Cât de avuţi sunt candidaţii pentru Parlament?!
Un loc în Parlamentul României aduce prerogative, prosperitate şi influenţă oricui a investit suficienţi bani în campania electorală, încât să convingă electorii că nu pot trăi în următorii patru ani, dacă nu le reprezintă ei interesele. Această lecţie este învăţată pe de rost de orice candidat care se visează parlamentar pentru prima dată în viaţă, sau care are deja experienţă, pentru că cei care au văzut cât de bine se trăieşte pe banii statului îşi încearcă de mai multe ori norocul. Mulţi dintre cei care se doresc înalţi demnitari au deja o avere, dar, odată ce au prins gustul banului, vor din ce în ce mai mult.
În fiecare ediţie până la debutul campaniei electorale vom face cunoscute averile candidaţilor la alegerile parlamentare din decembrie. Azi, ce averi deţin competitorii USL.
Trei dintre cei care vreau să capete, în următorii patru ani, titulatura de deputat au mai fost în Parlamentul României, unii dintre ei devenind parlamentari de carieră având în vedere că au deja o vechime de opt ani. Pentru premierul Victor Ponta nicio altă îndeletnicire nu se compară cu slujba de deputat de Gorj, aşa că, după deja două mandate, vrea din nou să-şi trăiască următorii pantru ani din viaţă, confortabil. Declaraţia sa de avere nu reflectă totuşi prosperitatea pe care cu siguranţă o resimţi în momentul în care ocupi doar funcţii de top în structurile importante ale ţării. El are în posesie un teren cumpărat în anul 2006 în Baia de Fier, o casă în aceeaşi comună şi un apartament în Bucureşti. Cu toate că este pasionat de maşini, fiind deja celebre participările sale la raliuri, Ponta nu deţine nicio maşină, ca de altfel niciun fel de bijuterii a căror valoare să depăşească 5.000 de euro.
Conform a ceea ce a consemnat în declaraţia de avere. Victor Ponta se pare că a avut totuşi un autoturism, deloc ieftin, achiziţionat în leasing, pe care l-a cedat anul acesta unei alte persoane, contra sumei de 18.000 de euro. Poate pentru că dă prost să te plimbi printre muritorii de rând, care îţi vor asigura un nou mandat cu o maşină pe care mulţi nu-şi permit nici să o viseze. Predarea leasingului n-a fost singura afacere pe care Ponta a făcut-o, în acest an el câştigând 210.000 de euro din două tranzacţii de vânzare-cumpărare efectuate în aceeaşi zi, cu acelaşi cumpărător.
Pentru zile negre, a strâns în trei conturi bancare 49.000 de lei, 19.000 de euro şi alţi 12.000 de lei. Banii au fost depozitaţi între anii 2004-2007, adică în timpul primului mandat al lui Victor Ponta ca deputat de Gorj.
Latifundiarii din PSD
Scarlat Iriza, coleg de partid al lui Victor Ponta şi fost deputat în urmă cu patru ani îşi eclipsează net şeful de partid, când vine vorba de avere. Deţinător al unei case vechi şi a unui spaţiu comercial la începutul primului mandat, Iriza a strâns ca furnica, deţinând în prezent aproape 8.000 mp de teren intravilan în Băleşti şi Târgu Jiu, o vilă în municipiu, mai multe spaţii comerciale şi părţi sociale la alte firme. În timp ce tot mai mulţi agenţi ecomonici sunt înghiţiţi de faliment, societăţile lui Scarlat Iriza sunt pe profit. Iriza Gold şi Autil Com SRL au produs anul trecut un profit de 90.000 de lei, iar Stirco SRL de 242.000 de lei. Sfaturile lui Iriza ca şi consilier al directorului Hidroelectrica Târgu Jiu valorează şi ele aproximativ 5.000 de lei lunar.
Vasile Popeangă porneşte la luptă pentru al doilea mandat în Camera Deputaţilor, iar aproape întreaga sa avere se bazează pe moşteniri primite în familie. Mic latifundiar de Leleşti, Popeangă deţine trei terenuri, din care cel mai mare are peste 21.000 mp, o casă în comuna natală şi un apartament în Târgu Jiu. Conform declaraţiei de avere, are un autoturism Matiz şi 37.000 de lei într-un depozit bancar, dar şi un credit de 20.000 de lei înregistrat pe numele soţiei.
Weber câştigă 1.500 de lei pe luna
Omul de afaceri Mihai Weber accede pentru prima dată la o funcţie în Parlament, iar averea sa este deja una impresionantă. În materie de terenuri, Weber se poate lăuda cu două suprafeţe deţinute în Târgu-Jiu, dar şi cu nouă hectare de pădure. Posesor al unei case în municipiu şi al unui apartament în Bucureşti, viitorul deputat are la dispoziţie, pentru a se deplasa, un autoturism Mercedes, un VW Passat şi o motocicletă. Până nu demult a deţinut şi un BMW, dar a renunţat la el la începutul acestui an, contra sumei de 70.000 de lei. Asociat la patru firme, două dintre acestea funcţionând la Târgu-Jiu iar două la Bucureşti, Weber obţine un venit lunar de 1.500 de lei, ca şi administrator la una dintre societăţi. În materie de datorii, el va achita în următorii 16 ani rate la un credit de 25.000 de franci elveţieni, pe care l-a contractat la o bancă.
Camelia Khraibani este de departe cea mai puţin înstărită dintre cei care candidează pentru un loc în Camera Deputaţilor din partera USL. Medic de meserie, ea este proprietara unui teren în Argeş, a două apartamente în Motru şi a unui autoturism achiziţionat în leasing. Ca manager al Spitalului Motru, veniturile lui Khraibani se ridică la 41.000 de lei pe an.
Doi potenţi la Senat
Dian Popescu şi Toni Mihail Greblă reprezintă USL în lupta electorală pentru un fotoliu de senator. Ambele personaje au o avere solidă, cu toate că Greblă a vrut mereu să lase impresia că este cu mult mai sărac decât în realitate. El deţine în Târgu Jiu un teren intravilan, în suprafaţă de 700 mp, o casă de locuit în Târgu Jiu, bun comun cu soţia sa şi o garsonieră în care funcţionează cabinetul de avocatură al familiei. Greblă este şi proprietarul unui mic parc auto format dintr-un Volvo S 60, un Peugeot 206 şi un Hyundai ix35, pe care spune că l-a cumpărat în 2010 cu banii retraşi dintr-un depozit bancar. Ca şi toţi ceilalţi candidaţi, nu deţine nici el bijuterii sau obiecte de cult a căror valoare să depăşească 5.000 de euro, nu mai are depozite în bancă, singurul pe care-l deţine, în sumă de 80.000 de lei, făcându-l cadou fiului său.
Mai cunoscut ca om de afaceri decât ca politician, Dian Popescu deţine, împreună cu fratele său, Băile Ţicleni SRL, care i-a adus, anul trecut, un profit de 157.000 de lei. Celebra SC Maserati SRL i-a aparţinut până nu de mult lui Dian Popescu, dar, cu toate că în 2011 i-a adus o cifră de afaceri de 10 milioane şi un profit de 40.000 de lei, îi poartă ghinion politicianul, dat fiind faptul că din cauza afacerilor făcute pe această firmă el este cercetat penal şi a făcut şi cunoştinţă cu beciurile poliţiei. Maserati are în prezent mai multe procese pe rol, fiind acţionată în instanţă de mai mulţi agenţi economici, inclusiv CEZ Distribuţie, la care are datorii. Popescu mai deţine încă o societate, Erna Praktic SRL Târgu Jiu, însă aceasta nu desfăşoară activitate.
Neli Matei
Recomandă acest articol:
23.10.2012. 08:02
Comentarii
... un bou si patru vaci
Orice profesie are un contur si niste standarde, implicand o anumita expertiza. Facuta de tine, Claudiu Matei, profesia de jurnalist gliseaza net catre politic si, mai grav, catre santaj, lucru cu care esti obisnuit de pe vremea cand il storceai de arginti pe Surupaceanu!
Nu cred in obiectivitatea presei, nu poti sa ceri cuiva sa fie obiectiv. Dar trebuie sa existe independenta, buna-credinta, mai mult respect pentru adevar decat pentru prietenii politici, buna crestere si cultura, Daca astea lipsesc, subiectivismul o ia razna. Ia aminte, Matei!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu