“Băieţii deştepţi” din minerit scot miliarde din invenţii
Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) ţine la secret banii încasaţi, în ultimii şase ani, de autorii invenţiilor, inovaţiilor şi soluţiilor tehnice, mai pe scurt, de către “băieţii deştepţi” ai mineritului gorjean.
Deşi n-au inventat nici apa caldă, ori gaura de la macaroană, pleiada de specialişti din cadrul companiei miniere încasează zeci de milioane de lei vechi lunar până când altcineva se va găsi să inventeze sau să prezinte alte soluţii tehnice mai „eficiente”.
De la directori generali, ori directori de subunităţi, până la contabili sau şefii de resurse umane ori ai compartimentelor de achiziţii (!), toţi sunt preocupaţi de producţia de cărbune a SNLO dacă le intră şi lor ceva în plus în buzunar.
Adrian Iovan
adrian.iovan @scandaldegorj.ro
SNLO reinventează Legea 544
Pentru a ascunde sumele uriaşe încasate de “specialiştii” din minerit Biroul de Relaţii Publice al SNLO reinventează până chiar şi legea privind liberul acces la informaţiile de interes public, adăugând paragrafe întregi, privind încălcarea “dreptului de proprietate intelectuală ori industrială”, care nu există practic în textul de lege propriuzis. Pe lângă toate acestea, “legiuitorul” din SNLO ne serveşte şi oarece clauze de confidenţialitate intervenite între “inventatori” şi SNLO, de parcă n-ar fi vorba de bani publici în instituţia de la care îşi ia salariu, ci de un SRL de apartament. Vom cere directorului general al SNLO, Eugen Davidoiu, sancţionarea administrativă a celui care a lezat în acest fel dreptul opiniei publice la informaţie, urmând ca în cazul unui refuz să ne adresăm, conform legii, instanţei de judecată.
„Capacităţile” mineritului
Sume colosale, de ordinul a zeci de miliarde, ajung anual în contul aşa zişilor specialişti din minerit şi energie fără ca acestea să fie trecute, de către titulari, nici măcar în declaraţiile de avere.
Conform unor situaţii centralizate, din 2003 până în prezent, toţi directorii generali ai SNLO şi cei ai subunităţilor, precum şi foarte mulţi şefi de direcţii sau departamente, au încasat sume consistente în urma “eficientizării utilajelor miniere, a benzilor transportoare ori a echipamentelor electrice”.
Dacă e să o luăm ierarhic, fără nicio excepţie, de la Ion Vulpe şi până la Daniel Burlan, “boşii” SNLO au fost extrem de preocupaţi de soarta mineritului gorjean dar mai ales de contul personal. Aşadar, pe parcursul unui an de zile, 2003, foştii directori Vulpe şi Nicolae Bercea s-au gândit cum să recupereze peste 700.000 de tone de cărbune imobilizate după oprirea activităţii în cariera Urdari şi din afara liniei de excavare la cariera Roşia de Jiu. Deşi, pentru a se gândi la soluţii ca activitatea companiei miniere să fie eficientă primeau salariu, cei doi directori au încasat ceva bani în plus la leafă, la vremea respectivă, despre care vom face vorbire în curând.
Lista inventatorilor cu funcţii importante poate continua cu alţi doi foşti “generali” ai SNLO, Tiberiu Trotea şi Daniel Burlan care, au implementat şi ei pe mulţi bani soluţii tehnice pentru recuperarea unor cantităţi de cărbune sau eficientizarea unor circuite de transport în cariere.
“Specialiştii” din MEF
Băieţii deştepţi din Ministerul Economiei şi Finanţelor, fostul secretar de stat, Ionel Manţog, şi Sorin Găman, directorul general al Direcţiei Resurse Minerale, n-au putut dormi liniştiţi cu gândul la bunul mers al SNLO şi au creat şi ei câte ceva pentru productivitatea companiei miniere dar şi pentru posteritate.
Pe Manţog, din postura de director al Direcţiei de Resurse Umane şi mai apoi de secretar de stat, l-a preocupat în mod deosebit eficientizarea circuitului de transport la cariera Husnicioara şi este coautor al acestei soluţii pentru care a încasat ceva mai puţini bani decât pentru efortul depus la CE Turceni de unde primeşte lunar vreo 400 de milioane drepturi de proprietate intelectuală.
Sorin Găman însă nu figurează pe nicio listă de inventatori sau inovatori a SNLO şi totuşi a scris cu mâna lui în declaraţia de avere că a primit de la EMS Motru, în urmă cu doi ani, 211 milioane de lei vechi pentru o realizare tehnică, iar în primele luni ale acestui an doar 60 de milioane drepturi de proprietate intelectuală.
Toţi aceştia n-ar fi putut realiza mai nimic fără ajutorul directorilor subunităţilor SNLO şi a directoraşilor din companie pe care îi veţi cunoaşte în numerele viitoare. Unul dintre aceştia, Vasile Creţan, a refuzat deja să ofere opiniei publice sumele încasate de el şi superiorii săi de la EMC Motru, subunitatea pe care o conduce în prezent.
Recomandă acest articol:
09.09.2008. 13:06
Comentarii
domnule gica esti si tu cumva un mic directoras,,,daca da nu ma mira
domnule ENACHE chiar sunteti asa de naiv incata sa credeti ca totii directorii generali ai SNLO si de subunitati sunt asa de albi si gingasi.pacat ,,,cred ca romanii naivi isi merita amarata de soarta
domnule gica mineru,daca imi permiteti parerea mea vizavi de specialistii SNLO------doftana daca ar exista ar fii prea blanda pentru capusele aste ce au trecut prin SNLO ,si subunitatile ei in functii de conducere..
Cunosc foarte bine capacitatea profesionala a ingineri;or mentionati ca am fost geolog Sef la trustul minier Oltenia si ICITPML. Au tot dreptul sa primeasca bani pe inventiile inregistrate la OSIM ca in orice tara capitalista. Numai comunistii nu ne dadeau decat certificate de inventator. Incetati cu sechelele comuniste de gandire ca oricine face o inventie fura, domnule ziarist.
Cred ca s-au strecurat cateva greseli.
Mantog 400 de milioane lunar???? Am cautat si eu declaratia de avere si nu am vazut sa existe asa ceva.
|Fratilor... ve rog verticalitate si seriozitate.
Nu ba Gica nu e publica, e pentru gasca voastra ca ati venit voi cu bani de acasa si v-ati apucat de afacere... chiar denumirea o da de gol: societatea NATIONALA bal bal bal cu capital integral de stat. Sa nu stie directoru ca e publica si saracu d-asta se poarta de parca a mostenit-o de la mama morega!?
Si care puii mei de specialisti ca eu am crescut cu excavatoru langa casa si sa moara inventatorii daca s-a schimbat ceva de 40 de ani la tehnologia de lucru
Furati linistiti......
Davidoiu vegheaza si citeste cardurile....
Pentru cultura generala a autorului şi cititorilor, SNLO nu este institutie publica, iar despre banii publici autorul ar fi bine sa se documenteze mai bine.
Cinste tuturor specialistilor din minerit care prin contributia lor şi-au aportul la eficientizarea acestei activitatii.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu