Fostul adjunct SRI se judecă pentru pensie
Fostul comandant adjunct al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Gorj vrea o pensie mai mare. Să nu vă închipuiţi că omul primeşte o pensie de câteva sute de lei, cât un muritor de rând. Alin Caragea primeşte, lunar, aproximativ 25 milioane de lei vechi.
Veniturile pe care acesta le primeşte după activitatea prestată în folosul siguranţei statului au fost diminuate, din toamna anului trecut, când pensia i-a fost recalculată. Acest lucru l-a nemulţumit pe fostul comandant adjunct al SRI Gorj, care a acţionat în judecată Casa de Pensii Sectorială a SRI, în vederea revenirii la nivelul avut anterior diminuării, respectiv la peste 30 milioane lei. Acţiunea a fost deschisă la sfârşitul anului trecut, la Tribunalul Gorj. Alin Caragea susţine că pensia i-a fost redusă în mod semnificativ şi că i-au fost încălcate anumite drepturi.
Contestaţia lui Caragea, respinsă
Fostul comandant adjunct al SRI Gorj a formulat o contestaţia la Casa de Pensii Sectorială a SRI, cerând ca pensia să revină la nivelul anului 2008, imediat după pensionare. Comisia de Contestaţie din cadrul SRI a respins însă cererea făcută de Alin Caragea, aşa că acesta a rămas cu un venit de 25 milioane de lei. Fostul sereist apreciază că decizia de revizuire a pensiei, precum şi hotărârea Comisiei de Contestaţie din cadrul SRI, de respingere a contestaţiei, sunt ilegale şi a solicitat anularea lor în instanţa de judecată.
Obligaţiile i-au încurcat planurile de afaceri
În motivarea pe care a făcut-o în vederea susţineriii cauzei, Alin Mihail Caragea susţine că a fost încălcată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Protocolul Adiţional la Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale. Acesta consideră că pensia de serviciu pe care o primea i-a fost tăiată printr-o ingerinţă din partea statului, pe care, altădată, îl proteja şi dă vina pe guvernanţi, că au gestionat prost fondurile: „Dificultăţile financiare nu pot fi opuse dreptului la pensie în sensul diminuării chiar şi temporare a cuantumului pensiei, dreptul constituţional la pensie neputând fi afectat de proasta gestionare a bugetului. Motivele de ordin financiar care au stat la baza emiterii actului normativ menţionat nu pot justifica încălcarea dispoziţiilor din Constituţie“.
Alin Mihail Caragea susţine, în încercarea de a obţine o pensie mai mare, că în timpul activităţii, s-a afla în imposibilitatea de a activa în domeniul privat, pentru a-şi putea spori veniturile: „Eu am exercitat o activitate nenormată şi am fost supus interdicţiei de exercitare a drepturilor politice şi de prestare de activităţi în sfera privată. Am fost în imposibilitatea să-mi majorez baza pentru drepturile de pensie.
Marian Toader
Recomandă acest articol:
19.01.2012. 11:08
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu