Chioşc fără autorizaţie, în incinta Peşterii Polovragi
În primăvara acestui an, în incinta Peşterii Polovragi, rezervaţie naturală, s-a construit un chioşc, menit să-i adăpostească pe paznicii şi supraveghetorii angajaţi aici. Pentru construcţie s-au achitat peste 8.000 de lei, dar nu s-a solicitat nicio autorizaţie de construcţie a chioşcului de la autorităţile locale, şi nici avize de mediu ori de la pompieri.
Asta, în condiţiile în care, în urmă cu un an, în Peştera Polovragi a izbucnit un incendiu, care din fericire nu s-a extins. Focul a pornit de la un reşou lăsat nesupravegheat de către angajaţi.
Peştera Polovragi, în apropierea căreia s-a petrecut, săptămâna trecută, tragicul eveniment al morţii Veronicăi Bulai, nu se bucură de o deplină legalitate. Pe lângă faptul că sunt nemulţumiri legate de tăierea biletelor către turişti, motiv pentru care Felicia Bantea, muzeografa de aici, este bănuită că ar sustrage din veniturile încasate la peşteră, a mai apărut o ilegalitate.
Aici s-a construit un chioşc, chiar în incinta rezervaţiei naturale, adică în interiorul peşterii. Construcţia este menită să îi adăpostească pe angajaţii peşterii şi cam atât, dar pentru confortul celor trei salariaţi s-a cheltuit, din bani publici, 8000 de lei.
Drumul Dacilor, proiectul mort
Pentru punerea în valoare a cetăţii dacice de deasupra peşterii, de pe platoul de la Crucea lui Ursache, directorul Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, susţinea la începutul mandatului său, că va reamenaja acest drum pentru turişti. Au trecut însă cinci ani de atunci iar drumul nu s-a mai reamenajat, niciunul dintre angajaţii instituţiei nemaideplasându-se măcar la faţa locului pentru a vedea în stare se află cetatea dacică de deasupra.
Cetatea dacică datează din secolul II î.H.-I. d.H. Se ştia de cetatea de deasupra Peşterii Polovragi de la începutul secolului dar a fost cercetată abia în 1964, într-o primă fază de cercetători de la Institutul de Arheologie din Bucureşti, iar din 1975 de Muzeul Naţional Militar. Aici s-a descoperit ceramică din perioada dacică şi câteva obiecte şi monede romane.
Mihai Călinescu
Recomandă acest articol:
26.08.2013. 23:37
Comentarii
Domnule Calinescu esti agramat.Fac propunere ziarului sa se descotoroseasca de acest tip pt. ca-i face de ras.
marinoiu e un dobitoc.va dezinformeaza .
drumul e marcat de catre salvamont gorj.chioscul a costat 300 lei.au trecut 3 ani de la drumul dacilor.incendiu nu a fost.autorul articolului e agramat.in legatura cu investigatiile arheologice trebuie aprofundata literatura de specialitate.daca picepi ceva.ori poate ca marinoiu.
nu 8000,ci 300 lei.cercetati,apoi scrieti.
CHIOSCUL CU PRICINA A COSTAT DOAR 300 RON.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu