Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 99 - 18 - 23 martie 2006 - Arhivă - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Arhivă · Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 99 - 18 - 23 martie 2006

Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 99 - 18 - 23 martie 2006

Moţa a înclinat balanţa!

Cinci capete de acuzare împotriva lui Mischie! Relu Ştefănoiu şi fostul baron de Gorj au fost trimişi în judecată în cel mai „greu” dosar pe care Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj l-a instrumentat vreodată. Dosarul se referă la trei aspecte: lucrările de amenajare a Casei Gănescu, efectuate de către SC ARC Târgu-Cărbuneşti; lucrările de reabilitare a unor drumuri comunale din judeţ şi încasarea unui spor salarial de către Mischie după obţinerea titlului de doctor în istorie.

Nevinovaţi end-gross

Dosarul care în urmă cu un an îl arunca pe Mischie în beciul poliţiei a fost finalizat. 15 de inculpaţi sau învinuiţi au primit amenzi administrative sau scoaterea de sub urmărire penală, doi fiind trimişi în judecată: Nicolae Mischie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi Relu Ştefănoiu, om de afaceri, administratorul societăţilor Senaco Novaci şi Gilort Transport Târgu-Cărbuneşti. Printre cei amendaţi cu 10 milioane se numără Nicolae Bădescu, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Consiliului Judeţean, Ion Dina, fost şef al Secţiei Drumuri Naţionale, Maria Dumitraşcu, primarul comunei Berleşti.

Prim procurorul Gheorghe Emil Moţa, cel care a instrumentat dosarul, i-a scos de sub urmărire penală pe Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, Viorel Croitoru, primarul comunei Bolboşi, Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin, Ana Albulescu, directorul economic al Consiliului Judeţean şi alţii. Printre cei nepătaţi se regăseşte şi Clement Mocanu, omul afaceri româno-american, acţionar al SC ARC Târgu-Cărbuneşti, firmă care a construit printre altele vilele strămutaţilor gorjeni.

Cum a împărţit Moţa dreptatea

Cât de obiectivă a fost ancheta Parchetului rămâne de văzut însă, făcând o paralelă între faptele a două persoane cercetate în acest dosar şi care au primit soluţii diferite se pot trage unele concluzii.

Relu Ştefănoiu. Acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi instigare la fals în înscrisuri oficiale. Cu alte cuvinte Ştefănoiu este complicele lui Mischie pentru că acesta din urmă a determinat unii primari din judeţ să-i acorde afaceristului 15 lucrări de reabilitare a unor drumuri din bani publici, să însceneze practic licitaţiile şi să-i plătească şi lucrări pe care firmele acestuia nu le-au executat. Ştefănoiu este complicele lui Mischie şi pentru că fostul baron îi obliga pe aceeaşi primari să semneze recepţiile lucrărilor alături de cei din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean şi pe cei din compartimentele economice să vireze banii. Mischie a primit din partea afaceristului, conform rechizitoriului întocmit în cauză, diferite avantaje materiale.

Prejudiciul în acest caz – nouă miliarde. Soluţia – începerea urmăririi penale.

Clement Mocanu. Acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată contra intereselor publice şi fals intelectual. Pentru acesta Mischie a înscenat licitaţia publică pentru ca firma acestuia, ARC Cărbuneşti să câştige lucrările la Casa Gănescu şi a plătit şi pe cele neefectuate. Mai mult, Mischie a dispus executarea acelor lucrări fără autorizaţie. Mocanu a primit aproximativ 2,6 miliarde în schimbul muncii prestate şi neprestate şi alte şase miliarde din fonduri nerambursabile obţinute tot cu ajutorul lui Mischie. În schimbul serviciilor Mocanu i-a executat fostului preşedinte lucrări de modernizare la trei dintre imobilele acestuia. În acest caz Mocanu s-a autodenunţat însă, nefiind vorba de infracţiuni de corupţie, acesta nu putea fi absolvit de vină. Ceea ce părea la început o anchetă serioasă din care la final vor ieşi şifonaţi toţi şmenarii administraţiei publice s-a transformat în „Curăţătoria Nufărul”. Prejudiciul real al lui Mocanu – aproximativ nouă miliarde. Verdictul – scoaterea de sub urmărirea penală. Motivaţia procurorului: „A lipsit latura subiectivă a infracţiunii şi anume vinovăţia sub forma intenţiei, deoarece acesta nu a intenţionat să prejudicieze bugetul Consiliului Judeţean, ci a dorit lucrări în judeţ şi să scape de controlul instituţiilor publice”.

Concluzia este clară: la Parchetul Judeţean balanţa justiţiei este defectă.

• Claudiu Matei

Baraca EUROPA este ilegală!!!

Estetica Axei Brâncuşi a fost de curând schimbată prin apariţia unui nou hotel restaurant pentru oamenii cu pretenţii din municipiu.

Cu pretenţii s-a dovedit a fi şi patronul acestuia, Valter Dobre, suficient de sigur pe sine încât să nu ia avizele necesare ca să poată construi în zona amintită. Fără avizul Ministerului Culturii, act obligatoriu în momentul în care se construieşte pe Axa Brâncuşi, pe una din laturile Restaurantului Europa a răsărit o terasă acoperită, iar în sezonul estival umbreluţe şi mese împânzesc tot trotuarul din faţa locaţiei. În restul timpului câteva lăzi marchează teritoriu patronului, pentru ca acesta să fie sigur că, atunci când vine să vadă cum merge afacerea, are loc să-şi parcheze Jeep-ul Toyota.

Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Târgu-Jiu a reacţionat la lipsa de aviz din partea Ministerului Culturii, precum şi la lipsa autorizaţiei de construcţie din partea municipalităţii şi a amendat de două ori SC Erbod Exim SRL, firma care administrează restaurantul. Patronul nici n-a simţit amenzile primăriei văzându-şi liniştit de treabă în continuare, fără a face vreun demers să intre în legalitate.

Stăpânul oraşului, Valter Dobre, scapă sistematic de toate problemele care i-ar putea afacerile, prin metode despre care vom face vorbire în curând. Este vorba de nişte fonduri nerambursabile şi oarece prietenii cu substrat pecuniar pe la autorităţile locale.

• Mihai Popescu

Finanţele au intrat în visteria Pandurilor

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a finalizat controlul solicitat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj privind modul în care a fost finanţat Clubul Sportiv Pandurii Târgu-Jiu.

Echipa de fotbal este finanţată de o asociaţie din care fac parte SNLO, CE Turceni, CE Rovinari, Artego, Primăria Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj şi USMO. Controlul DGFP a vizat provenienţa şi destinaţia banilor alocaţi acesteia.

Procurorii urmează să se pronunţe asupra legalităţii finanţării clubului de fotbal, după ce Direcţia Mari Contribuabili va definitiva controlul la cele două complexe energetice Rovinari şi Turceni.

Sumele de bani cu care a fost finanţată Pandurii provin din contribuţiile celor şapte asociaţi, din sponsorizări şi publicitate.

Până în prezent SNLO a virat Clubului Sportiv Pandurii opt miliarde de lei vechi, urmând să onoreze şi restul de 12 miliarde în săptămânile ce urmează. Dintre asociaţi, Complexul Energetic Turceni a contribuit cu opt miliarde de lei, Consiliul Local Târgu-Jiu şi Complexul Energetic Rovinari cu câte cinci miliarde de lei, iar Consiliul Judeţean şi Artego cu câte 1,5 miliarde.

Dintre sponsorii echipei se evidenţiază Artego SA cu 3,5 miliarde de lei vechi, urmată de societatea care a dorit să cumpere Urex , SC Rominex Timişoara cu două miliarde, actuala deţinătoare a uzinei de la Rovinari, SC Popeci Utilaj Greu SA cu 300 de milioane şi societatea fostului subprefect Eugen Vâlceanu, SC Trefo SRL cu 200 de milioane de lei.

Suma încasată anul trecut de către Pandurii, numai din sponsorizări, depăşeşte 5,5 miliarde de lei vechi.

• D.D.

Clement Mocanu şi-a bătut joc de sinistraţii din Vrancea

Sinistraţii de la Vadu Roşca, judeţul Vrancea, nu se vor putea muta în casele construite de Guvern nici în această primăvară, deoarece constructorul, SC ARC Tg-Cărbuneşti, nu şi-a onorat obligaţiile stabilite prin contract. „Monitorul de Vrancea“ a tras un semnal de alarmă încă de anul trecut despre calitatea lucrărilor realizate de firma controversatului om de afaceri Clement Mocanu. Săptămîna trecută, comisia de recepţie tehnică a locuinţelor de la Boţîrlău i-a mai dat un termen lui Clement Mocanu, pînă la 30 aprilie, pentru finalizarea lucrărilor prevăzute în contract. Prin anexele la raport s-au stabilit refacerea plafoanelor de rigips, etanşarea acoperişurilor, realizarea finisajelor interioare, acestea fiind doar cîteva din problemele găsite. Picătura care a umplut paharul a fost descoperirea unei case la care cimentul a fost înlocuit cu pămînt. Pentru lucrările realizate pînă acum, societatea constructoare American Romanian Company din Tîrgu Cărbuneşti, a încasat 18 miliarde de lei vechi.

Sinistraţii din Vrancea vor trebui să mai aştepte pînă cînd muncitorii aduşi de Clement Mocanu vor termina toate lucrările. Între timp, oamenii se chinuie să îşi scoată din pod, zăpada intrată prin onduleurile tablei de pe acoperiş. Cu toate că a beneficiat de mai multe amânări din partea autorităţilor, firma lui Clement Mocanu, SC American Romanian Company din Târgu Cărbuneşti, nu a reuşit să termine decît două case în care pot locui oameni, din cele 148 pe care s-a angajat să le construiască. Şi acelea au fost ridicate mai mult pentru a impresiona autorităţile de la Bucureşti, cele care trebuiau să ofere banii. În schimb, constructorul a solicitat şi primit aproape 18 miliarde lei vechi în contul lucrărilor. Cu rigipsul umflat, fără tencuieli la coşul de fum sau finisaje interioare, locuinţele au rămas o simplă promisiune cu care guvernanţii îi amăgesc pe sinistraţi.

Casele lui Clement Mocanu, zidite cu pămînt

Neregulile la lucrările executate de firma lui Clement Mocanu au fost semnalate încă de anul trecut de către „Monitorul de Vrancea“. Lucrarea de mîntuială a fost confirmată zilele trecute de către comisia înfiinţată pentru a realiza recepţia finală a caselor ridicate de firma controversatului om de afaceri. După ce a beneficiat de două amînări ale termenelor de finalizare, în speranţa că va reuşi să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale, Clement Mocanu nu a reuşit decît să prezinte case fără finisaje interioare, cu rigips umflat din cauza zăpezii, fără tencuieli la coşul de fum din pod. Cea mai mare surpriză a comisiei de recepţie a fost descoperirea unei case la care cimentul a fost înlocuit cu pămînt. Proprietarul casei a spus comisiei că la locuinţa sa, constructorul „a folosit pămînt în loc să facă mortar din ciment şi nisip“. Potrivit procesului verbal întocmit la recepţia tehnică, constructorul va trebui ca pînă la 30 aprilie să realizeze din banii proprii mai multe lucrări. Pentru toate locuinţele, comisia a stabilit realizarea de tencuieli la coşul de fum din podul caselor, etanşarea învelitorii la acoperiş, refacerea plafoanelor de rigips, finalizarea şi, în unele cazuri, refacerea finisajelor interioare. De asemenea, mai trebuie montate broaştele, yalele la uşi. Toate acestea vor trebui făcute din banii încasaţi pînă acum de Clement Mocanu. La o primă vedere, specialiştii în construcţii susţin că suma pe care ar trebui să o scoată din buzunar firma din Târgu Cărbuneşti se ridică la circa un miliard de lei vechi. În plus, pînă cînd nu termină toate lucrările, firma nu va primi garanţia de peste un miliard lei vechi oprită de autorităţile locale.

Guvernul l-a ţinut în braţe pe Clement Mocanu

„Monitorul de Vrancea“ a atras atenţia în repetate rînduri asupra celui desemnat de Guvern să construiască locuinţe pentru sinistraţii din Boţîrlău, însă nimeni nu a luat nici o măsură. Nici munca la negru prestată pe şantierul Guvernului, proasta calitate a lucrărilor sau neplata salariilor către muncitori nu i-a interesat pe cei puşi să vegheze la modul în care se cheltuie banul public. Întrebat ce sancţiune ar urma să fie aplicată firmei lui Clement Mocanu, subprefectul Dragoş Mircea a schimbat tonul şi a devenit brusc foarte ocupat. „Îmi pare rău, nu pot să vorbesc acum“, a fost răspunsul lui Dragoş Mircea. De la deschiderea şantierului de la Boţîrlău, reprezentanţii Guvernului în teritoriu au avut doar cuvinte de laudă la adresa celui care în Gorj este apreciat drept Tatăl Corupţiei. În ciuda evidenţelor, semnalele de alarmă asupra caracterului „constructorului serios“, cum îl numea prefectul Ion Oprea, nu au fost băgate în seamă. Mai mult, înainte de Crăciun, la vizita secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Ioan Andreica, muncitorii au povestit că subprefectul Dragoş Mircea a încercat să muşamalizeze situaţia cerîndu-le să nu facă scandal în timpul vizitei reprezentantului guvernamental, pentru că îşi vor primi banii. Muncitorii, oameni simpli, au avut încredere în subprefect, însă, din păcate, au fost înşelaţi. După plecarea lui Ioan Andreica nu s-a petrecut nimic. Clement Mocanu a încercat să se urce în maşină şi să spele putina fără să-şi achite obligaţiile. Abia după intervenţia poliţiştilor, constructorul din Gorj a acceptat să îşi plătească datoriile către muncitori. Deşi a recunoscut că au fost semnale la Bucureşti despre problemele întîmpinate la terminarea lucrărilor şi plata muncitorilor, Ioan Andreica a ridicat din umeri şi s-a spălat pe mîini. „Plata muncitorului este problema constructorului“, a spus Ioan Andreica. Tăcerea prefectului Ion Oprea, a secretarului de stat Ioan Andreica şi chiar a ministrului Laszlo Borbely ridică foarte multe semne de întrebare. Se ştie că Mocanu are obiceiul ca atunci cînd este prins cu mîţa în sac să se autodenunţe la DNA arătînd cui anume a dat şpagă. Nu ar fi exclus ca acesta să fie motivul pentru care reprezentanţii Guvernului dau din colţ în colţ. De altfel, „constructorul serios“, este cunoscut în judeţul Gorj, pe unde îşi face veacul, atît pentru tunurile de zeci de miliarde date bugetului statului, cît şi pentru dosarele penale în care este cercetat. Potrivit presei gorjene, Clement Mocanu a jefuit bugetul public cu zeci de miliarde de lei de numele său legîndu-se numeroase afaceri de corupţie din judeţul Gorj. În momentul în care a fost încolţit de organele statului, Mocanu şi-a denunţat complicii împreună cu care s-a înfruptat din banii publici căutînd, astfel, să se pună la adăpost de răspunderea penală.

• Monitorul de Vrancea

Tâlvescu: De unde să ştiu io cât mai rămân în funcţie?!

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj, implicit comandatul Vasile Tâlvescu, au fost subiectul mai multor articole apărute în publicaţia noastră. Acest lucru s-a întâmplat nu din cauza faptului că am avea ceva de împărţit cu inspectoratul, ci pentru că după primul articol publicat tot mai mulţi subordonaţi ai lui Tâlvescu au avut câte ceva de reproşat conducerii. Cel mai în măsură să lămurească situaţia a fost comandantul Vasile Tâlvescu, motiv pentru care am solicitat un interviu. De fapt a fost un interviu la dublu, pentru că dumnealui şi purtătorul de cuvânt au găsit de cuviinţă să înregistreze şi ei discuţia, ameninţând ulterior cu darea în judecată dacă vor considera că este nevoie. Pentru că nu dorim ca Vasile Tâlvescu să-şi piardă timpul prin instanţă, în loc să apere bunul mers al instituţiei, vom reda integral discuţia, neintervenind nici chiar asupra incoerenţelor. Asupra contradicţiilor din declaraţiile comandantului lăsăm cititorii să aprecieze…

Reporter: De când ocupaţi funcţia de comandant al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj?

Comandant Vasile Tâlvescu: Din mai 1995…

Rep.: Descrieţi în câteva cuvinte părerea subordonaţilor despre dumneavoastră.

V.T.: N-am făcut nici un test ca să-mi dau seama care este părerea subordonaţilor despre mine. În general orice om crede că subordonaţii au o părere bună despre acesta. Deci, ştiinţific nu mă pot baza pe un lucru, decât pe propria mea impresie. Eu cred că, bazându-mă pe impresia mea, subordonaţii mei au o impresie bună şi foarte bună despre mine. Cu mici excepţii, ca în orice pădure există şi uscături. Cei nemulţumiţi sunt foarte puţini, ca în maxima « cel ce conduce are întotdeauna împotriva sa pe cei care ar vrea să facă acelaşi lucru şi nu pot şi pe cei care nu fac niciodată nimic».

Rep.: De ce n-aţi raportat niciodată la Minister conflictul iscat în iunie anul trecut între şeful de stat major Popescu şi mai mulţi subofiţeri?

V.T.: Sunteţi greşit informat. Dacă dvs. credeţi că un asemenea… N-a fost conflict, n-a fost nici revoltă cum aţi scris în ziar. A fost o stare de nemulţumire a d-lui plutonier major Măgâlea ...deci n-a fost nici un conflict între şeful de stat major şi subordonaţi. Este greşită ideea că nu se cunosc asemenea…dacă ar fi stări de nemulţumire. Deci n-a fost nici o stare de nemulţumire, nu am … se poate ascunde nimic în societatea de astăzi. Este informat, nu Ministerul că n-am de ce să informez Ministerul, ci Inspectoratul General al Jandarmeriei. Nu credeţi dvs. că aceste aşa-zise conflicte nu se raportează, se raportează.

Rep.: Ce măsuri aţi luat împotriva subofiţerului acuzat anul trecut de către o tânără că a violat-o şi tâlhărit-o?

V.T.: Nu a fost nici un subofiţer, a fost vorba de un sergent angajat care n-a fost acuzat nici că a tâlhărit-o, nici că a violat-o. Deci, dacă vreţi am inclusiv plângerea fetei, s-a constituit o comisie la nivelul unităţii care a cercetat unele aspecte semnalate de mama tinerei, nicidecum de tânără, şi comisia care a cercetat aspectele, fiindcă subofiţerul era foarte bun, a propus mutarea la Novaci.

Rep.: Avansarea sa în grad şi detaşarea la Novaci s-a datorat prieteniei dintre unchiul său şi ofiţerul Trotea de la UM 0962?

V.T.: Nu s-a avansat, nu s-a detaşat, el a fost mutat la Novaci prin ordin de personal. Nu a fost avansat. Nu există nici un unchi în curtea mea. Deci, sergentul angajat nu are nici un unchi în curtea asta care să fie prieten cu toţi. Este săracu’ pe picioarele lui.

Rep.: Câte posturi din Jandarmerie sunt ocupate de către rudele şefilor din instituţie?

V.T.: Nici unul. Deci şefii din instituţie nu au rude. Eu de exemplu n-am nici unul…

Rep.: Să fie înrudit cel puţin cu un alt angajat…

V.T.: Păi sunt foarte mulţi, dar depinde ce grad de rudenie. De exemplu, dacă “financiarul” are nepotul…nu pe nepotul, un unchi aicea subofiţer şi el e tot subofiţer ce grad de rudenie sunt ăstea? Nu înţeleg, nu înţeleg sensul întrebării. Deci, oricum nu există cadre cu funcţii de conducere care să protejeze pe cei care sunt rude. Deci, nu există rude.

Rep.: Care este cuantumul diurnelor acordate la ultima misiune a jandarmilor?

V.T.: Depinde care misiune. Diurnele se acordă prin hotărâre de Guvern şi ordine ale ministrului şi se actualizează periodic. Ultimul a fost un sergent care a fost la Bucureşti, un soldat, ăla a beneficiat de diurnă.

Rep.: Câţi bani a pierdut Jandarmeria după renunţarea la contractul de pază de către Cariera Meri în urma furtului săvârşit de sergentul Iacob şi cei doi complici ai săi?

V.T.: Deci, Jandarmeria n-a renunţat la contract datorită aşa-zisului furt. Jandarmeria a renunţat la contract pentru că a apărut legea care nu-i mai permitea să facă pază. Deci, nu datorită aşa presupusului ce ziceţi dvs. acolo, ci a fost o prevedere legală prin care, cred că până la data, cred că 2004, 2003 când comandantul Jandarmeriei era abilitat luarea în pază a unor societăţi comerciale unde existau date că se produc acte antisociale numeroase. După aceea a apărut un ordin al ministrului şi o prevedere legală care interzicea Jandarmeriei să mai facă pază şi atunci s-a ridicat paza în baza acestei legi nu în baza a ceea ce spuneţi dvs. Şi n-a fost nici un furt, că dacă era furt erau în puşcărie.

Rep.: În urmă cu câţiva ani, soldaţi jandarmi au lucrat în buncărele fabricii de ciment. La ce s-au folosit materialele de construcţii primite în schimbul muncii prestate de aceştia?

V.T.: N-au lucrat, a fost o convenţie de prestare de servicii şi dacă vă uitaţi la acest gard 540 m sunt făcuţi cu ciment de acolo. Am fost cercetaţi de grupul de control al ministrului în 2001, dacă găsea ceva nu mai eram noi aici.

Rep.: O parte dintre acestea s-au folosit şi la casa pe care dvs. v-aţi construit-o la Băleşti?

V.T.: Nu, pentru că eu în 2003 am făcut casa, prin credit ipotecar. Nu aveam cum să folosesc cimentul din 2001.

Rep.: Consideraţi că proverbul: ”Lupul paznic la oi” ar fi potrivit ca slogan al Jandarmeriei gorjene?

V.T.: Niciodată!

Rep.: Având în vedere furturile de la Cariera Meri…

V.T.: Nu au fost furturi…

Rep.: …incidentul de la Cariera Meri. Furturi de combustibil din conducte, de materiale de construcţii de la Parchetul Judeţean şi Tribunalul Gorj - obiective păzite de jandarmi – credeţi că meritaţi să rămâneţi în funcţie? Pentru cât timp?

V.T.: Nu există nici un incident de combustibil din conducte. N-au fost niciodată asemenea activităţi că dacă existau ele se soluţionau de instanţele de judecată. Şi dacă instanţele de judecată constatau că sunt întrunite elementele de mult eram, de mult dus de aici. Ele sunt cercetate toate…

Păi, eu de unde să ştiu cât o să mai rămân în funcţie? Pot să rămân până la pensie, şefii mei sunt cei care apreciază, nu eu.

• A consemnat Cătălin Bălăşoiu & Silviu Păşoiu

Procurorul Diaconescu a făcut o nouă victimă

Un bărbat cu cinci copii acasă a fost condamnat la aproape opt ani de închisoare după ce a fost acuzat că şi-a lovit un consătean cu toporul în moalele capului. Actele medicale au infirmat în mare parte această ipoteză, luând în calcul şi alte modalităţi în care victima ar fi putut căpăta rana, însă judecătorii n-au rămas impresionaţi de ele. În plus, neglijenţa şi ignoranţa celor care ar fi putut ajuta la elucidarea totală a misterului, l-au adâncit şi mai tare.

De la furt la tentativă de omor calificat

Problemele lui Dumitru Dabu, din satul Slăvuţa, comuna Cruşeţ, au început în seara zilei de 15 octombrie 2000, după ce a ajutat la depistarea unui transport ilegal de lemne. Fratele său, Ion Dabu era pădurar la Ocolul Silvic Hurezani şi de câteva zile se afla în concediu medical pentru că avea un picior în ghips iar în seara respectivă a văzut tractorul trecând prin faţa gospodăriei lor şi a presupus că lemnele au fost furate chiar din cantonul său, pe care urma să-l predea din cauza problemelor de sănătate. Pentru că nu se putea deplasa din cauza piciorului, pădurarul l-a rugat pe fratele său să meargă să anunţe şeful de post să verifice legalitatea transportului de lemne. Dumitru a plecat spre poliţie însoţit de tatăl său, Nicolae, şi încă alţi trei cunoscuţi. În prezenţa unui poliţist s-a dovedit că lemnele erau ale unui anume Constantin Stancu, care le aducea, conform propriilor declaraţii, de la socrul său, care nu avea bon asupra acestora. Poliţia a început cercetarea lui Ion Avram, socrului lui Stancu şi până la urmă acesta a fost acuzat de furt.

Însă de la câteva trunchiuri de copaci furate s-a ajuns până la urmă la tentativă de omor calificat şi o pedeapsă de aproape opt ani închisoare. Vinovat? Dumitru Dabu, acuzat de către Stancu că în acea seară de la mijlocul lui octombrie l-a lovit în cap cu muchia unui topor, în timp ce tatăl său a spart un geam al tractorului cu un obiect identic.

Împrejurările în care s-a produs acest incident au fost povestite diferit de către martori în faţa organelor de cercetare penale şi a instanţei. Cei care se aflau în tractorul în care Stancu îşi avea lemnele au declarat că din senin, înainte de a se ajunge la sediul poliţiei, au fost atacaţi de către Dumitru şi Nicolae Dabu, chiar în faţa casei lor. Contradicţiile din declaraţii nu au fost luate în calcul de nimeni, ca multe alte probe pe parcursul procesului care a urmat. Cei care îi însoţeau pe cei doi Dabu au susţinut că n-a avut loc nici un atac asupra lui Stancu, dar lucrurile au început să capete contur în zilele următoare.

Constantin Stancu a ajuns la Centru de Sănătate Melineşti în seara incidentului, sau a doua zi. Nu este stabilit cu precizie acest aspect, deoarece chiar cei de la centru confirmă o dată că a venit pe data de 16 octombrie, iar a doua oară că în seara zilei de 15 octombrie: “nu pe data de 16 aşa cum eronat figurează în registrul de urgenţă al unităţii noastre”. Cert a rămas că Stancu prezenta un traumatism cranian, a fost văzut de către un medic specialist, i s-a administrat o fiolă de algocalmin, după care a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, secţia neurochirurgie. După câteva zile el a suferit o intervenţie chirurgicală prin care rana i-a fost curăţată de fragmentele osoase, pentru a preveni apariţia unor eventuale complicaţii, nu pentru că viaţa pacientului fusese pusă în pericol.

De altfel la sfârşitul lunii octombrie, Stancu s-a prezentat la poliţie unde a depus plângere împotriva lui Dumitru Dabu, iar la începutul lunii noiembrie apărea primul certificat medico-legal eliberat de către Laboratorul de Medicină Legală Târgu-Jiu. Conform acestuia rana lui Stancu era deja în stadiu de “cicatrice roşie siderie”, iar medicul legist a confirmat că rana “s-a putut produce prin lovire cu corp dur”. Zilele de îngrijiri medicale au fost stabilite la 35-40.

Pe baza probelor administrate la dosar împotriva lui Dumitru Dabu s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală, având în vedere că viaţa victimei nu a fost pusă în pericol de către lovitura primită. De altfel, conform actelor medicale, până la definitivarea procesului nu s-a stabilit dacă lovitura a fost cauzată de topor sau Stancu a căzut din remorca tractorului, aşa cum susţinea Dabu.

Însă pentru procurorul Ion Diaconescu şi judecătorii care l-au condamnat pe Dabu lucrurile au fost extrem de simple, pentru că nu au luat în calcul actele medicale.

Actele medicale ignorate de magistraţi

Procurorul Ion Diaconescu, celebru pentru uşurinţa cu care aruncă oameni nevinovaţi în puşcărie, a stabilit imediat vinovăţia lui Dumitru Dabu, fără să ia în calcul că superficialitatea cu care rezolvă cazul va afecta cinci copii pe care bărbatul îi avea acasă. Relevant pentru procuror a fost în primul rând faptul că lui Dabu, fost angajat al Ocolului Silvic Hurezani, i se desfăcuse disciplinar contractul de muncă pentru că îşi exercitase abuziv atribuţiunile de serviciu. Ceea ce a uitat Diaconescu să precizeze a fost faptul că în urma unei hotărâri judecătoreşti Dabu a primit dreptul să se întoarcă la locul de muncă, ocolul silvic fiind obligat să-i plătească daune pentru perioada în care fusese concediat. Omisiunea procurorului a atârnat destul de greu în hotărârile judecătoreşti care au urmat, Dabu fiind considerat din start un element antisocial.

Însă asta nu a fost singura decizie greşită pe care procurorul a luat-o în acest caz. El a trimis dosarul în instanţă dispunând trimiterea în judecată a lui Dumitru Dabu în stare de arest preventiv pentru tentativă de omor calificat. Cu o zi înainte de întocmirea rechizitoriului, adică 17 aprilie 2001, Dabu fusese arestat.

Din acel moment a început calvarul. Dosarul a ajuns în instanţă şi pentru a stabili adevărul completul de judecată a cerut medicului legist Iulian Dascălu, cel care a întocmit certificatul medico-legal la Târgu-Jiu, să-şi exprime de mai multe ori părerea. Medicul a dat veridicitate declaraţiei lui Dumitru Dabu care afirmase că Stancu căzuse din remorcă. Într-o adresă remisă tribunalului Dascălu spunea că: “Leziunea temporală dreaptă s-a putut produce şi prin căderea de la un nivel la altul sau prin lovire de un corp dur cu suprafaţă plană mare. Cu alte cuvinte prin impactul cu asfaltul. Acelaşi doctor a exclus ca posibilitatea ca lovitura suferită de către Constantin Stancu să fi fost făcută cu toporul:” Se exclude lovirea cu tăişul sau muchia unui topor care ar fi lăsat marcă traumatică locală temporală dreaptă, plagă contuză sau plagă tăiată”.

Opiniile doctorului n-au avut însă nici un efect în instanţă. Judecătorul Romel Morega a hotărât că Stancu a fost lovit cu muchia toporului şi, în plus, intervenţia chirurgicală efectuată la Craiova a fost făcută pentru salvarea vieţii pacientului, nu preventiv aşa cum arătau actele medicale. Aşa că magistratul a hotărât că “vinovăţia sa este pe deplin dovedită de faţă de depoziţiile martorilor” şi la condamnat la şapte ani şi zece luni închisoare şi daune civile şi morale în valoare de zeci de milioane în favoarea lui Stancu. L-a pus inclusiv să plătească algocalminul administrat la Centrul de Sănătate Melineşti.

Drumul sinuos al justiţiei

Curtea de Apel Craiova a înţeles mai bine actele administrate la dosar şi a dispus punerea în libertate a lui Dumitru Dabu, în decembrie 2002. În plus a redus pedeapsa la patru ani de închisoare. Cu toate că a admis că Dabu a fost vinovat de loviturile lui Stancu, i s-a părut excesivă pedeapsa aplicată la Târgu-Jiu. Dabu a rămas alături de familia sa până în ianuarie 2004, când Curtea Supremă de Justiţie a decis printr-o hotărâre definitivă că Dumitru Dabu merită şapte ani şi 10 luni de puşcărie.

În tot acest timp au fost făcute mai multe expertize medicale care să ajute la aflarea adevărului. Toate au luat în calcul posibilitatea ca Constantin Stancu să fi picat din remorcă şi faptul că a fost operat pentru a se extrage fragmentele osoase rămase în rană, nu pentru că starea sa necesita acest lucru. Ultima instituţie medicală care şi-a spus cuvântul a fost Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici”. Poate că raporturile medicale ale institutului ar fi avut mai multă greutate dacă radiografiile făcute înainte de operaţia de la Craiova ar fi ajuns în posesia specialiştilor de la “Mina Minovici”. Acest lucru însă n-a fost posibil pentru că secţia unde a fost operat Constantin Stancu fusese igienizată şi actele n-au mai fost regăsite, sau nimeni nu a depus nici un efort să le găsească. Aşa cum nu s-a depus nici un efort să se facă o reconstituire a faptei, să se găsească arma agresiunii, sau să se ia în calcul actele medicale elocvente.

Dumitru Dabu a fost rearestat săptămâna trecută şi după câte s-au întâmplat nu mai are nici o speranţă că se va mai întâmpla ceva care să-i facă dreptate.

• Neli Matei

Lăcrămioara din Divizia A Sexy le ţine pumnii Pandurilor

BAFTĂ BĂIEŢI!

Lăcrămioara Grigore este reprezentanta echipei Pandurii Târgu-Jiu în Divizia A Sexy, concurs organizat de către Gazeta Sporturilor, revista Maxim şi Smile Models Agency.

Studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism, blonda cu ochii albaştrii îşi doreşte o carieră în televiziune însă, vrea mai întâi să lucreze în radio şi presa scrisă. Are 20 de ani, 1,75 m, 58 de kilograme şi dimensiuni 88-63-90.

Lăcrămioara ştie că la Pandurii a evoluat ca jucător actualul selecţioner Victor Piţurcă, iar în oraşul de pe Jiu se află operele lui Brâncuşi.

A practicat înotul, iar acum, pentru a se menţine în formă, face fitness şi joacă tenis de câmp.

Tatăl său a jucat la Dinamo iar în privinţa meciului de sâmbătă îi va fi rival.

Am găsit-o pe Lăcrămioara la cursuri, pe la ora 16.00, iar după patru ore se afla la un casting. Deşi e o persoană destul de ocupată, reprezentanta Pandurilor în Divizia A Sexy ne-a acordat câteva minute.

Rep.: Cum ai ajuns să reprezinţi Pandurii în concursul organizat de Gazeta Sporturilor?

L.G.: Când am făcut pictorialul am fost vopsită în culorile clubului pentru că eu chiar ţin cu această echipă.

Rep.: Cunoşti cel puţin un jucător de la Pandurii?

L.G.: Sigur, Florin Popete şi ştiu că antrenor este Viorel Hizo, iar preşedinte Marin Condescu.

Rep.: Ce mai ştii despre echipă?

L.G.: Ştiu că în trecut a jucat şi Victor Piţurcă la Pandurii.

Rep.: Urmăreşti meciurile de fotbal de obicei?

L.G.: Nu prea am timp însă, pe cele mai importante le urmăresc.

Rep.: Care este fotbalistul preferat din campionatul intern?

L.G.: Nu am nici un preferat în competiţia internă.

Rep.: Dar din fotbalul european?

L.G.: Îmi place David Beckam pentru fizicul lui.

Rep.: Care echipă crezi că va câştiga campionatul?

L.G.: Cred că Steaua…

Rep.: Ştii pe ce loc se află Pandurii?

L.G.: Am impresia că pe undeva prin coada clasamentului, pe 12 sau pe 13…

Rep.: Se salvează de la retrogradare?

L.G.: Eu sper că da.

Rep.: Ai fost vreodată în Târgu-Jiu?

L.G.: Nu, dar sper să vin.

Rep.: Ce ştii despre oraş?

L.G.: Parcă operele lui Brâncuşi se află la Târgu-Jiu…

Rep.: Mergeai pe stadion cu tatăl tău?

L.G.: Mă lua la meciuri când juca el şi din când în când şi la antrenamente.

Rep.: Vei fi adversara tatălui tău la meciul dintre Pandurii şi Dinamo?

L.G.: Sigur, şi va fi foarte amuzant!

Rep.: Când vei veni la Târgu-Jiu să ne faci o vizită.

L.G.: Vreau să scriu şi eu la voi, mă primiţi? Înainte de televiziune vreau să trec prin radio şi presă scrisă, pe monden.

Rep.: Ce le urezi băieţilor?

L.G.: Baftă în meciul cu Dinamo, să persevereze şi să dea tot ce e mai bun pe teren!

• A consemnat Claudiu Matei

Moţa în lumina reflectoarelor (tableta)

Încă un dosar al baronului Mischie a ajuns în instanţă. Dosarul definitivat de Parchet i-a scos cap de afiş pe aceeaşi Mischie şi Ştefănoiu. Doar împotriva acestora procurorii au dat soluţie de începerea urmăririi penale, restul funcţionarilor fiind scoşi basma curată. Aşadar Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ana Albulescu, contabilul şef al instituţiei şi Nicolae Bădescu, directorul Direcţiei Tehnice din acelaşi CJ au scăpat de braţul legii deşi, după părerea mea, ar fi trebuit să fie în boxa acuzaţilor. Dar surpriza cea mare o reprezintă scoaterea de sub urmărire penală a lui Clement Mocanu cu toate că relaţia acestuia cu Mischie este aproape identică cu cea a lui Ştefănoiu cu baronul. Ambii şi-au umflat conturile cu ajutorul lui Mischie însă, în faţa legii răspunde doar afaceristul novăcean şi fostul preşedinte al CJ.

Îmi amintesc cum presa isterizată a sărit la gâtul judecătorilor când Mischie şi Ştefănoiu au fost achitaţi în alte dosare. Aceeaşi presă tace acum în cazul SUP primit de şmenarii Gorjului. De ce?

Parchetul fie el de pe lângă Judecătorie sau Tribunal se identifică cu Emil Moţa.

Prim procurorul, devenit celebru după apariţia în media a cazului Ţundrea, nu doreşte să mai iasă din lumina reflectoarelor.

Obişnuit rapid cu gloata de ziarişti în jur, după episodul Ţundrea, Moţa a uitat să-i trimită pe aceştia şi pe la purtătorii de vorbe ai instituţiei, pe la redacţiile pe unde aceştia prestează, sau acasă, pur şi simplu.

Domnul prim, orbit de lumina blitzurilor şi-a ignorat sistematic subordonaţii. Soluţiile date de procurori, muritori de rând, în dosare în care erau cercetate persoane oarecum cunoscute, au fost făcute cunoscute ziariştilor de către şeful lor.

Soluţii în care aceeaşi muritori de rând şi-au dat cu stângu’ în dreptu’ erau infirmate de acelaşi şef pe prima pagină a ziarelor. Poate de aceea, în mai bine de un an şi jumătate, parchetul (intenţionat substantiv comun) a schimbat de vreo cinci-şase ori purtătorul de cuvânt.

Cine a îndrăznit să-i stingă lui Moţa reflectoarele până acum? Doar vecinii de la etajul doi. Să ne amintim doar două episoade avându-i protagonişti pe aceeaşi M&S. În ianuarie anul trecut arestarea lui Mischie l-a adus pe Moţa în direct în prime-time la televiziunile naţionale însă, după câteva zile baronul ieşea şifonat, dar victorios din subsolul IJP.

Anul acesta acelaşi Mischie şi Ştefănoiu au fost achitaţi în două dosare de către acelaşi judecător de la Tribunalul Gorj.

Presa, alimentată şi de declaraţiile lui Moţa cum că judecătorul ar fi trebuit să se abţină în a judeca respectivele cauze din pricina relaţiilor apropiate cu cei doi inculpaţi, a luat apărarea Ministerului Public, adică statului şi l-a acuzat pe Romel Morega de party-pris cu “infractorii”. Mai mult, în dosarul lui Ştefănoiu, prim procurorul l-a recuzat chiar pe judecător însă, motivarea cererii, pentru cei care au dorit să o vadă, lăsa mult de dorit pentru pretenţiile în materie ale unui magistrat.

Mă întreb dacă scoaterea de sub urmărire penală a lui Călinoiu şi Mocanu nu are în substraturi oarece influenţe…asupra cărora vom stărui în curând.

• Claudiu Matei



Recomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  18.03.2006. 14:48

Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: