Pentru că ar putea scoate bugetul din impas, Surupăceanu ar trebui să-şi impoziteze afacerile ilegale
O ţară întreagă a auzit, în ultimul timp, de deputatul gorjean Mugurel Surupăceanu după ce şi-a etalat penibilitatea, în toată splendoarea ei, la toate posturile tv, dezbătând cu patos un proiect de lege, capodoperă personală, ce nu are nicio şansă să devină vreodată lege.
Deşi, vrea să pozeze într-un susţinător al bugetului de stat şi al poporului, Surupăceanu a iniţiat acest proiect dintr-un singur motiv, care nu are legătură decât cu propria persoană: notorietatea. Săturându-se să tot cotizeze pentru promovarea sa în media, parlamentarul şi-a dat seama că singura modalitate ca să nu ajungă la colaps financiar, dar să fie totuşi mediatizat, este iniţierea unui proiect de lege, oricât de absurd ar fi acesta şi care să-l menţină în atenţia opiniei publice. Astfel s-a născut impozitul de „solidaritate”, motivat de iniţiator prin efectele negative ale crizei economice asupra bugetului de stat şi populaţiei.
Cât de mult i-a păsat până acum lui Mugurel Surupăceanu de punga statului şi de oameni o demonstrează însă activitatea sa anteparlamentară.
Surupăceanu, coşmarul unui primar bătrân
Sărac lipit pământului, conform declaraţiei de avere, deci cu o avuţie nesupusă noii impozitări, dacă proiectul său ar deveni lege, Mugurel Surupăceanu este în realitate un om extrem de bogat care a jefuit, în mod repetat, bugetul de stat căruia acum îi plânge de milă. Tăvălugul avidităţii sale a lăsat în urmă prejudicii de miliarde de lei vechi, un fost primar, bătrân, fără casă şi o parte din pensie, dar plin de datorii şi două personaje care au făcut cunoştinţă cu beciurile poliţiei după ce au intrat în cârdăşie cu, acum, celebrul personaj. Mărunt om de afaceri la începuturi, Surupăceanu a realizat repede că nu face avere vânzând scaune cu bucata aşa că s-a înregimentat în PSD şi afacerile sale au crescut proporţional cu cotizaţiile la partid până în momentul în care s-a văzut cocoţat în scaunul de prefect şi acum tolănit pe fotoliu de parlamentar.
De-a lungul carierei sale ca om de afaceri Mugurel Surupăceanu a creat mai multe firme de care s-a folosit în învârtelile cu statul şi pe care le-a plasat altor persoane în momentul în care tolba i-a fost plină.
În anul 2000, susţinătorul impozitului de solidaritate, a dat primul tun important într-o comună minieră la câţiva kilometri de Motru. Primarul de atunci al comunei Cătunele, Haralambie Viaşu, fără a avea aprobarea consiliului local, a cumpărat de la firma lui Surupăceanu, SC Aktyv SRL, o combină Gloria, un tractor U650, o Dacia şi două autoturisme ARO, toate la mâna a doua, şi mobilă pentru care primăria a plătit cinci miliarde de lei vechi. La un control efectuat la aproape un an de zile de la tranzacţie, Curtea de Conturi a stabilit că, între preţul din ofertă şi cel din factură, pentru autoturismele Dacia şi Aro, exista o diferenţă de 220 de milioane de lei vechi, prin calcularea de către firma lui Surupăceanu de TVA dublu. În plus, faţă de preţul pieţei, primăria a plătit mai mult cu 1,5 miliarde de lei vechi, lucru care avea să-l coste scump pe Viaşu. Judecătorii pe mâna cărora a ajuns dosarul în instanţă l-au condamnat pe fostul primar la şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi au stabilit în sarcina lui un prejudiciu de 600 de milioane de lei vechi.
Demn de reţinut este faptul că utilajele achiziţionate de către Primăria Cătunele de la firma lui Surupăceanu nu au putut fi folosite niciodată, fiind nefuncţionale.
Pentru că nu avea de unde să dea banii Haralambie Viaşu şi-a pierdut casa, la vârsta de 75 de ani, fiind răscumpărată în cele din urmă de către un nepot şi astfel şi-a putut trăi bătrâneţile în continuare în căminul pe care şi l-a construit, însă a trebuit să plătească lunar, pentru recuperarea prejudiciului, trei milioane de lei vechi care i se reţin din pensie. Mugurel Surupăceanu, ajuns între timp secretar executiv al PSD Gorj şi protejat al baronului Nicolae Mischie, şi-a văzut liniştit de afaceri urmând să facă alte victime. Mai mult decât atât, în campania electorală pentru parlamentare, candidatul Surupăceanu s-a folosit de numele lui Haralambie Viaşu pentru a atrage simpatia alegătorilor. În timp ce fostul primar se zbătea în sărăcie şi datorii din cauza lui, autorul moral al nenorocirii sale minţea prin presă, fără scrupule, despre cum îl susţine el periodic cu bani pe bietul bătrân ajuns în necaz.
Trei doamne şi toţi trei ...distruşi de Surupăceanu
Reţeta aplicată la Primăria Cătunele a fost din nou eficientă câţiva ani mai târziu când firme controlate de către Mugurel Surupăceanu prejudiciau bugetele Romsilva şi Complexului Energetic Turceni. Fostul director al CE Turceni, Dumitru Cristea, a simţit pe pielea sa cum este să fii partener de afaceri al lacomului Surupăceanu. Afacerea cu utilajul terasier multifuncţional second hand vândut la preţul de peste opt miliarde de lei vechi, de către o firmă controlată de către Surupăceanu, complexului energetic, i-a adus lui Cristea un dosar penal şi, pentru o scurtă perioadă, cazarea în subsolul poliţiei, fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. În aceeaşi cauză, actualul deputat este judecat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani. Dosarul este deja de şapte luni pe rolul instanţei şi are următorul termen pe 3 februarie.
Cele opt miliarde de lei vechi primite de către Surupăceanu pentru utilajul multifuncional nu sunt singurii bani pe care Cristea i-a băgat în conturile deputatului. Alte două firme aflate sub aripa protectoare a lui Surupăceanu, SC Uniflex şi Tutto Mobili SRL, unde asociată este sora sa, Delia Georgiana Cambrea, au încasat de la complex 17 miliarde de lei vechi pentru mobilă şi lucrări de tâmplărie şi dulgherie. Se subînţelege că Legea achiziţiilor publice a fost încălcată flagrant, contractele cu cele două firme fiind încheiate prin încredinţare directă, fără însă să deranjeze pe cineva încât să intervină pentru a îndrepta situaţia. Afacerea este cercetată de către DNA Tg-Jiu, dosarul zăbovind pe masa procurorilor anticorupţie de aproape un an de zile.
O altă afacere care a făcut valuri şi poartă marca Surupăceanu se referă la deja celebrul tanc achiziţionat de către Romsilva de la SC Eufrat SRL, firmă aparţinând neoficial lui Mugurel Surupăceanu, asociată fiind sora sa şi administrată de către Florin Bogdan Stanciu, fiul fostului şef al Serviciului Control din cadrul Camerei de Conturi Gorj, Ion Stanciu.
Vehicului militar fabricat în 1978 şi ajuns la Romsilva pe post de buldozer a costat societatea 8,6 miliarde de lei vechi, pe Stanciu un dosar penal pentru fapte de corupţie, iar pe fostul director al instituţiei, Ion Dumitru, tot un dosar penal pentru abuz în serviciu. Surupăceanu a scăpat şi de data asta cu faţa curată şi, cine ştie, poate la următoarele alegeri parlamentare, va vorbi despre actele de caritate închipuite pe care le face faţă de alţi trei foşti parteneri ajunşi între timp în sapă de lemn pentru că au avut nenorocul să intre în cârdăşie cu el.
Lista rămâne deschisă...
Pe lista de victime a deputatului Mugurel Surupăceanu se pot adăuga şi alţii în afara celor enumeraţi mai sus: Ion Tiştere, asociat cu Surupăceanu în SC Energoreparaţia Rovinari a fost ţinut timp de 24 de ore la răcoare fiind acuzat de înşelăciune. Procesul se află încă pe rol, dar actualului deputat nu i s-a clintit niciun fir de păr chiar dacă în aceeaşi poveste a intervenit la un moment dat şi o returnare de TVA de un miliard de lei vechi, returnare care intrată în atenţia Direcţiei de Finanţe Gorj pentru a se stabili dacă a fost ilegală sau nu a fost complet dată uitării, nicio concluzie cu privire la ea nefiind vreodată făcută publică.
Ghoorghe Rodeanu, fostul director al Regiei Autonome Antrepriza Judeţeană de Drumuri şi Poduri Gorj a intrat şi el, pe vremea când era în funcţie, sub influenţa nefastă a lui Mugurel Surupăceanu. Faptul că l-a cunoscut îndeaprope pe acesta l-a costat un an de închisoare cu executare. Ca şi în celelalte cazuri, una din firmele lui Surupăceanu, Magico Trading, a vândut regiei utilaje vechi, în valoare de 1,5 miliarde de lei vechi, care n-au funcţionat niciodată.
Miliarde de lei pentru locuri de munca inexistente
Mugurel Surupaceanu a infiintat la Rovinari, in urma cu cativa ani, doua societati, SC Megtyl SRL, unde era asociat şi administrator si SC Maestro SRL unde asociate erau mama şi sora sa, Iuliana, respectiv Delia Georgiana Surupaceanu.
Pentru Megtyl, societate cu obiect de activitate comert cu ridicata a altor masini si echipamente, familia Surupaceanu a primit patru miliarde de lei, credite nerambursabile, pentru crearea unei linii tehnologice de prelucrare a lemnului. La finele lui 2003, cifra de afaceri a firmei era de 262 de milioane de lei, iar numarul de angajati era ZERO.
In contul Maestro, Surupaceanu a primit sase miliarde de lei, pentru crearea a 100 de locuri de munca. La sfarsitul anului trecut, societatea producatoare de mobilier pentru birouri si magazine, inregistra o cifra de afaceri de 7,5 miliarde de lei si doar 35 de angajati, din cei 100 pe care trebuia sa-i aiba. În 2004 societatea mai avea doar 18 angajati, majoritatea dintre ei neavand contracte de munca inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca.
Niciuna din aceste firme nu mai există în prezent. De-a lungul timpului, printr-o morişcă bine gândită, ele şi-au schimbat asociaţii, sediile şi denumirile, doar trei din aceste societăţi mai funcţionează acum.
În prezent afacerile parlamentarului se desfăşoară departe de ochii lumii sub îndrumarea oficială a familiei şi câtorva prieteni. Odată cu funcţia de deputat Mugurel Surupăceanu a primit şi „botezul” sărăciei el rămânând chiar şi fără apartamentul pe care-l deţinea de ani buni. Imobilul „l-a vândut” surorii sale chiar înainte de a ajunge deputat. Întrebarea este: dacă vreodată se va mai ivi o problemă penală Surupăceanu îşi va lăsa familia să plătească bucuros să scape şi de data asta sau nu? Pentru a nu fi surprinşi ceea ce se poate întâmpla ar fi bine însă pentru ea să nu afle niciodată răspunsul.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
18.01.2010. 07:29
Comentarii
suveica,...ai perfecta dreptate dar cred ca problema ar fi alta: cum poate fi deputat cu faţa asta?alta n are?
Nu mira acest gen de activitati ,precum si modul fraudulos prin. care ajung in functii importante.A AJUNS SA PROSTEASCA UN SFERT DE JUDET IMPARTIND PIXURI CALENDARE CUTII DE CHIBRITURI GALETI SIPELERINE pentru a-si asigura un adapost.
Dorim mai multe amanunte despre afacerile de la Valcea pe mail-ul redactiei sau la telefoanele de contact. Multumim!
acest tepar a prejudiciat tot ce a atins,...faceti un articol si cu firmele din valcea ce au platit cu bani grei energie electrica pe care gay-ul de surupaceanu nu a livrat-o niciodata...
excelent articol.
La puscarie cu mafiotul surupaceanu.
Ps > care o fi bugetul lunar de promovare media al deputatelului? Lumea vorbeste prin targ de aproape 5000 de coco lunar
Trist dar foarte adevarat.
Surupaceanu un om mizerabil cu un caracter de toata jena. Cel mai periculos insa este tupeul fara margini. Cei care stiu despre prcariile facute de acest nesimtit, ar trebui8 sa vorbeasca.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu