ANFP a tras concluzia: Nereguli crase și funcționari nepregătiți la Primăria Fărcășești, instituția publică unde legea se face cu pumnul
O echipă de control de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici(ANFP) a verificat, luna trecută, Primăria Fărcășești, instituție condusă birjerește de primarul liberal Constantin Drăgoescu. Concluziile echipei de control sunt relevante, fiind trecute cu litere îngroșate în raportul de după verificare, ce vorbește despre nerespectări ale legislației privind funcția publică de funcționar public, lipsa de pregătire a personalului care a gestionat ori gestionează funcția publică dar, și faptul că se impun, de urgență, măsuri de recrutare și formare a personalului cu pregătire profesională. La câteva zile însă după plecarea echipei de control, în instituția publică s-au împărțit pumni, un consilier local depunând plângere la adresa unui salariat privind infracțiunea de lovirea și alte violențe.
ANFP a desfășurat o activitate de control, în baza unor sesizări, la Primăria Fărcășești, pe 5 februarie, chiar șeful Biroului Corp Control a ANFP, Doina Iordan, conducând echipa de la București. Cu această ocazie s-au verificat actele care au stat la baza stabilirii, avizării și planificării funcțiilor publice din cadrul Primăriei Fărcășești, știut fiind faptul că, în aparatul de specialitate al primarului au fost aprobate, în 2017, 55 de posturi, din care 2 de demnitate publică, 15 aferente funcțiilor publice și 38 ce corespund funcțiilor contractuale. Din cele 15 posturi, unul corespunde funcției de secretar iar 14 sunt de execuție. În septembrie 2018, pentru aparatul de specialitate al primarului s-au aprobat 63 de posturi, de data aceasta 21 de posturi fiind publice pentru aparatul de specialitate al edilului, cu 6 funcții de execuție în plus.
S-a verificat și modalitatea prin care s-a ocupat postul de secretar al comunei dar și unele promovări pe posturi, una privind mutarea unei funcționare de la Compartimentul Contabilite la Compartimentul Taxe și Impozite Locale. În acest caz, verificatorii au constatat că în dosarul profesional al salariatei Vladu Aurora nu se regăsește niciun document care să ateste mutarea sa de la un compartiment al primăriei la altul. Mai mult, nu se găsește nici dispoziția primarului pentru numirea sa în funcția de consilier.
Atenție sporită, le-au dat controlorilor de la ANFP și situația unui consilier de la Compartimentul Contabilitate, angajat inițial la SC GOSPOLOCALFAR SRL Fărcășești, firma CL. Respectiva salariată a fost angajată acolo în 2012, dar din dosarul profesional lipsesc elementele pe care trebuie să le conțină actul administrativ. Situația o privește pe salariata Sultănoiu Ramona.
Probleme similare se întrunesc și în dosarele consilierei Bîzu Lidia, de la Compsartimentul Fond Funciar și Registru Agricol dar și în cel al lui Tudorescu Elena Lucia, consilier la Compartimentul Registratură, Relații Publice și Resurse Umane dar și a funcționarilor publici din aparatul de specialitate al primarului.
Fără declarații de avere și fără consilier etic
Verificatorii ANFP au impus ca în 15 zile după control, primăria să stabilescă responsabilul cu atribuții pe consiliere etică și de monitorizare a respectării normelor de conduită pentru funcționarii publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului. ANFP a obligat primăria ca în 15 zile să intocmească declarațiile de avere și de interese ale funcționarilor publici, la termenul legal, să le transmită la ANI și să întocmească un registru al declarațiilor de avere și interese ale funcționarilor publici din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Fărcășești.
Planul anual de perfecționare al funcționarilor publici trebuie pus la punct ca și constituirea comisiei de paritate și a acordului colectiv care nu exista în UAT-ul controlat cum nu exista nici comisia de disciplină care trebuia și ea constituită în maxim 15 zile de la control.
În maxim 45 de zile trebuie întocmite dosarele profesionale ale funcționarilor publici din primărie, ca și mapele profesionale ale salariatelor Băîzu, Tudorescu, Sultănoiu și Vladu. S-a mai impus ca primăria să întocmească docomentația necesară în vederea solicitării avizului ANFP pentru funcțiile publice din aparatul de specialitate al primarului.
Șoferul primarului, acuzat de lovire
În timp ce ANFP-ul trasa ordine în primăria lui Drăgoescu, șoferul Niță, angajat în instituție de fostul primar Bălu, a avut tupeul să îi dea un cap în gură fostului edil, în sala de ședine a CL, în fața a trei martori care au declarat deja asta la poliție. Salariatul primăriei are dosar penal, aflat în cercetare la Poliția Rovinari.
Călina Munteanu
Recomandă acest articol:
19.03.2019. 03:55
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu