Chiaburul Contoloru a fost achitat
Încă un dosar al fraudelor de la BCR albit de judecătorii sibieni
Fostul director al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, a scăpat basma curată din al treilea dosar penal instrumentat ca urmare a tunului bancar dat la BCR Novaci, la începutul anilor 2000, în valoare de 4.496 miliarde de lei vechi. După ce Contoloru a făcut aproape doi ani de arest preventiv, toate cele patru dosare întocmite în caz au fost strămutate la Sibiu, unde a început să curgă cu achitări în favoarea fostului director al BCR.
În timp ce balanţa justiţiei a fost înclinată în mod dubios în favoarea sa în dosarele BCR, Contoloru a a avut magistraţii de partea sa şi în cazul unor retrocedări de terenuri, atât în Iaşi, cât şi în Târgu-Jiu, în prezent fiind un adevărat latifundiar.
Adrian Iovan
Moş Nicolae i-a adus, mai târziu cu două zile, un cadou nepreţuit fostului director al BCR Gorj. El a fost achitat pe data de 8 decembrie a.c. pentru o serie de infracţiuni printre care participaţie impropie la înşelăciune, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Deşi, în perioada în care BCR Novaci acorda cu nemiluita credite anumitor firme, Dumitru Contoloru era mare boss al sucursalei judeţene, Tribunalui de la Sibiu a considerat că nu se face vinovat de niciuna dintre acuzaţiile aduse, aşa că l-a achitat. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă şi cu fostul director al BCR Novaci, Sorin Popescu, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare alături de contabila sucursalei, Marilena Giurcă.
Oameni de afaceri care au beneficiat de creditele ilegale acordate de către BCR Novaci, printre care Ion Marin, patronul Rarora Râmnicu Vîlcea, au fost şi ei achitaţi. Matyas Gabriel Viorel a fost singura excepţie de la această regulă, el fiind condamnat la doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În prezent doar un singur dosar se mai află pe rolul Tribunalului Sibiu . Inculpaţii sunt aceeaşi, iar faptele pentru care sunt judecaţi, sunt fapte de corupţie conform Legii 78/2000.
Dumitru Contoloru declara încă de anul trecut, când cel de-al treilea dosar nu ajunsese în faza actuală că va acţiona statul român în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru cei doi ani pe care i-a stat după gratii în arest preventiv. Contoloru intenţionează să ceară despăgubiri serioase statului român, chiar dacă singurii care-l consideră nevinovat sunt judecătorii. Din păcate însă, doar părerea acestora contează.
Bătălia pentru obţinerea achitării sale în cazul BCR nu a fost singura pe care Contoloru a dus-o în ultimii ani. Moştenitor al familiei boierului Bădărău, fostul director al BCR a recuperat în instanţă 46 de hectare de teren în Dealul Copoului, în Iaşi.
Pentru a-şi recuepra pământul el s-a judecat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, comisia de aplicare a Legii 18 şi cu Agenţia Domeniilor Statului. În final a primit câştig de cauză şi a fost împropietărit cu terenuri în valoare de peste 20 de milioane de euro.
În Târgu-Jiu, cartierul Bârseşti, Contoloru este deja de mult proprietar al conacului fostului boier Mugurel Danielescu şi al unei livezi de 17 hectare din care a vândut o parte unei firme care a construit acolo un showroom auto.
Recomandă acest articol:
15.12.2008. 23:28
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu