DNA a confirmat: Surupăceanu este urmărit penal în două dosare - Investigatii - Scandal de Gorj

Sumar articole:
Inconştienţă sau indolenţă? Amicul spaniol al unui primar din Gorj a băgat spaima într-o comună întreagă! Angajații primăriei îngrijoraţi de teama infectării cu COVID-19!

Paraschiv s-a prins în FLAGRANT: ”Sunt venite opt autobuze. Licitația va fi organizată săptămâna viitoare”(?!). Transloc va închiria autobuze, vechi de 20 de ani, de la partenerul de afaceri al directorului

La Muzeul Național Brâncuși din Târgu-Jiu nici frica nu mai păzește pepenii! Managerul, pasibil de un nou dosar penal pentru neglijență în serviciu !

Iată cine este candidatul propus de PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Gorj! Deputatul Vîlceanu l-a descris la Tv Sud!

E GATA! Burlan se pregătește să salveze CEO: a înființat un post de director, cu dedicație, pentru amicul său pesedist Tatomir!

Alee penală! Șef din Direcția de Patrimoniu Târgu-Jiu și șefii Edilitara, cercetați pentru abuz în serviciu

Răspuns halucinant al directorului Corpului de Control din MEC, la un an de la verificarea făcută la IȘJ Gorj

Noul director al Minprest are, cel puțin, un schelet în dulap! Vișan, implicat în afacerea ”Molozul”, pe când conducea firma Polaris!

Fratele administratorului public al Primăriei Novaci a construit fără autorizație?! Un stâlp de curent, în mijlocul clădirii

Corpul de Control al ministrului Educației, o săptămână în Gorj! Raport și o nouă verificare de fond

Două familii din Albeni, în carantină la domiciliu, una în autoizolare! Primarul acoperă carantinații dar le-a aprobat 10.000 de lei pentru hrană

Omul lui Weber, înlocuit cu amicul lui Leuștean! Iată cine va conduce RAR Gorj, după demiterea lui Predescu!

Inculpat pentru fals intelectual, director adjunct la Minprest! Țintește locul lui Giorgi

PSD a pierdu un primar cu trei mandate! Edilul de la Licurici, noul veterinar-șef de la Hurezani

Și mătura e PSD! Nevastă de primar, angajată femeie de serviciu la SE Turceni

”Invenția” care a omorât un om! Afacerea de 3 milioane de euro despre care președintele Directoratului CEO, Daniel Burlan, își dorește să nu afle procurorii!

Camera de Conturi Gorj demarează control la Primăria Târgu-Jiu în urma executării judecătorești a primarului Romanescu

Vezi care sunt cei mai bine plătiți lideri de sindicat din CEO! Marciuc, miliardar din tranzacții imobiliare!

Trei pretendenți, pentru funcția de șef la Cariera Lupoaia! Un CFL-ist, promovat inginer-șef Energetic

Jaf în banii publici! Sporuri și salarii ilegale, la primăriile din Gorj! TREI primari au încasat, NELEGAL, spor de dificultate și condiții vătămătoare

Doi dintr-o lovitură! Romanescu a intrat în februarie fără doi consilieri personali

Încasări de sute de mii de lei din show-uri erotice. Soții Feroiu, inculpați în dosarul ”Videochat la saloanele de înfrumusețare”, primeau banii din SUA

ȘOC! Primar PSD, acuzat că i-a făcut propuneri indecente unui consilier local: ,,Eu te-am pus la masă și tu te-ai dat la mine!”

CEO vinde curent! În curtea Carierei Roșiuța se comercializează PORTOCALE

Cadou de la șefu’ Romanescu! ,,Primăreasa” Nodea, promovată șefă la Informații în Primăria Târgu-Jiu!

Burlan, ”specialistul” în fumigene al lui Vîlceanu, la conducerea CE Oltenia! Noul președinte al Directoratului, cercetat de procurori pentru o DELAPIDARE de peste 500.000 de euro, în dosarul ”Masa caldă”

Administratorul unui salon de înfrumusețare, antreprenorul de succes al PNL din Consiliul de Supraveghere al CEO. Firmele lui Popescu, contracte de milioane cu instituții publice

Noul inspector școlar adjunct, chiulangiu pe bani publici! Profu’ de mate, acoperit de șefa Cochină

”Primărița” Nodea, conectată, prin dispoziții succesive ale lui Marcel Romanescu, la toate proiectele din care se încasează vârtos!

Dosarul ,,Videochat”, finalizat de procurori! Doi soți celebrii în Târgu-Jiu, inculpați pentru evaziune fiscală

Surprize! Scaunul lui Capotă la SJU Târgu-Jiu, disputat între Tătaru și Vienescu

Monede de aur, oseminte și tunele, depistate în urma săpăturilor de la Mănăstirea Tismana! Constructorul, bine plătit dar în insolvență

Cuibul ”asistaților social”! Soția consilierului personal al primarului Romanescu și ex-consilierul Săvoiu, angajați la Transloc. Consilierul liberal Paraschiv, INCOMPATIBIL?!

Senatorul Cârciumaru, audiat la Parchetul Înaltei Curți în dosarul busturilor! A scăpat de acuze pentru că s-au prescris, alți funcționari publici urmăriți penal

Penitenciarul Târgu-Jiu se zgârcește la banii statului ca le cei de lumânări! Fostul preotul capelan, plătit eșalonat

Substituire de identitate pentru a-i face rău, indirect, directorului Dorin Tașcău și profesoarei Maria Cochină, de la CNTV! Reclamație dublă, la IPJ Gorj

Ciurel a activat morișca intereselor și vrea să-și propulseze omul în Consiliul de Supraveghere al CEO. Eftenoiu, liantul cercului de influență!


Arhiva
20132012
2011201020092008
2007200620052004
arhivă compactă
Prima pagină · Investigatii · DNA a confirmat: Surupăceanu este urmărit penal în două dosare

DNA a confirmat: Surupăceanu este urmărit penal în două dosare

DNA a confirmat: Surupăceanu este urmărit penal în două dosare
Puşcăriabilul Mugurel Surupăceanu, candidatul PSD pentru un mandat de deputat, a fost inclus pe lista candidaţilor pătaţi prezentată recent de trei organizaţii neguvernamentale. Demersul acestor organizaţii urmăreşte stoparea accesului în Parlament a „unor persoane pentru care calitatea de deputat sau senator este folosită ca scut faţă de aplicarea legii, ori ca platformă de trafic de influenţă sau este, pur şi simplu, produsul oportunismului politic”.

Claudiu Matei
claudiu.matei @scandaldegorj.ro

Din activitatea infracţională a lui Surupăceanu se aminteşte doar că e urmărit penal de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu pentru că a vîndut Romsilva un tanc cu 300.000 de dolari deşi acesta fusese importat de o firmă a lui Surupăceanu cu numai 6.250 de dolari. Probabil, autorii raportului n-au ştiut despre un alt dosar penal înregistrat de DNA pe numele lui Surupăceanu, în urma unei afaceri penale cu CE Turceni.

Despre dalmaţianul Surupăceanu se mai spune că a făcut afaceri de zeci de miliarde de lei vechi cu instituţii publice, iar cât a fost prefect al judeţului şi-a trecut firmele pe numele unor apropiaţi, astfel că în declaraţia de avere nu mai era decît proprietarul unui apartament. În prezent, declaraţia de avere a acestuia este „albă”, el ascunzându-şi astfel bunurile de un eventual sechestru pe care l-ar putea institui procurorii pentru recuperarea sumelor colosale şmenuite de acesta. Unuia dintre partenerii săi de afaceri, Dumitru Cristea, directorul CE Turceni, tocmai i s-a pus sechestru pe o parte din avere de către procurori, în cazul dosarului lui Surupăceanu de la DNA Tg-Jiu.

Dosar penal pentru un şmen de 8,7 miliarde

Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat, pentru Scandal de Gorj, faptul că Surupăceanu, unul dintre candidaţii roşii, este urmărit penal în două dosare penale pentru comiterea unor fapte conexe celor de corupţie. Primul dintre acestea este disjuns din dosarul în care procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul director al Romsilva, împreună cu alte persoane din conducerea acesteia, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, în urma unui şmen cu una din firmele lui Surupăceanu.

În iulie 2003 Severom Trans S.R.L, o societate fantomă, a importat din Ucraina un aşa zis buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile la o valoare de 6.250 de dolari. Utilajul era, de fapt, un vehicul de tip militar model din 1978 construit pe un şasiu de tanc tip T34 care avea în faţă montată o lamă reglabilă în „V”, iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat la capăt cu gheare fiind. Utilajul consuma în jur de 80 de litri de motorina pe oră, neîncadrându-se sub nici o forma în normele europene privind poluarea şi consumul. Vehiculul nu era însoţit de nici un fel de document în afara celor vamale şi a facturii, respectiv nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanţie sau certificat de omologare. De altfel, din iulie 2003 şi până în anul 2004 utilajul nu a fost utilizat în nici un fel.

În anul 2004, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva a acceptat discutarea în consiliul de administraţie, a unei propuneri de achiziţionare prin licitaţie a utilajului respectiv. Propunerea fusese întocmită de membri din conducerea regiei, cu acordul său, după ce firma care deţinea în realitate utilajul, Eufrat SRL Tg-Jiu, făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Anterior, direcţia silvica Târgu Jiu testase utilajul constatând că este necorespunzător activităţilor din domeniul forestier. La întocmirea notei de fundamentare şi a caietului de sarcini nu numai că au fost ignorate aspectele de natură tehnico-economică, mai mult, au fost trecute caracteristici menite să alunge firmele concurente, iar preţul de achiziţie propus era identic cu cel din ofertă.

Procurorii anticorupşie au stabilit că achiziţia utilajului a avut loc cu în condiţiile nerespectării legislaţiei privind achiziţiile publice, a legii finanţele publice, a legii controlului financiar preventiv propriu, precum şi cu încălcarea propriilor ordinelor interne referitoare la acest control precum si a regulamentului intern al RNP.

Acest lucru a dus la cumpărarea, în 10 decembrie 2004, a unui produs inutil şi necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744 %, paguba în dauna Regiei Naţionale a Pădurilor ridicându-se la 8,7 miliarde de lei vechi.

Astfel, în vreme ce utilajul fusese introdus în ţară la preţul de 6.250 de dolari, în urma aşa zisei licitaţii, RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 de dolari. Suma de 8,7 miliarde de ei vechi reprezintă avantaj patrimonial în folosul S.C. EUFRAT S.R.L din Târgu Jiu, societate administrată de Stanciu Bogdan Florin, omul care s-a ocupat, scriptic, de firma lui Surupăceanu cât timp acesta a fost prefect .

Utilajului nu i s-a găsit nicio utilitate, a fost testat atât la Direcţia Silvică din Călăraşi şi Dâmboviţa constatându-se că prezenta serioase deficienţe tehnice, dificultăţi în manipulare şi exploatare, constate atât înainte de efectuarea plăţii cât şi după aceea, iar în final nu i s-a găsit nicio întrebuinţare, fiind efectiv un morman de fier vechi.

Alte 7 miliarde pentru un morman de fiare vechi

O altă afacecere, care seamănă perfect cu cea de la Romsilva, a fost derulată cu CE Turceni. Tot un tanc, vechi de vreo 27 de ani, nefuncţional, care a costat 7 miliarde şi pentru care s-au întocmit 2 procese verbale de recepţie a fost aruncat în ograda EM Jilţ tot prin intermediul unei firme apropiate lui Surupăceanu.

În luna iunie 2007, EMC Jilţ întocmeşte un referat de necesitate, la cererea expresă a directorului CE Turceni, Dumitru Cristea, în care se menţionează că s-au început defrişările pe vreo 46 de hectare de pădure şi că ar fi necesar un „utilajului terasier pe şenile multifuncţional”. La puţin timp, în curtea EMC Jilţ, apare aşa zisul utilaj, de fapt un morman de fiare, care nici nu putea fi pornit. Săptămâni la rând s-au chinuit mecanicii mecanicii să-l repare însă, „fierotenia” nu a funcţionat decât câteva zile iar de la începutul acestui an zece abandonată în curtea EM Jilţ.

Procurorii DNA îi luaseră deja urma „utilajului”, fiind din acelaşi lot cu tancul dus de Surupăceanu, la Romsilva. Şi mormanul de fiare vechi achiziţionat CE Turceni a venit tot din Ucraina, fiind trecut prin mai multe firme, pentru a i se pierde urma, şi vândut, în final, în iulie 2007, de o societate din Mediaş, VORON TRANS, Complexului Energetic Turceni, pentru 7 miliarde lei vechi.

Sechestru pe averea directorului CET

În morişca penală cu acest utilaj, pentru care au fost necesare două procese verbale de recepţie pentru ca pe acea „ruginitură”, directorul CE Turceni să achite 7 miliarde, au intrat mai multe societăţi care, acum sunt în vizorul procurorilor anticorupţie, printre care şi SC Eurosport Trading SA Tg-Jiu, administrată de Ilie Gogălniceanu, apropiat al lui Dumitru Cristea.

Directoul CET este şi el urmărit penal, pentru abuz în serviciu, alături de Surupăceanu, în acest dosar, care se află la Biroul Teritorial Tg-Jiu al D.N.A., în faza de urmărire penală. De altfel, săptămâna trecută, procurorii anticorupţie au instituit sechestrul asigurator pe o parte din averea lui Dumitru Cristrea.

Aceasta nu este singura afacere cu iz penal a lui Surupăceanu cu CET, firma acestuia Tutto Mobili a încasat 3,5 miliarde de lei pentru obiecte de mobilier livrate complexului fără a fi respectată legislaţia în domenil achiziţiilor.

Surupăceanu îşi ascunde averea de teama unui sechestru

Candidatu social-democrat nu a depus mari eforturi când şi-a completat declaraţiile de avere şi interese. Singura sa proprietate, un apartament cu patru camere, din Tg-Jiu, a vândut-o unei anume Delia Georgiana Cambrea, pentru 1,2 miliarde de lei vechi. De fapt, ascunderea întregii averi de către Surupăceanu are legătură cu dosarele sale de la DNA şi cu instituirea unui eventual sechestru de către procurori pentru recuperarea prejudiciilor aduse diverselor instituţii publice care au făcut afaceri cu firmele sale. Surupăceanu a mai trecut în declaraţia de avere doar salariul de 18 milioane de lei vechi, pe care-l încasează lunar, din funcţia de director al nu se ştie cărei firme din portofoliul său. În afară de eventualele consecinţe penale asupra averii sale, Surupăceanu şi-a ascuns adevărata avere pentru a da bine şi în faţa electoratului, fiind destul de rar văzut, în această perioadă, şi numai prin Tg-Jiu, la volanului jeep-ului său WV Touareg.

Va urmaRecomandă acest articol:
facebook twitter myspace google stumbleupon reddit digg

  17.11.2008. 12:26

Comentarii

alin
24.08.2012. 14:23

se intoarce roata si la acest tanc pacat, uni vad numai rosu

filantropu'
23.11.2008. 16:43

proba

ion
20.11.2008. 22:52

LA PARNAIE CU ACEST HOT!

anomim
19.11.2008. 12:00

toti sunt niste hoti

marius vladoianu
19.11.2008. 10:12

surupaceanu si alti psd-isti=mari jeguri

ANONIM
17.11.2008. 19:30

BAETI AI PRESEI DIN GORJ LUATI LA ''PURECAT'' PRIMARIA TG-JIU SI PE-AL EI TARTOR.LUATI-L PE SCARAOTCHI LA BANI MARUNTI CA EL MANEVREZA TOT ORASUL.EUN PAPUSAR ALE CAREI SFORI LE ARE IN DIVERSE LOCURI.EL MINUIESTE PSD.SI TOT MINUIESTE PRIMARIA SI CU TOT CE TINE DE EA.

ANONIMUS
17.11.2008. 19:21

pacat de tine mai baiatule ca ai trecut prin asa ceva.fi insa sigur ca in viata totul se plateste.sunt lucruri nescrise pe lumea asta ptr.toti nemernicii.orice om greseste in viata dar intr-atit de mult incit sa sufere oameni nevinovati e strigator la cer.fiecare va primi ce i se cuvine .daca nu azi sau maine sunt sigur ca intr-o buna zi o sa-si primeasca portia cu virf si indesat.

cosmin
17.11.2008. 19:17

surupaceanu....un hot ordinar

curiosul
17.11.2008. 14:26

sunt foarte curios sa stiu de ce nu se face public persoana sau partidul care numeste viitorii candidati la alegerile unde suntem indemnati cu rinjete perfide din afisele electorale?
daca au atitea probleme anumiti candidati de ce seful partidului respectiv nu-l suspenda temporar din functiile detinute in partid.am vazut ca se inscriu mii de dobitoci ce tinjesc dupa ciolane.la fiecare vot participa insa aceiasiEXCROCI.SEFII DE PARTIDE SUNT SIGUR CA AU ANUMITE OBLIGATII''MORALE'' FATA DE ACESTI INDIVIZI

Lasă un comentariu

Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

* = câmp obligatoriu

:

: