Boşii Diviziei Miniere – foşti directori „reciclaţi” pe funcţii noi
Odată stabiliţi directorii ce vor conduce Complexul Energetic Oltenia, capetele luminate din minerit şi energie, împreună cu reprezentanţii sindicatelor au trasat, în linii mari, structura de conducere a Diviziei Miniere, din cadrul proaspătului înfiinţat CEO. Apariţia acestei divizii va reorganiza din temelii mineritul, având în vedere că, în scurt timp, carierele miniere ce depind acum de cele două complexuri energetice vor fi parte componentă a acesteia.
Ogârlaci şi Scorţariu, şefii mineritului din Oltenia
Soarta celor peste 14.000 de mineri, ce vor face parte din Divizia Minieră, va fi condusă de către Vasile Ogârlaci, care va ocupa acest post graţie relaţiei foarte bune pe care o are cu „generalul” CEO, Constantin Bălăşoiu.
Actualmente şef al Departamentului Mine în cadrul CE Craiova, Ogârlaci va ajunge într-o funcţie de o însemnătate primordială, deşi n-a condus în viaţa lui vreo mină sau o carieră. Noua postură va aduce pentru Ogârlici nu numai putere şi influenţă, ci şi câştiguri pe măsură, fapt ce nu poate decât să-l bucure, având în vedere că, în ceea ce priveşte situaţia sa financiară, e loc şi de mai bine. Anul trecut, familia viitorului şef al Diviziei Miniere a avut venituri de 78.000 de lei. Pentru zile negre, există un cont în bancă, cu 4.000 de euro, iar în ceea ce priveşte imobiliarele, Ogârlici se poate lăuda cu o casă în Târgu Jiu şi un apartament în Timişoara. La averea lui, se mai adaugă un teren în municipiu şi un autoturism de lux.
În cercuri bine informate, se vehiculează deja o poveste despre cum s-a făcut alegerea lui Ogârlaci la conducerea Diviziei Miniere. Pe masa ministrului economiei, Daniel Chiţoiu, au ajuns patru propuneri, care-i vizau pe Daniel Burlan, Oprea Scorţariu, Vasile Ogârlaci şi Laurenţiu Ciurel. Ministrul a dorit să ştie părerea unui profesionist şi a chemat la sfat un personaj important, fost director al mineritului gorjean, actualmente membru într-un for esenţial al CEO şi i-a cerut părerea. Personajul l-a clasat pe primul loc, în topul alegerilor sale, pe Burlan, declarând că ceilalţi pot fi puşi în orice ordine, abia după zece locuri lăsate libere în urma actualului director al SNLO. Până la urmă, părerea altor personaje şi mai influente decât respectivul a contat mai mult şi astfel, Ogârlaci a fost declarat „câştigător”, cel puţin pentru următoarele patru luni. Unele surse dau ca sigură revenirea lui Burlan în funcţie, după acest interval de timp, sau instalarea acestuia ca director al EM Motru.
„De-a dreapta” lui Vasile Ogârlici, pe partea de producţie, va sta Oprea Scorţariu, actual şef de departament în cadrul SNLO.
CV-ul acestuia este mai impresionat decât al superiorului său, demonstrând că omul s-a perfecţionat mereu de-a lungul anilor. În 1995 şi-a luat licenţa în domeniul minelor, la Universitatea din Petroşani, urmând, în 2007, un doctorat în ştiinţe inginereşti - mine, petrol, gaze. Un an mai târziu, el a ocupat funcţia de director al Direcţiei Producţie a SNLO, din care a fost schimbat la începutul lui 2009. De reţinut este faptul că, anual, încasează, din sectorul minier, drepturi de proprietate intelectuală, care oscilează între 70 şi 90.000 de lei.
Scorţariu este autorul a cel puţin trei soluţii tehnice, pentru care deţine brevet de invenţie. Astfel, alături de alţi şefi din mineritul gorjean, Scorţariu apare ca autor al soluţiilor tehnice „Procedeu privind extragerea cărbunelui din taluzele definitive ale exploatărilor miniere la zi”, „Instalaţie pentru optimizarea factorului de putere în staţiile de transformare de 20/6 V” şi „Instalaţie pentru variaţia vitezei covorului de cauciuc al benzilor transportoare în funcţie de gradul de încărcare”.
Motru - condus de Mihail Dafinoiu, Rovinari - de Tiberiu Trotea
Zona minieră Motru se va reorganiza în reînfiinţata EM Motru, care va fi condusă de către Mihail Dafinoiu, în prezent director al Direcţiei Producţie din cadrul SNLO.
Exploatarea va avea în componenţă Cariera Lupoaia, ce va fi condusă de către Vasile Creţan, care îl va înlocui pe Eugen Iovan. Creţan este fost director al EMC Motru, postură din care s-a ales şi cu un dosar penal, întocmit pe numele său de Direcţia Naţională Anticuropţie, în urma dispariţiei, în perioada 2006-2009, a 2,5 milioane de tone de cărbune. Creţan a fost acuzat în acest dosar, alături de alte nouă persoane, de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals.
PDL-istul Florentin Gheorghescu, candidat pentru postul de primar al municipiului Motru, cercetat şi el penal alături de Creţan, în acelaşi dosar, va fi înlocuit de la Cariera Roşiuţa, şi ea parte componentă a EM Motru, de către Ion Ghica, fost director al Carierei Lupoaia. Mihai Popa, directorul Carierei Husnicioara, va rămâne, se pare, pe post, pentru el nenumindu-se un înlocuitor.
Cei care au decis noile conduceri se prea poate să fi rămas în pană de inspiraţie, dat fiind faptul că în zona Turceni, la EM Jilţ - Carierele Jilţ Nord şi Sud - actualii directori s-ar putea să-şi păstreze posturile.
La Rovinari însă, dacă va fi reciclat politic, Tiberiu Trotea, directorul complexului energetic, va conduce explotarea minieră din care vor face parte carierele Roşia, Peşteana, Prigoria şi cele din judeţul Vâlcea – Berbeşti şi Alunu.
Locul lui Trotea la timona termocentralei de la Rovinari, parte a Diviziei Energetice, va fi luat de către Gheorghe Leşu Daviţoiu, fost director al unităţii până în ianuarie 2010.
La Divizia Minieră se va alătura şi Mina Motru, partea de subteran, care va fi condusă de către Cristian Năsărâmbă, şef Departament RUL în cadrul acestei unităţi miniere. La BAVA Rovinari, directorul Daniel Dobreanu va fi menţinut în funcţie, iar la ELCFU Motru va fi instalat Ion Cojocaru, proaspăr reîntors pe funcţia de director al UEF Motru, după ce şi-a câştigat acest drept în instanţă.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
29.05.2012. 06:21
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu