Inculpații din «lotul BCR Gorj», obligați la plata de despăgubiri record de sute de miliarde lei
Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, dar și mai mulți inculpați în dosarul privind acordarea de credite bancare ilegale au scăpat de pușcărie, dar au fost obligați la plata de despăgubiri record în sumă de peste 360 miliarde de lei vechi. Sentința a fost dată de Curtea de Apel Alba Iulia și nu este definitivă.
Și Curtea de Apel Pitești a emis, la o diferență de numai o zi, o altă sentință favorabilă lui Contoloru, în sensul că acesta nu va ajunge în închisoare, ci va plăti doar despăbugiri.
Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat pe inculpații din «lotul BCR Gorj» la pedepse mai mici față de instanța anterioară, dar i-a obligat la plata unor despăgubiri uriașe de peste 360 miliarde de lei vechi. Pentru că procesul s-a întins pe o perioadă lungă de timp, Petre Paul Țârdea, unul dintre principalii acuzați în acest dosar, cel care era considerat creierul operațiunii de obținere de credite ilegale, a decedat.
Fostul şef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, executarea pedepsei fiind înlocuită cu un termen de încercare de 4 ani şi 6 luni. De asemenea, faţă de acesta magistraţii au dispus încetarea procesului penal sau achitarea pentru mai multe acuzaţii.
Este vorba de fals în înscrisuri sub semnătură privată, acordare a creditelor cu încălcarea legii sau a normelor de creditare și complicitate la infracţiunea de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, cea din urmă acuzaţie fiind dezincriminată de legislaţia actuală.
Fostul şef al Serviciului Credite din BCR Gorj, Cornel Floarea, a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. La instanţa de fond, acesta a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni cu suspendare.
Fostul director de la BCR Novaci, cea mai mare pedeapsă, dar cu suspendare
Fostul şef al BCR Novaci, Sorin Popescu, a primit o pedeapsă, de șase ani închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Dar și în cazul lui, executarea pedepsei este suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 5 ani. La instanţa de fond, Tribunalul Sibiu, Sorin Popescu primise o condamnare de 7 ani şi 6 luni, cu executare.
Fostul ofiţer de credite de la BCR Novaci, Ion Chiriac, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Marilena Giurcă, fost ofițer de credite în cadrul BCR Novaci, a fost condamnată la patru ani închisoare tot cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Anterior, Tribunalul Sibiu o condamnase pe aceasta la 5 ani şi 6 luni, cu executare.
Achitări pentru mai mulți funcționari bancari
Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca fostul director al BCR sector 6, Mihai Hajdu, trimis și el în judecată în acest dosar de către procurorii DNA să fie achitat de toate acuzaţiile care i-au fost aduse. De asemenea și Luminiţa Rais, fost ofiţer de credite la sucursala sector 6 București, a fost achitată. La instanţa de fond, cei doi au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare.
Fostul director al BCR sector 4, Mihaela Staicovici, a fost achitată de acuzaţiile ce i-au fost aduse. Și ofiţerii de credite Maria Clara Popescu şi Blanche Gabriela Banu au fost găsiți nevinovați, deși la instanța de fond primiseră o condamnare de 1 an şi 8 luni cu suspendare.
Condamnări cu executare
Un alt inculpat condamnat în acest dosar este Ion Nicolae, fost administrator la Foraj Sonde SA Târgu Cărbuneşti. Acesta a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. La instanţa de fond, acesta primise o pedeapsă cu executare de șapte ani.
De asemenea, fostul patron al grupului de firme Rarora SRL din judeţul Vâlcea, Ion Marin, a fost condamnat la șase ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în condițiile în care, la instanţa de fond, acesta fusese condamnat la o pedeapsă de opt ani închisoare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o și Gabriel Viorel Matyas, care era cumnat cu omul de afaceri Paul Petre Ţârdea, considerat creierul operațiunilor. Acesta a decedat, anul trecut, astfel că față de acesta a încetat procesul penal.
Despăgubiri record
Curtea de Apel Alba a decis ca inculpaţii să achite daune de peste 36 de milioane de lei noi, adică 360 miliarde de lei vechi.
„Obligă inculpaţii Contoloru Dumitru, Popescu Sorin, Floarea Cornel, Chiriac Ion, Giurca Marilena, Marin Ion, Matyas Gabriel Viorel, Ţîrdea Paul Petre, Nicolae Ion, în solidar între ei, (iar în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Marin Ion în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC Rarora SRL, iar pe inculpatul Matyas Gabriel Viorel în solidar cu părţile responsabile SC Roca Junior SRL şi SC Crisvalmar SRL) către partea civilă , la plata despăgubirilor în cuantum de 36.112.088 RON, din care suma de 27.699.350 RON contravaloarea creditelor nerambursate”, se arată în sentinţa instanţei.
Sentinţa Curţii de Apel Alba nu este definitivă
Contoloru a mai primit o sentință favorabilă la Curtea de Apel Pitești
O altă instanță de judecată s-a pronunțat în urmă cu numai câteva zile într-o altă cauză în care sunt vizați Dumitru Contoloru, Sorin Popescu și alți foști funcționari bancari. Curtea de Apel Piteşti a decis să desfiinţeze sentinţa Tribunalului Argeş, prin care foştii şefi ai BCR Gorj şi BCR Novaci au fost condamnaţi la închisoare. Dosarul va fi rejudecat la instanţa de fond.Tribunalul Argeş a decis la data 30 aprilie 2013, ca fostul şef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, să fie condamnat la șase ani de închisoare cu executare; fostul şef al BCR Novaci, Sorin Popescu la opt ani de închisoare; doi ofiţeri de credite, Ion Chiriac și Marilena Giurcă, şi omul de afaceri Ion Marin, la șase ani.
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
04.02.2014. 05:05
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu