DNA a confirmat: Surupăceanu este urmărit penal în două dosare
Puşcăriabilul Mugurel Surupăceanu, candidatul PSD pentru un mandat de deputat, a fost inclus pe lista candidaţilor pătaţi prezentată recent de trei organizaţii neguvernamentale. Demersul acestor organizaţii urmăreşte stoparea accesului în Parlament a „unor persoane pentru care calitatea de deputat sau senator este folosită ca scut faţă de aplicarea legii, ori ca platformă de trafic de influenţă sau este, pur şi simplu, produsul oportunismului politic”.
Claudiu Matei
claudiu.matei @scandaldegorj.ro
Din activitatea infracţională a lui Surupăceanu se aminteşte doar că e urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu pentru că a vîndut Romsilva un tanc cu 300.000 de dolari deşi acesta fusese importat de o firmă a lui Surupăceanu cu numai 6.250 de dolari. Probabil, autorii raportului n-au ştiut despre un alt dosar penal înregistrat de DNA pe numele lui Surupăceanu, în urma unei afaceri penale cu CE Turceni.
Despre dalmaţianul Surupăceanu se mai spune că a făcut afaceri de zeci de miliarde de lei vechi cu instituţii publice, iar cât a fost prefect al judeţului şi-a trecut firmele pe numele unor apropiaţi, astfel că în declaraţia de avere nu mai era decît proprietarul unui apartament. În prezent, declaraţia de avere a acestuia este „albă”, el ascunzându-şi astfel bunurile de un eventual sechestru pe care l-ar putea institui procurorii pentru recuperarea sumelor colosale şmenuite de acesta. Unuia dintre partenerii săi de afaceri, Dumitru Cristea, directorul CE Turceni, tocmai i s-a pus sechestru pe o parte din avere de către procurori, în cazul dosarului lui Surupăceanu de la DNA Tg-Jiu.
Dosar penal pentru un şmen de 8,7 miliarde
Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat, pentru Scandal de Gorj, faptul că Surupăceanu, unul dintre candidaţii roşii, este urmărit penal în două dosare penale pentru comiterea unor fapte conexe celor de corupţie. Primul dintre acestea este disjuns din dosarul în care procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul director al Romsilva, împreună cu alte persoane din conducerea acesteia, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, în urma unui şmen cu una din firmele lui Surupăceanu.
În iulie 2003 Severom Trans S.R.L, o societate fantomă, a importat din Ucraina un aşa zis buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile la o valoare de 6.250 de dolari. Utilajul era, de fapt, un vehicul de tip militar model din 1978 construit pe un şasiu de tanc tip T34 care avea în faţă montată o lamă reglabilă în „V”, iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat la capăt cu gheare fiind. Utilajul consuma în jur de 80 de litri de motorina pe oră, neîncadrându-se sub nici o forma în normele europene privind poluarea şi consumul. Vehiculul nu era însoţit de nici un fel de document în afara celor vamale şi a facturii, respectiv nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanţie sau certificat de omologare. De altfel, din iulie 2003 şi până în anul 2004 utilajul nu a fost utilizat în nici un fel.
În anul 2004, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva a acceptat discutarea în consiliul de administraţie, a unei propuneri de achiziţionare prin licitaţie a utilajului respectiv. Propunerea fusese întocmită de membri din conducerea regiei, cu acordul său, după ce firma care deţinea în realitate utilajul, Eufrat SRL Tg-Jiu, făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Anterior, direcţia silvica Târgu Jiu testase utilajul constatând că este necorespunzător activităţilor din domeniul forestier. La întocmirea notei de fundamentare şi a caietului de sarcini nu numai că au fost ignorate aspectele de natură tehnico-economică, mai mult, au fost trecute caracteristici menite să alunge firmele concurente, iar preţul de achiziţie propus era identic cu cel din ofertă.
Procurorii anticorupşie au stabilit că achiziţia utilajului a avut loc cu în condiţiile nerespectării legislaţiei privind achiziţiile publice, a legii finanţele publice, a legii controlului financiar preventiv propriu, precum şi cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP.
Acest lucru a dus la cumpărarea, în 10 decembrie 2004, a unui produs inutil şi necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744 %, paguba în dauna Regiei Naţionale a Pădurilor ridicându-se la 8,7 miliarde de lei vechi.
Astfel, în vreme ce utilajul fusese introdus în ţară la preţul de 6.250 de dolari, în urma aşa zisei licitaţii, RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 de dolari. Suma de 8,7 miliarde de ei vechi reprezintă avantaj patrimonial în folosul S.C. EUFRAT S.R.L din Târgu Jiu, societate administrată de Stanciu Bogdan Florin, omul care s-a ocupat, scriptic, de firma lui Surupăceanu cât timp acesta a fost prefect .
Utilajului nu i s-a găsit nicio utilitate, a fost testat atât la Direcţia Silvică din Călăraşi şi Dâmboviţa constatându-se că prezenta serioase deficienţe tehnice, dificultăţi în manipulare şi exploatare, constate atât înainte de efectuarea plăţii cât şi după aceea, iar în final nu i s-a găsit nicio întrebuinţare, fiind efectiv un morman de fier vechi.
Alte 7 miliarde pentru un morman de fiare vechi
O altă afacecere, care seamănă perfect cu cea de la Romsilva, a fost derulată cu CE Turceni. Tot un tanc, vechi de vreo 27 de ani, nefuncţional, care a costat 7 miliarde şi pentru care s-au întocmit 2 procese verbale de recepţie a fost aruncat în ograda EM Jilţ tot prin intermediul unei firme apropiate lui Surupăceanu.
În luna iunie 2007, EMC Jilţ întocmeşte un referat de necesitate, la cererea expresă a directorului CE Turceni, Dumitru Cristea, în care se menţionează că s-au început defrişările pe vreo 46 de hectare de pădure şi că ar fi necesar un „utilajului terasier pe şenile multifuncţional”. La puţin timp, în curtea EMC Jilţ, apare aşa zisul utilaj, de fapt un morman de fiare, care nici nu putea fi pornit. Săptămâni la rând s-au chinuit mecanicii mecanicii să-l repare însă, „fierotenia” nu a funcţionat decât câteva zile iar de la începutul acestui an zece abandonată în curtea EM Jilţ.
Procurorii DNA îi luaseră deja urma „utilajului”, fiind din acelaşi lot cu tancul dus de Surupăceanu, la Romsilva. Şi mormanul de fiare vechi achiziţionat CE Turceni a venit tot din Ucraina, fiind trecut prin mai multe firme, pentru a i se pierde urma, şi vândut, în final, în iulie 2007, de o societate din Mediaş, VORON TRANS, Complexului Energetic Turceni, pentru 7 miliarde lei vechi.
Sechestru pe averea directorului CET
În morişca penală cu acest utilaj, pentru care au fost necesare două procese verbale de recepţie pentru ca pe acea „ruginitură”, directorul CE Turceni să achite 7 miliarde, au intrat mai multe societăţi care, acum sunt în vizorul procurorilor anticorupţie, printre care şi SC Eurosport Trading SA Tg-Jiu, administrată de Ilie Gogălniceanu, apropiat al lui Dumitru Cristea.
Directoul CET este şi el urmărit penal, pentru abuz în serviciu, alături de Surupăceanu, în acest dosar, care se află la Biroul Teritorial Tg-Jiu al D.N.A., în faza de urmărire penală. De altfel, săptămâna trecută, procurorii anticorupţie au instituit sechestrul asigurator pe o parte din averea lui Dumitru Cristrea.
Aceasta nu este singura afacere cu iz penal a lui Surupăceanu cu CET, firma acestuia Tutto Mobili a încasat 3,5 miliarde de lei pentru obiecte de mobilier livrate complexului fără a fi respectată legislaţia în domenil achiziţiilor.
Surupăceanu îşi ascunde averea de teama unui sechestru
Candidatu social-democrat nu a depus mari eforturi când şi-a completat declaraţiile de avere şi interese. Singura sa proprietate, un apartament cu patru camere, din Tg-Jiu, a vândut-o unei anume Delia Georgiana Cambrea, pentru 1,2 miliarde de lei vechi. De fapt, ascunderea întregii averi de către Surupăceanu are legătură cu dosarele sale de la DNA şi cu instituirea unui eventual sechestru de către procurori pentru recuperarea prejudiciilor aduse diverselor instituţii publice care au făcut afaceri cu firmele sale. Surupăceanu a mai trecut în declaraţia de avere doar salariul de 18 milioane de lei vechi, pe care-l încasează lunar, din funcţia de director al nu se ştie cărei firme din portofoliul său. În afară de eventualele consecinţe penale asupra averii sale, Surupăceanu şi-a ascuns adevărata avere pentru a da bine şi în faţa electoratului, fiind destul de rar văzut, în această perioadă, şi numai prin Tg-Jiu, la volanului jeep-ului său WV Touareg.
Va urma
Recomandă acest articol:
17.11.2008. 12:26
Comentarii
se intoarce roata si la acest tanc pacat, uni vad numai rosu
proba
LA PARNAIE CU ACEST HOT!
toti sunt niste hoti
surupaceanu si alti psd-isti=mari jeguri
BAETI AI PRESEI DIN GORJ LUATI LA ''PURECAT'' PRIMARIA TG-JIU SI PE-AL EI TARTOR.LUATI-L PE SCARAOTCHI LA BANI MARUNTI CA EL MANEVREZA TOT ORASUL.EUN PAPUSAR ALE CAREI SFORI LE ARE IN DIVERSE LOCURI.EL MINUIESTE PSD.SI TOT MINUIESTE PRIMARIA SI CU TOT CE TINE DE EA.
pacat de tine mai baiatule ca ai trecut prin asa ceva.fi insa sigur ca in viata totul se plateste.sunt lucruri nescrise pe lumea asta ptr.toti nemernicii.orice om greseste in viata dar intr-atit de mult incit sa sufere oameni nevinovati e strigator la cer.fiecare va primi ce i se cuvine .daca nu azi sau maine sunt sigur ca intr-o buna zi o sa-si primeasca portia cu virf si indesat.
surupaceanu....un hot ordinar
sunt foarte curios sa stiu de ce nu se face public persoana sau partidul care numeste viitorii candidati la alegerile unde suntem indemnati cu rinjete perfide din afisele electorale?
daca au atitea probleme anumiti candidati de ce seful partidului respectiv nu-l suspenda temporar din functiile detinute in partid.am vazut ca se inscriu mii de dobitoci ce tinjesc dupa ciolane.la fiecare vot participa insa aceiasiEXCROCI.SEFII DE PARTIDE SUNT SIGUR CA AU ANUMITE OBLIGATII''MORALE'' FATA DE ACESTI INDIVIZI
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu