Călinoiu, bolnav de amnezie
Silviu Păşoiu
silviu.pasoiu@scandaldegorj.ro
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a admis public că a fost asociat în SC Consorţiu SA în perioada 2000-2002, perioadă în care era vicepreşedinte la instituţia amintită, dar s-a dovedit a fi lovit de amnezie în ceea ce priveşte relaţiile contractuale dintre unitatea de stat şi societatea respectivă. El a declarat că nu-şi aduce aminte dacă au existat contracte între cele două atunci când era acţionar la Consorţiu şi vicepreşedinte la consiliu judeţean. Cu toate că pretinde că n-are habar de afacerile SC Consorţiu cu statul, el este convins că „toate lucrările executate pe drumurile judeţene din Gorj din anul 2000 şi până în prezent au fost atribuite legal”.
Atitudinea preşedintelui Călinoiu, deşi ridicolă, este singura pe care ar fi putut-o adopta în condiţiile în care există date concrete cu privire la afacerile dintre Consorţiu şi consiliul judeţean. În luna octombrie 2002, SC Consorţiu SA primea de la Consiliul Judeţean Gorj o lucrare cu valoarea iniţială de 6,5 miliarde de lei vechi, fără TVA. Pentru aceşti bani, Consorţiu trebuia să îmbunătăţească infrastructura de transport local DC 95 Teleşti-Şomăneşti-Buduhala.Banii au provenit din fonduri Phare-Ricop, iar valoarea contractului a fost mărită, un an mai târziu, printr-un act adiţional la 7,5 miliarde de lei vechi.
După aşa-zisa retragere din firmă a lui Ion Călinoiu, Consorţiu a continuat să colaboreze cu consiliul judeţean prinzând un nou contract gras tot finanţat din fonduri Ricop. Firma s-a ocupat de îmbrăcăminte asfaltică uşoară pe DJ 674A, iar valoarea contractului a fost majorată din nou print-un act adiţional de la 3,5 miliarde de lei vechi la 5,7 miliarde de lei vechi.
În 2004 colaborarea a continuat, Consorţiu primind patru lucrări de pietruire drumuri şi una de întreţinere. Pe lângă valoarea acestora demn de reţinut este faptul că trei dintre acestea au fost acordate într-o singură zi, iar celelalte două într-o altă zi, prin licitaţie deschisă. De semnalat este şi faptul că termenele de garanţie ale lucrărilor nu depăşesc 3 luni de zile, cu toate că valoarea unora dintre lucrări atinge şi aproape un miliard de lei vechi.
Dacă despre contractele încheiate între Consorţiu şi consiliu, Călinoiu nu-şi aduce aminte, despre ce a făcut cu acţiunile de la firmă are o vagă idee: „Le-am cedat unui prieten şi nu mai ştiu nimic despre activitatea firmei şi nici despre conducerea ei”. Nici despre asociaţii săi din perioada în care era acţionar, Călinoiu nu spune mare lucru: „Marius Bănică şi Mihai Popescu cu care am fost la Consorţiu nu erau atunci angajaţi la consiliu. Acum nu ştiu dacă mai sunt sau cine mai este acţionar la firmă”, a conchis Călinoiu după ce a fost acuzat că asociaţii săi erau în acelaşi timp şi angajaţi ai consiliului.
Despre faptul că afacerile firmei la care era acţionar cu câţiva ani în urmă ies acum la iveală, Ion Călinoiu spune că acest lucru nu pote decât să afecteze imaginea instituţiei pe care o conduce şi la şefia căreia speră că va rămâne şi în continuare, pentru că: „În ceea ce-l priveşte pe omul Călinoiu, acesta poate fi verificat pe orice perioadă din biografia sa şi sub orice aspect”.
Recomandă acest articol:
24.03.2008. 07:47
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu