii de vreo 20.000 de euro şi, cel mai important, e protejat de cei cărora le-a dat avizul pentru accederea în funcţii.
Directorii PDL nu-şi deranjează şeful
Recipientul cu gaz ce deserveşte restaurantul lui Nicolae Daviţoiu, aflat în Parcul Central din Tg-Jiu, este amplasat ilegal, după cum susţin unele surse.
Autorităţile locale s-au ferit însă să dea un răspuns exact cu privire la autorizarea de care era nevoie pentru instalarea unui astfel de recipient în imediata vecinătate a Aleii Scaunelor şi foarte aproape de locul de joacă pentru copii motivând ba că n-au atribuţii în domeniu, ba că mai bine ne răspund în termenul legal dacă le trimitem o solicitare scrisă.
Radu Socolovschi, instalat în funcţia de şef al Agenţia pentru Protecţia Mediului, în urmă cu două luni, cu sprijinul PDL, a declarat că trebuie să se uite prin arhivă să vadă dacă Daviţoiu are vreo autorizare pentru recipientul din Parc. Decât să apeleze la tertipuri de genul „trimite-ţi o solicitare scrisă şi vă răspundem în termen”, Socolovschi se putea plimba trei minute pe Aleea Scaunelor şi vedea rezervorul care este situat la câţiva metri de operele lui Brâncuşi. Recipientul poate fi observat cu uşurinţă de trecători iar pe partea cealaltă, rezervorul se învecinează cu parcul de joacă pentru copii, fiind amplasat la doar câţiva paşi de acesta.
La Inspectoratul în Construcţii Gorj directorul Ilie Merfu este în concediu şi poate avea o scuză că nu l-a deranjat până acum pe şeful său pe linie politică. Totuşi, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Camil Buzerea, spune că instituţia nu a fost sesizată până acum însă, în cazul în care nu există autorizaţie de construire pentru platforma pe care se află recipientul vor fi amendate atât Primăria Tg-Jiu, cea care trebuia să se sesizeze din presă, cât şi proprietarul construcţiei ilegale.
Deşi spune că nu e nimic ilegal, Daviţoiu a încercat să mascheze recipientul plantând lângă el, pe partea din spre Alee, câţiva arbuşti ornamentali. „Nu-mi trebuia nici o autorizaţie de construire. De fapt există o singură autorizare de la ISCIR iar cei care deţin astfel de recipiente le instaleaza în baza acesteia. Eu am rezervorul în custodie, nu este al meu”, a declarat Daviţoiu.
Ce spune legea
Reprezentantul unei firme specializate în astfel de recipiente sub presiune confirmă că amplasarea unui astfel de rezervor necesită unele avize speciale, dar şi autorizaţie de construire pentru platforma betonată. Dosarul este vizat ulterior de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat.
Normele pentru punerea în funcţiune a unui astfel de recipient fac referire la distanţele care trebuie respectate faţă de locurile publice dar şi la unele pericole în cazul disfuncţionalităţilor unor astfel de recipiente. „Ingerarea de gaz lichefiat poate cauza moarte prin îngheţarea laringelui şi prin umplerea plămânilor cu lichid – un efect similar cu înecul. Vaporii sunt mai grei decât aerul şi se împrăştie pe sol, făcând posibilă aprinderea de la distanţă”, se precizează pe pagina web a unei companii care montează rezervoare cu GPL.
Funcţia politică îi protejează afacerile
Dacă e să ne luăm după ce declara, în urmă cu doi ani, într-un interviu acordat presei locale afaceristul de atunci Nicolae Daviţoiu, ajuns, între timp, numărul 2 în PDL Gorj, acesta este un personaj eşuat din punct de vedere economic care şi-a găsit un refugiu în politică. Lucrurile nu stau însă deloc aşa, în cazul lui Daviţoiu, funcţia politică înseamnă influenţă şi protecţie în faţa legii.
“Cei care s-au băgat în politică au făcut asta pentru a fi sponsorizaţi. Muncă puţină, bani mai mulţi, pentru că majoritatea care sunt în politică sunt persoane eşuate din punct de vedere economic şi au găsit un refugiu în politică. Este greu să crezi că te duci toată ziua să te ocupi de probleme politice fără să ai un avantaj. Cam ăştia sunt membrii partidelor politice, persoane fără valoare care nu au o altă şansă de a se descurca pe cont propriu şi trebuie să stea pe la uşile partidelor ca să fie angajaţi. De asta merg aşa de bine şi lucrurile în judeţ, la întreprinderile de stat: din minerit, energie şi ce mai avem prin judeţ”, declara actualul lider PDL.
Trebuie amintit că Nicolae Daviţoiu a preluat, iniţial, de la SC Aquaterm, firmă aparţinând Primăriei Târgu-Jiu, vechea cofetărie din Parcul Central. S-a făcut, la început, un contract de asociere între Aquaterm şi SC Tehnoserv Grup SRL, la care Daviţoiu era asociat alături de o femeie, iar după ce societatea municipalităţii a dat faliment, omul de afaceri a concesionat, în 2007, de la primărie, spaţiul pe care se află acum restaurantul său. Un an mai târziu a obţinut şi autorizaţia de construire pentru refacerea vechii locaţii, aflate aproape în paragină. Între timp, Daviţoiu fusese ales consilier local din partea PDL şi ajunsese tocmai în comisia de urbanism din cadrul Consiliului Local Tg-Jiu.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
28.08.2011. 21:27
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu