Firma TSD-istului Buduran a construit microhidrocentrale pe Gilort. Liantul cu ISPH, tatăl său, inginer la SGA Gorj
Presa „imparţială şi echidistantă” de la Bucureşti s-a grăbit să arunce responsabilitatea inundaţiilor de la Novaci în cârca unei firme care a executat unele lucrări la microhidrocentrala de pe Gilort, al cărei baraj s-a rupt, şi să plaseze societatea, simplist, în sfera de influenţă a PDL şi a „băsiştilor”.
În realitate, lucrurile sunt mult mai complicate şi implică mai mulţi pesedişti decât s-ar putea crede, ba chiar şi o firmă care s-a lipit la caşcaval a unui membru PSD, soţ de poliţistă şi fiu al unui inginer angajat (atenţie!) la Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj.
Investiţiile lui DIP pe Gilort
Institutul de Studii şi Proiectări Hidrotehnice (ISPH) Bucureşti, societate controlată de fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, deţine şase microhidrocentrale pe râul Gilort. Cinci dintre acestea au fost cumpărate de la Hidroelectrica chiar în ultimul an în care DIP a deţinut funcţia de ministru, societatea statului scotându-le la vânzare din cauza slabei rentabilităţi. Acestea au fost eficientizate odată ajunse în proprietatea ISPH, iar compania a dezvoltat şi alte proiecte hidroenergetice în zonă. Unul dintre acestea, concretizat la finele lui 2012, CHEMP Novaci 1 Bis, a fost cel al cărui dig s-a rupt, săptămâna trecută, din cauza debitului mare acumulat în urma ploilor abundente care au determinat inundaţii catastrofale pe tronsonul Novaci – Bengeşti –Ciocadia.
ISPH a obţinut autorizaţia de mediu pentru lucrarea respectiv, fără nici o obiecţie din partea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului Gorj, în martie 2012. Învestiţia presupunea ocuparea efectivă a unei suprafeţe de 480 de mp pe albia râului Gilort, pentru lucrări la conducta prelevare debit, zonă de racord, desnisipator, bazin compensator şi zid gabioane, şi a altor 3.700 de mp pe malul stâng al apei pentru o conductă de aducţiune lungă de peste 2 km, aceasta fiind finalizată în noiembrie 2012.
Cum s-a lipit o firmă din Novaci de lucrările la microhidrocentra ISPH
ISPH a contractat lucrările respective la patru firme: Obrascon Total SRL, Meijers Construct SRL, Condmag SA şi Novatit Cons SRL.
Dacă despre prima firmă presa centrală a relatat că administratorul acesteia a fost asociat cu Vasile Zegrean, fratele judecătorului cu acelaşi nume de la Curtea Constituţională şi a speculat că societatea s-a aflat în sfera de influenţă a PDL, ultima societate, Novatit Cons SRL, aparţine unui PSD-ist cu carnet.
Iulian Bogdan Buduran este asociatul unic al societăţii pe care a înfiinţat-o în 2009 şi care a generat profituri considerabile până anul trecut când a intrat în faliment.
Viaţa scurtă a firmei Novatit Cons SRL se leagă mai ales de lucrările la microhidrocentralele de pe Gilort ale ISPH. Dacă în 2010 a avut o cifră de afaceri de 70.000 de lei şi un profit de doar 25.000 de lei, în 2011, firma a cunoscut o explozie a businessului sărind la o cifră de afaceri de 14 ori mai mare, de peste un milion de lei şi un profit de 280.000 de lei.
Anul următor, Novatit a derulat afaceri de 1,5 milioane, mare parte din bani venind de la lucrările la microhidrocentrala CHEMP Novaci 1 Bis, însă profitul acesteia s-a diminuat considerabil, cifrându-se la doar 29.000 de lei.
Despre calitatea lucrărilor executate de Novatit şi despre valoarea acestora n-am putut afla mai multe amănunte pentru că pe nici unul din reprezentanţii ISPH cu care am reuşit să luăm legătura nu au dorit să discute pe marginea acestui subiect.
După finalizarea contractului cu ISPH, Novatit Cons a intrat în insolvenţă, iar din luna martie a acestui an societatea se află în faliment, printre creditori aflându-se Finanţele Publice Gorj, Consiliul Local Tg-Jiu, un furnizor de carburanţi, o firmă de leasing şi alte societăţi comerciale care au de recuperat bani în urma afacerilor pe care le-au făcut cu SRL-ul lui Buduran.
Intrarea în insolvenţă a firmei ridică şi ea unele semne de întrebare atâta timp cât datoriile către AFP Tg-Jiu se ridicau la doar 37.000 de lei, iar datoriile totale nu depăşeau suma de 191.000 de lei.
Cine e Iulian Bogdan Buduran
Cum a fost posibil ca un SRL de apartament, Novatiti Cons, să se lipescă la miliardele ISPH alături de companii consacrate precum Condmag SA?
Firma, după cum vă spuneam aparţine lui Iulian Bogdan Buduran, fiul inginerului Buduran de la SGA Gorj. Mai exact băiatul celui care are un cuvânt de spus la obţinerea avizele ce trebuie obţinute de la serviciul de gospodărire a apelor atunci când e vorba de orice investiţie hidroenergetică.
Iulian Bogdan Buduran este căsătorit, din 2012, cu o politistă, ofiţer la Poliţia Oraşului Novaci, averea cuplului constând doar într-un Audi A4 şi un BMW X5.
Dar să nu credeţi cumva că afaceristul falimentar şi consoarta sa dorm în cele două autoturisme, pentru că la capitolul imobiliar părinţii acestuia, ambii angajaţi la SGA, stau destul de bine: un apartament în Tg-Jiu, o casă în Novaci şi o alta, de vacanţă, la Rânca.
Legătura cu PSD
Bogdan Buduran a activat în rândurile TSD de câţiva ani, însă în perioada campaniei pentru alegerile locale din 2012 s-a făcut remarcat în staff-ul electoral al USL alături de cei din PNL, adică actualul primar Dumitru Leuştean şi tatăl său, Iulian Buduran, ajuns consilier local liberal.
Din acel an Buduran jr. a devenit preşedinte al TSD Novaci şi s-a implicat la fel de mult şi în campania electorală a deputatului Mihai Weber, alături de tatăl său. De menţionat că, printre alţi social democraţi celebri pe care-i apreciază, Buduran jr. îl are în lista preferaţilor săi de pe facebook şi pe fostul ministru Dan Ioan Popescu, cel care controlează ISPH.
Anul trecut, Bogdan Buduran a demisionat din funcţia de şef al tinerilor social democraţi novăceni şi, după ce firma sa a intrat în insolvenţă, potrivit unor surse, acesta ar fi plecat la muncă în străinătate. De menţionat că în perioada cât afacerile îi mergeau, 2011 – 2012, Bogdan Buduran şi-a împrumutat tatăl, potrivit declaraţiei de avere a acestuia, cu 70.000 de lei(!?).
Claudiu Matei
Recomandă acest articol:
05.08.2014. 02:12
Comentarii
javre comune cadavre ordinare
Nu-i nimic nou in faptul ca mafia microhidrocentralelor, care ne extermina raurile de munte, inclusiv in asa-zisele arii naturale protejate, cum este cazul si la Novaci, este transpartidica si are tentacule in toate institutiile de profil si pana la varful sistemului de stat romanesc.
Sunt altii care fura milioane de euro si voi va gasiti sa dati in unii care trag si ei maruntis. De mischie si de Nicovala nu va luati ca va rup aia capul
Mai bine a-ti inchide redactie pentru ca oricum publicati numai aberati si minciuni fara fond.
verificati cit ciment in general materiale de constructii a vindut iulica Buduran(tatal TSD-istului) urmatorilor prieteni Tomescu Ion(GHIDIU),Tomescu Eugen,Dumitrescu Gheorghe etc,Iulica Buduran detine 2 cabane la Rinca si lucreaza la cea de a treia-de unde resurse financiare?Unde sunt banii alocati pentru reabilitarea albiei Gilortului.Intrebati si primarul orasului Novaci care nu este strain.Unde au ajuns ajutoarele date pentru sinistratii din Novaci,-la Tomescu Ion (in prezent cercetat penal pentru infractiuni silvice,falsuri,uz de fals impreuna cu un grup din Voineasa)Ghitu Dan care le-a vindut printr-un magazin alimentar di Piata Novaci pe cind sinistratii au primit numai unii nu toti.
Lasă un comentariu
Scandal de Gorj nu este responsabil juridic pentru continutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.
* = câmp obligatoriu