Omul lui Manțog! Daniel Burlan, exponentul unor grupuri de interese economice, noua variantă pentru postul de director al CEO. Dosarele ”Masa caldă” și ”Edenred - SNLO”, petele de milioane din CV-ul său
O nouă listă apare la Complexul Energetic Oltenia (CEO), avându-l în poziția de președinte al Directoratului pe Daniel Burlan, după ce acesta a fost văzut, la finele săptămânii trecute, intrând în sediul ALDE Gorj pentru a pune la punct ultimele detalii în vederea preluării conducerii companiei energetice. Cariera lui Burlan a evoluat odată cu propulsarea în funcții politico-administrative importante a lui Ionel Manțog, în vremea guvernării PDL, așa că, și de data asta, protectorul său, în prezent, consultant al liderilor ALDE, îl vrea la vârful companiei energetice pentru a recăpăta putere și influență în minerit și energie.
Burlan este exponentul și al unor oameni de afaceri din Gorj și Dolj care-l susțin pe toate fronturile pentru a fi impus șef al CEO, iar ei să-și poată securiza contractele cu compania.
Revocarea Directoratului CEO condus de Sorinel Boza e singura misiune a noului Consiliu de Supraveghere, lucru demonstrat la cele două ședințe ale organismului de conducere al companiei energetice care au avut doar acest punct pe ordinea de zi. Ambele încercări au eșuat, deocamdată, din cauza lipsa unei asigurări civile profesionale pentru supraveghetori. Mai exact, este vorba despre faptul că CEO nu a finalizat procedura de achiziție pentru serviciile de asigurare civilă profesională, iar în cazul unei decizii ilegale, dovedită de instanțele de judecată, membrii organismelor de conducere ar plăti eventualele prejudicii din buzunarul propriu.
Deși procedura are termen de finalizare sfârșitul lunii ocombrie, membri CS pot risca, iar miercuri, 7 august a.c., la următoare ședință, să revoce Directoratul Boza.
Concomitent cu aceste încercări de demitere a celor care conduc CEO, la sediul ALDE sunt creionate alte organigrame, iar echipa agreată să conducă compania se schimbă săptămânal, în funcție de jocurile pe care sunt dispuși să le facă cei ofertați cu poziții în boardul producătorului energetic.
Inițial, așa zisul ”Directorat din umbră” îi avea în componență pe Marian Motocu, în funcția de președinte, iar din echipa sa făceau parte Daniel Pităroiu, Cătălin Stănculescu, Cosmin Trufelea și Dan Vasile, ultimul membru al actualului Directorat. Ulterior, lucrurile s-au schimbat, iar locul lui Dan Vasile, pare că va fi luat de Daniel Burlan, care va ocupa și funcția de președinte.
Legat ombilical de Manțog
Daniel Burlan a fost propulsat, în martie 2005, din adjunct la EMC Motru, în poziția de director tehnic al Societății Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO), în vremea în care Ionel Manțog era secretar de stat în Ministerul Economiei și lider al PDL Gorj. În februarie 2006, Burlan ajunge director general al SNLO cu susținerea lui Manțog, și ocupă această funcție timp de un an și două luni, ulterior revenind în poziția de director tehnic. În ianuarie 2009, este din nou propulsat în funcția de șef al mineritului din Oltenia, iar Manțog ocupă postul de director general al CE Turceni, pe relația acestuia cu ministrul Economiei din acea perioadă, Adriean Videanu.
La înființarea CE Oltenia, Burlan nu prinde funcția de director al Diviziei Miniere, ci doar adjunct, iar odată cu decăderea protectorilor săi, Ionel Manțog și Marin Condescu, lider al FNME, începe și declinul carierei sale.
În aria de interese a milionarilor
În martie 2016, Burlan părăsește CEO și este angajat ca director general al Har Trans SRL, o societate din portofoliul omului de afaceri Nicolae Sarcină, pe care o manageriază timp de un an și jumătate. În acei doi ani fiscali, firma a înregistrat pierderi de 2,5 milioane de lei, respectiv 1,8 milioane de lei, așa că, Burlan a prins, din nou, ”trenul” CEO și s-a urcat în el. Mai întâi ca inginer coordonator al unui departament, iar din decembrie, anul trecut, în Directoratul companiei.
O legătură strânsă, prin prisma contractelor derulate la SNLO de firma Romdata Aq SRL Craiova, a avut Burlan cu și cu patronul acesteia, afaceristul Valentin Săceanu. De altfel, numele firmei doljene apare ca și câștigător al unor contracte la Cariera Roșia, mai exact, instalație electrică pentru utilaje de carieră, respectiv, montare sisteme de viteză variabilă în funcție de încărcare, cu acțiune directă, lucrări subcontractate societăților IMSAT Motru și Grimex SRL, a afaceristului Sarcină. La cele două halde ale Carierei Roșia, exact pe aceste lucrări, a fost implementat, în 2012, un brevet de invenție pentru ,,Instalație pentru variația vitezei covorului de cauciuc al benzilor transportoare în funcție de gradul de încărcare”, ai cărui autori sunt, pură coincidență, Daniel Burlan, Oprea Scorțariu, consilier în cadrul Ministerului Energiei, Mircea Mezinca, Vasile Simeria, Victor Băluță, Mihail Dafinoiu, director EMC Motru, Gabriel Caranda, Radu Gugu, Vasile Racea și Cosmin Trufelea, vehiculat și el în noul Directorat. Potrivit unor surse, au existat suspiciuni privind eficiența economică obținută de carieră în urma implementării acestei soluții tehnice și a fost constituit un dosar în care organele judiciare au efectuat cercetări.
Cert este că, pe rolul Tribunalului Gorj se află un dosar, cu termen 2 septembrie a.c., în care Daniel Burlan se judecă cu CEO pentru drepturi de proprietate intelectuală.
Trebuie spus că Burlan are o legătură de prietenie și cu Gheorghe (Bebe) Velican, unul dintre acționarii Marsat SA, fiind văzut de câteva ori în anturajul milionarului.
Burlan, martorul „cheie” în dosarul de spălare de bani al lui Condescu
În 2013, ancheta vizând contractele de cesiune de creanţe încheiat între clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu şi firma Edenred, care asigura tichetele de masă pentru minerii din fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia, a fost deschisă, initial, de Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu, care apoi şi-a declinat competenţa către Parchetul Tribunalului Gorj, dosarul ajungând în final la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Fostul director general de la SNL Oltenia Daniel Burlan era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Marin Condescu, fost președinte al FNME, era considerat complice, în derularea a trei contracte de cesiune de creanţe, falsificate, încheiat între SNLO, Pandurii Târgu Jiu şi Edenred SRL. Ulterior, Burlan a fost scos de sub urmărire penala, iar Condescu condamnat la o pedeapsă cu suspendare.
"Povara morală a condamnării mele o las pentru conștiința lui Burlan, Olaru și Temelescu", a declarat fostul șef de la Pandurii, Marin Condescu, după sentința de condamnare de la Curtea de Apel Craiova.
Totuși, trebuie spus că Burlan îi datorează o parte din carieră lui Condescu, fiind susținut în funcția de director general al SNLO și cu sprijinul acestuia și al sindicatelor.
Astfel, cât a condus SNLO, Burlan a finanțat echipa de fotbal Pandurii, al cărei președinte era Condescu, cu 30 de milioane de lei, adică cu aproape 6,5 milioane de euro, în patru ani si jumătate.
Mai târziu, cei doi au fost asociați, indirect, în firma Gardena River SRL, care deținea o crescătorie de animale în localitatea Baniu și un spațiu comercial în Tg-Jiu.
Reținut pentru delapidare
În septembrie 2014, Daniel Burlan a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de delapidare în dosarul ”Masa caldă”. Potrivit procurorilor, în perioada cât a fost director general al SNLO, Burlan a aprobat ca sportivii de la Clubul ”Minerul” Motru să servească masa la SC Cazare Cantine, fără să existe un contract în acest sens. Mai mult, tot societatea respective organiza diverse sindrofii pentru ștabii mineritului motrean, decontate de SNLO în contul mesei calde pe care o primeau minerii. Prejudiciul estimate, la momentul declanșării anchetei, era cifrat la 2,8 milioane de lei. Dosarul încă mai e plimbat între instanțele de judecată, după cinci ani de la constituirea sa.
Recomandă acest articol:
06.08.2019. 07:00
Comentarii
Vreo deosebire de.... Caracal?!?
Burlan este un profesionist, indiferent de ceea ce se vehiculează in media. Dacă informația este adevărată, este un câștig pentru CEO.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu