Primarul Bucurescu nu-şi justifică 100.000 de euro din avere şi riscă să-şi piardă mandatul
Primarul comunei Slivileşti, Sorin Bucurescu, riscă să rămână fără o parte din avere după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a depistat că acesta nu poate explica provenienţa a peste 100.000 de euro. Bucurescu îşi poate pierde şi funcţia, deoarece ANI a constatat că acesta este incompatibil, potrivit legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, Instituţia prefectului judeţului Gorj urmând să-l demită pe acesta în următoarele zile.
Bucurescu a intrat în vizorul ANI la finele anului trecut şi odată cu finalizarea procedurilor de evaluare a averii, primarul fost dat pe mâna Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Demersul Agenţiei Naţionale de Integritate are la bază o sesizare depusă de consilierul local Valentin Lambu, cel care a avut un conflict violent cu primarul Bucurescu, în urmă cu doi ani.
ANI a demarat verificările în noiembrie anul trecut, primarul Sorin Bucurescu fiind informat, o lună mai târziu, despre declanşarea activităţii de evaluare, precum şi cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare. La finele lunii mai a.c. Bucurescu a fost înştiinţat de către ANI că au fost identificate diferenţe semnificative între averea dobândită şi veniturile realizate, iar luna trecută primarul a mers la sediul agenţiei pentru a vedea datele cuprinse în dosarul de evaluare.
Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că averea lui Sorin Bucurescu şi a soţiei acestuia este de 721.000 de lei iar, o parte din aceasta, acumulată în perioada exercitării funcţiei de primar, depăşeşte veniturile realizate. Mai exact, este vorba despre o diferenţă semnificativă, între averea dobândită şi veniturile realizate, în valoare de 432.988 de lei, adică peste 102.000 de euro.
Venituri mici, conturi uriaşe
Achiziţiile imobiliare şi conturile bancare ale lui Bucurescu au fost verificate de inspectorii de integritate începând cu anul 2004, de când acesta a fost validat în funcţia de primar la Slivileşti şi până în prezent.
Investigaţia conturilor bancare ale lui Bucurescu şi ale soţiei sale, relevă faptul că au fost rulate sume importante de bani. În declaraţia de avere a lui Bucurescu din aprilie 2008 nu apare niciun depozit bancar.Un an mai târziu, într-un cont, deschis pe numele primarului apar 22.000 de euro şi 140.000 de lei. În martie, anul trecut, cele două depozite au fost mutate din banca unde fuseseră deschise iniţial şi sumele s-au modificat: 45.000 de euro şi 110.000 de lei, în condiţiile în care veniturile familiei se rezumă la salariul primarului, 2.800 de lei lunar, şi indemnizaţia de creştere a copilului pe care o primeşte soţia sa.
Achiziţiile imobiliare ale lui Bucurescu, ce au făcut obiectul verificărilor, se rezumă „doar” la un apartament în Timişoara, cumpărat în primul mandat de primar cu 30.000 de euro şi un teren în oraşul Motru achiziţionat în 2009. De menţionat că primarul mai deţine un apartament în Timişoara primit de la tatăl său.
Bucurescu spune că poate singura sa greşeală a fost că nu a scris în declaraţiile de avere provenienţa banilor. „Nu mă gândeam că se va ajunge aici. Eu am fost corect şi cinstit. Acea sumă de 45 de mii de euro este de la nunta mea cu soţia şi de la botez, în 2007 şi 2008. Puteam să trec banii pe numele mamei sau a vreunei mătuşi, dar nu am avut nimic de ascuns şi le-am trecut pe numele meu”, a declarat primarul.
Poprire pe salariu pentru recuperarea sporului ilegal
La veniturile totale de 288.000 de lei obţinute de către primar împreună cu soţia sa, în perioada 2004 - 2010, inspectorii de integritate nu au calculat şi sporul de dificultate încasat recent de Bucurescu. Urmând practica altor primari şi edilul de la Slivileşti s-a dat singur în judecată pentru sporul de dificultate. Instanţa a stabilit că Bucurescu trebuie să încaseze acel spor, de 50 la sută din salariu, pentru că este preşedintele comisiel locale de fond funciar, pentru perioada iulie 2008 – mai 2011. Bucurescu declară că a încasat deja 20.000 de lei însă, Curtea de Conturi a considerat ilegală plata acelui spor şi a dispus recuperarea banilor. „Sumele au fost retrase de Curtea de Conturi. Mi-au pus poprire pe jumătate din salariu pentru a recupera prejudiciul în cel mai scurt timp posibil”, spune primarul. Curtea de Apel Craiova, instanţa la care Bucurescu a contestat decizia inspectorilor financiari, şi-a declinat, recent, competenţa pentru soluţionarea acesteia în favoarea comisiei din cadrul Curţii de Conturi.
Bucurescu exclude şpaga
Suspiciuni ale provenienţei averii primarului Sorin Bucurescu au existat de mai mult timp. Unele lucrări derulate în comuna Slivileşti au fost inspectate de mai multe instituţii ale statului care au constatat unele deficienţe.
Firmei Alpha Construct System, aparţinând omului de afaceri Constantin Izvoranu, i-a fost încredinţată în iunie 2009 lucrarea de modernizare a trei kilometri de drum în comună pentru suma de 1.150.000 de lei. După patru luni de zile acele lucrări au fost recepţionate şi plătite de către primărie cu ...250.000 de lei mai mult. Tot Curtea de Conturi a fost cea care a descoperit plăţile ilegale, banii fiind recuperaţi din salariile angajaţilor primăriei care s-au ocupat de documentele de plată pentru acele lucrări, urmând ca aceştia să-i recupereze în instanţă de la Alpha Construct.
O altă lucrare la care Corpul de Control al Instituţiei Prefectului Judeţului Gorj a descoperit probleme, de această dată, este cea de modernizare a drumului comunal DC 86, finanţată printr-un program guvernamental. Dacă iniţial valoarea acesteia a fost de 839.000 de lei, pe parcurs ea a fost suplimentată prin actea adiţionale cu încă 50.000 de lei. La fel s-a întâmplat şi cu o altă lucrare câştigată de Gat Mat Prod Tg-Jiu şi subcontractată apoi la alte două societăţi comerciale. Valoarea iniţială a contractului a fost de 1.548.000 de lei dar a fost ulterior suplimentată prin trei acte adiţionale cu încă 126.000 de lei.
Cele trei lucrări s-au derulat între 2007 şi 2009, iar despre banii publici scurşi prin acte adiţionale ori plăţi peste valoarea contractului, spuneau unele surse, că ar fi ajuns în buzunarul lui Bucurescu sub formă de şpagă.
Primarul spune că au fost încercări de a i se oferi şpagă însă este exclus ca acest lucru să se fi întâmplat. „Am fost un primar incomod şi era normal să se încerce cu chestiuni de genul asta dar nu s-a întâmplat la Slivileşti aşa ceva”, afirmă Bucurescu.
Interese politice
Tot pe considerentul că a deranjat adversarii politici primarul spune că reclamaţia a fost făcută de consilierul Valentin Lucian Lambu la insistenţele parlamentarilor PDL din Gorj. Bucurescu declară că a văzut personal sesizarea către ANI în care adversarii săi consacraţi spuneau că el are o avere de peste cinci milioane de euro, icluzând bunuri mobile şi bani, dobândită în mod fraudulos.
De altfel, primarul este convins că scopul acestei sesizări şi implicit controlul care a urmat sunt parte din planul consilierului Lambu şi a parlamentarilor Ruşeţ şi Militaru pentru a-l pune în imposibilitatea de a mai candida la alegerile de anul viitor.
„Acest plan al consilierului local şi al parlamentarilor PDL era ca eu să nu mai pot candida pentru încă un mandat la alegerile din vara viitoare. Lambu a fost influenţat şi apoi susţinut în demersul său de către parlamentarii PDL. Voi spune mai multe la momentul potrivit”, afirmă Bucurescu.
Riscă să-şi piardă mandatul
Odată cu stabilirea stării de incompatibilitate de către ANI, Bucurescu riscă să fie demis din funcţia de primar al comunei Slivileşti.
Acesta a analizat deja această posibilitate cu secretarul primăriei şi aşteaptă hotărârea Instituţiei Prefectului după comunicarea oficială a concluziilor ANI în urma verificărilor.
Bucurescu spune că în conformitate cu prevederile legale nu mai poate exercita calitatea de primar de la primirea înştiinţării privind incompatibilitatea. „Legea spune că nu mai pot fi primar. Acum voi aştepta comunicarea de la ANI, în cinci zile, şi apoi voi vedea ce decide Prefectura”, declară Bucurescu.
Prefectul judeţului, Liviu Andrei spune că instituţia pe care o conduce nu va face nici un demers pentru demiterea primarului Bucurescu până lucrurile nu sunt clare. „Conform legii e clar că Bucurescu e incompatibil. Am văzut comunicatul ANI şi cei de acolo au trimis concluziile Comisiei de Cercetare de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Cred că abia după ce se va pronunţa comisia dacă e sau nu incompatibil, aplicăm legea”, afirmă Andrei.
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
11.07.2011. 05:57
Comentarii
uni au prea mult alti deloc jos cu el
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu