Dumbrava Tismana transformată de către afaceristul argeșean Pătrașcu într-o vale a plângerii
Pădurea din Dumbrava Tismanei, care a ajuns pe mâna afaceristului argeșean Liviu Pătrașcu, începe să dispară. Nenumărați copaci de dimensiuni impresionate au fost tăiați și aduși la marginea Drumului Național 67, de unde urmează să fie transportați cu mașini de mare tonaj. De altfel, localnicii spun că arborii sunt căraţi de camioane cu numere de Argeș. Pădurea cuprinde stejari seculari.
Priveliștea este tristă. Valea de lângă Dumbrava Tismanei este plină de copaci tăiați și sortați în funcție de dimensiune. Exploatarea pădurii pare una sălbatică, iar localnicii se tem că dumbrava unde merg după ciuperci și fructe de pădure va dispărea. Drumul național care trece prin apropierea terenului forestier este plin de noroi și chiar crengi aduse de utilaje. Din păcate, nicio instituție a statului nu pare să-l deranjeze pe afaceristul argeșean. Acesta este încântat, probabil, de pădurea pe care a primit-o în Gorj cu concursul autorităților și justiției, pentru că cheltuielile de exploatare sunt minime, având în vedere că pădurea se află lângă drumul național.
Cum a ajuns afaceristul argeșean Pătrașcu proprietar de pădure în Gorj
Liviu Pătrașcu este un om de afaceri important din județul Argeș. Acesta patronează, alături de societatea Vasicos Center, societatea Foresta Argeș SA. Acționarul majoritar de la firma Vasicos, deci asociatul lui Liviu Pătrașcu, este Corin Boian , un apropriat, scrie presa argeșeană, a avocatului Mircea Andrei, fost senator PDL de Dâmbovița.
Povestea dobândirii pădurii din Tismana începe în urmă cu opt ani. Atunci, Doru Epure conducea Ocolul Silvic Bumbești Jiu. Patru moştenitori ai unui anume Grigorie Chifu au revendicat suprafețe întinse de terenuri situate în Bumbești -Jiu și în Parcul Național Defileul Jiului, în suprafața totală de o mie de hectare. O parte din acest teren a fost cumpărat chiar de către Doru Epure și de rudele acestuia la prețuri foarte mici. Apoi l-au revândut către mai multe societăți private și de stat, cum ar fi Hidroelectrica, pe zeci de miliarde de lei.
Doru Epure și afaceristul Liviu Pătrașcu se aflau de atunci în relații foarte apropiate având în vedere că o mare parte din contractele Ocolului Silvic Bumbești -Jiu se derulau cu firma Foresta. Astfel, omul de afaceri argeșean a cumpărat de la cei patru moștenitori drepturile litigioase asupra unei suprafețe de teren forestier de 720 hectare în Muntele Dumitra. Cum patronului nu-i prea folosea terenul dobândit, pentru că era mai mult gol alpin, acesta a solicitat să se facă un schimb cu o suprafață de 720 hectare de pădure aflate în localitățile Tismana și Crasna. În mod ciudat, Comisia Județeană a parafat această înţelegere prin semnăturile Lelioarei Deaconu, fost subprefect de Gorj, Ioanei Călinescu, șefa Serviciului de Legalitate a Actelor și cea a lui Aurel Cojan, fostul director tehnic al Direcției Silvice Gorj.
Punerea în posesia contestată, dar fără folos
După ce în fruntea Prefecturii Gorj a fost numită o altă conducere, hotărârea de punere în posesie a fost atacată în instanța de judecată. Liviu Pătrașcu a dat și el în judecată Co¬misia județeană și comisiile lo¬cale din Tismana și Crasna pentru a fi pus in posesia celor 720 de hectare de pădure. Procesul a fost strămutat la Judecătoria Brașov, care a decis să respingă cererea afaceristului argeșean. Acesta a declarat recurs și, în mod straniu, la Tribunalul Gorj, judecătorul Vasile Ghimiș i-a dat câștig de cauză.
Mircea Andrei
Recomandă acest articol:
26.03.2013. 02:04
Comentarii
O adevarata golanie ce se intampla la tismana!!!! o padure seculara de care generatii la rand au avut grija este facuta praf de un afacerist pe mana cu cei care ar fi trebuit sa aibe grija de ea!!!!
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu