Arhivă Scandal de Gorj - Numarul 40 - 25 noiembrie - 1 decembrie 2004
In perioada neagra a comunismului
Teroare si tortura la Turburea Ilinca Stamatoiu, o batrana de 86 de ani, din comuna Turburea, este una dintre numeroasele victime facute de era comunista, insa cazul ei este cu totul special, deoarece, alaturi de ea, au suferit si cei opt copii ai sai. Dintre acestia doi nu au rezistat si au murit. Femeia a facut cunostinta si cu inchisorile comuniste si cu pumnii si picioarele activistilor de partid. Toate astea pentru ca, impreuna cu sotul sau au refuzat sa-si inscrie pamantul la colectiv. Pentru femeie nici acum chinul nu a luat sfarsit, o framanta amintirile, dar mai ales faptul ca, din cauza autoritatilor, nu-si poate recupera o parte din pamantul pentru care a suferit atat de mult. Dupa cum spune batrana, organele abilitate au refuzat ani de zile sa-i restituie padurea pe vechiul amplasament. Asta s-a intamplat pana zilele trecute cand, pentru a-si putea recupera ceea ce le-a apartinut de drept, familia Stamatoiu a protestat in fata Prefecturii.
Schingiuiti pentru ca s-au opus colectivizarii
Rep.: Cine era familia dvs. si cu ce i-ati deranjat pe comunisti? I.S.: Eram o familie simpla de tarani cu opt copii din comuna Turburea. Sotul meu, Toma era un om bun, harnic. Datorita faptului ca nu a fost de acord cu regimul comunistilor am avut multe de suferit. Am patimit, muma, de nu stiu cum sa va spun, atata am patimit de mult si de rau! Comunistii m-au saracit, mi-au luat bunurile din casa, nu au tinut cont ca aveam opt copii. Pentru ca nu a vrut sa se treaca la colectiv si sa le dea pamantul, sotul meu a fost batut de catre activistii comunisti. Era legat de un scaun in consiliu, care era pe atunci intr-o casa nationalizata, si-l chinuiau ca sa semneze. El manca hartia si atunci ii spuneau: “f…. D-zeii ma-tii, mananci hartia partidului?” si-l chinuiau si mai tare. Ii spuneau reactionar si el saracu’ era un taran simplu, muncitor, cu demnitate. Ramasesem singura familie necolectivizata din comuna si eram cei mai chinuiti si mai persecutati. Nu tineau cont de nimic pe lumea asta, nici macar de copii! Mi-au luat, muma, toate lucrurile din casa: masina de cusut, butoaie, paturi si doua vaci cu lapte. Am suferit mult de tot muma, mult! si-au batut joc de noi, desi n-am facut rau la nimeni. Eram blanda si credincioasa. Nu voiam decat sa-mi cresc linistita copiii, asa in saracia mea. Am indurat de nu stiu cum ma mai tine pamantul!
“Am dormit langa hardaul cu rahat”
Rep.: Ati fost arestata de comunisti ce va amintiti din perioada aceea? I.S.: Au venit, muma, odata in casa la mine si i-am incuiat acolo. Am fugit dupa primar, care m-a aparat in fata lor, dar degeaba. S-a facut o ancheta. Eu aveam copilul de doua luni la tata si ne-au tarat prin beciurile Raionului Filiasi, aproximativ doua saptamani. Stateam cu copilul la tata, acolo, inchisa. Dupa aceea m-au dus in puscarie timp de patru luni. Rep.: Ce s-a intamplat cat ati fost in detentie? I.S.: Am dormit cu capul langa hardaul cu rahat, pentru ca nu mai era loc, inchisorile de atunci erau pline. Am dormit cu capul pe un ilic adus de acasa. Eram plina de bube pe fata, pe nas si pe la gura, din cauza mirosului de urina de la hardau. Am chinuit mai rau ca un animal, iar copilasii mei stateau acasa singuri si erau mici. Ieseam la geam si bateam in el ca sa vada cineva ca sunt acolo inchisa. Sa se stie! Ma brutalizau, ma luau la bataie si sufeream enorm.
“Le dadeam copiilor sa manance porci morti!”
Rep.: Dar cat ati fost in libertate cum reuseati sa va intretineti familia? I.S.: Din cei opt copii, doi au murit. Gateam urzici ca nu aveam ce gati si asta mancam. Ca sa nu pierim, le-am dat sa manance porci morti, azvarliti de lume. Ca si Hristos am suferit de mult! Puneam struguri din vie in pod, ca sa le dau iarna copiilor, dar veneau comunistii si ne luau tot pana la ultima boaba, numai ca sa-si bata joc de noi. Rep.: Autoritatile comunei nu v-au ajutat? I.S.: Cum sa ne ajute? Mai rau ne-au facut! Copiii mei nu aveau dreptul sa mearga la scoala ca ziceau ca-s copii de necolectivist. Pe cel mare, pe Lucian, l-au dat afara din Profesionala de mecanici auto din Filiasi. L-au lasat pe drumuri, dar a avut noroc cu un nas care l-a bagat la o scoala unde el era director. Copiii mei nu au avut copilarie, au chinuit sarmanii, mai rau ca animalele. Rep.: Sotul dvs. nu muncea ca sa asigure venituri familiei? I.S.: El a fost si pe front inainte. Dupa ce a venit acasa nu-si mai gasea sa munceasca nicaieri , fiindca nimeni nu-l primea la lucru, desi aveam copii multi. In perioada comunistilor trebuiau platite cotele, daca nu plateai aveai necazuri cu activistii. Deci, copiii mei nu stiau ce-i gustul carnii, al laptelui sau al untului, ca ne luau comunistii tot. Nu aveam un graunte de mancare, mancam ce v-am spus. La un moment dat sotul meu a reusit sa se angajeze la descarcat vagoane la Isalnita, dar a trebuit sa fuga, ba la Petrosani, ba prin Banat, ca-l cautau comunistii, ca trebuia sa ne tina cat de cat sa nu murim de foame. si cand s-a casatorit fata mea, aveam mandat de arestare, ca daca aveam de unde da la comunisti nu m-ar fi arestat. I-au luat fetei si butoiul pe care i l-am dat zestre. Rep.: Va amintiti cateva nume ale activistilor care v-au facut viata un calvar? I.S.: Multi oameni din comuna mi-au facut rau. Imi bateau sotul de-l lasau negru de lovituri. Printre comunistii timpului se numarau: Porumbel, Vasile Celoiu, sarlau, Veverita si Dragoi. Am suferit mult. Acum sunt batrana si bolnava, dar nu voi uita niciodata chinurile pe care le-am indurat. Ma mir cum de mai am zile de la D-zeu! • A consemnat Vera Nistor
Inspectoratul scolar - alba-neagra cu postul unui profesor
Nicolita Constantinescu, a indeplinit timp de 22 de ani functia de maistru-instructor la scoala Generala nr. 1 Motru. In 1990 a fost titularizata, iar in mai 2003 a obtinut gradul didactic I. Aceste lucruri nu au ajutat-o insa sa-si pastreze postul, deoarece a fost anuntata ca locul de munca, de pe care spera sa iese la pensie, va fi restrans, cu toate ca pentru a corespunde cerintelor statutului personalului didactic, adica Legii 128/1999, a absolvit cursurile scolii Postliceale – tehnician proiectant imbracaminte. A fost sfatuita sa accepte “mana intinsa de catre Ministerul Educatiei”, adica un alt loc de munca la Colegiul Tehnic Motru si sa nu mai faca valuri, daca vrea sa ramana in sistem. Femeia a semnat transferul mergand pe considerentul ca, daca superiorii sai o cer, nu poate fi nimic ilegal. La inceputul anului scolar Nicolita Constantinescu s-a prezentat la noul loc de munca, iar dupa cateva zile a aflat ca postul sau nu este viabil decat pentru 1-2 ani. S-a dus jalba in protap la Ministerul Educatiei care a intervenit la Inspectoratul scolar Gorj si femeia a fost trimisa la fostul loc de munca pentru doar cateva zile insa, deoarece inspectorul sef adjunct, Gheorghe Gamaneci a considerat ca a gresit cand i-a redat postul, asa ca a trimis-o din nou la Colegiul Tehnic. Surpriza cea mare a venit insa mai tarziu, cand a auzit ca pe vechiul sau post, cel restrans, a fost titularizata o alta persoana. Dupa zeci de interventii la Inspectoratul scolar si la Minister, Nicolita Constantinescu si-a cautat dreptatea in instanta. Printr-o hotarare judecatoreasca, data in decembrie anul trecut, a obtinut dreptul de a se reintoarce la scoala Generala nr. 1 Motru, insa pana in prezent nimeni nu a pus in aplicare decizia magistratilor. In aprilie 2004, Inspectoratul scolar a dispus directorului scolii, Corneliu Ghitescu, reincadrarea Nicolitei Constantinescu, insa dispozitia a fost ignorata. Femeia a depus plangere pentru nerespectarea hotararii judecatoresti, iar dosarul se afla la Politia Motru din februarie. Desi infractiunea este clara si cazul putea fi usor definitivat nimeni nu s-a obosit pana acum sa clarifice situatia. Totusi, Inspectoratul scolar ar putea insista ca directorul scolii sa accepte sa intre in legalitate. • Mihai Popescu
Recomandă acest articol:
25.11.2004. 11:35
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu