Victima poliţiştilor cercetaţi pentru tentativă de omor: Cer demisia şefului Poliţiei Municipale Târgu-Jiu. Comisarul şef Birău a făcut un abuz...
Ion Cucăilă, bărbatul bătut de către doi poliţişti şi un jandarm nu cu mult timp în urmă chiar în sediul poliţiei, cere demisia şefului Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu, Mihai Birău, pentru că acesta, în raportul întocmit în urma incidentului a scris negru pe alb că în ceea ce-i priveşte pe subordonaţii săi se conturează infracţiunea de (atenţie!) purtare abuzivă cu toate că bărbatul aproape a fost omorât în bătaie.
Cei trei au fost deja trimişi în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru tentativă de omor cu reţinerea circumstanţei agravante.
Amănunte incredibile ies la iveală în cazul bărbatului care susţine că a văzut moartea cu ochii, chiar în sediul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu. Victima Ion Cucăilă îi cere demisia comisarului şef Mihai Birău pentru declaraţiile făcute în scris după calvarul prin care a trecut. Bărbatul de 38 de ani, din Târgu-Jiu, precizează că şeful celor doi poliţişti nu vrea decât să acopere ceea ce s-a întâmplat şi este nemulţumit de mai multe afirmaţii ale acestuia în raportul trimis către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj după povestea derulată în sediul poliţiei. „Cer demisia lui Birău Mihai deoarece ceea ce a scris în document nu este adevărat.
Cum spune că am fost sub influenţa alcoolului şi recalcitrant? Când am fost prima dată în bar şi m-am întâlnit cu poliţiştii, atunci nu mai eram sub influenţa băuturilor alcoolice? De ce au venit apoi după mine, în zona parcului Tudor Vladimirescu? De ce nu m-au luat atunci să mă ducă la poliţie? Au stat, m-au urmărit şi apoi m-au prins. Îmi spune că am fost recalcitrant. Am fost aşa şi am ţipat, deoarece m-a durut. Mă băteau, mi-au sucit mâinile la spate. Am avut mâna ruptă.
Cum poate şeful poliţiei să spună că am fost băut? Zice că m-au imobilizat. În primul rând, nici cătuşele nu mi le-au pus. Mi se pare nelegal ce declară. A făcut un abuz ca să ţină cu poliţiştii din subordinea lui. Nu a făcut deloc cercetările. Nu i-a anchetat deloc. Au spus numai ce au vrut ei. Mă nemulţumeşte atitudinea domnului Birău foarte mult, pentru ceea ce a scris în documentul ataşat la dosar. După ce că sunt cum sunt, operat şi bătut în halul ăsta, tot lor le-a dat dreptate”, susţine Ion Cucăilă.
Birău confundă tentativa de omor cu purtarea abuzivă
În momentul în care dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, subiectivismul lui Birău în ceea ce priveşte gravitatea faptei subordonaţilor săi a fost demontat de realitate. Procurorii au stabilit că Nelu Popescu şi Radu Ionuţ Cătălin nu sunt vinovaţi pentru purtare abuzivă, ci de ceva cu mult mai grav: tentativă de omor. Victima a suferit o intervenţie chirurgicală în urma loviturilor primite, a necesitat până la 40 de zile de îngrijiri medicale şi i-a fost pusă viaţa în pericol.
„Prin actul de sesizare a instanţei de judecată s-a reţinut că inculpaţii Popescu Nelu şi Radu Ionuţ Cătălin îşi desfăşurau activitatea ca agenţi de poliţie în cadrul Poliţiei Mun. Târgu-Jiu, Biroul de ordine publică, iar inculpatul Văduva Alin Ion în calitate de subofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. În dimineaţa zilei de 5 septembrie 2013, cei trei inculpaţi, în sediul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu, au agresat pe partea vătămată Cucăilă Ion din Târgu-Jiu, lovindu-l cu picioarele şi bastonul în abdomen, producându-i acestuia leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 35-40 de zile de îngrijiri medicale şi care i-au pus în primejdie viaţa”, au anunţat procurorii.
„ Dă-l în morţii mă-si, că nu moare f...-l în gură!”
Potrivit anchetatorilor, din înregistrările convorbirilor telefonice rezultă că, după ce victima a ajuns la spital, învinuiţii Popescu Nelu, Radu Ionuţ Cătălin şi Văduva Alin Ion au purtat numeroase discuţii, atât între ei, cât şi cu alte persoane, însă, dându-şi seama că sunt interceptaţi şi chiar atenţionaţi despre acest aspect, au evitat să vorbească despre comiterea faptei, fixându-şi întâlniri în diferite zone din municipiu pentru a discuta. Cu toate acestea, există şi convorbiri telefonice în care se face referire la fapta penală pentru care sunt cercetaţi. Pe data de 16.09.2013, la ora 13.01, Popescu Nelu a purtat discuţii telefonice cu un bărbat.
Bărbat: Cu acela ce...ce (să) mai...A ieşit din spital, în p...a mă-si?
Popescu Nelu: A, păi (de)...Dă-l în morţii mă-si, că nu moare f...-l în gură!
24.09.2013, ora 09.45
Agent de poliţie (coleg) : Stai să ies afară (de aici). Aveţi grijă ce vorbiţi la telefoane!
Popescu Nelu: Nu mă...
Agent de poliţie (coleg) : Auzişi?
Popescu Nelu: ..decât ce-i legal, atâta. Hai că...
Agent de poliţie (coleg) : Auzişi ce-ţi spusăi? Da, aveţi grijă ce vorbiţi la telefoane!
Victima: „Am trăit clipe de groază în sediul Poliţiei Târgu-Jiu”
Ion Cucăilă susţine că atât cei doi poliţişti, cât şi şeful lor ar trebui să-şi dea demisia după ce s-a întâmplat în sediul instituţiei. „În sediu acolo m-au bătut. De când am intrat în poliţie, direct m-au luat la bătaie. M-au băgat într-o cameră acolo, peste drum de ofiţerul de serviciu şi acolo m-au luat la bătaie. Am ţipat cât m-a ţinut gura după comandant, după ajutor. Cum nu a auzit ofiţerul de serviciu că erau doi metri? Au dat cu bastoane, cu picioare, apoi m-au întors cu faţa, mă făceau şmecher. Ultima dată m-a întrebat ceva şi imediat unul dintre ei mi-a dat cu piciorul în stomac, atunci când eram jos.
Atunci am văzut stele verzi, o căldură în tot corpul. Eu am crezut că, după ce m-au bătut în maşină am scăpat, m-am gândit că dacă mă duc la secţie se sfârşeşte chinul, dar atunci a început calvarul. În poliţie m-au bătut mai rău. Mi se pare prea de tot şi măcar de făceam ceva. Apoi m-au dus în stradă şi m-au lăsat ca pe un câine. Totul a pornit după ce i-am găsit în bar şi am făcut o glumă. Poliţistul era acolo şi l-am întrebat dacă el mă serveşte. Atât. Apoi am zis să plecăm că e garda acolo. Eram cu un prieten. De aici a luat foc”, declară victima Ion Cucăilă.
Octavian Vulpe
Recomandă acest articol:
05.11.2013. 03:08
Comentarii
Mesaj pentru Ciurel
Opinii - Mihail FIRAN
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Un cititor al ziarului Pandurul, care nu este angajatul CE Oltenia, dar este preocupat de soarta companiei, ne-a adus la redacţie un mesaj. Un mesaj destinat celor care conduc Complexul Oltenia. Iată o parte din mesajul cititorului: „Managerul trebuie să conştientizeze că succesul poate fi obţinut atunci când fiecare salariat simte că are valoare şi este important în organizaţie. O atitudine în care anumite categorii de salariaţi sunt blamate sau discreditate fiind făcute răspunzătoare, uneori, pe nedrept pentru performanţele organizaţiei creează o stare de frustrare şi nesiguranţă în rândurile tuturor salariaţilor. Eficienta unei organizaţii este influenţată în mare măsură de comportamentul, de gândirea şi de atitudinile oamenilor din cadrul acesteia. În condiţiile în care structura organizatorică se schimbă trimestrial, iar angajaţii nu au siguranţa locului de muncă este greu ca organizaţia să obţină performanţă. A motiva oamenii în munca lor înseamnă a le răsplăti contribuţia la progresul organizaţiei. Răsplata nu se referă doar la bani, uneori aprecierea din partea colectivului sau a şefului este mai importantă. O asemenea măsură de reorganizare nu se face fără o analiză amănunţită la care să participe susţinători ai ambelor variante unde fiecare îşi susţine argumentat opţiunea”.
În continuare, cititorul aduce o serie de argumente economice, în defavoarea deselor reorganizări care au avut loc de la înfiinţarea Complexului Oltenia. „Loialitatea este elementul ce dă stabilitate unei organizaţii şi presupune o totală dedicare pentru activitatea desfăşurată. Aceasta trebuie să fie reciprocă: angajatul oferă efortul, loialitatea şi productivitatea sa organizaţiei, aşteptând în schimb loialitate din partea conducerii. Concedierile, restructurările, desele reorganizări, demonstrează că organizaţia nu-şi onorează loialitatea. Cazurile de necorespundere pot şi trebuie să fie rezolvate punctual fără a afecta restul personalului”, arată cititorul. „La orice nivel s-ar afla, salariatul are nevoie de o conducere competentă capabilă să-l îndrume, să-şi asume responsabilităţi, să organizeze şi să coordoneze munca precum şi să reprezinte compartimentul respectiv în faţa superiorilor”, se mai arată în mesaj.
De luni bune, salariaţii din CE Oltenia lucrează, în mare parte, într-o stare de tensiune şi nesiguranţă dată de faptul că nu ştiu ce le aduce ziua de mâine. Lipsa de transparenţă a conducerii a lăsat loc unei avalanşe de zvonuri, presupuneri, păreri, care de care mai îngrijorătoare. Voit sau nu, Ciurel a ajuns să conducă o armată de oameni terorizaţi. Întrebaţi orice salariat al complexului, din carieră, din termocentrală sau de la birouri: ce mai e pe la tine pe la serviciu? Păi nu vedeţi, se alege praful! Distrug ăştia tot! Aşteptăm să vedem dacă ne dă afară, nu ne spune nimeni nimic. Este o atmosferă de mormântare, fiecare se întrebă cine pleacă şi cine rămâne, care are pila mai mare. Dacă se dă ordonanţa plec, cu ăştia te îmbolnăveşti de nervi. Cam astea sunt răspunsurile pe care le-am auzit în ultima vreme.
Şi nu numai lipsa de transparenţă decizională este problema la CE Oltenia. Oamenii spun că se simt urmăriţi mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Ne urmăresc calculatoarele, se uită cu cine vorbim, se pârăsc unii pe alţii în speranţa că intră în graţiile conducerii, spunea un cititor pe forumul ziarului. Desigur, îl suspecta pe fostul securist Răuţ, în prezent director de Resurse Umane al complexului, că aplică astăzi metode din alte timpuri.
Oamenii din Complexul Oltenia sunt într-o situaţie care pare fără de ieşire. Ciurel şi Răuţ au demonstrat deja că nu au cultura dialogului şi a transparenţei şi se poartă ca nişte moşieri dintr-o altă epocă istorică. De la politicieni nu au nimic de aşteptat, Cârciumaru crede că nu e responsabilitatea lui, iar Călinoiu este doar o variantă mai obtuză a lui Ciurel. Guvernanţii sunt varză, ministrul Niţă nici măcar nu pricepe cum funcţionează sistemul energetic, chiar dacă a învăţat repede cum să-l căpuşeze în interesul băieţilor deştepţi. Sindicatele sunt paralizate în lipsa liderului prea preocupat de fotbal, care nici măcar nu înţelege să lase locul altuia, dacă nu-l mai preocupă soarta oamenilor. Cei 19.000 de angajaţi ai CE Oltenia trebuie să ştie un lucru: să nu mai aştepte soluţii din afară, soarta lor este doar în mâinile lor.
Nu, acestia nu sunt politisti, ci militieni facuti la apelul bocancilor, dar timpul le rezolva pe toate......
aceasta este adevarata fata a politiei gorjene
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu